{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}

Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Dobbelt Merle
  • #1   27. okt 2011 Er også kun DKK jeg er interesseret i smiley

  • #2   27. okt 2011 merle er også forbudt i DRU når det er chihuahua

  • #3   27. okt 2011 Sorry min fejl... Men mener altså er Dobbelt merle forbudt i DKK+

  • #4   27. okt 2011 Altså folk i Danmark kan da parre hvad de vil - også dobbelt merle, desværre er der ingen regler på det punkt med mindre man opdrætter i en klub.
    Jeg er i tvivl om reglerne i DRU - dem kan jeg ikke finde ud af - men indenfor DKK parrer man ikke dobbelt merle, da det giver blinde, døve og i det hele taget syge og misdanende hvalpe.


  • #5   27. okt 2011 Kennelmor ja ved man ikke gør det meen er det forbud i DKK? og kan hvalpe stambogs føres?

  • #6   27. okt 2011 Jeg ved ikke om det er forbudt, men jeg har aldrig set den kombination indenfor min race indenfor DKK.
    Der vil blive nedlagt avlsforbud på hvalpene, om de får tavle ved jeg faktisk ikke.


  • #8   27. okt 2011 Indenfor min race gør de det meget i Italien (specialt en opdrætter) og derfor har Sverige nu gået for ud for dette og gjort det forbudt... og det virker til at dobbelt merle er/bliver forbudt for alle racer i Sverige inden længe... Det er så vidt jeg ved også forbudt i tyskland...

    Og så kom jeg til og tænke på Danmark hvordan er det her.


  • #9   27. okt 2011 Pia H Så det er lovligt og parre 2 merle

  • #10   27. okt 2011 Sandie der bliver spurgt om det er tilladt at parre 2 merle hunde i en race hvor merle er tilladt.
    der er nemlig store sundhedsmæssige problemer med afkom hvor begge forældre er merle


  • #12   27. okt 2011 Nemlig Tina smiley

    Så det vil faktisk sige at det er tilladt dog får hvalpende avls forbud.. meen er det så alle hvalpende eller kun de merle farvet?


  • #13   27. okt 2011 Hvis der er nogle der ikke er merlefarvede vil de vel stadig bære dobbelt merle gen ?? Eller hvad ?

  • #15   27. okt 2011 Nej de sorte kan ikke bærge merle genet... ihvertfald ikke i bergamascoerne...

    Men som jeg forstår merle genet er hvalpen kun Dobbel Merle hvis man parre 2x Merle hvis denne dobbel merle bliver parret med en sort hund (i mit tilfælde) så bliver de hvalpe ikke dobblt merle selvom moren eller faren er dobbelt..

    Hmm lyder det forvirrende?

    Men andre ord Dobbel merling finder kun sted i den ene generation ikke i den næste hvis den bliver parret med en sort hun


  • #17   27. okt 2011 Der er også noget med at en hund kan være skjult merle så man uden at vide kan komme til at lave en MM parring.. Og bla derfor er merle forbudt i visse racer.. Som feks chihuahua

  • #19   27. okt 2011 Jeg læste et sted at blue merle faktisk er en tricolour, med udvandet (meleret) sort

  • #21   27. okt 2011 Ja selvfølige kan sort hunde give merle, det jeg mente var at den sorte ikke kan være bærgende af dobbelt merle... Og i bergamascoerne er det ikke skjult...

  • #24   27. okt 2011 Pia H. se nu er jeg ståret helt helt af...

    Så måske det jeg skrive på min egen side er helt hen i vejeret... jeg skriver således

    Merle-genet er, ligesom blå (dilution på sort) et gen som udvasker grundfarven. Dette fænomen kaldes også dilution på engelsk men det skal man ikke lade sig forvirre af. Da der er tale om 2 forskellige gener. I praktisk betyder det f.eks at genet vender farverne om f.eks. en sort pels bliver grå, med sorte lapper. Merle på Bergamascoerne kan ses lige efter fødselen, selvom mange merle hund har blå øjne godkendes denne farve ikke ved Bergamascoerne. Selvom merle genet generelt betegnes som et dominerende gen, er det i virkeligheden et ikke dominant gen, men et mere mellem liggende gen. En hund med mm er en normalt farvet hund (ingen merling). En hund med Mm er en merlet hund. Men en hund med MM er dobbelt merlet (Begge forældre vil i dette tilfælde være merle farve) og vil give alvorlige konsekvenser for hunden.

    I et kuld imellem 2 merlet forældre vil ca. 25 % af hvalpene for det første optræde med lyse næsten hvide, men også have defekter som døvhed, øjendefekter og /eller blindhed, det er ikke alle dobbel merlet der vil have døvhed det kommer an på om der indre øre er pigmenteret. Mangle sådanne en pigmentering vil de nerve celler som er ansvarlig for hørelse, være udviklet i en så utilstrækkelig grad at de ikke vil kunne genere nerve impulser. Næsten alle som merles dobbelt vil have større eller mindre anormaliteter i øjet på grund af ukorrekt udvikling af vævet. Det mest normal er at øjet er lidt mindre end normalt, til tider kan øjet helt mangle. Men også unormale former på pupillerne kan for komme. Derfor anbefales det ikke at parre 2 merle farvet hunde, i nogen landet er det dissideret forbud at lave sådanne parringer, så hvalpene ville ikke kunne blive stambogs ført.

    Jeg troede bare ikke Der var noget det hed sort Dobbelt Merlet


  • #26   27. okt 2011 Okay det vil jeg lige rette til...

    meen stadig væk.. hvordan kan en sort hund være bærge af merle når det er dominat så ville du vil kunne se det på den sorte hund?


  • #29   27. okt 2011 Pia H... ahhh... men inden for bergamascoerne er der kun sort og merle....

    Ergo så vil en bergamasco i sort ikke kunne bærge M eller MM vel?...

    Hvis man parre 2 Sorte bergamascoer vil der kun komme sorte hvalpe... hvis de parre en sort og en merle vil en lille procent del af dem blive merle... men hvis du derimod parre 2 x merle vil næsten hele kuldet blive merle farvet...


  • #30   27. okt 2011 Både zobel merle og dobbelt merle er forbudt i Shetland Sheepdog'ens standard.

    Der har umiddelbart ikke været problemer med det, men vi har valgt at indstille til forbud for en sikkerheds skyld. Og det fik vi så pr 1.1.2011

    http://www.hundeweb.dk/dkk/public/openPage/tjenester/avlsrestriksjoner/raseData.html?RAID=0880


  • #31   27. okt 2011 Bergamasco

    Mm + mM = Mm + MM + mm + mM (50% merle, 25% dobbelt, 25% ikke merle)

    mm + Mm = mM + mm (50% merle, 50% ikke merle)

    MM + mm = Mm (100% merle)

    mm + mm = mm (100% ikke merle)

    .................................................................

    Så, som du kan se er der ikke større sandsynlighed for at få merle ved at bruge to merles med hinanden. Har du selv en merle er chancen 50% uanset hvad den anden er, men hvis den anden er ikke merle, så falder risikoen for dobbelt merle fra 25 til 0%.

    Den ENESTE grund til at parre to merles med hinanden er hvis man decideret ønsker at få dobbelt merle ud af det.


  • #32   27. okt 2011 Søster kan disse sheltie hvalpe så blive stambogs ført hvis man går imod forbudet?

    Når de dobler merle i de italienske bergmascoer har jeg bare hørt at næsten alle i kuldet er merle farvet... derfor jeg skrevet sådan.. meen det gjorde mig igen lidt klogere..


  • #33   27. okt 2011 Det tror jeg næsten godt at de kan, hvis forældrene ellers er avlsgodkendte - men det er muligt at de registreres som fejlfarvet (og dermed avlsspærres).

    Jeg ved det ærlig talt ikke, for der er ikke nogen der har overskredet forbudet, så jeg har ikke noget eksempel at trække på.


  • #34   27. okt 2011 Okay.. men det er jo ikke særligt smart at det er lovligt.. måske jeg skal spørge special klubben hvorfor det er det..

  • #35   27. okt 2011 Jeg forestiller mig at det slet og ret skyldes at det bare er en af de ting som folk ikke gør. I har formodenligt hellere ikke dobbelt merle stående som tilladt farve i standarden, så det er også en dum ting at gøre hvis man ønsker at lave afkom der kan bruges til noget.

  • #36   27. okt 2011 Tina - hvis man eks i DKK laver en zobel-merle parring (hvilket er yderst sjælden heldigvis) så må man faktisk godt det. Så melder man det til DKK og specialklubben og så kommer de ud når hvalpene fødes og ser på dem. Når de er få uger kan man nemlig så på hvalpene om de er zobel eller zobel/merle, og så kan de nedlægge avlsforbud på de hvalpe der bærer merlegenet.
    Når hvalpene bliver større kan merle aftegningerne skjules hos en zobel, så derfor skal man have specialister ud at se på dem lige efter fødslen.


  • #39   27. okt 2011 Kennelmor: Okay.. Det er da virkelig lækkert at vide.

    Jeg ved ikke mange cm om collieavl endnu.. Men det skal nok komme


  • #40   27. okt 2011 Søster det står ikke dobbelt merle er disk men en disk er en merle farve som er hvid på mere end x-antal % af kroppen (kan ikke huske % talet)

  • #41   27. okt 2011 Det er vel afhængig af racen -jeg mener at have læst et sted at enkelte specialklubber har forbudt dobbelt-merleparring, og det betyder jo at afkom efter en sådan parring ikke vil kunne stambogsføres.

    Ang ikke at kunne opnå avlsret som pia skriver, så er den jo ikke holdbar. For det er kun 25% af hvalpene der vil være synligt dobbelt merle -resten vil jo være alm merle, hvorfor det så stadig ville kunne svare sig at lave parringen.


  • #42   27. okt 2011 Det kan da ikke svare sig at miste 25% af sit materiale, eller endda stå og skulle sælge en hvalp der er blind/døv (hvis den bliver det - frekvensen af døvhed er ca 25% hos dobbeltmerles).

  • #43   27. okt 2011 Søster -tja, der avles jo osse hvide boxere selvom det sagtens kan undgås helt;o)

    Og jo jeg tror bestemt at nogen opdrættere vil synes det kan svare sig at lave merle x merle-kombinationer, selvom det giver ca 25% hvalpe der ikke er som ønsket.
    Man kan jo altid aflive de der er faldet dårligt ud.

    Det skal ikke opfattes som at jeg bifalder det på nogen måde, men man ser det da i andre lande, at folk synes det kan svare sig.
    Og der må da osse være folk herhjemme der har lavet den kombination, selvom det betyder at nogen af hvalpene ikke kan bruges, ellers havde det vel været unødvendigt at præcisere at den slags kombinationer er forbudt (fremfor bare at fraråde det som tidl.)

    Nu skrev PiaH at alle hvalpe skal stambogsføres, og det er osse korrekt -HVIS de er stambogsberettigede, og det er de jo ikke indenfor de racer hvor merle x merle er forbudt.
    Og det så jeg da gerne det blev over hele linien, for jeg er altså ganske overbevist om at når opdrættere i andre lande synes det kan svare sig at lave den kombi selvom det betyder 25% "ubrugelige" hvalpe, så findes der osse sådanne opdrættere herhjemme.


  • #44   27. okt 2011 Så vidt jeg ved er det kun decideret forbudt i DSSK, og da der ikke er dannet præcedens er det ikke til at sige om de nægter registrering eller blot nedlægger avlsforbud.

  • #45   27. okt 2011 (Men bare rolig, jeg ved godt at du ikke er fortaler for det)

Kommentér på:
Dobbelt Merle

Annonce