{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.071 visninger | Oprettet:

Avl og alder {{forumTopicSubject}}

Jeg kunne tænke mig vi prøver at tage en diskussion om alderen på avlshunde.

Hvad er kotumen i din race i forhold til hvornår hanner og tæver henholdsvis sættes i avl første og sidste gang.

Hvad er årsagen til denne kotume.
Hvilke aspekter og overvejelser taler for at bruge hundene i avl på hvilke livsstadier og er der noget viden som underbygger disse normer?
Eller er det bare sådan man gør?

Det er ingen hemlighed at mange opdrættere af små hunde ikke er blege for at bruge hundene ret unge. Altså før sidste købsmodningsface.
Hvad taler for og hvad taler imod?

Måske en side diskussion kunne gå på hvornår og hvor ofte man tar kuld på igen henholdsvis tæve og hanhund?
Snakker man om genetisk variation i racen og afventer man typisk at tidligere kuld kan evalueres inden næste kuld?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Avl og alder
  • #2   14. okt 2017 Kotume for min race ændrer sig en del pt.
    Mange har brugt at sætte en tæve i avl som 2 årig men flere og flere venter nu til tævens 3. løbetid som typisk kommer når tæven er omkring de 3.
    Jeg bruger selv at starte ud i 3. løbetid tidligst, dog har jeg pt. en ung tæve som jeg synes er for umoden - hun får vente til sin 4.
    Min racen er en mellem til stor race og sent udviklet.
    Jeg har brugt at springe en løbetid over - for at kunne se hvalpenes udvikling (de er så 1½-2 inden kuld nr. 2).
    Jeg er ikke tilhænger at gentagelses parringer da min race er antalsmæssig lille og det ikke er ønskeligt med en lille/snæver genpulje.
    Umiddelbart kan der kun findes egnede avlshanner tlo mine tæver i udlandet.

    Racen er tibetansk mastiff og dette er datter, søn og mor . Mor er taget ud af avlen nu (efter 3. kuld) og datter skal sandsynligvis have et kuld næste efterår/vinter


    profilbillede
  • #4   14. okt 2017 Jeg tror ikke bare, der er en racemæssig forskel men også en geografisk forskel. Den opdrætter jeg købte hund fra i Italien arbejder tæt med en dyrlæge, der specialiserer sig i reproduktion og hans anbefaling er : "Få tæven i gang tidligt, gerne mellem 1 og 2 år gammel." Og vi snakker store hunde her. Det er også mit indtryk, at de gerne starter pyreneere tidligere sydpå, end det er normen i Skandinavien.
    Men min første tæve fik et kuld kun lige 2 år gammel, og det er den nemmeste fødsel, jeg har oplevet, og hun var fuldt ud i stand til at passe hvalpene godt og præge dem ordentligt. Der hvor der måske kunne have været noget var, at jeg havde sværere ved at holde sul på hende i forb. med det kuld.

    Ellers synes jeg normen ligger på fra ca. 2½ til ca. 7 år med tæver. Jeg tror ikke der ligger nogen specielle undersøgelser vedr. pyrer på det, det er nok mere et spørgsmål om, at det giver logik og sådan har man altid gjort. Med hanner fra de er omkring 2 år.

    Antal kuld ligger vel på normalt max 3 ved store kuld, 4 måske 5 ved små kuld. Rigtig mange tæver får nu kun 1 til 2 kuld.

    Genetisk variation er bestemt noget man snakker om, det er man nødt til i en talmæssig lille race. Men igen her er der også geografiske forskelle, for det er helt klart noget, der bliver taget meget mere hensyn til i Skandinavien/det nordlige Europa i forhold til det sydlige Europa, hvor både tæt indavl samt brug af matadorhanner er meget mere udbredt. Specielt Franskmændene synes jeg har været slemme til i meget høj grad at køre i de samme linjer generation efter generation, og racen er jo talmæssigt større der, så de havde muligheden for i højere grad undgå matadoravl. Der sker nu også fremskridt på det punkt i Frankrig, men de har klart været bag efter det nordlige Europa på det punkt.


  • #5   14. okt 2017 Tak Minion smiley

    Lige i øjeblikket er de en smule trælse, da tæverne er i løbetid...
    Hvem der er mest belastende er svært at sige.... men det er (sjovt nok!) faktisk ikke hanhunden... smiley smiley smiley


  • #6   14. okt 2017 Der hvor jeg købte min hund forklarede de at de altid vurderede det individuelt for hver tæve, for det var vigtigt for dem at de kunne mærke at tæven var mentalt klar, og så hun havde erfaring nok til at præge sine hvalpe på bedste vis.
    En holdning som jeg har stor respekt for.


  • #7   14. okt 2017 Lise: Har tibben avlsrestiktioner ligesom dogo canarioen? Og hvornår tjekker du HD og AD? Jeg venter gerne, til mine hunde er 2 år, så de er tættest på færdigudviklet. Men om det har en reel forskel at vente til de 2 år, ved jeg faktisk ikke, må jeg indrømme smiley

  • #8   14. okt 2017 Jeg kan sige i min race avles der glad og gerne på 1,5 års hunde. Især i Sydeuropa.
    Der har de sidste år været nogle rigtig gode hanner "på markedet" dom virkelig er fine og klarer sig flot på udstillinger osv. Så disse bliver med glæde brugt endda meget tidligt for at "være først" med afkom efter de gode hunde.
    Det betyder også at den genetiske variation bliver mindre da disse hanner får meget at sige ret hurtigt i racen. Selv om racen er lille i antal har vi faktisk en ret stor genpulje. Fordi startmaterialet havde rigtig stor spredning.

    Til gengæld oplever vi interessen for sundhedsundersøgelser stiger. Også i udlandet. Mange flere får deres hunde undersøgt og reklamerer når deres hunde klarer sig godt. Og nogen sågar også når det går skidt.

    Men jeg må sige det bekymre mig når man gerne sætter en ung han på en lige så ung og uprøvet tæve.
    Men nogle skal jo også være den første til at bruge en hund. Jeg kan feks godt lige at kunne se afkom efter hundene. Men det kan alle jo ikke opnår - nogen skal være første til at sige til.


  • #9   14. okt 2017 Mira... jeg kender ikke tibbens avlsrestriktioner (tibben er en tibetansk spaniel smiley ) - sorry, ku' ikke dy mig! smiley

    Mine tm'ere har hd og ad som restriktion. Jeg tjekker tidligst ved 18 mdr. Min unge tæve var tæt på 2½ inden jeg tjekkede. Hun havde A og 0 smiley
    Jeg tjekker også for ocd og øjenlyser - ingen af disse er et krav smiley


  • #10   14. okt 2017 Det jeg også tænker på er st ja når jeg sige og har en holdning der hedder: tæve ca. 3 år og han så gammel som muligt smiley
    Så er det jo en hold ung jeg har ud fra hvalpens synspunkt.
    Det er ikke længe siden jeg læste at for tævens skyld burde man sætte gang i det noget før og faktisk helst tage alle kuld man mente tæven skulle have i rap efter hinanden.

    Så ja hvad vejer tungest. Tævens tarv eller hvalpene og racens?


  • #11   14. okt 2017 Lise: Den rettelse må jeg hellere huske på smiley
    Hold da op, A og 0 det var godt nok flot smiley


  • Peter
    Peter Tilmeldt:
    okt 2016

    Følgere: 3 Emner: 3 Svar: 1.148
    #14   14. okt 2017 Der er jo naturlige antistoffer i modermælken.. Har ældre tæver ikke flere/andre antistoffer som de kan videregive til hvalpene..? Er klar over at tæven gerne skulle have første kuld inden den når en vis alder..

    Mht til hanhunde, så ser jeg det som en klar fordel, at de har bevist deres sundhed inden de sættes i avlen.. Så man ikke har avlet flere generationer og ser efter 5-6 år at bedstefar allerede er død af en bestemt sygdom..Så er det jo for sent for hans afkom..som måske også allerede har videregivet eventuelle defekter, som så allerede har sat sit aftryk på avlen..


  • #15   14. okt 2017 Peter jeg aner ikke om der er forskel på mælkens sammensætning udefra tævens alder. Men det er da en spændende teori. Måske der findes noget info på det.

  • Peter
    Peter Tilmeldt:
    okt 2016

    Følgere: 3 Emner: 3 Svar: 1.148
    #16   14. okt 2017 When people or animals are exposed to a disease-causing organism by natural means or vaccination, the organism, or a part of it interacts with the cells of the animal's immune system. These cells then make antibodies (large protein molecules) that reside in the animal's body and will recognize foreign organisms and destroy them. And the body activates cells which can kill the disease-causing organism more directly.
    http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2115&aid=959

    Det må jo formodes at ældre tæver ofte har været udsat for mere end de mere yngre modeller..

    Men det er da en spændende teori. Måske der findes noget info på det.

    Det er noget som jeg har fået fortalt af en ældre opdrætter, som havde meget stor erfaring med avl..


  • #17   14. okt 2017 I min race er der ingen 'plejer'.
    Nogle bruger dem før to år, andre efter 8.
    Ingen af delene er etisk korrekt. De unge tæver er slet ikke færdigudviklet, og de gamle er bare alt for gamle og tilkalkede.
    De fleste avler da heldigvis på tæver mellem 2-6 år. Langt fra alle lever op til anbefalingerne før avl, og det har jeg det rigtigt svært med.

    Personligt synes jeg at ca. tre år for en tæve er perfekt. Hun er færdigudviklet både fysisk og psykisk, har opnået nogle resultater og har en alder, hvor mange sygdomme havde vist sig hvis de var der.
    Mht hanner er det nærmest bedre jo ældre de er. De skal selvfølgelig stadig være friske, men flere år på bagen giver jo bare et tydeligere indblik i helbred, egenskaber og resultater.

    Det er meget tydeligt at nogen avler bare for at avle, mens andre har en langsigtet plan. Nogen evaluerer kuldet før næste parring, andre lukker øjnene - også for problemer i linjen generelt.


Kommentér på:
Avl og alder

Annonce