{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}

Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvorfor stamtavle
  • #1   18. aug 2011 Fordi tavlen er SÅ meget andet end avl.

  • #2   18. aug 2011 Du kan os vende den om og sige hvorfor ikke stamtavle ?

  • #3   18. aug 2011 Prøv at vende den om..

    Vil du ikke gerne vide mest muligt om hvor din hvalp kommer fra?
    Sikre dig at du har fundet det bedst mulige match i forældre dyrene, som gør du har den bedste mulighed for at sikre din hvalp er sund og rask?
    At mentaliteten er i orden som nogle avlsdyr skal godkendes på?

    Jeg vælger ikke med tavle pga jeg VIL avle.. Jeg vælger med tavle fordi jeg VIL sikre mig at jeg har den bedst mulige sikkerhed for at min nye bedste ven lever så længe som overhovedet muligt smiley


  • #4   18. aug 2011 Ja men en Tavlehund kan selvfølgelig lige så nemt blive syg som et gadekryds.

  • #5   18. aug 2011 Man er også mere sikker på at man ikke har købt sin hund ved en hundehandler, man kan sikre sig at ens hvalp ikke er et produkt af tæt indavl, og det er der jo mange der gerne vil undgå.

    Og så alt det de andre har skrevet.


  • #6   18. aug 2011 Pernille :Hvis man har gjordt sit forarbejde ordenligt, så burde ricikoen for arvelige sygdomme gerne være mindre ved tavlekræ.

  • #7   18. aug 2011 Pernille..
    Nu snakker jeg ud fra arvelige sygdomme smiley
    Og der ved man altså en del mere om baggrunden end ved en tavleløs smiley


  • #8   18. aug 2011 Det giver en sikkerhed omkring hvilken hund du har mellem hænderne. Man er sikker på at der ikke er blandet andre racer i, forældredyrene er testet for sygdomme som ligger til racen (hvis dette er en del af avlsrestriktionerne), man køber ikke hund fra en som skamavler på sine dyr osv. osv...

  • #9   18. aug 2011 Stamtavle fordi så får du præcist det du gerne vil have.

    Med min seneste hund ville jeg foreksempel have en bc der kunne arbejde (hyrde) på får. Jeg søgte derfor på hyrdehundelinierne og fandt frem til ham her.


  • #10   18. aug 2011 flere grunde til jeg vil havde en med DKK stamtavle næstegang:

    Jeg kan tjekke at forældredyrene er tjekket for det racen skal tjekkes for af arvelige sygdomme så jeg har størst mulig chance for at få en sund hvalp og forhåbentlig forhindre dyre dyrelæge regninger og vis uheldet virkelig er ude, aflivning.

    Min opdrætter vil havde taget DKK's opdrætter udannelse

    Jeg kan finde et opdrætter jeg har en god kemi med

    Jeg har indtrykket af at Tavle opdrættere går mere op i at socalisere hvalpende og vende dem til forskellige ting som jeg så kan arbejde vider på.

    jeg vil måske havde mulighed for at se hvordan andre hvalpe fra mor / far er af sind og hvordan de er sundhedsmæssig.

    jeg vil havde en opdrætter jeg altid kan kontakte vis jeg har brug for hjælp og som muligvis vil passe min hund vis der ikke er andre der kan.

    min opdrætter vil havde større erfaring med at se hvordan en hvalp vil udvikle sig som voksen og hjælpe mig med at vælge den hvad der vil passe bedst hos mig smiley

    vel og mærke vis man finder en god opdrætter.

    Ud over at jeg så gerne vil udstille med min næstehunde.

    Hvor imod den eneste fordel jeg kan se ved at vælge en uden tavle

    Er at en hvalp unden tavle er billiger
    men de ekstra par tusind kan man hurtig ende med at skulle bruge på dyrelægeregninger eller adfærdsbehandling.

    Det skal lige siges at jeg har en Blanding og jeg elsker hende selvfølg helt vildt og hun er fantastisk men jeg kan godt mærke hun ikke er blevet socialiseret ordentlig som hvalp..og hun har Løsknæskal(arveligt)og hvem ved hvad der ellers kan dukke op med årene...


  • #11   18. aug 2011 Stamtavle er væsentlig, hvis de ovennævnte grunde er vigtige for dig! Så giver det bare bedre mulighed for at kende sin hunds forfædre, arvelige sygdomme og særlige egenskaber! Det har du ikke i samme grad mulighed for med en tavleløs hund. Specielt ikke i en multiblandning, hvor der måske indgår 5-6-7. Selvom man har blandingshund er det dog stadig muligt, i nogen grad at have et godt kendskab til deres forældre og bedsteforældre. Dokumentationen kan dog være svær at føre. Så en form for tavle selvom det er en blandingshund ville være en fordel. Forskellen er at avlsdyr med stamtavle jo er nøje udvalgt og godkendt til formålet. Det er bestemt ikke altid tilfældet med blandingshunde!

    Jeg har har bestemt intet imod gadekryds. Jeg har selv to pragteksemplarer og min ældste er sågar far til to kuld. Jeg synes det er fint der plads til det lidt ukorante og at billedet af en "rigtig" hund ikke nødvendigvis skal være total firkantet! Det synes jeg ville blive kedeligt! Min hanhund blev inden avl testet fri for diverse arvelige sygdomme. Det samme gælder for de to tæver han har lavet hvalpe på. Det mener jeg må være et minimumskrav man som hvalpekøber må stille, hvad enten det er race eller blandingsavl!


  • #12   18. aug 2011 det er fordi man harmeget større sikkerhed for at hunden kommer fra ansvarligt opdræt og sunde forfædre. jeg ville aldrig købe en hunde uden stamtavle hvis det var hos opdrætter - det synes jeg man skylder hunde og de mange hunde som er produkt af uansvarligt avl. MEN når det er sagt skla jeg aldrig mere have en hund med stamtavle da jeg fra nu af vil have "redningshunde" fra internater, gade hunde osv.det finder jeg det mest rigtige for mig. Men vil man købe hund hos den som har avlet den synes jeg klart men skylder hunde at købe hos en ordenlig opdrætter

  • #13   18. aug 2011 Nu har jeg så en ''uheldshvalp'', altså en hund, der er født ved uheld. Hans far stak af og fandt lille hundemor i haven, og så skulle der bare gang i den lol.
    Han er en blanding af 4 racer, hvilket gør, at jeg ikke ved, hvad han kan få af arvelige sygdomme. Self er chancen lidt mindre, hvis den ene race har en sygdom, og den anden ikke har den, men den er der stadig. Han er kun 4, og håber virkelig, at han lever længe uden sygdom af nogen slags, men jeg har ingen form for sikkerhed. Det har man jo så heller ikke med tavlehunde, men der er mindre chance for, at de får arvelige sygdomme.

    - Derfor skal min næste hund være en tavlehund. Jeg vil tage rigtig mange ting med i, hvordan min næste hund skal, både se ud, og hvordan dens sind og sundhed er. Det er utrolig vigtigt. Derudover vil jeg meget gerne gå på både udstilling og til konkurrencer med min næste hund. Konkurrencer kan man self altid, såsom agility, men udstilling er udelukket for min blanding. smiley
    Håber det giver nok grund til, hvorfor JEG i hvert fald vil vælge tavle næste gang ^^


  • #14   18. aug 2011 Buddy er ikke en tavlehund, og vi går slet ikke op i den slags. Jeg kan godt se, at man er sikret på visse punkter, at man ved en masse om den osv. osv.

    Når denne debat dukker op, kommer jeg altid til at tænke på min mormors to hunde. Tavlehunden var der en masse galt og var tit ved dyrlægen og hendes anden blandingshund (lever stadig) har ALDRIG fejlet noget som helst smiley

    Jeg synes, det er meget individuelt, og at folk selv skal have lov til at bestemme. Jeg vil bare aldrig nogensinde stille det krav, at min hund skal have tavle ...


  • #15   18. aug 2011 Maria: Brugte din mormor tavlen som det redskab den er? Eller tænkte hun bare "den har tavle så er det sikkert fint". Hvis man ikke bruger tavlen, kan man lige så godt købt hund uden.



  • #16   18. aug 2011 Maria; Jeg er egentlig også ligeglad, men fordi jeg gerne vil udstille med de hunde, jeg får, er det vigtigt at have tavle på dem, lol.

  • #17   18. aug 2011 Det ved jeg ikke - det er en del år siden, hvilket nok også har noget at sige. Men jeg har ikke brug for at blive overtalt til det med tavle - jeg synes, det fungerer fint uden i mange tilfælde smiley

  • #18   18. aug 2011 Jeg ville i hvert fald ikke bytte Buddy for NOGEN anden hund! smiley

  • #19   18. aug 2011 jeg har ellers fået afvide af et par dyrelæger at en blandings hund tit og ofte, både har et bedre sind og et bedre helbred:)
    vi har haft en collie/lab blaning og en collie ,lab og shæfer blanding.
    de fejlede aldrig noget, den ene blev 12 den anden 15, uden heldbreds probemer eller adfærdsproblemer


  • #20   18. aug 2011 kimmie: Det har intet på sig. Hvordan skulle de lade sig gøre? Det er gener ikke magi.
    Iøvrigt bliver blandingshunde sjældent testet for arvelige sygdomme inden avl.


  • #21   18. aug 2011 de=Det

  • #22   18. aug 2011 Vores dyrlæge har faktisk også sagt, at blandingshunde tit er en del sundere, og der er ikke al den indavl. De "populære" racer bliver der bare avlet løs på ...

    Hun fik en golden retriever hvalp ind med DKK stamtavle, som måtte aflives pga. noget med hofterne ... Det er bare heller ikke en garanti ...


  • #23   18. aug 2011 Maria: Jeg er ikke ude på at overtale nogen til noget som helst. Jeg har det bare lidt stramt med agumentet " min et-eller-andet´s tavle hunde er møjsyge, så derfor må blandinshunde være sundere".

  • #24   18. aug 2011 Det sagde jeg heller ikke smiley

    Jeg skrev bare, at jeg kom til at tænke på den episode og synes, det var lidt "komisk". Jeg er da helt klar over, at man ikke kan afgøre det ud fra to hunde! smiley


  • #25   18. aug 2011 og vores dyrlæge er ikke tussegammel - tværtimod smiley

  • #26   18. aug 2011 Min dyrlæge siger det stik modsatte. Men altså grunden til at racehunde virker mere syge er at blandingshunde som regl ikke bliver testet og derfor kommer deres skavanter aldrig frem i lyset.

    Jeg vil iøvrigt stadig gerne vide hvordan det skulle kunne lade sig gøre at blandinshunde skulle være sundere? Det er jo samme art så spredningen af gener er minimal.

    Iøvrigt er indavl sjældent skyld i sygdom, det kan faktisk også give stærkere afkom. Det kommer helt an på hvilke gener hundene indeholder.


  • #27   18. aug 2011 ^ og ved godt det ikke var rettet mod mig mht. dyrlægens alder smiley

  • #28   18. aug 2011 Mit tavleløse kræ er lige blevet aflivet efter megen sygdom... og vores to tavlehunde fejler intet andet end et skævt øre, og nogle skæve tænder..... smiley

    sååååå din pointe er? ;o)


  • #29   18. aug 2011 Ingen af mine "blandingshunde" er sunde. Den ene har ganske vist tavle, men det er en OEB....

  • #30   18. aug 2011 Jeg har ikke fået tjekket min.
    - Det gør jeg kun, hvis det bliver nødvendigt.


  • #31   18. aug 2011 Mine tavle hunde fejler intet. Og MIN dyrlæge har ALDRIG sagt blandninger er sundere, tværtimod.

  • #32   18. aug 2011 Sigurt har faktisk fået tjekket hofter, og de er drønflotte. Bare ærligeligt at hans imunforsvar stinker! *g*

  • #33   18. aug 2011 Det kunne være super hvis nogen smed en undersøgelse på bordet, der rent faktisk beviser at det ene er sundere end det andet! Frem for altid at sidde her og læse den ene påstand efter den anden, samt alle folks personlige erfaringer med både det ene og det andet! Jeg tror ikke der er nogen der er uenige i det rationale der er i udelukkende at avle på raske dyr. Hvad enten det er det ene eller det andet! Heldigvis står det jo folk frit for hvad man vælger! De fleste er vidst bevidst omkring stamtavlens formål!
    Er der nogen der kan henvise mig til en undersøgelse der rent faktisk dokumenterer at en blanding er sundere end en racehund, eller omvendt??? For så er jeg bare dødspændt på at se den!!!


  • #34   18. aug 2011 Eller er konklusionen at man kan være lige heldig/uheldig, uanset hvad man vælger;-)?

  • #36   18. aug 2011 Uden stamtavle, så kan din hunds far være morens bror eller fætter... Du kan ikke det.

    Men hvis du er til overraskende køb, så køb uden tavle, for du har ikke nogen anelse om hvad du køber.


  • #37   18. aug 2011 Stamtavle fordi jeg har et idealbillede af de hunde jeg vil have!!
    Jeg ved præcis, hvad jeg har brug for i en hund, hvordan den nødvendigvis skal være skabt for at løse opgaven, samt hvilket instinktsæt den skal indeholde.
    Og så gider jeg ikke spilde tid på bastarder, der måske eller måske ikke opfylder mine ønsker.
    Bonus er muligheden for at sikre mig, at min hund ikke bare er et enkeltstående "stjerneskud", men et solidt resultat af dygtige indsigtsfulde menneskers avlsarbejde.


  • #38   18. aug 2011 Sikke en masse fine svar smiley

    Det var hverken fordi jeg er for eller imod stamtavle.
    Nu ville jeg bare hører hvad de kloge hoveder mener da der bliver snakket meget om det.

    Men hvad så hvis opdrætter har tavle på begge forældre, men ikke sælger med tavle fordi de ikke ønsker deres hvalpe bliver brugt til avl?

    Er det heller ikke okay? Eller hvad synes i? smiley


  • #41   18. aug 2011 melanie. Nej, det er et tegn på at "opdrætter" er useriøs og at forældrene til hvalpene ikke er gode nok til at kunne avlsgodkendes.

  • #42   19. aug 2011 forstår dit tavle spørgsmål . smiley Har to til tider tre skønne tavleløse hunde, der er super søde i sind, og har aldrig været syge. De kommer alle tre ud fra nogle suer forældre hunde der også var sunde og raske. Men, fforældrene hundene er ikke testet for arvelige sygdomme, som mange af dem med tavle måske er.

    Tavlen er desværre ikke altid en garanti.
    Min bror købte en mops med tavle, som fik epelipsi og endte med at dø af anfaldende. smiley opdrætter var mere eller mindre ligeglad. og mente det var hans skyld.

    har altid syntes blandings hunde var mest charmerende, fordi de er så unikke, og specielle smiley Har ikke fordomme for hverken det ene eller det andet.. Men har nogle krav jeg forlander er opfyldt hvis jeg skal have hvalp , hvad enten det med tavle eller ej smiley .. De skal have sunde forældre, med et godt sind, forældrene hundene må aldrig have vise aggresiv adfærd, de skal have oplevet børn , støvsuger, mennesker, og være i hænder hver dag, før de kommer hjem til mig smiley de må også meget gerne opleve andre dyr, det er absolut et plus ! smiley og så SKAL det være fra nogle folk der ved hvad man gør. ikke folk der tror de ved det smiley smiler. Mine "regler" har resulteret i nogle super hunde. synes jeg selv smiley er glad for jeg satte krav.. smiley De kan alle sammen med andre hunde, katte, ildere, kaniner. og ja børn elsker de smiley


  • #43   19. aug 2011 Majbritt DKK snob:

    Hvad bygger du den antagelse på? Kunne man tænke sig den vilde tanke at en blandingshundeejer rent faktisk kan være bevidst omkring hvad vedkommendes hund fejler eller ikke fejler?? Jeg ved godt det voldsomt at skulle forstille sig, men prøv!!
    For at vende tilbage til undersøgelsen, ja så var dit svar vist ligså meget bevendt som alle andre gisninger. Ingen af delene er jo dokumenteret!
    Sunde forældre dyr vil som oftest give sunde afkom, men ingen garanti nej!!
    Jeg har selv lagt hanhund til 2 kuld blandingshvalpe. Alle tre forældredyr har perfekte hofter, albuer, rygsøjler! De er øjenlyst og testet for allergi. Endvidere har de vist sig som glimrende familie og træningshunde, med både jagt, lydighed og en smule redningshundetræning. Desuen er hvalpene blevet socialiseret efter alle kunstens regler og observeret af en adfærdskonsulent, for at sikre et godt match mellem hver enkelt hvalp og dens nye hjem! Det er vidst ikke alle raceopdræt der lever op til den standart, og da bestemt heller ikke blandingsopdræt. Så skal vi for en stund forholde os til det faktum at der kan forkomme seriøse opdræt af blandingshunde og holde lidt igen med at fremstille folk der vælger blandingshunde som uvidende og useriøse omkring deres dyr?

    Tante trut:

    Det er var dog en interessant udtalelse! Er du sød at forklare hvordan en 50-50 blanding af to forskellige racer giver anledning til at forældredyrene kan være i familie?

    Marietta F:

    Der rammer du hovedet på sømmet med din begrundelse for at vælge stamtavle! Helt specifiserde egenskaber, til et helt bestemte formål. Nemlig ja!!
    Min næste hund bliver også en stamtavlehund af brugslinjer, for bedst muligt at sikre mig den lever op til de forventninger og det formål den bliver købt til, men ikke alle er så konkrete i deres ønsker til en hund og det er vel også ok!


  • #44   19. aug 2011 Pia H:

    Hvorfor så ringe odds? Hvad bygger du det på?


  • #45   19. aug 2011 Melanie:

    Et tegn på at opdrætter er useriøs er at de ikke har dyrlægedokumenteret deres hundes sundhed og det skal ikke bare være en udtalelse af fra dyrlægen. Der bør forligge tests! Mener jeg!


  • #46   19. aug 2011 Morten "hul i hækken"
    Ja, det kan da være helt okay, hvis bare ikke man ønsker sig en "sofakartoffel" og p.gr.a. uvidenhed anskaffer sig en dejlig lille ulden fætter, der så tilfældigvis er et mix af border collie og ruhåret hønsehund. Hvordan tror du det går???


  • #48   19. aug 2011 Marietta F:

    Fuldstændig enig! Border og ruhård, var godt nok også noget af et scenarie! he he.. Der skulle være grundlag for solid personlighedsspaltning;-)! Det er selvfølgelig ikke ligegyldigt hvad man blander og vælger man blandingshunde kræver det et betydeligt kendskab til de racer der indgår i blandingen.


  • #49   19. aug 2011 Pia H:

    Det er jeg slet ikke uenig i!
    Måske man pointerer med "100% ren" for at retfærdiggøre en højere pris? Bare et bud. Forstår godt det kan provokere..


  • #53   19. aug 2011 Folk der har blandings hunde siger ofte at racehunde er indavlet, men hvordan ved de at deres rundkørsel ikke er indavl, de ved det bare ikke.
    Det samme med sygdomme og skavanker, hvor mange blandingshunde bliver undersøgt for HD og AD mm. medmindre hunden har et problem?



  • #54   19. aug 2011 Enig Maya. Kan ikke se hvorfor hunde blandet på kryds og tværs skulle være sunde. Ja man kan være heldig, men man kan satme os være uheldig. Ikke en risiko jeg vil tage.

  • #55   19. aug 2011 Tavlen tæller som en garanti - det kan ikke forhindre at hunden bliver syg, men skyldes sygdommen noget arveligt (fra producentens side) kan du få erstatning.

  • #56   19. aug 2011 Majbritt DKK snob:

    Jeg er bestemt ikke uenig i at der avles rigtig mange dårlige blandinger og at tavledyr derimod er godkendt til formålet. Det fremgår vidst også af mine tidligere tråde. Jeg ved ikke hvor mange blandingshundeejere der har en status over deres dyrs sundhed før avl. Uden tvivl for få, men jeg vil ikke tegne et generelt billede på baggrund af en fordom! Jeg er heller ikke i tvivl om at der også findes blandingshunde der fuldt ud lever op til den sundhed der er påkrævet for at blive avlsgodkendt i DKK regi, men langt fra alle der avles på. Desværre... Det at et gadekryds er sundere end en racehund er en gammel skrøne. Det kan vi hurtigt slå fast! Jeg ser bare heller ikke nogen dokumentation for at racerne generelt er sundere. Det kan som du siger, skyldes manglende registrering af sygdomme. Hvilket lyder sansyndligt!

    Min pointe er såmen bare at, hvis man udelukkende avler på raske dyr, mindsker man også risikoen for nedarvede sygdomme. Hvad enten det så er blandings eller racehunde. Så mit ønske er bare at alle ville få deres dyr testet i hoved og anden ende inden avl! Sygdomme findes jo i stor stil hos tavle såvel blandingshunde, fordi de på et tidspunkt er avlet ind, enten pga. uvidenhed eller for ringe en genpulje! I dag er man så klog af skade...
    Her har tavlen sin berettigelse, fordi man kan bruge den som vejledende i forhold til indavl og arvelige sygdomme osv. i flere generationer og dermed bevidstgøre sig om sandsynligheden for ens hund vil få eller forhåbentlig ikke få dem!
    Jeg er bestemt FOR stamtavler og mener også der burde føres en form for stambog på blandingshunde, da jeg bestemt mener de har deres berettigelse! Jeg er imod avl på dyr der ikke testes for mulige nedarvede sygdomme inden de avles på!


  • #58   19. aug 2011 Majbritt DKK snob:

    Præcis!


  • #60   19. aug 2011 Pia H:

    Den med sundheden kan jeg forstå. Om hunden har en bestemt længde på snuden, halen eller i følge en forkreven standard har den korrekte ørestilling rager mig en høstblomst. Jeg interesserer mig for sundhed og egenskaber hos hunden! Hvad enten den er "100% ren" eller blandet!


  • #62   19. aug 2011 Pia: For mig afhænger det meget af racen om jeg mener udseenet er relevant, også fordi jeg har set det blive misbrugt.
    Nu er min race jo den jeg kender bedst, og her ser jeg desværre udstilling som ødelæggende for racen. Racen er blevet meget skarpt opdelt, for min skyld måtte det gerne være så meget at de ikke måtte blive blandet.

    Jeg kender nogen hvor borderen ikke blev godkendt på en udstilling fordi øjnene var for lyse, og ja det er de for at de har eye. Udstillingsborderen er ikke længere end en arbejdshund, men en hund som mange måske syntes er smuk, men det er ligegyldigt når den skal arbejde.


  • #64   19. aug 2011 Helt enig Pia. Hvis udstilling for arbejdsracerne gik ud på at de skulle følge en standard der viste vinklerne osv. Som det kræves for at kunne holde til mange timers arbejde, så jeg intet problem i det, men desværre er det ikke sådan det hænger sammen.

    Udstillingsborderen er meget firkantet og pelset.


  • #65   19. aug 2011 Stamtavle hvis man vil have den mindste indflydelse på sundhed, eksteriør, mentalitet og brugsegenskaber.

    Er man ligeglad med de ting, så er stamtavlen unødvendig...


  • #66   19. aug 2011 Nu har jeg ikke læst hele tråden igennem - der er simpelthen for mange lange tekster til mig lige nu. smiley

    En stamtavle er ikke bare en "avlsbillet". Har man en stamtavle, kan hunden udstilles.. Har man en stamtavle, kan man være med, i den gruppe stamtavlen er fra. En stamtavle er en "ekstra garenti" for hundens sundhed, og meget mere. Jeg ville ALDRIG købe en hund uden stamtavle.


  • #67   21. aug 2011 Det er sq da ik stamtavlen man kæler med, elsker, fodre, går ture med og snakker med ? ... Tjaa... Min hund har ik stamtavle, og han er meget elsket alligevel ?

  • #70   21. aug 2011 Enig med Maj-Britt. En stamtavle er meget mere end det du siger. Det sikre også en at ens hund ikke er indavl - hvilket er noget skidt.

  • #71   25. aug 2011 Jeg ved udemærket godt hva en stamtavle er... og "du er 16" holder ikke.. Nok er jeg ik nogen gammel krage og jeg har meget at lære indenfor hundeverdenen... men når dyrlægen siger "din hund er sund og rask" så tror jeg på det, og når jeg kan se at min hund har det godt tror jeg på det.. skide være med tavlen..

    Min hund har ik tavle, og alligevel kan jeg bevise at der ik er indavl og jeg kan tjekke hans stamtræ for sygdomme og div.. ?


  • #72   25. aug 2011 Hvordan?

  • #73   25. aug 2011 Fordi jeg har hans forældres stamtavler liggende ?

  • #74   25. aug 2011 fint fint, hvis de er så framragende hvordan kan det så være at de ikke er avlsgodkendt?

  • #75   25. aug 2011 De er ikke registreret i samme forbund..

  • #76   25. aug 2011 Den ene forening godtager med næsten 100% garanti den andens tavle - så det er altså ingen undskyldning.

    Alle godkender DKK (ikke den anden vej rundt)
    Alle undtagen DKK godkender DRU (ikke den anden vej rundt, da DRU vist kun godkender DKK)
    osv ned af listen


  • #77   25. aug 2011 Hannen er ikke dansk, og derfor er han ik registreret i et dansk, og det gør det en del mere besværligt... jeg ved bare at jeg elsker min hund og ved med 100 % at han er sund og rask

  • #78   25. aug 2011 Jeg har heller ikke stamtavle på mine, men det skal jeg have på mine fremtidige hunde.

    Nej det er ikke stamtavlen man elsker, men når man kender til et kuld blandingshunde, hvor over halvdelen i dag er aflivet pga. dårlige hofter (problemer med bevægeapparatet)og efterfølgende har fundet ud af at faren til kuldet også har HD, så sidder der altså en del familier tilbage som ikke har nogen at elske længere.
    Hvis der var blevet testet, var kuldet aldrig blevet lavet eller familierne havde valgt at købe med stamtavle havde de måske stadig haft deres hund.
    Jeg tør ikke tage chancen fremover.


  • #79   25. aug 2011 Her han testet for HD, patella luxation og hvad der ellers ligger til racen? Er han ikke kan man jo ikke rigtig udtale sig skråsikkert....

  • #80   25. aug 2011 Nej det ved du faktisk ikke - ligesom en ejer af en tavlehund ikke ved at hunden er 100% rask, medmindre at den er blevet tjekket for racerelaterede sygdomme.. Og det er ikke noget der bliver gjort når dyrlægen siger "hunden er sund og rask" - det bliver gjort ved undersøgelser og røntgen og øjenlysninger og meget andet...

    Når din dyrlæge siger din hund er sund og rask er det hvad han/hun kan se udefra - for vedkommende har med garanti ikke røntgensyn smiley

    Min hund har tavle, men det er da ikke tavlen jeg tager med under dynen om natten? Den er bare min sikkerhed for at opdrætter har gjort hvad hun kunne for at sikre at min hund bliver ved med at være sund og rask og kan leve mange år smiley


  • #82   25. aug 2011 Også kaldet patella luxsation og er i høj grad arveligt....

  • #83   25. aug 2011 I teorien burde tavle hunde have en kæmpe fordel, når det kommer til sundhed, fremfor blandinger. I praksis er det ikke helt så simpelt. Hvem og hvad der er sundest er umuligt at sige, dog er tavle hunde ikke så markant bedre, som de burde være.
    Hos nogle racer er race standarden ligefrem imod racen, når det gælder om sundhed.
    tavleavl (selektiv avl) kan udnyttes meget bedre, hvis man vil have sunde hunde. Interiør bør altid stå højere end exteriør, men gør det ikke altid desværre.
    Tavlen er dog et godt værktøj til at finde bestemte linier som man ønsker, men hvis man køber en hund, og bare tager tavlen som et kvalitets stempel, så kan man lige så godt købe uden.


  • #84   25. aug 2011 Tonny og Maja: Selekteret avl har vist sig virkelig effektiv inden for f.eks en øjen sygdom hos shetland sheepdog, sygdomme er i kraftigt tilbagegang. Spørg evt. søster Mcfluff, hun ved meget mere om det end jeg.

  • #85   25. aug 2011 "Vi har nu haft restriktionen som forsøg i godt 4 år, forsøgsperioden udløber 1/1-2011. Det er gået den helt rigtige vej m.h.t antal øjenundersøgte med CEA/crd og CEA/crd/colobom.
    I 2006 var der 42% med CEA/crd og 3,5% med CEA/colobom. I 2009 var der 16,4% med CEA/crd og 1,03% med CEA/crd/colobom."

    -DSSK's indkaldelse til generalforsmaling 2010.


    På baggrund af disse tal blev prøverestriktionen indført som restriktion d. 1/1-2011


  • #86   25. aug 2011 søster: Tak det var lige det der manglede.

  • #87   25. aug 2011 Ja det er netop det jeg mener. Selektiv avl KAN virkelig gøre noget, men mener bare ikke det altid bliver udnyttet til det positive.
    Feks er min miniature bullterrier en ekstrem indavlet race, da man avlede på størrelsen, for at få dem så lille.
    Mange racer som feks. div bulldogs og molloser er så ekstrem avlet at de lider under det, men de lever fint op til race standarden.
    Jeg så da hellere, at min miniature bullterrier blev lidt for stor (ift racestandarden), og at han så ikke har de skavanker som han har.
    Selektiv avl bør bruges til at avle på det bedste (og her mener jeg sind og sundhed), og ikke pga. exteriør. Hellere udvide grænserne for standarden, så den ikke står i vejen for sunde hunde, men feks favoriserer hunde på middel eller under.
    Feks. så har man et avls arbejde på slædehunde på sirius patruljen. Det er ikke en race ren stamme de bruger, men en stor blanding af forskellige spids hunde. De har så hele tiden fin pusset den, og kun de bedste af de bedste bliver avlet på. Her går man efter at lave så sunde og stærke dyr som muligt, og dropper ikke en perfekt sund hund i avlen, bare fordi ørestilling, pels farve, eller andre småting ikke er som det skal være.
    Man ser små forbedringer ved nogle racer, når man laver tavle avl, men helheds billedet er, at det ikke er så markant bedre end andet avl, hvilket er underligt når nu man arbejder så seriøst med det.
    Den generelle tavle avl (i sin nuværende form) har ikke overbevist mig om, at det er den bedste måde at avle på.
    Jeg vil dog nok stadig selv vælge en tavle hvalp igen. Dog vil jeg kun kigge efter sind og sundhed, og vil blæse på om den er udstillings egnet eller ej.


  • #88   25. aug 2011 Til min kommentar skal føjes at CEA, ligesom HD, er polygenetisk - vi har altså ikke en fastlagt arvegang, hvilket kan gøre det lidt svært at regne med (to frie hunde giver ikke nødvendigvis 100% frie afkom). Der er hellere ikke nogen restriktion på hvilke grader der må anvendes i avl - her har opdrætterne simpelthen bare brugt status'erne til at træffe egne valg, og det er altså gået rigtigt fint. 42 til 16,4 er altså en helt vild forbedring på 3 år.

    Men sheltiefolket er altså også heldige idet det er en antalsmæssigt stor race som kan findes i nærmest alle lande, så det er ikke voldsomt svært at finde udenlandske avlsdyr.


Kommentér på:
Hvorfor stamtavle

Annonce