2.163 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 117 Svar

Mellem størrelse race med drift Mellem størrelse race med drift

Havde lige en snak med en bekendt omkring valg af race.

Hvilke racer ville i foreslå, i forhold til disse kriterier:

1. vægtklasse 13-15 kg ca.

2. drift til at kunne klare sig godt i DCH programmet, hvis man har ambitioner om konkurrencer.

3. Ikke sart i forhold til vind og vejr, skal kunne/ville arbejde på trods af regn, kulde mm.

Selvfølgelig spiller andre ting ind i valget, men hvis der i første gang kun tages udgangspunkt i disse ting, hvilke racer ville i så tænke på?


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Tilslutning af 5g til tv 1.700 kr.
  • Græsslåning 500 kr.
  • Beskæring af 10 m bøgehæk 2.800 kr.
  • Bicycle Adjustments 300 kr.
  • Sætte gardinstænger + gardiner op 1.000 kr.
  • Ophængning af loftelampe 800 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Mellem størrelse race med drift
  • #1   31. aug 2016 Australian Kelpie; der findes opdrættere, der laver brugsmodeller i DK. De klarer sig ret godt i både DKK og DcH programmerne.
    En lille Border Collie tæve af arbejdslinier.


  • #2   31. aug 2016 Brugskelpie var også min første tanke... smiley

  • #3   31. aug 2016 Ainu overstiger vægtgrænsen med 5-7 kg, men ellers passer han perfekt på beskrivelsen smiley
    Han er lige præcis pleaser nok til at synes det er fedt at være sammen om en opgave, men har også selvstændighed nok til fx at holde gejsten oppe i et feltsøg.. Mht. vind og vejr så arbejder han fantastisk uanset vejret! Det meste jeg har set ham påvirket af fx varme er at han drikker mere vand, men ellers arbejder han som han plejer smiley

    Hov - han er en Finsk Lapphund smiley


  • #4   31. aug 2016 Tak for jeres svar. Jeg tænkte nok det var i den retning det gik.

  • #6   31. aug 2016 Nu er størrelsen ret vigtig, men tænker også at det er et sats at købe lapphund hvis man har ambitioner om konkurrencer i DCH.

    Har selv en tysk pinscher, og hun arbejder super godt, men hun mangler nok lige den sidste gnist i forhold til DCH programmet, ikke at det ikke fungere ok og er sjovt, men det er hårdt for hende, især fordi hun jo skal arbejde længe af gange uden at blive belønnet.


  • #7   31. aug 2016 Spanierne har jeg også tænkt på, undrer mig over der ikke er flere der bruger racen/racerne, i hvert fald det jeg har set.

  • #9   31. aug 2016 Kelpie, toller, border collie, kooiker, cocker, schnauzer, en meget lille labrador smiley

    I flere af de nævne racer vil der både være individer der er egnet til opgaven og andre som slet ikke er smiley

    Personligt går jeg efter en pumi eller en dansk svensk næste gang og måske skal den lave Dch-arbejde (hvis den og jeg føler for det).


  • #10   31. aug 2016 Nu tænker jeg at det skal være racer hvor man er ret sikker på at den hvalp man køber har noget drift, både mig og den bekendte har tysk pinscher, og de er super herlige at arbejde med, men de har ikke den drift der er nødvendig hvis man har lidt ambitioner til konkurrencer.

    Så spørgsmålet er, hvilke racer ville i forslå til en der virkelig gerne vil noget med træningen, DCH programmet.


  • #12   31. aug 2016 Med verdens bedste..: Hvor er hun fin smiley

  • #13   31. aug 2016 Grunden til at jeg ikke skrev cockeren på er at jeg synes jeg ser for mange, der prøver at bruge dem, men uden større success. Hvordan det egentlig kan være undre jeg mig over; de burde være ret velegnede, men de virker somom de er ret svære at at have med at gøre.
    Hvis ambitionerne er at kunne gøre det godt til konkurrencer (som i vil gerne have oprykninger og gerne pæne placeringer og stabile pæne point) så ville jeg gå uden racer som Finsk Lapphund, Kooiker, Schnauzer, Schapendoes, DSG og alle terrierracerne osv fra: Det er simpelthen for meget et spil i lotteriet om man får et eksemplar der egner sig. De findes men om man lige bliver matchet med en der har potentialet er jo ikke til at vide. Jeg kender fx et par finske Lapphunde for hvem apport og frit søg simpelthen har været showstoppere; hundene vil bare ikke have noget i munden.
    Tollere er jeg lidt ambivalent med; der findes nogle virkelig gode eksemplarer som virkelig gør det godt. Men der findes dælme også nogen totalt driftforladte eksemplare, det er temmelig meget op af bakke med.
    Så jeg holder på Kelpie eller en lille BC. Hvis du er heldig kan du finde en meget lille labradortæve af jagtlinier (de findes ned i den størrelse). DcH programmet passer enormt godt til dem.
    Hvis man vil gøre det godt i DcH programmet så er drift uhyggelig vigtig. Man kommer ikke nogen vegne med en hund uden temmelig meget drift smiley


  • #14   31. aug 2016 P.S. Jeg har selv fået mig en lille Irsk Terrier med massere af drift så selvfølgelig skal han prøver kræfter med DcH programmet. Men jeg ville ikke sætte mine penge at det bliver en hund jeg kommer til at gå til konkurrencer og få præmier med smiley Lydighedsdelen ligger ikke lige til højrebenet for racen smiley

  • #17   31. aug 2016 Nu ved jeg faktisk ikke helt hvad drift er, men jeg går ud fra at vi taler om en hund med et vist aktivitetsniveau, der gerne vil samarbejde og gerne vil have belønninger i form af godbidder/legetøj. Hvis den gider bruge næsen, løbe, finde mennesker og samle ting op uden er det vel også en slags fordel i forbindelse med dch-prorammet.

    Jeg er enig i at cockeren er en svær race at arbejde med i denne sammenhæng. Tror mest det er fordi en cocker der har fået lov at jage på egen hånd kan være utroligt svær at styre på fugle, men også fordi den kommer med et zig-zag-søgemønster, som i nogle tilfælde kan være en ulempe.

    Som jeg skrev, så er det ikke alle individer indenfor de nævnte racer der kan gøre det godt, men er det ikke sådan med alle racer?
    Plus at ejerens evner og kombinationen af hund og ejer har også en kæmpe betydning her.
    Selv om det ikke er alle individer i en race der kan udføre arbejdet, er der måske en del der kan og dem finder man ved at kigge på forældrene: hvor samarbejdsvillige er de? konkurrerer de i et eller andet? Gør de det godt? Er der andre familiemedlemmer der klarer sig godt i sporten (eller en lignende sport)?

    Synes man skal vælge hele hunden og ikke kun hundens konkurrenceegenskaber. Hvis man ikke kan ikke kan fordrage en border collie er det da lidt træls at skulle trækkes med sådan en de fem dage om ugen hvor man ikke løber agility. (jeg kan godt fordrage en border).


  • #18   31. aug 2016 "Jeg synes nu sagtens man kan bruge nogle af de mere egenrådige hunde til programmerne, men det kræver en del mere af hundeføreren. " Tjaaa bum bum. Jo selvfølgelig kan man et eller andet sted det. Men når det lyder somom ambitionen er at man gerne vil rykke frem i rækkerne så ville det da være tosset ikke at vælge en race, hvor det ligger til højrebenet at lave den slags arbejde. Tro mig; jeg har det tæt inde på livet smiley Jeg har tabt mit hjerte totalt til Irsk Terrier og jeg træner med dem på lige fod med alle andre racer. MEN jeg er også konkurrencemenneske og så fedt er det altså ikke at få det ene dårlige point efter det andet. Ikke fordi hunden egentlig ikke kan, men fordi den slet og ret er megasvær at gøre totalt øvelsesstabil. Bevares mine terriers har bevidst at det godt kan lade sig gøre: jeg har skam vundet præmier med dem i både DKK og DcH programmet. Jeg kan bare ikke regne med at de nu også gør det hver gang smiley Derfor valgte jeg for nogle år siden at anskaffe mig en lidt mere trænbar race. Det skulle så siden vise sig at doberen var lidt mere hen i retning af terrier end jeg liiiige havde forestillet mig smiley Men altså efter en lang sej kamp er min Dober nu blevet A-hund smiley Og her bliver hendes evner da sat på en prøve. Det er ikke for ingenting at de hunde vi ser gøre det godt til konkurrencerne er fx. goldens og labber af jagtlinier, BC'ere, brugsschæfere, tollere, kelpies (et kig på listen over udtagne til DM i A- og E-klassen bekræfter dette billed).
    Jeg er da spændt på hvordan det skal spænde af med min dober i A-klassen smiley


  • #19   31. aug 2016 Jeg ved godt at jeg argumenterer lidt i en anden retning, men du har også ret Mette Marie!
    Hvis konkurrencer er højt på ønskelisten skal man selvfølgelig vælge noget der kan opfylde det krav.


  • #20   31. aug 2016 Med drift mener vi primært 'byttedrift': stærk motivation for at løbe efter/ville have fat i noget, der bevæger sig. Altså en del af jagtinstinktet. Det er det der kan få hunden op i et højt gear, når man bruger det i fx belønningen. Det er det der kan få wouw-effekten frem. Og ja, det skal helst forekomme sammen med en hund med et vist aktivitetsniveau og en hel del lyst til at samarbejde.

  • #21   31. aug 2016 Programmerne? Hvad betyder det? IPO og LP?

  • #22   31. aug 2016 IPO er et brugshundeprogram (står vist nok for International Prüfungs Ordnung) med lydighed, spor og forsvarsarbejde. LP er DKK's lydighedsprogram, der er et rent lydighedsprogram uden spor, eftersøgning, rondering, frit søg o.l.

  • #25   31. aug 2016 Sådan ud fra DM listerne og min tid i DcH, så er de oplagte valg:
    - Lab
    - Bc
    - Tolleren
    - Kelpie
    Alle kan fås nogenlunde indenfor angivne vægtkategori.
    Men spørgsmålet er, hvad er ambitionsniveauet? For hvis det er Eliten og Eliteturneringen, så er det ovennævnte racer jeg ville kigge på.

    Hvis det er C-B og tildels A, så ville jeg kigge meget mere bredt og lure på de fleste nogenlunde samarbejdende racer i den vægtklasse.
    F.eks FT springerne har jeg set nogle lækre eksemplarer af, det samme med Kleiner münsterländerne, koikere osv. osv.

    I sidste ende afhænger det egentlig mest af kemi og hvilken type hund man passer bedst sammen med.
    Har trænet sammen med to der begge er i Eliten - Den ene med en langhåret gravhund og den anden med en standart cocker.
    Altså... De er på ingen måde repræsentative for racerne, men det siger alligevel noget om, at det korrekte match er vigtigt og man kan komme langt med den hund der passer bedst til ens temperament.

    Omend det måske er en god ide at gå udenom molosserne og de helt små selskabsracer - Ikke at de ikke også kan trænes, men programmet lægger ligesom ikke rigtig op til den type hund smiley


  • #26   31. aug 2016 Maya: Jeg har næsten selv lige stået i din situation. Jeg undersøgte meget, spurgt omkring mv. og for at få en hund som med 99,9 % sikkerhed ville klarer sig godt og kunne holde til DCH programmet i de høje klasser, så skal du have en Australsk Kelpie.
    Bonus er at du også kan lave en masse andet med den.
    Jeg fik selv Asti for knap halvandet år siden og hold da op, hun er alt og mere til. Tjek hendes side hvis det har din interesse, det der er opdateret er hendes resultater/stævner.
    Hun er den skønneste hund at arbejde med, hun har utrolig meget drift og drive. Du skal selvfølgelig se dig for i linierne, da ikke alle har lige meget drift.
    Hvis du ikke er her og nu du skal have hvalp, så kunne du da overveje at få en af Asti. Jeg planlægger at hun skal indgå i avl bl.a pga af hendes gode sind, drift, arbejdsegenskaber og sundhedsresultater, som der ikke kan sættes en finger på. Jeg har også taget DKK's opdrætter uddannelse, så den del er der også styr på. Du er velkommen til at skrive hvis du har et spørgsmål, jeg skal nok svare efter bedste evne og ved jeg det ikke, har jeg et bagland der gør som jeg kan trække på.
    Som bonus kan jeg oplyse at jeg selv havde den tyske pincher oppe at vende, selvom den er smuk, kunne den simpelthen ikke leve op til det jeg gerne ville med den.


  • #27   31. aug 2016 Linda: Asti vejer ca. 14,5 kg, hun er 46 cm høj (tæver må være mellem 42-48 cm høj) så hun ligger pænt i midten. Måske hun tager en lille bitte smule på når hun får mere krop, hun er jo kun halvandet år. Flere Kelpier er faktisk for store ift racestandarten.

  • #28   31. aug 2016 Mette Marie: Jeg er helt enige i dine indlæg.

    Spørgsmålet kommer af, at vi begge har tp, og begge træner/har trænet DCH program. Vi snakkede så om at begge hunde jo rigtig gerne ville træne, men de var ikke stabile i deres øvelser, samt at de mangler det sidste for at være rigtig tændte på træningen, + at de er ret påvirkelig af vind og vejr, tynd pelset uden underuld og ret kuldeskær. Men der er jo også mange ting vi elsker ved racen, og kom til at snakke om den meget ideelle størrelse, jeg kan ha min med i taske i bussen, og det er ret nødvendigt da jeg ingen bil har.

    Vi kom så til at snakke om hvad der egentlig er af racer, der har driften til at gå et godt DCH program, men stadigvæk har en størrelse så de kan være med i en taske i bus.
    Jeg er slet ikke der hvor jeg overvejer en hund mere, men er bare nysgerrig.

    Men derfor er det ikke relevant at snakke racer på samme niveau som den tp, men findes der en race i samme størrelse som har godt med drift, så den ville kunne begå sig i DCH, som race, vi snakker ikke individer der kunne gøre det ok, men racer der ville klare sig godt.


  • #30   31. aug 2016 Maya: En vigtig ting er at hvis hunden skal kunne klarer sig i A og E klassen skal du ikke have en alt for lille hund(faktisk ikke mindre end en kelpie), de kan simpelthen ikke holde til eftersøgningensdelen hvis de bliver mindre(får kortere ben). Men hvis du går ind på resultatssiden for DCH og kigger DM resultater, kan du jo se hvilke racer der er repræsenteret i de forskellige klasser og som den eneste af dem der er nævnt her, finder du Kelpien flere steder, udover border collien der som oftest er noget større end Kelpien.
    Men det er jo også et temperaments sprøgsmål, jeg kunne f.eks ikke tænke mig en border collie, det er ikke min "type" hund og flere border ejere ville nok sige det samme om Kelpien.


  • #31   31. aug 2016 Lenschow: Dansk spids er helt sikkert en fin race, jeg tror bare ikke den er så anderledes end tp ang. drift generelt.

    De racer i forslår, som de "sikrer" racer, er nok dem jeg selv havde tænkt, dog ikke at man kunne få så små labber.
    Dem jeg oplever programmet ligger godt til er helt klart retrieverne, og så schæferne, spanierne mm. På mit hold har vi en eurasier der går rigtig godt, men igen så kan man jo ikke sige at man bare skal købe en eurasier hvis man vil DCH, desuden kan den jo ikke hamle op med retrieverne, selvom den gør det rigtig godt.

    Min egen er også super, hun kan arbejde uden at blive forstyrret af de andre hunde og hun vil rigtig gerne, hun har dog brug for en del støtte i de selvstændige øvelser, selvfølgelig kommer noget med erfaring og alder, men hun er ingen lab og det kræver rigtig meget af hende så hun bliver ret hurtig træt.


  • #32   31. aug 2016 Jeg tænker Kelpie smiley

  • #33   31. aug 2016 AboutMyDog: God pointe angående størrelsen. Jeg ved vi har, i hvert fald, en kelpie i klubben, jeg har dog ikke set den rigtig arbejde. Hun er ellers super lækker hende Asti smiley

    Jeg er dog meget tilfreds med min hund, og tror vi er et godt match, og det ændre mangel på drift jo ikke på smiley Men jeg havde nok ikke rigtig tænkt på at det kunne være et "problem" men har heller ikke trænet DCH før i år.


  • #35   31. aug 2016 Altså jeg synes Sheltien lyder god her, når nu den ikke må være kuldskær, og skal kunne være i en taske i bus etc.

    Men ja du får dem sgu ikke til at lave IPO (!) men LP gør de gerne.

    Der er selvfølgelig nogle sarte Sheltier derude, men med lidt forarbejde i linjerne får du en skør arbejdsmaskine, som også kan hyrde, dogdancing, eller løbe agility hvis det skulle tiltale ejer også.


  • #36   31. aug 2016 Hm. Nu bliver jeg lige nødt til at forsvare min egen race her.. Den Finske Lappund er en utrolig klog race, der lærer lynhurtigt.. Hvis man ved at man vil til konkurrencer, så træner man efter det!
    Jeg skrev det fordi jeg har erfaring - Ainu og jeg går på C-hold i DcH, og jeg tror samtlige på mit hold vil skrive under på at han er konkurrencehund.. Og det er på trods af at han indtil han var 1.5 år ikke havde lært andet end at løbe i en udstillingsline! Apport var en by i Rusland for ham da vi startede, men han kom lynhurtigt efter det, så snart vi havde "knækket koden" - i dag apporterer han ALT.. Fire ud af seks lapphunde her i huset apporterer, og det er kun den ene der rent faktisk har fået det indlært.. Alle seks elsker at løbe rundt med ting i munden, de to ældste har bare ikke lært at komme tilbage med det smiley

    Ainu er ikke utypisk for racen - han er bare en Lapphund der rent faktisk fik en opgave og JEG vidste at jeg ville gå konkurrencer med ham.. Jeg træner ikke hver dag - langt fra! De fleste uger når jeg kun at træne dén ene gang vi er til træning, og alligevel rykker han med raketfart.. Det samme gør min Ollie og Tholie i agility, og Mystique i rally-lydighed..

    At påstå at man ikke kan få en konkurrencehund ud af en lapphund, det er efterhånden en meget gammel myte, og vi kæmper en kamp med at få den ud af verden.. Racen har desværre fået et kedeligt ry som "den perfekte sofahund" og derfor ser vi også flere omplaceringer - fordi folk ikke tror man kan noget med en Finsk Lapphund, og derfor går ud fra at den ikke behøver at blive trænet..
    Selvfølgelig kommer man ikke sovende til resultater med en Finsk Lapphund - men det gør man altså heller ikke ved BC, Labrador, Toller, osv..
    9/10 af de hvalpe vi har sendt herfra har haft stor byttedrift i hvalpetesten, og hvis man som køber ønsker at udnytte dette, så gør man jo det fra starten af og kommer ikke først i tanke om det når den er 3 år gammel..

    Ja undskyld mit sure opstød her.. I racen er vi så utroligt kede af at "folket" stadig holder ved de gamle myter omkring den Finske Lapphund, og hvis der sidder én derude og søger på Finsk Lapphund her på HG engang, så må de altså gerne se at en lapphund ikke bare er en smuk sofa-hund, men at den også er en race der skal arbejdes med og stimuleres - størstedelen af dem lige så meget, hvis ikke mere, end en Labrador, men ikke helt så meget som en BC..

    Undskyld til TS! Hvis der er nogen der vil diskutere yderligere om racen, så er I velkommen på en PB smiley


  • #37   31. aug 2016 Nu kender jeg overhoved ikke til collien, hverken kort eller langhåret, sårn trænings mæssigt, i forhold til øvelserne i DCH, men lækker er den, den korthårret smiley

    Omkring sheltien, der tænker jeg at den generelt er lidt for følsom til DCH programmet, der er mange øvelser hvor den er på egen pote og bliver belastet psykisk, f.eks. i rondering, hvor hunden skal løbe ud og gi hals af en fremmede figurant, det er en af de ting min har lidt svært ved, det kan være ret voldsomt for hunden.

    Omkring lapphunden, jeg er ikke i tvivl om at den er god at træne med, jeg tænker bare ikke at den, i DCH programmet kommer op på siden af labberne/schæfer mm. Jeg har mødt flere på træningsbanen, som har klaret sig fint, men ikke som konkurrence hund i DCH. Fint at dine kan, jeg træner selv på C niveau, i DCH, men derfor er min hund altså ikke fuld af drift som labben, det kan ikke sammenlignes og jeg spørger ind til en race der som labben har den drift til at komme langt i DCH.

    Du må gerne være uenig, det er derfor det er et debat forum, og alle har ret til deres holdning, det er bare ikke en lapphund jeg evt. skulle ha.


  • #38   31. aug 2016 Det er helt iorden Maya, jeg blev bare træt af at der er nogle der hiver fat i de gamle myter, og det er en skam, for racen er som sagt så meget mere end en sofahund smiley

    Ainu er fantastisk og jeg glæder mig til vi skal på konkurrencebanerne - så håber jeg vi kan gøre vores til at rykke lidt i nogle holdninger smiley


  • #39   31. aug 2016 Nej IPO relateret vil du ikke ku' få dem til som jeg også skrev smiley

  • #41   31. aug 2016 Ja det vil jeg mene, men jeg har aldrig arbejdet med en border, så jeg vil ikke lægge hovedet på blokken. Men har da set bordere der lod sig forstyrre af ting, som min Sheltie ikke skænkede en tanke, så det er vel også individuelt.

  • #42   31. aug 2016 Faktum er, at nogle racer har det nemmere i nogle programmer end andre.
    Det synes jeg virkelig ikke nogen kan føle sig stødt af på sin races vegne?

    Indenfor DcH programmet er schæferen, retrieverne, kelpien og bc'en de mest repræsenterede racer i Nordisk regi, som DcH programmet læner sig meget op af i de højere klasser.
    Det er ikke et spørgsmål om, at andre racer ikke ikke er super gode som sportshunde - Men et spørgsmål om hvordan DcH programmet er bygget op og at det favorisere nogle racer.

    Alt andet lige, så er det nemmere at løbe en E eftersøgning for en Kelpie eller BC (husk lige bringselsmelding også er tilladt, det er ikke kun gøen) end det er for en meget lille hund.
    Et spor er væsentlig lettere at gå for en lab eller schæfer end det er for en fransk bulldog.
    Og så skal vi samtidig også lige have lydighedsdelen oveni, som ikke bare kræver en vilje til at samarbejde, men også en ret god udholdenhed af hundene.
    Spor, felt, eftersøgning og så lige en stak lydighedsøvelser, det er et ret heftigt program længere oppe i klasserne og derfor må mange hoppe fra med de racer som ikke finder kæmpe motivation i løbearbejdet og sporet. Det er simpelthen for hårdt.

    Helt ærligt, så er det et program der ikke ligefrem lægger op til mangfoldighed i racer - Det KAN lade sig gøre, det kan vi jo se!
    Men spørgsmålet gik på hvilke racer der er oplagte til programmet....

    Og det er bc, kelpie og retrievere i den vægtklasse - Men man skal finde de små varianter af racerne for at holde sig indenfor vægtgrænsen.
    Andre racer KAN også gøre sig gældende, det er slet ikke det.

    Men som eksempel:
    DM udtag i C pt: 10 af 40 er af andre racer end de nævnte (kelpie, retriever, bc og schæfer) og af dem er en del blandinger, maller eller tervueren.
    i B: er det 4 ud af 35
    I A: er det 1!!!! ud af 24, en norsk buhund
    i E: er det 1, ud af 18 en tervueren.


  • #44   31. aug 2016 ALLE racer kan trænes til at lave hæderlige resultater i DCH C-klassen, så det er altså SLET ikke der man skal kigge på hvilke racer der er repræsenteret ift at klarer sig godt i DCH programmet.
    Mange af de "skæve" racer falder altså allerede fra i B-klassen og endnu flere må kaste håndklædet i ringen i A-klassen.
    Sidste år lå en Beagle i toppen i C-klassen, men dette gør den altså ikke til en god konkurrence hund og den klarer sig heller ikke godt i år i B-klassen.
    Kelpien er en "sjælden" race og det er ikke en hr og fru dk går ud og køber, derfor dukker de oftest først op i B-klassen fordi de er fødte B-hunde. Der er flere Kelpier i både A- og E-klassen.

    Det er muligt at flere racer gerne vil træne og lave noget, men der er altså stor forskel på niveauet man laver det på og hvad man laver. Nu er jeg også rally dommer og rigtig mange racer klarer sig rigtig godt og elsker det, og syntes det er skønt med mangfoldigheden i den sport. Men derfor vil de fleste af de hunde ikke kunne klarer i A-eftersøgning, enten på grund af fysikken eller for lav drift.


  • #46   31. aug 2016 Må hellere skynde mig at tilføje inden jeg bliver skudt ned, at med alle racer mener jeg stort set alle, der selvfølgelig lige nogle mynder og lignede som nok ikke ville.

    Som jeg forstår TS så ønsker hun netop en race som også kan være med i de højere klasser, så nytter det jo ikke at forslå racer som kun kan C-klasse, måske til nød en B-klasse. Hvis nogle af de racer der bliver nævnt i denne tråd, er så egnede som der gives udtryk for, så kan jeg da kun undre mig over at man ikke ser dem i de højere klasser, når de nu er repræsenteret i C- og nogle i B-klassen.


  • #47   31. aug 2016 MelanieH: Jeg er enig med dig i at det ikke bare er en sofahund, det er jo en hyrdehund, så selvfølgelig skal den bruges og aktiveres.
    Der er bare yderpunkter, selskabshunde og hardcore brugshunde og så alle der imellem der hælder mere eller mindre til den ene eller anden side.
    Så jeg mener bestemt ikke at den ikke kan bruges.


  • #48   31. aug 2016 Hvad med en Mellem Puddel?
    Jeg vil mene, at den vil kunne klare sig rigtig flot i DCH programmet, også i A klassen.

    At de små hunde ikke kan klare en DCH rundring er jeg uenig i.
    Min Dværg Pinscher på 30 cm og 3,6 kg har ingen problemer med det.


  • #50   31. aug 2016 Anni: Rundering findes kun i C og B-klassen derefter bliver det eftersøgning og det kan de små hunde ikke holde til hverken mellem puddel eller dværg pincheren selvom de er racer let på tå. Hvis de får kæmpet sig igennem en eftersøgning ville de ikke kunne holde til lydighedsdelen, spor, fremadsendelse mv.

  • #51   31. aug 2016 Ja, det er rigtig i A hedder det eftersøgning.
    Og jo, du må gerne komme og se min Dværg Pinscher lave en eftersøgning.
    Hun holder til det uden problemer.


  • #52   31. aug 2016 Anni: Det er jo i alt slags terræn den skal kunne det, samt udfører fuld A-program inden eller efter. Og det tror jeg ikke på at din hund kan, hvis den kan, syntes jeg at du skal melde dig til en konkurrence for jeg vil se for jeg tror på det. Flere af de større hund kan sågar have problemer med det.

  • #53   31. aug 2016 Tror nu egentlig det er helt rigtigt, at nogle af de små langbenede lette racer fint kan løbe en eftersøgning og gå resten af programmet.

    Har set nogle af de små lette typer komme fint rundt på en eftersøgning uden at være halvt så forpustede som de større hunde.
    Den lave kropsvægt og de lange ben gør, at man altså ikke skal afskrive dem bare fordi de er små.


  • #54   31. aug 2016 Hvis ikke min hund kan klare det, så ville jeg ikke skrive det.
    Og ja, selvfølgelig er det i al slags terræn.

    Nu er det nogle år siden jeg har meldt mig ud af DCH samt de andre hundeklubber jeg var medlem af, så dette med at træne efter konkurrencer gider jeg ikke mere, ellers havde jeg taget færdselsprøven og en sporhundeprøve.
    Jeg ville nok slet ikke have haft DP'eren men stadig Malinois hvis jeg gad konkurrencer.

    Men du er velkommen til at komme med ud og træne en dag.


    Jeg træner kun lidt for sjov, blandt andet med en E hundefører (Labrador)og engang imellem med et par gamle venner fra PH.


  • #56   1. sep 2016 Tp er tysk pinscher.
    Jeg kender til dansk spids og det er en fin hund, men igen hvis man har helt specifikke ambitioner om konkurrence indefor DCH så tror jeg ikke det er det sikre kort.

    Det jeg spørger om i denne tråd er ikke hvilke racer kan jeg træne DCH program med, men hvilke racer har driften til at klarer sig hele vejen til tops i DCH programmet.

    Igen jeg skal ikke ha anden hund, det var en snak jeg havde med bekendt om hvilke racer der findes, hvis nogle, i den størrelse der har drift til at blive en fantastisk partner hvis man ønsker at gå hele vejen ,med gode resultater, indenfor DCH.



  • #58   1. sep 2016 Husk nu på at fokus i TS indlæg var at kunne gøre det godt og rykke op igennem DcH programmet med gode resultater smiley
    Zarah har som sådan ret i at C og B klasserne ikke KRÆVER decideret drift. Man kan sagtens opnå pæne point med en hund uden drift. Meeeen det er nu stadig noget federe at træne og konkurrere - også i de klasser - med en hund med drift. Den totalt fede B-rondering Perle præsterede i Stevns i forrige week-end til et flot 10 tal får man altså ikke uden drift smiley Det er også totalt fedt at få max point i feltsøget - og at hunden forøvrigt kun brugte 37 sekunder på at finde og aflevere begge genstande smiley
    Hvis målet er at gå hele vejen i DcH programmet med en 13-15 kgs hund så siger jeg stadig Australian Kelpie af arbejdslinier. Programmet passer som fod i hose til dem. Eller FT Springer Spaniel, Border Collie eller Lab af brugslinier (vi har i klubben en labrador på under 20 kg , der er E hund - totalt fed arbejdshund, som bare er strøget gennem både B og A klassen). Jeg kan da godt forstå at man kan føle sig lidt stødt når man i rosende vendinger anbefaler sin race som en super arbejdshund og så får at vide at den formegentlig ikke vil kunne gøre sig i de højere klasse. Men når ens egen erfaring kun strækker sig til C-klassen så skader det ikke at lytte til nogen, der har erfaring fra de næste klasser smiley Der er et stort spring fra C til B og et endnu større spring fra B til A. Jeg har selv en god veninde der træner med to af sine tre Finske Lapphunde. Og jo, de er fine til træning, de har drift (men slet ikke som fx en malle, en schæfer eller den slags) og kan sagtens lære alt muligt og de skal nok nå B-klassen. De kommer sikkert også igennem B-klasssen. Men der er bare ikke energi og drift nok i dem til en A-eftersøgning på samme dag, som et langt spor, et stort feltsøg og en ordentlig omgang lydighedsøvelser (de er udtalt af min veninde selv smiley ). Hvis det er drømmen også at kunne gøre det godt i A-klassen til konkurrencer og nå E-klassen så er feltet af egnede hunderacer stærkt begrænset smiley
    Jeg ville ikke engang anbefale min egen Dobermann, der jo ellers er en brugsrace. Et eller andet sted har hun kapaciteten og driften mangler hun bestemt ikke. MEN hun er pokkers svær at gøre rigtig stabil i øvelserne og at træne med hende er til tider lidt af et tålmodighedsprojekt. Så om jeg kan nå at rykke op i E-klassen med hende er jeg da ikke 100% sikker på: Hun er 4 år nu og først lige blevet A-hund smiley


  • #59   1. sep 2016 "(hvad i alverden mener du med drift? Er det trænbarhed og motivation eller?) " Se indlæg 20 smiley
    Og der er pokker til forskel på intensiteten af den drift. Det skal faktisk være temmelig intenst og voldsomt, som i at den bare VIL have lov og faktisk gerne vil kæmpe temmelig meget for at få lov, og ikke lader sig 'slå ud af kurs' af forhindringer på vejen. Min egen oplevelse var at jeg faktisk ikke helt forstod den drift (virkelig stærke motivation for at få lov til noget) - og ikke mindst betydningen af den - før jeg selv stod med den mellem hænderne. Men ja, føreren spiller også ind og en dygtig fører der forstår sin hund godt kan nå langt med en ikke oplagt race. Mens en halvdårlig fører med en oplagt race kan skuffe fælt og aldrig rykke sig nogensom helst steder.
    Jeg føler at jeg har brugt oceaner af tid i B-klassen med min Dober. Jeg havde store planer, men måtte sande at jeg lige skulle vende mig til den race før vi fandt melodien sammen. Blandt andet har jeg ikke fået udnyttet hendes drift optimalt fra starten af og istedet løb den lidt løbsk for mig på nogle lidt uhensigtsmæssige punkter smiley


  • #60   1. sep 2016 Jeg kender ikke DcH programmet i detaljer, men jeg tillader mig alligevel at blande mig lidt.

    Det ER en lille bitte håndfuld racer, der har drift nok - og her taler jeg byttedrift og flokdrift), som det giver mening at anskaffe sig, hvis man ønsker at nå til tops i de lidt sværere lydighedsdiscipliner.

    Hvis vi ser bort fra vægten som der specifikt bliver bedt om her er der efter min bedste overbevisng tale om disse racer:
    Malinois, brugslinjer
    Border Collie, brugslinjer
    Schæfer, brugslinjer
    Kelpie, brugslinjer
    Labrador, brugslinjer....

    Og det er vist det. Hvis målet er at nå til tops og man har talent, evner og erfaring for det, så er det i mine øjne tosset at hoppe ud i andre racer. Erfaringerne viser med al mulig tydelighed, at det er disse racer, der egner sig bedst til denne type program.

    Der er en masse racer, der kan begå sig og som man kan få en masse fornøjelse ud af, men resultatlisterne viser deres tydelige sprog - man kan SE hvilke racer, der egner sig bedst.
    Og er ambitionerne at stå på skamlen, så skal både hund og fører være til det.

    Byttedriften er fuldstændig basal her. Der skal være mængder af den (og så alligevel en del mindre i DcH-programmet i forhold til det, jeg er vant til i IPO) ellers er det umuligt at motivere hunden til at holde spænding et helt program igennem - og endnu vigtigere - det er fuldstændig basalt i forhold til motivation af hunden i træningen.
    Hurtighed og spænding får man ikke uden massiv byttedrift.

    Flokdriften er også hamrende vigtig. Hunden skal søge mad, spise mad og den skal søge kontakt med sin fører. Den skal ikke nødvendigvis være pleasende, men den skal have massiv lyst til at arbejde sammen med sin fører.

    Selvstændighed er også nødvendig - ikke dermed ment egenrådighed. Den skal kunne træffe valg, når den er på afstand af sin fører.

    Det, der er svært for rigtig mange at forstå er, hvor nødvendig drift er. Jeg kender selv en bunke mennesker, som har valgt mindre driftige racer (her taler jeg så IPO, men det er samme sag), eksempelvis hunde af udstillingslinjer i forskellige racer, boxer, dober, rottweiler, hvid Schweizisk hyrde osv. og det ER bare et andet arbejde at begive sig ud i.
    Man bruger max energi på motivation. Det er så stor en opgave at det dræner energien til andre opgaver. Og det koster altså skammelpladser når racerne konkurrerer mod hinanden.







  • #61   1. sep 2016 CH - det er fuldstændig det jeg prøver at sige, men måske med mindre held smiley
    Jeg er selv et ambitiøst konkurrencemenneske, der træner med en ikke helt oplagt race (godt nok brugslinie). Om det er mig der er komplet håbløs som hundefører skal jeg ikke kunne sige, men jeg tror det nu ikke smiley Mit udgangspunkt ligger om man så må sige 'lavere' end det gør for mine træningskammerater med brugsschæfere, kelpies, maller og labber af brugslinier. Og derfor er vejen op længere for mig end den er for dem.


  • #62   1. sep 2016 Det er bare sådan, det er Mette Marie... Og jo, nogle knokler som helvede og lykkes med det. Men det ER bare en anden opgave og målet er lidt længere væk.
    Synes det er meget rigtigt når du skriver at dit udgangspunkt er et andet.



  • #63   1. sep 2016 Ja nemlig. Og når jeg så træner med min Irsk Terrier så starter jeg endnu længere nede på trappen. Der er virkelig meget byttedrift i ham og det er en fest at belønne ham med. Men han er så tilgengæld temmelig egenrådig ('det skal jeg da nok selv bestemme' smiley ), så her bliver udfordringen at gøre tingene, når man får besked på det. Og så foriøvrigt nøjes med at gøre det man blive bedt om og ikke alt muligt andet.
    På spor er han i den absolut tændte ende. Han lærte lynhurtigt hvad en sporpind indebar og han kæmper for at komme hen til den, når han har spottet en sådan. Det er en stor udfordring at holde ham nede i tempo og han er SÅ slem til at springe gufferne over. Og det der med bare at holde igen gør ham hidsig og får ham til at kæmpe endnu mere for at komme frem smiley


  • #64   1. sep 2016 Haha!!!! Nogle elsker bare en god udfordring *GGG*

  • #65   1. sep 2016 Jeps smiley Det er ikke for ingenting at han har fået kælenavnet 'djævlehvalpen' smiley

  • #67   1. sep 2016 Altså i DcH's konkurrenceprogram tages der ikke hensyn til race. Her forventer dommeren det samme af alle de hunde der stiller op. Det er ikke som i DKK programmet hvor der faktisk står at dommeren skal have hundens race med i betragtning, når de dømmer.
    Og jo, der findes hunde der har potentialet til at gå alle disciplinerne perfekt og få 10-taller i det hele. Og så er man netop ovre i de brugsracer der er nævnt flere gange her i tråden smiley
    Nej, det er ikke ens at træne en BC, en malle, en lab eller en dober op til ronderingen, men resultatet skulle gerne se 'ens' ud for dommeren smiley
    Hvis man vil gøre det godt til konkurrencerne er det ikke nok at være god til en eller flere af delene i programmet. Nej, så man være god til alle delene på samme dag.


  • #68   1. sep 2016 "Nej, så man være god til alle delene på samme dag. " = Nej, man skal være god til alle delene på samme dag smiley

  • #69   1. sep 2016 Det samme gælder i IPO - alle racer og ikke-racer må stille (undtagen listehunde) og alle racer bliver bedømt i de tre discipliner på fuldstændig samme vilkår...

    Det er lidt barsk for de hunde, der er to prutter høje og skal springe over et enmeter flugtspring med 650 grams apport i munden smiley


  • #70   1. sep 2016 Mette Marie og CH: tak for jeres indlæg, det var lige præcist det jeg søgte svar på, og selv tænkte.
    Det har ikke været min mening at underkende nogle racer, men spørgsmålet var som Mette Marie og CH har forklaret, ingen tvivl om at mange racer kan træne DCH programmet, jeg gør det jo med min pinscher, jeg var bare nysgerrig på hvilke racer man skulle satse på hvis man vil stå øverst på skamlen, og om der fandtes sådan en race i en mindre størrelse.

    Jeg synes jo DCH programmet er super spændende, fordi der er så mange forskellige typer øvelser, men det er et hårdt program, især mentalt for min hund, og mig i øvrigt smiley For min hund er det i sær hårdt at lave rondering og felt øvelsen, fordi hun har brug for støtte, og det må man jo ikke, jeg støtter hende selvfølgelig i træningen og vi har ikke konkurreret endnu, men det er super svært og nok lidt grænseoverskridende for hende, men vi har nogle fantastiske trænere som hjælper og støtter.


  • #72   1. sep 2016 Linda: Jeg tror ikke en dsg har mere drift end den tyske pinscher, tror de racer der egner sig er nævnt.


  • #74   2. sep 2016 Det kan de fleste racer jo, men prøv at læse tråden så kan du se hvad kravene er.

  • #75   2. sep 2016 @71: Jeg kender én DSG der er blevet E-hund. Han er iflg ejer ikke specielt racetypisk og det har på ingen måde været nemt at nå dertil og det har ikke kastet specielt mange podiepladser af sig på vejen op smiley
    Ejer er i B-klassen med sin 'nye' DSG, der temperamentsmæssigt er lidt mere racetypisk. De har været i B-klassen i nogle år nu. Det er bare megasvært med den type hund og de havner som regel langt nede i rækkerne og langt fra noget der bare ligner de halve oprykninger.
    Den slags hunde med baggrund som skadedyrsudryddere, vagthund og all-round jagthunde (terriers, pinchere (incl DSG), schnauzere) med stor selvstændighed er bare ikke oplagte som konkurrencehunde hvis man har ambitioner om at rykke videre i klasserne og måske få en pokal i ny og næ smiley Du kan sagtens finde eksemplarer med massere af drift, men der skal faktisk også andet til at lave en god konkurrencehund end det. Fx temmelig meget lydighed og sikkerhed for at hunden gør hvad den får besked på HVER gang.
    Jeg kender DcH programmet og konkurrencerne rigtig godt og har mange års erfaring med lydighedstræning med terriers (med shaping og andre moderne metoder). Mine terriers har altid været trænet meget og jeg har brugt dem meget til konkurrencer. Jeg har haft en i DKK's LP3 klasse. Det helt store issue med den slags hunde er at man ALDRIG kan være sikker på at de nu gør det man beder dem. Nogen gange finder de selv på noget helt andet smiley Hvis ens mål med at få en trænings- og konkurrencemakker er oprykninger sådan lidt tjept og podiepladser så bliver man virkelig ked af det hvis man får valgt den slags hund smiley


  • #77   2. sep 2016 Linda, man ser dem bare ikke vinde konkurrencer - og det er det, TS' mål er.

  • #79   2. sep 2016 Følge med er jo ikke det målet er smiley

  • #81   2. sep 2016 Arrh, man misforstår sgu ikke med vilje...

    Jeg er slet ikke enig med dig. DSG er en sjov race og mange har også god drift. Men det er ikke drift i det omfang, det kræver at man kan sige at racen som helhed har nok til at konkurrere med de nævnte racer.


  • #82   2. sep 2016 Hvis de kunne det, så havde man nok også set dem i A- og E-klassen. Jeg har ikke noget imod racen, den kan bare ikke stå distancen i DCH programmet, men egner sig perfekt til andre discipliner, jeg tror også at den med rette træning sagtens kunne klare sig fint i LP.
    En anden faktor der er vigtig er langtidsafdækningen, det ved jeg at TP'en ikke er glad for på en halv eller helfrossen underlag, eller våd for den sags skyld og jeg tror næppe det forholder sig anderledes for D/S'en, i hvert fald ikke dem jeg kender.


  • #84   2. sep 2016 En svale gør ingen sommer smiley

    Der, hvor driften for alvor er nødvendig er i de højere klasser hvor kravene er større og opgaverne sværere smiley


  • #86   2. sep 2016 Hvis DSG'en var en oplagt hund til det, så ville elitehundeførerne vælge dem. Man ville se mange flere både dyrke sporten og også stå på podiet.

    Det er fuldstændig selvregulerende sådan noget - samme mekanisme ser vi i IPO.


  • #88   3. sep 2016 Tak for alle jeres svar, synes det har været en spændende debat omkring drift.
    Som skrevet tidligere, er dette emne skreve på baggrund af nysgerrighed, i forhold til om der fandtes en oplagt race i den angivet størrelse og ikke fordi jeg skal ha anden hund, jeg er godt tilfreds med min nuværende smiley Men vi har nok ikke evnerne på længere sigt til at konkurrerer i de svære klasser, men det er ok og vi skal bare ha det sjovt.

    Hvis og når, ud i fremtiden, jeg skal overveje anden hund, og det ikke skal være tp, så tror jeg det bliver en lab, men det er så langt fremme og ikke noget der er sikkert.


  • #90   3. sep 2016 Nej, det er resultater, der tæller.
    Vi kan se at der kommer flere og flere maller o vores sport, og det handler udelukkende om, at de viser resultater.

    Kelpie er jo også relativ ny i hundesporten og bliver mere og mere populær - fordi den dur til det.


  • #91   3. sep 2016 Lige mine ord CH, så "nye" racer dukker skam op i sporten smiley

  • #93   3. sep 2016 Hvad er en mp?

  • #96   3. sep 2016 De racer bliver ofte foreslået fordi det er dem, man ved virker.
    Når der bliver spurgt til en race med den tyoe potentiale som der beskrives her, så er det jo klart at det er den håndfuld, der bliver nævnt.

    Der er skam udskiftning, men det kræver at man der resultater både på træningspladserne og til konkurrencer.

    Det er i bund og grund et kynisk valg. Eliteudøvere vælger det, der kan bruges til formålet. Og er der en ny race, der viser potentiale - som eksempelvis kelpien - så skaffer de sig den


  • #99   3. sep 2016 Jytte: I tillæg til den opremsning, er det vigtig også at se på hvor stor udbredelse de forskellige racer har. Der er jo utrolig mange schæfer, labrador, border collier og blandinger i Danmark i forhold til Tervueren som der ikke er mange af og Kelpien som der er endnu færre af. Så udfra det så skulle der også helst være flere border collier og labrador, jeg er faktisk overrasket over at der ikke er flere schæfere, men det kan være at de er for store og tunge eller bliver for gamle for tidlig.

  • #100   3. sep 2016 Det er selvfølgelig rigtigt at det ikke er enhver race der kan begå sig i alle programmer, det tror jeg alle kan blive enige om. Og ja, så er der altid undtagelser med enkelte individer af "aparte" racer der gør det godt indenfor en eller anden sport. De kan enten være race-atypiske og/eller have en superfører, der virkelig foratår at motivere og arbejde med sin hund. så den viser sit yderste.

    MEN der er også, i hvert fald indenfor nogle af de sportsgrene jeg kender til, en tendens til at vælge sikkert og konservativt, måske uden at undersøge om andre racer KUNNE klare opgaven lige så godt.
    Altså: "Hende der vandt havde en border, det skal jeg så også have for at kunne vinde".

    I nogle sportsgrene stilles der så store krav til hundens fysik og psyke, at nogle racer er total overlegne, men fx i rally eller dogdancing kan mange forskellige racer komme rigtig langt (og der er der også flere forskellige racer, men rigtig mange bordere).


  • #102   4. sep 2016 På samme måde kan jeg spørge dig, hvordan kan du anbefale en race (som ikke bruges til programmet) til et program du ikke kender?
    Hvad får dig til at tro at ds kan klare sig på højde med de hardcore brugshunde?

    Hvis der ingen der har brugt racen til formålet, så kan man jo kun gisne om at den vil egne sig og så er det jo ikke en "sikker" race at bruge, og det var det tråden gik ud på, hvilken race er sikker at vælge, hvis man gerne vil nå langt indenfor DCH programmet?
    Så virker det lidt sært, i mit hoved, at foreslå nogle racer der slet ikke bruges pt. indenfor programmet.

    Hvis jeg bare ønskede at vide hvilke racer der ville kunne træne DCH programmet, så var det jo det jeg ville spørge til. Jeg tænker at mange racer ville kunne træne programmet og ha det sjovt med det, men når det gælder så er der nogle racer der er bedre egnet end andre.


  • #103   4. sep 2016 Hvis DS var en, der lige nu kunne toppe i DcH-programmet, så ville det kunne ses.

    Jeg tror altså det er lidt ønsketænkning, Lenschow.

    Elitehundeførere vælger ikke deres hunde ud fra fordomme, men ud fra hvad de kan vinde med. Det er ambitiøse folk og de tænker ofte ikke en pind på race, men på resultater.

    Rigtig mange hunde starter i DcH - alle racer er repræsenterede og også en hulens masse blandinger.
    Man kan se, hvordan de falder fra efterhånden som kravene bliver større. Og det ikke bare et spørgsmål om hvilke førere, de har - det handler mest af alt om hunden.

    Samme mekanisme ser vi i IPO, som dog oftest er et program, der er knyttet til raceklubberne og derfor i større omfang får medlemmer med brugshunde.
    Her ser vi det så tydeligt i IPO-dm for alle racer, hvilke der egner sig, og hvilke der ikke gør.



  • #106   4. sep 2016 Lenschow: Den Australske Kelpie er slet ikke en udbredt race i Danmark, der er kun omkring 100-150 af dem.
    Trods det finder du ofte de få der er, på sejresskamlen eller i den bedre halvdel i mange forskellige hundesportsgrene(rally lydighed, agility, LP, dog dancing, nordisk og ikke mindst DCH programmet i de høje klasser som der spørges indtil her).
    Så det med at det kun er kendte racer og de samme der bliver forslået/brugt igen og igen holder ikke.
    Har en race egenskaberne, så finder den også vej i de respektive sportsgrene, hvor det virkelig har noget at sige at have en hund med gode drifter.


  • #108   4. sep 2016 Kelpien er en fårehund(og er faktisk kendt for at den kan løbe henover fårene hvis det kræves, pga dens ekstreme gode kropskontrol), men det beviser bare min pointe, at der ikke er mange som kender den smiley

    https://m.youtube.com/watch?v=l-s0Do0nLV0

    https://m.youtube.com/watch?v=wA184Vs4Zeg


  • #110   4. sep 2016 Nu går der vist noget martyrium i den, Lenschow...

    Det er lidt unødvendigt....



  • #111   4. sep 2016 Lenschow: Klare din opdrætter sig godt på konkurrence niveau i de høje klasser?

    Min tyske pinscher klarer sig også godt, og hendes halv onkel har også klaret sig godt, selv den eurasier vi har på holdet klarer sig godt, men vil jeg anbefale disse to racer hvis nogle gerne vil konkurrere i A-E klasserne? nej det vil jeg ikke, for selvom hundene gør det super fint, så har de bare ikke en chance, det er rigtig hårdt for både hunde og fører at kommer igennem øvelserne og chancen for at de kommer helt til tops er ret lille.

    Hvorfor er det så svært at acceptere at nogle racer klare sig bedre end andre i forskellige discipliner. Jeg er super glad for min hund, hun er skøn i hverdagen og på træningspladsen, men der er nogle begrænsninger og øvelserne ligger ikke alle lige til højre benet, vi kæmper f.eks. med apporten og rundering, det er nogle hårde nødder at knække.


  • #115   4. sep 2016 DcH har et fantastisk system,hvor man kan se data pådem der har stillet til konkurrence de sidste ?? år. Hvis man har tid og lyst kan man jo kigge her og lave en fantastisk racestatistik http://www.dchres.dch-dm.dk/Pages/StamData.aspx

    (Jeg har hverken tid eller lyst smiley )


  • #117   4. sep 2016 Selvom det bliver en gentagelse af det der allerede er skrevet, så er der altså stor forskel på om en hund/race kan klare sig godt på en rally begynder eller øvet bane(det er kun DKK der afholder DM i det) og om den kan klare A eller E programmet i DCH.

    LP programmet er skræddersyet til Border collien, hvilket også betyder at de er klart overrepræsenteret i den disciplin.

    Derudover kan man ikke bare sige, at der flest border, schæfere, labradors eller hvad der nu er, og at man bare skal købe sådan en for så er den hellige grav velbevaret. For ved de udbredte racer er der jo en kæmpe skare af hunde som er floppet på vej op (ved godt at det måske lyder lidt hårdt, det er ikke sådan ment).
    Så man kan altså ikke sige, at man bare skal have den race der er flest af, så spiller alt for en.
    Det er også et spørgmål om kemi og ønsker til hunden, hvis man ikke kan med border collies sind og adfærd eller størrelse eller pelsen er forkert i forhold til det man gerne vil have, er det måske labradoren af jagtlinjer, schæferen eller kelpien, som man kan komme til tops med og ikke border collien.


  • #119   4. sep 2016 Vi må også se i øjnene at de forskellige grene er ret forskellige og kræver lidt forskellige ting af hundene.

    Ligegyldigt hvor glad jeg end er for schæferen og selvom den klarer sig rigtig godt i især IPO og også i DcH, så ville det ikke være en, jeg ville anbefale hvis nogen spurgte til en race, der er egnet til at nå toppen i Agility.

    Man kan godt træne agility med den, men man skal ikke forvente at det bliver let at slå andre af pinden..
    Sådan er det bare...

    DcH programmet er ret meget anderledes end rally og kræver drift på et helt andet niveau.


  • #120   4. sep 2016 Lenschow: Jeg forstår ikke helt hvorfor der snakkes rally, for fordi en hund kan klare sig godt i rally betyder ikke at den vil gøre det godt i DCH programmet.
    Vi snakker forbi hinanden hvis vi ikke er enige om hvad vi diskutere.




  • #123   4. sep 2016 Linda, det har jo nok været af udstillingslinjen - ellers har førerne virkelig siddet på deres hunde i et omfang, der har gjort dem sløve og driftforladte... Alternativt, virkelig dårlig avl af brugsschæfer.

  • #124   4. sep 2016 Lenschow: Kom lige til at se at du nævner titler de har opnået, så det kan ikke være DCH, da DKK er det eneste sted du opnår titler. Og i DKK har du ikke arbejdsøvelser, så de to ting kan slet ikke sammenlignes selvom det skulle være LP de trænede.

  • #126   4. sep 2016 Det er pudsigt - nu er borderen jo ret populær i de fleste lydighedsprogrammer og også i DcH - de vinder hele baduljen hvor de kommer frem.

    Undtagen i IPO. Der falder de helt igennem. Det er også et oplagt eksempel på, at ikke alle hunde - drift eller ej - passer til alle programmer.

    DcH er et program, som er afledt af, at klubben i tidernes morgen skilte sig fra Politihundeforeningen. Programmet har en del, der minder om denne form for brugshundetræning og det stiller nogle specielle krav til hundene.
    Synes ikke der er noget odiøst i, at det program appellerer mere til nogle racer end andre.


  • #128   4. sep 2016 Jo, det er C, der er dealbreakeren.

    Jeg har dog aldrig set en border score højt i hverken A eller B, men det handler nok om, at netop det at C er for svært gør, at meget få forsøger sig.

    Har kendt en enkelt border, som var pensioneret agilityhund, som lavede både A, B og C, men han var desværre ikke hamrende glad for skud - dette kan for en del bordere også være dealbreakere i B.


  • #130   4. sep 2016 Min oplevelse med schæfere i DcH-programmet er også, at bruger en en brugslinjeschæfer, så bliver den temmelig meget dæmpet driftmæssigt.

    Jeg har set nogle stykker komme fra DcH med en trænet hund og som har startet IPO - og det første der skal ske er, at der dælme skal noget fut i fejemøget smiley


  • #132   4. sep 2016 Man må også huske, at der er meget stor forskel på, hvordan en hund arbejder når den træner og hvordan den arbejder, når den er til konkurrence (ihvertfald i den konkurrencer, hvor hverken belønning eller ros er tilladt i øvelserne).

    Der skal noget stamina til. Også selvom ejeren er ved at ryste i stykker af nerver.
    Hunden skal stadig arbejde koncentreret, selvstændigt, frejdigt og præcist.


  • #135   4. sep 2016 Ikke nødvendigvis.
    Der er dælme langt fra træningsplads til prøve. Ihvertfald i IPO.

    Både B og C kan være udfordrende hvad det angår. I B er det et issue om hunden daler i drift eller går mere og mere i spænding - det har stor indflydelse på, hvordan øvelserne bliver udført, hvor korrekte de er og hvor stor frejdighed hunden udviser.

    I C handler det om lydighed med et enormt driftmål foran næsen.


  • #138   4. sep 2016 Uh.. der er ikke noget, der hedder "vel ved at være konkurrenceklar" i IPO smiley
    Enten er man klar eller også er man ikke - folk stiller almindeligvis ikke til konkurrencer i IPO medmindre de er sikre på at komme igennem og vise en fornuftig figur.
    Uden det på nogen måde er en garanti for, at det er det, der sker.

    Konkurrencer i IPO er ikke som i de fleste andre hundesportsgrene. Det er langt fra alle, der nogensinde når til en konkurrence, der går ud over små kredsmesterskaber, som de fleste steder finder sted en gang årligt. Det er heller ikke en selvfølge at man stiller hvert år til kredsmesterkaber - hvis overhovedet.












  • #141   5. sep 2016 Lige i forhold til DCH programmet A- og E- så er border collien altså ikke overlegen, både labradoren, schæferen og den australske Kelpie(trods det er en race med lille udbredelse) kan fint være med samt få individer fra andre racer.
    Vi kan snakke om overlegenhed hvis halvdelen af hundene var border collier, men det er altså langt fra tilfældet.


  • #142   5. sep 2016 Med verdens bedste kenzie:

    Når du skriver i DCH, i forbindelse med ds er det så DCH programmet eller rally mm.?
    Jeg bliver lidt forvirret, over om vi snakker om det samme?


  • #143   5. sep 2016 Jeg troede faktisk at det var retrieverne der dominerede, det er også klart min erfaring fra min egen klub, havde aldrig gættet at borderne var repræsenteret i stor stil, og at de klarede sig bedre end retrieverne og schæfer i dette program.

  • #144   5. sep 2016 Maya: Hvis du går ind på dette link, så kan du se hvem og hvilke racer der er udtaget til E turningeringen i DCH som er det højeste der er.
    http://www.dchres.dch-dm.dk/Pages/Lydighed/ETurCandidates.aspx

    Ligeledes kan du herunder se kvalifikationer til DM i A-klassen. Og jeg ser ikke, at der kun er én race der er dem alle overlegne som Pjevsen mener Border collien skulle være.

    http://www.dchres.dch-dm.dk/Pages/Lydighed/DMUdtagelsePlaceringer.aspx

    Og lad dig ikke skræmme af at Kelpie ikke dukker op som hver 3. eller 4. hund, det kan simpelthen ikke lade sig gøre med en race der er så få af. Men derfor kan den stadigvæk stå distancen i de høje klasser i dch programmet, hvilket E klassen også viser.


  • #145   5. sep 2016 En anden ting man skal have med i sine betragtninger, særligt i DCH C-klasse er hvor lang tid de har trænet for nå dertil hvor de er.
    Størstedelen af dem Asti og jeg konkurrerer imod i C klassen er 2,5 år og op til 4 år og har trænet et helt år i C-klassen inden de gik ud til konkurrencer, det er ikke tilfældet med Asti som er kun lige fyldt halvandet år. Trods det ligger vi pænt højt på DM listen og har lagt meget højere, men vi har nu droppet alle konkurrencer frem til DM, fordi hun jo bare er en stor hvalp/unghund og hun skal holde i mange mange år frem.
    Jeg kunne sagtens have ventet et år ligesom alle andre gør, med at gå ud til konkurrencer og så nærmest være sikret en placering til DM, men jeg ser ikke nogen grund til at fedte rundt nede i C-klassen længere tid en nødvendigt, desuden glæder vi os til eftersøgningen i A-klassen smiley
    Jeg håber da at hun også kan stå distancen til DM, men grundet hendes unge alder i forhold til de andre deltagere er det også forståeligt og acceptabel hvis hun ikke kan, da hun er en rigtig teenager lige nu. Så mest af alt, trods eventuelle placeringer eller mangel på dem til DM, er jeg bare stolt og imponeret over at jeg er kommet så langt med så ung en hund, som på inden måde er blevet presset frem smiley


  • #147   5. sep 2016 Pjevsen, du må lige forklare det der med uro ved mange kommandoer - det er ikke en side af racen, jeg kender til.

    Hvis man ser rally over en kam, så er det jo et program, der henvender sig til hr. og fru Danmark og de små klasser er sværhedsgraden jo bestemt også til at overse.
    Er alle racer nogenlunde lige repræsenterede her?
    Hvor begynder de racer, der ikke egner sig til rally at blive sorteret fra?


  • #149   5. sep 2016 Schæferen fungerer jo rigtig godt i IPO, og der er det ikke just frit arbejde i lydighedsdelen.

    Jeg tror ikke det er det, der handler om.


  • #150   5. sep 2016 @114: Lenschow. At Aslans søskende er gode til Rally er absolut ikke ensbetydende med at de vil kunne klare sig godt i DcH programmet smiley Der er himmelvid forskel på de to programmer. Rally er et program hvor ALLE skal kunne være med, så der kræves sådan set ikke ret meget af hundene. I DcH programmet ser vi godt nok ikke ret mange Danske Spidser på konkurrencebanerne. Jeg tror jeg set en enkelt i C-klassen. Og C-klassen adskiller sig altså temmelig meget fra bare B-klassen; arbejdsøvelserne fylder ikke ret meget i C-klassen i forhold til hvor meget de begynder at fylde i B. Det siger meget om C-klassen at jeg var til DM i C med en knapt 9 år gammel Irsk Terrier (omskolet DKK LP hund). Han var fuldstændig driftforladt, men meget sød og tjenstivrig og temmelig lydig, så vi kom med til DM med nogle meget høje pointscore i C-klassen (til DM gik det forrygende indtil sidste øvelse hvor min gamle hund var blevet træt og gik fra figuranten). C-klassen skal ses som en lidt blød introduktion til DcH programmet smiley
    Inden man anbefaler DS, DSG, pudler, amstaffer, pittbulls, tyske pinchere osv osv osv og siger at de da sagtens kan bruges i DcH programmet og gå hele vejen så husk lige på at der er forskel på hunde og hvad de oprindeligt er lavet til. Det man skal bruge for - med rimelig sikkerhed - at komme til tops i DcH programmet er drift OG samarbejdsvilje.


  • #151   5. sep 2016 "Rally er et program hvor ALLE skal kunne være med, så der kræves sådan set ikke ret meget af hundene."

    Det er da så forkert som noget kan være, har du overhovedet set/prøvet en rally ekspert, champion eller åben bane i DCH, så vil du hurtig erfarer, at det kræver meget træning at få 90+ point i de klasser.
    Det er kræves er bare meget anderledes end i DCH programmet, hvorfor man også ser en større brede på de racer der deltager.


  • #152   5. sep 2016 @149: Det tror jeg heller ikke smiley
    Jeg tror snarere det handler om at de folk der tiltales af rally ikke tiltales af brugsracer smiley Og vice versa; tiltales man af brugsracer tiltales man ikke af rally smiley
    Jeg har lidt fornemmelsen af at jeg ville spilde min Dobers evner ved at bruge hende til Rally. Men jeg overvejede seriøst at prøve det med Stormy (min gamle irske terrier).


  • #153   5. sep 2016 @151: Jeg kender en større flok der træner temmelig meget rally og som går ekspert, champion osv. Så jeg kender godt til Rally og jeg prøvede en lille smule med Stormy. Og jo, de lægger et stort arbejde i det og træner virkelig meget. MEN rent fysisk så kræver det altså på ingen måde det samme som programmer med arbejdsøvelser. Man kan godt komme langt med en overvægtig hund i dårlig kondi Rally; det kan man dælme ikke i DcH programmet smiley

  • #154   5. sep 2016 Det er korrekt at det ikke er fysiskkrævende for hunden på samme måde som DCH programmet. Til forskel fra det, kræver rally rigtig meget kropskontrol med de snævre vendinger og bak-øvelserne. Der er også ofte rigtig mange stillingsskift for hunden på kort tid, hvor en hund med dårlig bevægeapparat kan kommet til kort.
    Derudover så er der altså rigtig mange som anskaffer sig border collier, labradors, kelpier med det formål at træne rally på høj konkurrence niveau. Du har ret i at de ikke anskaffer sig schæfer, maller mv. men de andre racer går også under kategorien brugshunde(for meget du får afhænger af linier ligesom schæferen).


  • #156   5. sep 2016 Jeg ønsker ikke at indlede mig på en diskussion hvor man begynder at kaste mudder på hinandens racer og udhænger få individer, som ikke er racetypiske for at understrege sin pointe.
    Som der allerede er nævnt laaaangt oppe i tråden, så skal man selvfølgelig undersøge og sætte sig ind hvilke linjer man køber fra og det gælder ved alle racer.


  • #157   5. sep 2016 I min DcH klub (77 medlemmer) er der 7 Kelpier lige pt.; 3 i E-klassen, 2 i A-klassen resten i B. De kommer fra 3 forskellige opdrættere. Alle er brugsmodeller og de er bare FEDE arbejdshunde, der sagtens kan arbejde væk fra føreren. De er som skabt til løbearbejdet i eftersøgningen. Racen findes i en udstillingsversion (jeg kender en der har opdrættet udstillingsversionen og forsøgte at sælge dem som brugshunde smiley ). De har et rigtig kedeligt temperament som ligger milevidt fra brugsmodellerne smiley

  • #160   5. sep 2016 Der er flere der har forsøgt med den race. En ting er racebeskrivelserne, noget andet er virkeligheden, hvor man har glemt fokus på arbejdsegenskaber i avlen. Den mangler slet og ret drift (drive) og så er den altså helt let at gjort stabilt lydig nok smiley

  • #162   5. sep 2016 Pjevsen: Hvor henne har jeg skrevet at der ikke findes uheldige eksemplarer af Kelpien? Det bliver mudderkast/udhæning i det sekund, at du vælger at fremhæve nogle få individer indenfor racen, som ikke er racetypiske. Så det er ikke, fordi der er følelser involveret.
    Som sagt så står der allerede meget langt oppe i tråden som en af de første ting(også ved Kelpien) at man skal undersøge linjerne.


  • #163   5. sep 2016 HOV "og så er den altså helt let at gjort stabilt lydig nok ;- ) " Der skulle stå at den IKKE var helt let at få gjort stabil nok i lydigheden.

  • #165   5. sep 2016 Zoey og Charlotte er knald dygtige til rally og det er skønt at se dem på en bane, men derfor er Zoey ikke racetypisk på det område du nævner(også lidt på andre områder, og det ved Charlotte).
    En hyrdehund skal kunne arbejde på afstand og dermed Kelpien. Så lige at bringe dem på banen i denne diskussion, kan jeg ikke se nogen grund til. Og da slet ikke når de rigtig har fundet deres niche sammen, hvor de tilligemed gør det pisse godt, i stedet for at kassere sin hund, fordi den af en eller anden årsag ikke har evnerne til det man først havde tænkt.

    Ingen racer er den ultimative race, det handler om så mange faktorer der skal gå op i en højere enhed. Selv den bedste labrador hundefører ville sandsynligvis ikke nå særlig lang med en Border collie og omvendt med mindre vedkommende er meget engageret i at ændre den måde vedkommende træner på.

    Lige i forhold til TS oprindelige spørgsmål og de kriterier hun har sat op, så er svaret Kelpie og måske en border collie, hvis hun er heldig at finde en så lille en. Men en lille border collie tæve er ikke ensbetydende med at den også føder border collier som er små som voksne. Og en opdrætter med respekt for racen, vil da forhåbenligt også forsøge at ramme racestandarten så godt som muligt, både hvad angår sind og størrelse.


  • #166   5. sep 2016 TS: En af udfordringerne ved Kelpien kan være at få den til at apportere, hos nogle af dem kommer det nemt, ved andre kræver det lige lidt ekstra at knække koden. Sådan en var Asti, men siden jeg knækkede koden, har det overhovedet ikke været et problem.

  • #167   5. sep 2016 En helt anden ting - noget der undrer mig er, at aussien ikke er mere fremme end den er.
    Hvad er der sket med den, siden den ikke er så brugt?
    I teorien burde den kunne fungere...


  • #168   5. sep 2016 CH: Bla. for meget udstilling vil jeg tro smiley
    Og så TROR jeg måske at nogle hundeførere er blevet lidt snydt og har troet at det var som at træne med en BC. Det er det så IKKE og så kommer de ikke så langt smiley Jeg har en træningskammerat med en aussie. Den er bestemt ikke nem at træne med og LANGT mindre førerfokuseret en BC'erne. Han skal godt nok knokle for sagen smiley Og så har de ikke helt så meget drift som fx en BC af arbejds- eller sportslinier.


  • #171   6. sep 2016 Af nysgerrighed; I hvilken lokalforening træner Aslans opdrætter ?

  • #173   6. sep 2016 Uden helt at vide det, så tror jeg ikke Nuka er mere end 2-3 år gammel, så tvivler på at hun er Aslans mor smiley

  • #175   6. sep 2016 Kan vi ikke godt stoppe med at snakke rally, det kan jeg ikke bruge til noget i denne sammenhæng, og det forvirrer mere end det gavner.
    Igen at træne rally i DCH regi er ikke det samme som at træne DCH programmet og det er det denne tråd handler om.
    Det er ikke en diskussion om dansk spids, i forhold til rally, agility eller andet.
    Men en tråd om hvilke racer der klare sig godt i DCH programmet.


  • #177   6. sep 2016 Det undre også mig, vi har et par cockere i klubben de virker ok, men træner ikke med dem så ved ikke hvordan de klarer sig.

  • #184   6. sep 2016 Lenschow: ok det må jeg bare acceptere, men undre mig over at det er så vigtigt at svare på ting der ikke har noget med tråden at gøre, men ikke gide at svare på ting som jeg spørger dig om.
    Men ok jeg holder mig bare fra min egen tråd fremover.


  • #186   6. sep 2016 Lenschow: Åbenbart for ellers ville jeg vel ikke spørge, men nu svare du igen ikke på det JEG spørger om, men fred være med det, det er åbenbart ikke så vigtigt for dig.


  • #189   6. sep 2016 Synes at det er fair at maja R gerne vil have at man holder sig til emnet i tråden.
    Synes faktisk at det er ret uforskammet at svare, at hun må finde sig i at der pludselig bliver talt om et andet emne.

    Hvorfor ikke selv oprette en tråd om rally og Dansk Spids frem for at blive ved med at ændre emnet i mayas tråd.


  • #191   6. sep 2016 Nu ved jeg ikke om Bumblebee har været inde over, men en welsh er også i den lille størrelse eller en FT cocker, men som andre har skrevet - den har et zig-zag søg, der kan gøre det pænt træls. Selv på gåture kan man falde over hunden pga den partout SKAL snuse i zig-zag smiley

Kommentér på:
Mellem størrelse race med drift

Annonce