Styr på afkom {{forumTopicSubject}}
Mit emne omhandler racehunde brugt i forbindelse med blandings kuld.
Jeg gætter på, at der vil være en del af jer opdrættere, der har indføjet en "stopklods" (avlsforbud) i købskontrakten, mod brug af den solgte hvalp, i videre avl hos den nye familie/ejer, hvis I på forhånd ikke selv ønsker fremadrettet, at bruge pågældende individ i avlen.
Men hvordan stiller man sig så som opdrætter, i forbindelse med hr. og fru. Jensen, der pludselig får den ide, når hvalpen er blevet voksen, at den skal have lov til at få et kuld hvalpe alligevel, og gerne krydset med en pudel, (for det er der jo penge i), eller en anden race, naboens- eller vennernes hanhund, what ever?!
Ville I, - hvis sådan et scenarie skulle overgå jeres opdræt, tænke på løsninger fremadrettet, der kunne forhindre den type hvalpekuld i at opstå, med jeres opdræt involveret?
Eller tænker I, at det kan man ikke gøre noget ved, - at det forekommer så sjældent, at det er ikke tanken værd, eller det er ikke længere jeres hund, den er solgt så hvad kan I gøre?
Det er blot et åbent spørgsmål, og rent hypotetisk, men også foranlediget af, hvordan de amerikanske opdrættere griber det an, i kampen mod de mange "puppymills", som USA jo er plaget meget af.
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.116
sep 2007
Følger: 10 Følgere: 20 Hunde: 2 Emner: 73 Svar: 7.120
Men der er rigtig mange, i hvert fald i DKK, der i købskontrakten indskriver at hunden ikke må bruges i blandingsavl og avl uden for DKK
Det synes jeg er ganske fornuftigt
sep 2017
Følgere: 523 Emner: 137 Svar: 10.233
Men netop det med både bod og underskrift, er ligegyldigt i forhold til blandingsavl, for alle kan jo sige at det var en svipser.
Jeg tænker derimod at opdrætter skal OPLYSE deres hvalpekøbere om de tanker der er bag avlen, og så ellers nøjes med at sælge til købere, som rent faktisk forstår pointen
nov 2019
Følger: 10 Følgere: 2 Hunde: 1 Annoncer: 1 Emner: 5 Svar: 103
Ditte, jeg ved at de fleste seriøse katteopdrættere, under ingen omstændigheder, sælger fertile killinger til andre end registrerede opdrættere.
Dvs. at killingen altid er neutraliseret når den bliver solgt som kælekat, så de netop ikke løber ind i disse problemer.
Det samme gør en hel del amerikanske hundeopdrættere.
Tak for jeres input
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
nov 2019
Følger: 10 Følgere: 2 Hunde: 1 Annoncer: 1 Emner: 5 Svar: 103
Men blot ved et enkelt øjekast ud i siden med annoncer her, så er der straks masser af kuld, der lander inden for kategorien, og de hunde der er brugt i nogle af disse kombinationer, er jo ganske givet kommet fra en opdrætter, der måske slet ikke aner, at deres opdræt er indgået i et blandings kuld.
Ville det på sigt kunne tænkes, at selv danske opdrættere ville begynde at neutraliserer hvalpe som i USA, eller er vi så meget imod den tanke herhjemme, at det ikke vil være en model vi vil komme til at se. Hvad tror I?
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.116
nov 2019
Følger: 10 Følgere: 2 Hunde: 1 Annoncer: 1 Emner: 5 Svar: 103
KILDE:
Neutralisering af hund og kat. Den Danske Dyrlægeforening Faggruppe Familiedyr. September 2018
Hvad er anbefalingen?
"Hvorvidt neutralisation skal anbefales og i givet fald hvornår i hundens liv, afhænger til dels af race og kropsvægt. Derudover kræver det en vægtning af fordele og ulemper hos den enkelte hund.
Vejledningen peger dog på, at der ses overvejende ulemper ved neutralisering før puberteten eller før første leveår, at den generelle anbefaling er at vente til efter dette tidspunkt.
Har man en nervøs eller frygtsom hanhund, eller er man i tvivl om hvorvidt hundens adfærd vil påvirkes, bør man ifølge vejledningen, altid prøve at lade hunden kemisk kastrere inden, for på den måde at se hvordan den reagerer. Der ligger pt. ikke nogle lignende anbefalinger til tæven, på grund af manglende godkendte produkter til kemisk sterilisation.
Vejledningen peger dog også på, at der fortsat er brug for mere forskning på området, for endeligt at sige, om neutralisering kan forlænge og forbedre hundens liv."
Som jeg læser siden, er der overvejende ulemper forbundet med neutralisering af meget unge hunde, så jeg vil selv svare, at vi nok ikke ser den tendens her i landet.
okt 2010
Følger: 18 Følgere: 1319 Hunde: 1 Emner: 202 Svar: 13.629
hvis man ikke har det, så er der ikke noget at gøre
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.451
Og så har vi slet ikke de samme problemer med hunde, der strejfer frit omkring og dermed parrer sig i hver løbetid, som de har i USA. Jeg siger ikke, at det slet ikke sker, men slet ikke på et niveau som i USA.
Da jeg først hørte om tidlig neutralisation i USA, var de konsekvenser slet ikke kendt, som det er i dag, og hvad jeg læser fra amerikanske pyr folk, så er den tidlige neutralisering heller ikke så selvfølgelig, som den var engang.
Jeg har heldigvis aldrig været ude for, at en af mine hvalpekøbere brugte afkommet i avl udenfor fci, men jeg ved en hanhund, som min var far til, blev far til et kuld blandingshvalpe. Jeg mødte tilfældigt i skoven på et tidspunkt en hund efter en af hvalpene i det kuld, altså et oldebarn af Saki, og da ejeren hørte, hvad mit kennelnavn var, stod han lige så stolt og fortalte mig, at vi var i familie . Den var jeg ikke så begejstret for.
Der er en grænse for hvor mange generationer fremover, man kan styre. Jeg ved dog godt, at der er katte opdrættere, der har restriktioner generationer frem, men det er at gå for langt for mig.
Jeg stiller ikke krav, jeg ikke selv ville skrive under på. Og ja, jeg ville da gerne skrive under på, at jeg ikke bruger hunden i blandingsavl eller uden for fci, for det har jeg ingen intentioner om, men jeg skriver ikke under på, hvad mine hvalpekøbere og deres måske kommende hvalpekøbere etc. må gøre.
nov 2019
Følger: 10 Følgere: 2 Hunde: 1 Annoncer: 1 Emner: 5 Svar: 103
Tak for de gode input
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 552 Svar: 31.055
Jeg kan slet ikke se en fremtid herhjemme, hbor opdrættere i stor stil begynder på det.
Jeg tænker oplysning er vejen frem. Tal med potentielle købere om, hvad der er gjort af tænker om parringen og om avl generelt.
feb 2007
Følger: 36 Følgere: 51 Hunde: 4 Emner: 76 Svar: 2.741
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 552 Svar: 31.055
Tidlig neutralisering øger bl.a. risiko for HD, korsbåndsskader mm... for slet ikke at tale om lortepels, lavt stofskifte og hvad der ellers er tæt på at være en del af "standardpakken" der kommer med neutralisering ludt afhængig af race.
Neutralisering er ikke uden konsekvenser for hunden (og ejerne) så jeg kan ikke forstå man så beredvilligt vil træffe sådan en beslutning på købere og hvalpes vegne før hvalpen overhovedet er rigtig voksen.
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.953
Ansofie, du risikerer at din avl kommer til at fremstå atypisk for racen og muligvis mere syg og dårligere sind...
Ikke just en forbedring af racen.
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.451
Selvfølgelig kan man have en ide, om hvilke hvalpe i et kuld man synes ser mest lovende ud, men det er jo ikke sikkert, det holder stik, når de vokser op. Men der kan være ting, som gør, at man ret tidligt anser en hvalp for ikke-avls egnet. Det kunne f.eks. være en bidfejl, overbid eller underbid på et niveau, man ikke forventer vil rette sig op.
Jeg vil ikke sige om en hvalp, at den bør gå i avl, men kunne måske nok sige om en hvalp, at den ser jeg ikke som avls egnet. Men jeg ville ikke neutralisere, men forsøge at sikre mig, at de der køber den - billigere - end dens kuldsøskende, har samme holdning som mig, og i det hele taget slet ikke er interesseret i avl.
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
Hjælp i stedet og giv viden videre!
Og med familiehunde avl mener jeg selvfølgelig ikke at man skal avle alle racer til klappe kage hunde - men at langt de fleste hvalpekøbere med interesse i racen med rette hjælp kan lave nogle gode hunde. Selvfølgelig kan de det.
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.451
Jeg mener heller ikke, at det kun er tophunde, der må gå i avl, men det betyder altså heller ikke, at jeg syntes, at alle hvalpe er avls egnede.
Og der er meget arbejde med et kuld store hvalpe, og i en race, der let får store kuld, og som der ikke er særlig stor efterspørgsel på, så skal folk altså virkelig brænde for det. Det er ikke noget, man gør bare fordi, det kunne være sjovt at opleve, for det er ikke sjovt at stå med en flok halvstore hvalpe, der ikke lige er fundet hjem til endnu. Men hvis folk virkelig vil det, så skal de være velkomne også med mine hvalpe, og jeg hjælper gerne.
mar 2009
Følger: 25 Følgere: 27 Hunde: 6 Emner: 74 Svar: 2.526
Hvis ikke du ønsker at dit opdræt skal ende i hovedløs avl, så kan du enten lade være med at opdrætte eller du kan beholde alt selv. Resten kan ikke kontrolleres uanset hvor meget man prøver
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.451
Styr på afkom