574 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 25 Svar

Avlsrestriktioner/sundhed Avlsrestriktioner/sundhed

Jeg har ikke så meget forstand på avl, udstilling o.s.v., men ved at en stambog kan være et hjælpemiddel til at sikre, at man får en så sund hund som muligt, ved at undersøge hvad der kunne ligge af arvelige sygdomme igennem generationerne.

Men så forstår jeg alligevel ikke, at det f.eks. er ok at avle på hunde med C hofter (HD), da hunden i så fald kan risikere at komme til at lide p.g.a. HD. Ikke at alle gør det, men burde man ikke stille endnu strengere krav?

Er det fordi der ellers ikke ville være avlsmateriale nok?

Bør kontrolleret tavleavl ikke først og fremmest gå efter sundhed fremfor eksteriør?


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Hjælpe til 16 fjedre i trampolin 500 kr.
  • Hang TV 600 kr.
  • Hænge TV op på væg og sætte til (har kun el-ledning) 500 kr.
  • Vi har en lampe med lyd dæmper funktion, der ikke helt virker 500 kr.
  • Nedtagning af lamper 2.000 kr.
  • Udskiftning af ventil på vandrør til opvaskemaskine 2.000 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Avlsrestriktioner/sundhed
  • #1   22. nov 2010 I mine øjne er "Den hele hund" Sundhed, Temperament, Brugsegenskaber og Eksteriør. Alt er lige vigtigt for at kunne deffinere den hele hund! Selvfølgelig er der nogle sundhedsmæssige ting man ikke avler på uanset hvordan hunden er i den andre parametere - lige som der er eksteriør, temperament og manglende brugsegenskaber man bare ikke avler på - uanset hunden er sund og rask...
    Så i hvert enkeltstående tilfælde synes jeg det beror på en vurdering af den enkelte hund...
    Mht. HD så er både A og B jo fri.. Så C er den mildeste grad af sygdommen... I nogen racer kunne man virkelig skærre genmassen unødvendigt meget ned eller man kunne fra sortere hunde som havde en masse andet supert at bidrage med..


  • #2   22. nov 2010 Miemiv

    <b> Bør kontrolleret tavleavl ikke først og fremmest gå efter sundhed fremfor eksteriør?</b>

    Jo, det synes jeg. Men det er der jo meget delte meninger om, kan du se.

    Så længe der er folk, som synes, at udseendet på en hund er FULDT ud lige så vigtigt som sundheden, så bliver det nok desværre ikke anderledes.


  • #3   22. nov 2010 Ginne : Tak. Ja selvfølgelig skal man holde alle tingene sammen og vælge bedst derudfra, men jeg bliver alligevel lidt forvirret. (er som sagt ikke inde i alt det med avl, så stiller måske nogle "dumme" spørgsmål)

    Hvis både A og B er HD fri, Så må der jo alligevel være en forskel, så A er mere fri end B?
    Så vidt jeg ved gælder det for nogle racer at C ikke må parres med andet end A og B, men i andre racer må man godt pare C med C, og så får man jo en hund med let HD, hvor den KAN blive påvirket af det.

    Jeg kan godt se det er lidt et dilemma, især i de "små" racer, men f.eks. labrador, burde man kunne sortere noget mere efter min mening.
    Men måske er jeg helt gal på den.

    Det var fordi jeg efter alt det folk skriver herinde om sundhed kom i tvivl om jeg turde købe en hund hvor far havde B og mor havde C hofter. Risikerer man at den kommer til at lide?


  • #4   22. nov 2010 Vi har det store problem, at det at en hund har C-hofter ikke betyder, at den også laver dårlige hofter i avlen.
    Så ligetil virker naturen ikke. Og dette opretholdes som argument for ikke at tage C-hofter ud af avlen.

    Personligt vil jeg ikke have hvalp efter en hund med C-hofter som systemet er nu, men når den dag kommer, at det kan spottes via DNA-test hvorvidt hunden er bærer af arvelig HD, så vil jeg sandsynligvis ikke have problemer med det.

    Slutteligt vil jeg sige, at HD ikke kun er en konsekvens af udstillingsport. Var den det, så ville man kunne måle en forskel mellem udstillingslinjer og brugslinjer hvad angår HD, og desværre er de lige angrebne. (I min race)
    Det hele handler om, hvad opdrætterne vælger at avle på - om de har fokus på sundhed som 1. prioritet eller show-/ brugsegenskaber.


  • #5   22. nov 2010 Jo selvfølgelig skal temperament og brugsegenskaber (specielt for nogle racer) vægte højt, og klart at udseende heller ikke må være stærkt afvigende fra standarden. Men i nogle tilfælde synes jeg indenfor udstillingslinjer, at de efterhånden afviger meget fra den oprindelige form (bl.a. schæfer), hvilket heller ikke ligefrem fremmer sungheden.

  • #6   22. nov 2010 Miemiv> B er en slags "overgangskarakter".. A er fri og helt som det skal være. B er hverken eller. Og C er syg.
    Jeg havde ikke købt hund efter B/C parring...


  • #7   22. nov 2010 Jeg ville nu heller ikke selv turde købe en med C hos en eller begge forældre, med den beskedne viden jeg har , fordi man bliver advaret hele tiden, så er da glad for at jeg ikke er helt hysterisk.

    CH - Nej selvfølgelig går man efter specielle egenskaber hvad enten det er show eller brugs-, så dårlige hofter vil nok forekomme lige meget/lidt begge steder.

    Hold op det er en jungle det her. For man skal da virkelig lære at læse de informationer der står i stamtavlerne før de er noget værd.

    Det er ikke fordi jeg står og skal have ny hund nu og her, men vil jo gerne være forberedt på hvad jeg skal kigge efter, den dag det bliver aktuelt. Ved f.eks. også at nogle lande tester Keeshond for PHPT, men endnu ikke i DK.


  • #8   22. nov 2010 En faldgrube kan være, at man inden for nogen racer accepterer - og DKK dispenserer for - voldsomme grader af HD. Man begrunder dette med to ting - et lille antal avlsdyr og så det mest grumme, nemlig at man faktisk siger, at nogle racer ikke mærker noget til den HD de har.

    Jeg har talt med en række dyrlæger om dette argument, som jeg oftest hører fra ejere af newfoundlændere - dette har ikke noget på sig. Racen mærker ligeså meget (eller lige så lidt) til deres HD som andre racer.

    Og så er der jo også den anden ting - nemlig HD-index. På den ene side en fantastisk opfindelse, på den anden side ikke særlig brugbar lige nu, ganske enkelt fordi for få får registreret status til, at man kan lave en reel udregning.
    Ikke desto mindre er den et skridt på vejen, og jeg kigger også på dette, når jeg skal finde en sund hund.


  • #9   22. nov 2010 Min hanhund har B og C hofter, han har megaløse hofteled, og så er han opereret i øjnene, da han har for små tårekanaler. Min opdrætter er tosset på mig, at jeg har gjort hunden syg!! og vil ikke tale med mig mere.
    Jeg har henvendt mig hos DKK og terrierklubben og ingen af dem vil gøre noget for at forbedre sundheden hos racen. Og jeg ved der er problemer, også med æjensygdomme.
    Men det korte af det lange er, at jeg frit kan avle på min hund og behøver ikke oplyse om hans dårlige hofter!!!
    Jeg kunne ikke drømme om at gøre det, det ville være synd for de kommende hvalpe


  • #10   22. nov 2010 CH : Nej det lyder ikke som brugbare argumenter. De kan jo ikke spørge dyrene om de har ondt, og mange hunde viser ikke tydeligt at de går og har smerter. Hvor er det synd.

    maj-Britt: Det er jo netop sådan noget jeg synes klubberne skal være med til at begrænse ved at sætte højere avlsrestriktioner. Dejligt at høre, at du er så ansvarlig, med den viden du har.


  • #11   22. nov 2010 Genet for HD kender ikke vores bogstaver, så i mine øjne er en C- status HD !

    Desværre vægter mange opdrættere eksteriøret højere end sundheden, og desværre er mange hvalpekøbere slet ikke obs på " stamtavlen" og de avlsrestriktioner der findes på den enkelte race, så de køber mange gange katten i sækken .... Ikke ensbetydende på at hunden bliver syg, men stambogen viser måske at der er en øget sansynlighed for HD og Ad


  • #12   22. nov 2010 CH.... Det tror jeg så ikke på, omkring HD og symptomer med newferne.. Nu er det jo ikke en aktiv hunderace og derfor belaster de slet ikke deres knogler som mange andre aktive racer.... Pt. vil jeg mene at 50 -75 % af de newfer vi ser i udstillingsringen har HD og det er altså D og E hofter vi taler om.

  • #13   22. nov 2010 Marianne : Nu kan det godt være at de færreste newfere i DK er særligt aktive, men de bliver jo rundt omkring brugt som redningshunde m.m., og i så fald er de faktisk meget aktive. (den han vi havde da jeg var barn var iøvrigt også utroligt aktiv, men blev til gengæld aflivet pg.a. for stort hjerte eller noget i den retning). En hund med C eller D hofter ville nok ikke have godt af at hoppe ud fra helikopter....

    Jamen hvordan kan hunde på udstillinger have D og E hofter når der max. må avles på C eller derunder?



  • #14   22. nov 2010 Miemiv.... Svømning er faktisk vejen frem til afhjælpning af symptomer på HD.. Det opbygger musklerne som derved aflaster knoglerne... Største parten af hundene der bruges pt. i DK er ikke HD testet ;o)) Sååå måske er de fleste faktisk HD hunde .... Dog undtagen DK´bedste vand hund, som jeg ejer *GG*...
    Det er faktisk sjældent at en udstilling bruges til en avlsgodkendelse... Hunden bliver jo udstillet fra de er 9 mdr. og der er de ikke tjekket...
    Aktive hund, mener jeg så agillity eller andre former for hård aktiv træning....
    Jeg forsvare overhoved ikke newf og HD ! Har selv frie hunde, men skriver bare som sandt er; jeg kender ikke nogen der lider af deres HD.. Hvis en newf " lider" ser vi det normalt før de er 1 år,og så ved alle hvad klokken er slået :o(


  • #15   22. nov 2010 Hov, jeg mener vandhundene er ikke HD tjekket

  • #16   22. nov 2010 Marianne: Jeg ved godt at svømning er rigtig godt for led og knogler, men måske ikke ligefrem udspring?

    Jeg forstår ikke helt, når du skriver de ikke er HD checkede. Er de så uden stamtavle eller er deres forældre checkede?


  • #17   22. nov 2010 Ja deres forældre er tjekket, men med det man har måtte avle på, er der vist ikke en eneste newf i DK som ikke er tjekket, som man kan forvente er hd fri... Er dig svar skyldig mht. hellikopter og udspring... Kender ikke en eneste newf- der har prøvet dette... alm. udspring fra badebro eller båd, lander de jo på bryst/ forben.....
    Igen der er så mange newfer med HD og hov kender da ihvertfald 2 med HD der sagtens kan det hele med vand... Igen, der er altså newfer der ikke lider af deres HD


  • #18   22. nov 2010 Der skiller de sig ikke ud fra andre racer - der er masser af eksempler på hunde, der har D-hofter uden at de har symptomer på det.
    Og det er jo rigtig godt - når det nu ER sådan.

    Men det er bestemt bekymrende, hvis dette bruges som argument for at bruge HD-hunde i avlen, synes jeg. For der holder den slet ikke vand.


  • #19   22. nov 2010 CH... Enig !

  • #20   22. nov 2010 Jeg forstår så bare stadig ikke at der kommer hvalpe med checkede og avlsgodkendte forældre som udvikler HD grad D eller E?
    Det kan godt være at de færreste newfere viser symptomer, men det er da stadig ikke godt at avle på. Store hunde bør da på lige fod med andre hunde kunne boltre sig, men måske mener man ikke at de store - tilsyneladende dovne - bamser ikke behøver så meget motion. Vores gjorde i hvert fald ellers rendte han på væggen *G*

    Jeg ved godt det ikke er normalt i DK at redningshundene hopper ud fra klipper eller helikopter, men der er jo mange som har et aktivt friluftsliv med deres newfer, hvor den bl.a. trækker vogn eller bærer rygsæk. Det må da være en belastning, hvis den ikke har sunde led og knogler.


  • #21   22. nov 2010 Miemiv... Bliver altså igen og igen nødt til at pointere at om de svømmer, går ture, render i skoven , trækker rundt med heste, børn , vogne og lign.. Viser de altså ikke altid symptomer på HD og derfor ikke en rettesnor når du ser en newf om den er fri eller ej !

  • #22   22. nov 2010 Dyrlægerne siger at de afliver newfer med HD, ja det gør de garanteret, er disse newfer så " ødelagt" allerede under deres opvækst, hvor de har fået ødelagt led og knogler pga den voldsomme vægtstigning og lange gåture på flere km, pga. hoppen og voldsom leg... Nogen påstår at HD arv kun er 20 % ? ? Vil så sige, at jeg har set parringer hvor arv var 100 % Alt afkom fik HD status D og E efter en E tæve og en fri far :o(( I de 7 år vi har haft stambogsnewfer, er det først fra sept 2009 at man sagde max C i avl og index på 100 på den enkelte hund.. Dette index blev så fjernet pr 15. sept i år.. Så nu er vi nok lige vidt.. Har set der muligvis kommer hvalpe fra en C tæve med index på 89 :o(((( Tror ikke vi som sådan kommer HD problematikken til livs... Meget er miljø, men kan vi gøre kommende hvalpekøbere obs på stambøgerne, linierne bag og index tallet selvom det nu ikke længere er gældende.. Er der nok nogle opdrættere, der bliver nødt til at bringe moral ind i avlen....

  • #23   22. nov 2010 Venges - jeg tror det er et spørgsmål om "går den så går den".
    Hvis enten eksteriør eller brugsegenskaber hos en given hund er så formidable, at opdrætteren er tilfreds bare 1 hund går gennem systemet, så er der nogen der springer op og falder ned på, at der smutter nogle i svinget til HD.

    Det er forfærdeligt, men ikke desto mindre sandt :o(


  • #24   22. nov 2010 Jeg kom også først nu til at se, at HD restriktionerne er blevet ændret i 2010, så derfor der kan være hunde med stamtavle med højere HD status.
    Iøvrigt også glædeligt med hjertetest.

    Og uanset hvor meget eller lidt man siger der er arv og miljø, vil jeg stadig vove den påstand at en HD-fri hund ikke behøver blive skånet så meget under opvæksten m.h.t. motion, trapper o.s.v. som dem der har anlæg for at udvikle HD.

    Og alt det med indeks - det er så også noget af det jeg som novice ikke forstår ret meget af :o)


  • #25   22. nov 2010 Ang. Miljøet, har jeg set hunde med HD forældre der er gået frie, til stor undren netop pga motion og hunde fra frie linier, brage ud med HD, hvor man sådan set ikke er i tvivl om hvorfor..... Jeg tør ikke tage chancen, men er dog enig, at frie hunde burde være bedre rustet.....
    Overordnet er HD så ikke vores største problem.... Albuerne er meget mere belastende for hundene og her burde der være meget større krav til at en påvist ikke må avles med en anden påvist hund..... Ja vi scanner hjerter, MEN der er ingen rød tråd.... Vi ser faktisk frie forældre give SAS og ved også fra andre racer , at der ikke er nogen løsning overhoved... Vi ser ingen med alvorlig SAS de er allerede aflive i de første uger.... Som Kock også påpeger; Vi har en racen med et alt for lille hjerte i forhold til kroppen.. Der er intet at gøre, hvilket han også vil forklare DKK...
    Vores problem er de udenlandske hanner, som vi bliver nødt til at bruge i avlen pga. HD problematikken... man kender ikke linierne, alt info er lukket og de hunde er desværre meget mere syge end de danske newfer.. Så det er faktisk også pest eller kolera.....
    Vores standard er meget meget høj i DK og derfor bruger man ikke bare Hr. Hansen´s hanhund selvom den måske er sund og rask....


Kommentér på:
Avlsrestriktioner/sundhed

Annonce