{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.358 visninger | Oprettet:

Distancer pr. uge - hundens tarv {{forumTopicSubject}}

Distancer pr. uge - hundens tarv

Jeg mangler hjælp til gode kilder, på hvordan jeg bliver bedre til at vide det bedste for Ziva ang. hvor lange distancer om ugen.

En retriever kan være på jagt i mange timer og gå utroligt langt. De er velegnede til at komme med ud og løbetræne og her er der skrevet en utrolig masse af mange kloge mennesker. Sagen af er jo at jeg i år har planlagt tre større fysiske arrangementer, Sverige, Bornholm rundt og VikingeMarch. Af de tre deltager Ziva kun på den første, hvor vi jo allerede har været afsted i påsken, men hun deltager jo en hel del i træningen – særligt meget til Bornholm rundt som er med fuld oppakning. Når det kommer til materiale omkring at vandre med sin hund, så er det straks meget svære at finde materiale synes jeg. I hvert fald når jeg ikke søger viden om distancer med hvalp.

Ziva er røntgen fotograferet, undersøgt og i tip-top form. Hun fyldte 2 år i sidste måned, så nu mangler vi mest den mentale udvikling bliver helt færdig udviklet som en voksen hund. Muskelsætningen er blevet flot, og hun følger nu flot med de andre jagthunde til træningen i tempo. Hun ligger lige over 20 kg og har en veltilpas figur, hvor jeg er helt sikker på at hun hverken er for tynd eller for tyk. Hun har aldrig været overvægtig så hendes led har ikke haft den belastning – og de får den aldrig.

I behøver ikke foreslå at jeg kan kigge på hende og se hvornår hun bliver træt, for Ziva har kun to niveauer.
1. niveau er på tur, der er hun på, og jeg har aldrig set hende fortælle at nu er hun træt. Jeg kan se at toppen af entusiasmen er måske lidt mindre end 5 km, men derfra er det ikke fordi hun i sin vildeste fantasi kunne finde på at sakke bagud eller vise hun er træt. Hun elsker det, hun er på og vil gerne mere! Jeg har vedhæftet et billede af i søndags hvor jeg skulle ud og træne. Jeg skulle først koge æg og smørre en madpakke, men Ziva flyttede sig ikke fra den trekant hvor hun kunne se hoveddøren, rygsækken og døren ind til omklædningsværelset med jakke og vandrestøvler. Selv om jeg stod i køkkenet, skulle hun bestemt ikke risikere at gå glip af jeg gik uden hun fik spurgt om hun måtte komme med! smiley
2. niveau er at putte med mig i sofaen og se Suits eller ligge på terrassen og holde øje med haven.

Ziva går 60-80 km om ugen, og jeg er i tvivl om hvor mange hun må gå. Tempoet er stille og roligt, og det er varierende hvor mange af dem der er fri og hvor mange i snor, men et godt udgangspunkt er nok at 25 km er uden snor, så der får hun jo løbet nogle ekstra kilometer. Maks distancen for Ziva på en enkelt vandring er ikke længere end 15 km pt. som jeg har følt var rigeligt til at dække hendes behov, og ikke mere end jeg var sikker på at det kan hun nemt klare fysisk.
For at give et billede af tempoet var træningen i søndags på 20 km, som har taget lige under 4,5 timer fordi at det er inkluderet to pauser, hvilket giver en gennemsnitshastighed på 4,6 km/t.

Vi træner ud fra tesen at træningsdagene placeres med lavt niveau, mellem niveau og højt niveau, og så forfra igen. Lavt niveau betyder at der går vi somregel bare et par hygge-snuse ture på 2*3 km så der er tid til restitution for begge vores kroppe.

Så kære medlæsere, hvis i kom så langt, hvor mange km om ugen er det bedre for Ziva at komme med end at blive hjemme? Jeg søger gerne dokumentation, eller at man i hvert fald tydeligt skriver om det er noget man ved, eller noget man tror. Jeg ønsker jo helst at hun altid er med mig, men jeg vil jo på den anden side gerne passe på hende så jeg har hende i mange år. Hvad er de længste distancer i anbefaler at gå med en retriever? (eller andre lignende jagtracer?) I jeres svar skal i indtænke at det her er ikke enkeltstående – i skal i jeres svar tænke det som en generel norm for Ziva.

Jeg kan godt læse på engelsk, men håber i kender til mest materiale på dansk.
Jeg svarer hver dag før og efter arbejde, men har desværre ikke mulighed for at svare jer midt på dagen.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Distancer pr. uge - hundens tarv
  • #1   8. maj 2019 Hunden kan som minimum tåle de samme distancer som du selv kan smiley

  • #2   8. maj 2019 Det tror jeg ikke. Jeg har ingen tvivl om at jeg nok skal kunne gennemføre VikingeMarch til august som er 100 km på 24 timer, men det ville jeg ikke turde byde Ziva. Jeg føler mig ret sikker på at det er for høj en belastning.

    jeg har flere gange gået 60 km på en dag, og så har jeg bare haft Ziva med og slået en cirkel og gået hjem med hende på vejen, eller også har manden været sød at køre ud og hentet hende.

    Jeg tænker at den slags distancer må hun ikke gå, men jeg har ingen anelse om hvad hun reelt kan og må - for det har aldrig været tilfælde med de to tidligere retrievers for der trænede jeg ikke selv ret meget, og den smule jeg gjorde, var aldrig i nærheden af hvad de kan tåle.


  • #4   8. maj 2019 Ja for Ziva skal nok sætte sig og vente på jeg spiser min frokost på tur og sidder og snuser til skoven, men det er på intet tidspunkt hende der beder om en pause. Hun er mere typen "Kan du gå lidt hurtigere? Kan vi gå lidt mere?" og når jeg går med mine venners hunde skal de nok begynde at sænke tempoet, og min venindes golden holder op med at snuse når han ikke gider mere - men Ziva - hun giver mig absolut ingen tegn på at hun er klar til at vi går hjem, og det gør mig lidt usikker. Det er også første gang jeg har en retriever der er avlet til jagt og arbejde, og jeg kan godt mærke at de har altså en helt anden tilgang til motion og elske at være ude, end hvad jeg husker af de to tidligere retrievers. Den ene var en jagthund, der aldrig blev god som vi fik foræret af en jæger i familien og den anden var til udstilling. (Kildekritisk mht. energi på tur, jeg var barn og teenager da de blev aflivet, og jeg husker dem jo som voksne)

    Nå ja, Ziva er trænet til at bære sit eget vand, men pt. hvor jeg træner med fuld oppakning bærer jeg både hendes og mit, så hun har hverken træk eller taske. Det er selvfølgelig en ret relevant information.


  • #5   8. maj 2019 Har ingen dokumentation.

    Men her går vi minimum de 70-80 km pr uge. Junior er 9 år, han er altid løs, og har en enkelt skavank, som vi pt ikke behandler men blot er obs på.

    Jeg har talt med Claus Sloth om alt det her også, da Junior mere eller mindre er med mig altid. Han siger, at uanset hvad er et aktivt liv det bedste, men med alderen bør man tænke over, hvad man byder hunden.

    Jeg ville ikke gøre mere end 15-20 km nogle dage om ugen... og resten de 10 måske med træning.

    Som du selv siger, så vil du jo gerne have hende til at holde længe, så i min verden skal man også passe på.

    Efter en skade Junior fik for 3 år siden har jeg ændret holdning mht mange ting. Junior har altid været vild, og han tænker sig ikke om, så det er min opgave. Han stopper ikke, og viser heller ikke, når han er træt.


  • #6   8. maj 2019 Og hvordan gik i da Junior var ung voksen?

    Ja, jeg vil jo så gerne passe på hende, men det er også synd at hun bare sover hjemme i sin kurv, hvis det er fordi jeg er alt for blødsøden og hendes krop kan meget mere - men ønsker jo at hendes krop altid kan. 80 km om ugen, er jeg nemlig helt sikker på ikke er en belastning højere end hun nemt kan klare.

    Ziva har ingen skader (7-9-13)


  • #8   8. maj 2019 Ja men vi har gået det samme... da fik han dog lov til at fise rundt som en sindssyg... det stoppede vi med efter skaden. Altså han løber stadig meget, men ikke på samme måde som før for det var tosset.

    Jeg er ret obs på, at han hviler, selvom han ikke virker træt.

    Jeg synes ikke man bør tænke, hvad hunden max kan holde til... eller sammenligne med mennesker... hunde viser netop ikke træthed eller smerte på samme måde som os.

    Så ja de 80 km er ikke et problem... og så ville jeg måske lave 1-2 længere ture pr uge... ikke meget mere.


  • #10   8. maj 2019 Nu ved ved jeg ikke selv noget om det, men jeg tænkte, om du måske ville kunne finde materiale om, hvor meget retrieverne arbejdede i gamle dage og så drage nogle konklusioner ud fra det?

    Alternativt kan du i hvert fald nemt finde noget om hvor meget ulve bevæger sig, en hel del, og så prøve at drage nogle paralleller til din egen hund. Nu er det jo ikke en husky el.lign. så måske tåler de mindre, de er jo også fysisk mindre, skal derfor tage flere skridt for at nå samme distance som en ulv - mere slid på bevægeapparatet. Men det kunne måske være en hjælp, hvis det er helt umuligt at finde noget om voksne retrievere:)


  • #11   8. maj 2019 Altså Junior bliver regelmæssigt tjekket hos Frigast.. netop fordi han er så aktiv, og jeg hellere vil forebygge end have skævheder.

    Hunden vil jo blive "slidt", når de bliver brugt, men jeg tror, at man kan gøre meget med rette tilskud og kiropraktor samt lave forskellige ting med hunden... vi både svømmer og træner en del core øvelser netop for at det ikke bliver for ensidigt.


  • #12   8. maj 2019 Jeg ville nu mene at en sund hund kan "gå den samme distance som et menneske" - forstået på den måde at det foregår inden for fornuften og normalitet. Jeg ville uden tøven tage min gamle tæve på rundtur med 20-30km/dag uden det store træning. Men selvfølgelig ville jeg ikke tage på vandre ture der går lidt på ekstrem grænsen hvad angår distance, tid og mangel på søvn smiley

  • #13   8. maj 2019 Jeg har vandret en del med hund i fx Sverige. Uanset hvor langt vi har vandret så har hundene ikke virket nær så trætte som os smiley Fx var vi 5 venner afsted med 5 hunde (2 stk Irsk Terrier, 2 stk Sheltie, 1 stk Finsk Lapphund). En dag havde vi vandret 20 km i virkelig vanskeligt terræn (vi var 10 timer om turen smiley ). Hundene var løse det meste af tiden. Da vi nåede turens afslutning og satte os trætte ned gav alle 5 hunde sig til at drøne rundt og lege smiley Der var ingen af hundene der virkede ømme eller trætte næste dag.

  • #14   8. maj 2019 Louise: Ja for det er netop hundens manglende lyst til at udvise træthed. For hvis jeg synes det føles lidt hårdt i lårene når vi går op af den første bakke, så slår vi bare en cirkel og går hjem igen med en ekstra hviledag. Ziva ville jo bare aldrig fortælle den slags, så jeg er jo lidt nød til at bestemme for hende når hun er træt.
    Det lyder som om niveauet er meget rigtigt lagt naturligt af mig. Jeg tænker at vi egentlig bare holder det ca. der så.

    Ja, men jeg vil også hellere have en slidt hund på 8, end en skånet retriever på 14, men jeg ville jo aldrig tilgive mig selv, hvis jeg vidste det var min skyld hvis hun var nedslidt måske allerede som 6-7-8 år. Der skulle jo gerne være kampgejst tilbage i kroppen til at vi stadig skal gå ned på havnen og spise is og se solnedgang sammen maaaange år endnu.


  • #15   8. maj 2019 A-S: Tak, det er en god ide, for det er netop helt umuligt at finde noget. Det eneste de skriver om er hvalpe og løb, og det er jo uden tvivl mindre slid på Zivas krop at gå med mig, end at løbe canicross med mig. Jeg må prøve at researche lidt mere.

  • #16   8. maj 2019 Trine: Dyrlægen har nemlig fået lov at lave røntgen og har hende oppe for at mærke efter anspændtheder/knuder/ømheder netop for at sige good-to-go. Dyrlægen har "godkendt" hvordan vi træner, men jeg spurgte egentlig aldrig indtil om jeg kunne mere - jeg spurgte bare om det jeg gjorde lød rigtigt og at jeg fint kunne fortsætte med det.


  • #17   8. maj 2019 Johnny, men hvis det er bare 25 km om dagen, det er 750 km om måneden. Jeg ved Ziva ville sige ja hvis hun kunne snakke, men ville være meget nervøs for at det er for hårdt for hende og hun er hurtigt slidt ned.
    Måske misforstår jeg din hensigt og der ikke står 20-30 om dagen, men at en eller anden random dag til fint at kunne gå helt op til 30 km på samme dag? smiley
    Ja, jeg burde nok snart hæve 15 km grænsen. Der har den faktisk været i et godt stykke tid. Jeg tror du har ret i at enkeltstående tilfælde nemt at kunne gå op til 30, så længe det ikke bliver hverdag. Tanken er så bare, er det så i hundens tarv med risiko for slidtage, når manden er derhjemme, at lade hende komme hjem for sove når hun kan være med udenfor på gåtur?
    Jeg er bare så nervøs for hvornår nok, er nok, indtil hun lærer at udvise træthed. (hvilket jeg aldrig tror hun lærer smiley )


  • #18   8. maj 2019 Mette - ja lige præcis. Det er så meget Ziva det der! 7 dage i Sverige i påsken, og Ziva havde massere af energi til både at tonse rundt på shelterpladsen og lege "jeg stikker af med brændet, og smider det rundt omkring - hahahaha"
    Vi kom hjem torsdag formiddag, og havde egentlig glædet mig til at have den sejeste roligeste hund på hele jagtholdet om aftenen. Som en hemmelighed i mellem os to, det var bestemt ikke mig med den mest rolige, på trods af hun havde været luftet uafbrudt i 7 dage. Og jeg ved godt sådan noget som Sverige helt sikkert tæller som for hårdt, men det er jo heller ikke hverdag og sker kun 1-2 gange om året og den kæmpe fest det var for hende ville jeg aldrig snyde hende for. Men der burde være et eller andet i hundenes hjerner, der burde sige "ahh nu er jeg måske alligevel lidt øm i musklerne"
    Faktisk mistænker jeg, at de slet ikke kan ophobe mælkestyre i deres muskler smiley Selv ikke efter dagen med et meget stejlt bjerg - men det blev dog en rolig dag for os andre, for vi kunne godt mærke det i lårbasserne.


  • #19   8. maj 2019 Jeg er ret sikker på, at hunden kan klare meget længere strækninger end dig selv.

    En UHP er 20 km ved siden af en cykel, hvor hunden skal holde en fart på 12 - 15 km i timen.
    De allerfleste hunde med en normal kondition kan klare det.
    Taliban - min lille Dværg Pinscher på 4 kg kunne klare mellem 15 og 20 km ved cykel uden at hun var træt.
    Hvis din hund har en ganske almindelig kondition, så ville jeg overhovedet ikke være bekymret, om det så skulle gå 20, 30 eller 40 km om dagen.


  • #20   8. maj 2019 Altså jeg vil ikke have en slidt hund som 8 årig... men jeg accepterer en hund, som man kan se er blevet brugt ... Junior vil jeg have til han bliver 14 år, så jo jeg passer meget på, men er stadig meget aktiv blot på mine præmisser.

    Få hende tjekket hos kiropraktor og spørg evt der også.


  • #21   8. maj 2019 Min pointe er bare at det over kompliceres smiley

    Selvfølgelig skal man ikke tage en hund med på et 24 timers vandre løb. Men lange vandre ture inden for rimelighedens grænser kan jeg ikke se et problem med. Vigtigere er nok at tempo/gang varier, 30km i gang må blive stift i længden.

    Når jeg går 15km tur med Sally og hun er løs en stor del af tiden, så kan man jo kun gisne om hvor mange km hun tilbagelægger.

    Og så vil jeg I øvrigt mene at man kan se om sin hun bliver træt. Jeg kan sagtens se på Sally når toppen af entusiasmen går af ballonen. Tegnene er ikke tydelige, men jeg kan godt se når Sally's krudt er brugt og at hun bare er i gear fordi hun er en pleaser. Jeg vurdere altid udfra 3 kategorier
    Egen vilje og initiativ
    Arbejds/pleasende
    "Tvang".

    Ang slid. Så er du jo selv inde på det smiley Hellere aktiv og slidt lidt før. Sally har lavet en del decideret fysisk arbejde, og jeg aner ikke hvad hendes led udgangspunkt er. Hun er 8år nu og jeg har ikke I sinde at spare hende ud over almindelig fornuft smiley


  • #22   9. maj 2019 Jeg tænker, det må være en fordel, at de er løse så meget som muligt. De bevæger sig selvfølgeligt mere, men samme tempo hele tiden i snor tror jeg slider mere. Det er så heller ikke lige så sjovt for hundene.

  • #23   9. maj 2019 Så længe hunden er i kondition og poterne ikke tager skade, så ville jeg ikke være nervøs for lange ture, dvs. dem over 20 km.
    15 km er ingenting for en hund i kondition, kun min erfaring fra dengang jeg gik marchture.


  • #24   14. maj 2019 Kære Anni, Louise, Johnny, Lene og Helle: Først og fremmest undskyld for det sene svar - der skete pludselig en hel masse.

    Anni: Tak for at dele UHP'en, det vidste jeg ikke. Det gør i hvert fald at jeg nu er mere rolig hvis jeg nu en dag har hende med ud at gå, og manden alligevel ikke kan hente hende, at så tager jeg hende bare enkelte gange med hele vejen rundt. Det kan kun være mindre belastning at gå 30 end at løbe 20. Jeg ved ikke helt hvordan man måler kondition hos en hund, men jeg kan bestemt ikke forestille mig at hun er under normalen, men de to andre retrievere jeg har haft, var af natur bare meget roligere.

    Louise: Tak, hun har været hos Lone Fabricius Jørgensen "The Touch" - en gammel anbefaling jeg fandt et eller andet sted herinde, at flere skrev at hun var dygtig til sit arbejde.

    Johnny: Jeg går også efter at Ziva er fri, men da hun jo aldrig må være til gene for andre, er hun det kun på mennesketomme områder, og dem har jeg desværre ikke virkelig mange af i nærområdet. Så hun er somregel kun fri når vi får stået tidligt op og indtil vi når skoven, hvor jeg altid har hende i snor af respekt for vildtet. Derfor kommer vi kun på 25 % af de distancer vi går, hvor hun kan være fri. Jeg går somregel altid forbi hundeskovene, men hvis jeg kan se at der er nogle derinde, er det kun hvis jeg kan kender dem - ellers går jeg igen.
    Af dine tre kategorier, kan jeg ikke helt skelne mellem 1 og 2. niveau. Ziva vil altid tilbyde at arbejde, og hvis hun finder et dødt dyr, vil hun uden tvivl på egen opfordring apporterer det til mig - om vi så var på den første kilometer.
    Tvang er på et niveau af træthed, jeg aldrig har turde teste hvor er af hensyn til at skåne hendes led, og så selvfølgelig fordi jeg ikke er interesseret i at tvinge hende. Min tidligere, Ronja, begyndte mere og mere og fortælle at hun var træt, og den dag hun ikke kunne løbe en 5 km med mig mere, blev hun aflivet. Ziva sænker bare overhovedet ikke tempoet.

    Lene: Tænker du at 20 meter sporline og sele er bedre end snor i halsbånd så? Det kunne jeg selvfølgelig godt gøre i stedet for. Det giver hende lidt større mulighed for selv at bestemme tempo, da jeg desværre ikke har mulighed for at tillade mig at have hende fri hele tiden.

    Helle: Tak


  • #25   14. maj 2019 Ziva, hvis du har mulighed for en sporline og hun ikke vil hænge fast i krat og buske hele tiden, så du stadig har mulig for at gå uden hele tiden at skulle afbryde for at vikle hende løs, så ja, så synes jeg, det vil være en god måde at gøre det på.
    Der er jo ikke mange af os her i DK, der har mulighed for lange ture i naturen og uden snor på hundene hele vejen, så en sporline kan være en god mellemvej.


  • #26   14. maj 2019 Nej lige præcis. Særligt fordi jeg har et 8-16 kontorjob, så jeg lufter jo ofte hund, hvor alle andre også er ude i naturen. Det er faktisk bedst i regnvejr. Jeg elsker regnvejr, for alle beboer i Næstved lider vist af en frygtelig "jeg-kan-ikke-tåle-regn-allergi" så jeg får altid det hele for mig selv, og så får hun bare lov at trisse rundt selv, men jeg kan jo desværre ikke kun træne hende i regnvejr, så bliver hun nok lidt understimuleret henover sommeren.

    Hun hænger tit fast, men hun er okay skarp i højre/venstre/retur/udenom/indenom så jeg kan navigere os ud af de fleste.


Kommentér på:
Distancer pr. uge - hundens tarv

Annonce