Dansk spids vs islandsk fårehund Dansk spids vs islandsk fårehund
Som overskriften lyder vil jeg gerne høre lidt om de to forskellige racer rent erfarringsmæssigt.
Jeg har læst rigtig meget om begge racer på nettet og jeg synes stadig det er svært at finde ud af hvilken en der passer bedst til mig.
Jeg er 24 år og bor i en 80 kvm lejlighed med min kæreste.
Jeg elsker at gå rigtig lange ture gerne omkring 10 km om dagen. Jeg ønsker desuden at starte til hvalpetræning og senere hen lydighed, rally eller anden træning.
Jeg er medicinstuderende og har ca 15 timers undervisning om ugen, hvorfor jeg vil have rig mulighed for at være en del derhjemme. Nogle dage bliver jeg selvfølgelig på skolen for at læse.
Jeg er klar over at begge er/kan være gøende racer, men jeg synes også at have sporet mig lidt frem til at de med konsekvent træning fra hvalp, kan trænes til at mindske deres gøen?
Kønnet har vi ikke fastlagt os på endnu, men hvis nogle kender forskellene mellem kønne modtages de gerne.
I vores familier er der allerede en gammel chairn terrier tæve samt en han pekingeser hvalp, og det ville være et plus hvis hunden kunne enes med dem, da vi så vidt mulig ønsker at tage den med os når vi skal nogle steder (vi har bil).
apr 2014
Svar: 26
Alt hvad jeg siger her er selvfølgelig generelt om racen.
Det er en familiehund med stort F. Derfor skal man være ekstra omhyggelig med at indlære alene-hjemme. Jeg ser desværre mange omplaceringshunde, der ikke kan være alene hjemme.
De timer, du er hjemme, vil den være med i hvad der sker - om det er støvsugning eller familiefest. Det er ikke en hund, der lige kan lukkes væk i soveværelset, hvis I fx har familie, der ikke bryder sig om hund.
Det er en generelt sund race. Det eneste man skal holde øje med, er HD. De dyr der har (slem) HD, plejer trods alt at "fungere OK med det". Det er en genetisk stærk, men lille, race, så sørg for at køb med stamtavle! Det er vigtigt at vide, synes jeg.
Det er en race der har lyd på, ja. Helt rigtigt - man kan indlære den gode vaner, men man kan ikke pille det helt af den. Racen giver gerne lyd, når den bliver opildnet/'stresset', som ved fx leg eller når der kommer gæster. Den skal have klare regler og konsekvent hver gang. Den skal også have situation, hvor det er OK at gø og give lyd (som ved fx leg).
De er en naturhund, som jeg kalder det, der elsker at være ude/aktiv i alt slags vejr. Dog har racen også en fantastisk tænd/sluk-knap. Når familien er i ro, er hunden i ro. Jeg har endnu til gode at se en islandsk fårehund, der vil lege, mens ejeren spiser eller ser tv - selv som hvalpe. Det var netop på grund af den her tænd/sluk-knap, at valget faldt på en IF'er for mit vedkommende. Jeg har aldrig indlært hunden, at når vi spiser, skal der være ro - den lægger sig helt automatisk ned, og slapper af. Jeg er helt vild med det.
Den kan godt have en dag eller to på sofaen i travle arbejds- eller studieperioder, men det er en (lettere) aktiv hund, og den skal ud og opleve ting. Hvis du gider træne, vil den elske det.
Det er en hyrdehund, så den er glad for samarbejde, men samtidig også spidshund, hvilket gør, at den trods alt har et selvstændigt sindelag. Dette er godt at vide, hvis man ønsker at træne med den.
Vores får 3x oplevelsesture om dagen, vi gider ikke træning.
Islænderen er god med andre dyr - hunde, såvel som andre arter.
Er der andet specifikt du vil vide, svarer jeg gerne.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 53 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.056
Man kan altså med træning gøre meget - men man skal ikke forvente en lydløs hund.
Med det sagt - jeg har boet i lejlighed med min islænder indtil for et par år siden (han er ti år), og han har aldrig haft den store tendens til at gø af f.eks. folk i opgangen, eller når nogen larmede i vores fælles have osv. Så lige på det punkt, har han faktisk været nemmere at have i lejlighed end min aussie-tæve som er noget mere vagtsom og dermed havde sværere ved ikke at gør, når der var nogen udenfor på "hendes" grund.
Nå, men ellers synes jeg egentligt de to racer har rigtigt meget tilfælles. Jeg kender ikke voldsomt mange danske spidser, så med forbehold for dette, så er mit indtryk, at de danske spidser er noget mere "laid back" (uden at være dovne!). Begge racer er glade for at lære og at arbejde, men kan helt fint klare et par dage uden de store aktiviteter også. Meget tilpasningsdygtige, så længe de generelt set får dækket deres aktivitetsbehov mentalt og fysisk.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 53 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.056
jeg ved ikke, hvad det er TS er faldet for ved de to, men det jeg synes, de har tilfælles, er bl.a. deres tilpasningsdygtighed - ikke at man kan undlade at aktivere, men hvis man generelt sørger for, at de får deres behov dækket, så kan de fint affinde sig med, at man lige har en kortere travl periode. De er ikke "enmandshunde" så at sige - altså kan fint være hele familiens hund (hvor sådan en som min Gaia f.eks. er MIN uanset hvor meget min mor så passe, lufter osv. når jeg skal noget - Reiki er mere sådan "allemandseje" omend man self ikke er i tvivl om, hvor han hører til, når jeg selv er der). De kommer generelt godt ud af det med både fremmede og kendte, andre hunde/dyr (omend for islænderens vedkommende i hvert fald, skal man vær obs. at egetkønsaggression ikke er et ukendt fænomen ved hanhundene - mere i nogen linjer end andre) osv.
Islænderen opfatter jeg som lidt mere flyvsk hvis man kan sige det sådan, hvor jeg har indtryk af dansk spids som måske lidt mere fokuseret (her tænker jeg primært træningsøjemed.. men måske egentligt også helt generelt).
Begge er (normalt i hvert fald) forholdsvist lette at motivere og vil gerne arbejde. Har hjerne og er lærenemme (hvor jeg som nævnt opfatter DS som mere fokuseret). Samarbejdsvillige er de også begge, men trods alt med et snert af spidshund (hyrdehund er jo meget fint - men det er jo ikke BC'er vi taler om
Ja, listen er lang, det er svært at sætte ord på - men JEG synes de har meget tilfælles uden dog at være samme race.
Det er i hvert fald det indtryk mine møder med DS har efterladt mig med.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 53 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.056
Jamen som sagt - jeg synes det er svært at sætte ord på, meget af de handler jo om et indtryk, eftersom jeg jo ikke har boet med begge racer
Jeg gætter på, at DS ikke adskiller sig så meet fra IF i forhold til, at der kan være forskel på linjer. Måske de DS jeg har mødt ikke har været repræsentative for racen, men de HAR altså mindet meget om både Reiki og de andre IF'er jeg kender og omgås. Ikke som "det er da næsten sammen race", men som at de har meget tilfælles. Og den opfattelse har jeg vel lov at have, selvom du ikke er enig i den - jeg må jo i så fald bare have mødt afstikkere fra standarden eller noget...
jul 2017
Følger: 1 Emner: 4 Svar: 18
Lens: hvad er grunden til at du slet ikke synes at den islandske fårehund er en hund for dig og at den danske spids er? (hvis jeg må have lov at spørge)
maj 2004
Følger: 10 Følgere: 15 Hunde: 5 Emner: 78 Svar: 2.556
maj 2004
Følger: 10 Følgere: 15 Hunde: 5 Emner: 78 Svar: 2.556
Er der planer om flere kuld?
aug 2013
Følger: 8 Følgere: 15 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 981
feb 2013
Følger: 8 Følgere: 25 Hunde: 3 Emner: 84 Svar: 7.495
Aggresivitet overfor andre hunde har jeg nu ikke oplevet. Jeg har oplevet nogle hanner der ikke bryder sig særlig meget om andre hanhunde, men ikke noget af den slags blandt tæverne.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 53 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.056
Mette - ang. IF og egetkønsaggression har jeg også kun oplevet det MEGET begrænset ved tæverne, men det er altså ikke et ukendt fænomen ved hannerne... så jeg ville i hvert fald være obs. På det ved køb af IF.
dec 2012
Følgere: 21 Emner: 49 Svar: 3.665
dec 2012
Følgere: 21 Emner: 49 Svar: 3.665
jul 2017
Følger: 1 Emner: 4 Svar: 18
Dansk spids vs islandsk fårehund