2.071 visninger
|
Oprettet:
Krav til opdrættere {{forumTopicSubject}}
Inspireret af denne tråd: http://www.hundegalleri.dk/html/for_messagedetail.asp?Msg_ID=414926
-synes jeg det kunne være spændende at høre hvilke krav I stiller til den opdrætter (kennel, privat, whatever, herefter kaldet "opdrætter") som I skal købe en hvalp fra.
Hvordan skal stedet være?
Ser I på hvilket liv hundene, som bliver brugt til avl, har?
Hvor stor betydning har det for jer hvad der er foregået de første 8-10 uger af hvalpens liv?
Hvilke oplevelser kan få jer til at gå tomhændet derfra?
Hvilke krav har I til opdrætteren?
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Det allerførste sted jeg så på chihvalpe var hos en pige i Nordsjælland, som havde fået et lille kuld, hun havde både moren og faren.
Hun fortalte stolt at hendes to voksne hunde aldrig gik med line, de fulgte hende bare. Også over den store befærdede vej ved hendes hus, de skulle krydse vejen for at komme over på noget parklignende område.
Det var vist meningen at det skulle imponere mig at hendes hunde var sådan, men jeg var ikke imponeret, tværtimod syntes jeg det var dumt at rende rundt på en så befærdet hovedvej med hunde uden line på:o)
Men jeg var til gengæld imponeret over at hendes Morhund var så tryg ved os gæster at hun hoppede op på mit skød for bedre at kunne tjekke hvalpene i papkassen. Og at hun lod os røre ved hvalpene, som kun var 2 uger gamle.
Og så var jeg imponeret da Toffi´s opdrætter fik flokken til at ophøre med at gø ad os med et roligt "Tak".
Jeg stillede så mange krav da jeg skulle finde en efterfølger for Toffi, at det kun var ganske få der kunne leve op til dem:o)
I dag er der nok nogle krav jeg ville slække på.
Men jeg vil stadig meget gerne se at opdrætter har forstand på det at have hvalpe, det må ikke være hendes/hans første kuld. Og jeg vil gerne have at socialisering kommer i højsædet, f.eks. ved brug af DKK´s socialiseringsskema.
Guincho er supergodt socialiseret, og kan gå tur på Strøget i myldretid med højt løftet hale. Men han gider ikke blive pillet ved af fremmede på gaden.
Toffi var ikke voldsomt godt socialiseret fra opdrætterside, men hun elskede at snakke med fremmede på gaden.
Så det er et eksempel på at socialisering fra opdrætterside ikke betyder at alt fremover bare vil gå glat, men jeg vægter nu alligevel socialisering meget højt.
Og så vil jeg ikke støtte foretagender hvor jeg kan se at de voksne hunde ikke får dækket deres basale behov, såsom plads og lidt oplevelser udenfor hjemmet.
maj 2007
Følger: 93 Følgere: 93 Hunde: 2 Emner: 336 Svar: 4.272
Jeg stiller selvfølgelig krav til at opdrætteren kan fremvise sundhedsattest og PL test på forældre dyrene.. Sindet betyder en verden for mig, begge forældre skal have et godt sind, og vil meget gerne møde faren til hvalpene også:o)..
Om hvalpene er opvokset i hus eller lejlighed er for mig lige meget... Men forventer selvfølgelig den er socialiseret med uden døre omgivelser inden jeg henter hvalpen..
Man skal kunne føle og se at hundene og hvalpene ved opdrætteren har en stor plads i familien, altså ment med, at de er en del af familien hvor de går frit rundt i huset. Og HVIS opdrætteren har børn, er det et krav at man kan se børnene ved hvordan man omgås hunde/dyr, hvis jeg kunne se børnene var uopdragende og ikke respekterede dyrene, så fravalgte jeg stedet med det samme.
Jeg vil gerne have at jeg kan føle at opdrætteren virkelig har forstand på hunde og hvad hundenes behov er og ikke bare siger det man "VIL" høre, men at man kan mærke en kærlighed og glæde helt inde fra ved det at have hund og hvalpe...
Forventer selvfølgelig at hvalpe i de første 8-10 uger er socialiseret med dagligdags lyde, transport i bil, evt bus, socialiseret med mennesker og gerne andre hunde, ved godt der er begrænsninger når de er så små, men at de ting er på plads er optimalt:o). Meget gerne at opdrætteren har gjort i at renligheds træne hvalpene(det er begge mine blevet, meget tydeligt at se og mærke). Og selvfølgelig skal hvalpene være imødekommende, glade og se sunde og velfungerende ud, og være overdynget med kærlighed:o)
Jeg vil meget gerne have opdrætteren er interesseret i mig og hvad jeg kan tilbyde hvalpen. Og hvilken hverdag hvalpen vil få ved mig:o)
Hvilke ting kan få mig til at gå tomhændet derfra.
-Børn der ikke respektere dyrene i hjemmet
-Opdrætteren overskrider hundenes grænser gentagende gange og
man kan se de intet begreb har om hundeadfærd.
- Der er overdrevent beskidt, rodet, ikke styr på tingene, fx hundene er meget usorinerede , forhutlede at se på osv.
- At alle hundene virker bange skræmte og sky.
Hmmmmmm, jeg finder vist aldrig et sted at få hvalp fra;o))... Ej jeg har udset mig nogle gode steder, så håber vi bare jeg kan være egnet køber ved dem, for at kabalen kan gå op...
De krav ved jeg jeg selv ville kunne overholde hvis jeg var opdrætter så forventer også at det sted jeg skal købe hvalp fra kan overholde de ting:o)
apr 2010
Følger: 16 Følgere: 15 Hunde: 2 Emner: 14 Svar: 82
Jeg kan lære meget af at læse trådende herinde, og det tror jeg også mange andre kan
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Ergo kan man nok godt regne med at for verdens mindste hunderace gælder 12 uger.
De fleste chihuahuas sælges først som 10-ugers. Ergo har køber kun 2 uger til at socialisere i. Herefter hedder det tilvænning, ikke socialisering. Man kan stadig nå langt med sin hund herefter, men vinduet er lukket, som man kalder det, så det bliver sværere, og skal hele tiden holdes vedlige.
Sammenlign med en labrador. Den bliver solgt som 8 ugers, vinduet lukkes som 16 ugers. Således har køber hele 8 uger til at fortsætte opdrætters socialisering.
Måske er det ikke så mærkeligt at der findes en del flere utilpassede chihuahuas end labrador?
Der ligger et enormt pres på chihuahuaopdrætteres skuldre, jeg tager hatten af for dem der ikke lader sig slå af pinden, men gør det kæmpearbejde det er at opdrætte chihuahuas på en ordentlig måde.
Kærlighed til hundene er et must, ingen tvivl om det, men det kan ikke gøre det alene.
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Og så ved jeg faktisk ikke hvor meget jeg vil tro på at det med at hunden lukker sine lærings områder osv. Jeg tror mere det handler om vaner, indstinkter osv.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Prøv at google, der står en masse om det.
Jeg fandt f.eks. en supergod artikel på http://www.schaeferhunden.dk/abr/praegning/praegning.htm
Artiklen beskriver emnet meget grundigt, bl.a. faldt jeg over denne pudsighed: "I tilfældet med vogterhunde understreger Coppinger, at hunde, der ikke har set et får inden deres 16. leveuge ikke kan blive egnede vogterhunde. Det er i denne periode en hund lærer social adfærd, dominans og underkastelse. Ved 16 ugers alderen er en hvalps sociale personlighed dannet for resten af livet. De 16 uger er ikke en fuldstændig grænse, der kan være individuelle forskelle, ligesom der kan være forskel på racers udvikling."
Formanden for DSKVE, Dyrlæge Pernille Wennich, beskriver emnet kort og forståeligt:
"3-5 uger gamle hvalpe vil uden særlige forbehold tage kontakt til genstande, dyr og mennesker de præsenteres for, men herefter vil frygten for det nye gradvist stige, og når hvalpen er 12-16 uger gammel vil den have behov for tid og hjælp til at stifte bekendtskab med ukendte genstande og skabninger. Man siger, at socialiseringsvinduet lukker på dette tidspunkt, da der herefter ikke
længere er mulighed for at præge hvalpen, men tilvænning kan naturligvis stadig lade sig gøre, dette er blot en meget langsommere og mere omstændig proces."
(DSKVE står for Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi, og er en forening af adfærdskyndige og adfærdsinteresserede dyrlæger)
Der er masser af hjemmesider / fora hvor emnet socialiseringsvindue og den kritiske periode op til 16 uger indgår. Ja, der er sågar skrevet bøger om det.
Så hvis du har ret i at det mere handler om vaner og instinkter, er der godt nok mange eksperter rundt omkring, der går og tager fejl;o)
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Beskrivelsen minder jo ekstremt meget om baby stadier fra psykologien, og der er det jo i takt med udviklingen og erkendelse af verden det opstår, men det betyder ikke - heldigvis - at barnet har et vindue der dermed er lukket.
Jeg tror der er noget om forskellige stadier og dermed forskellige måder at udvikle sig på for både dyr og mennesker, men jeg tror ikke på at vinduet lukkes som hundeverden gerne vil beskrive. Jeg tror det er en naturlig udvikling som opstår i takt med deres opmærksomhed og viden om verden. Men man har jo lov til at tro på hvad man vil, jeg er ikke ekspert og har ingen intentioner om at sige nogen imod, jeg tænker bare at fordi noget peger i den retning så er det ikke nødvendigvis = resultatet som der fremskrives, der findes tit flere end en konklusion inden for forskning og psykologien.
nov 2006
Følger: 54 Følgere: 51 Hunde: 4 Emner: 103 Svar: 4.035
nu er en hund jo ikke et menneske - derfor ville du aldrig kunne sammenligne dyreadfærd med baby adfærd....
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Hvis der skulle være et lukket vindue ville det betyde at en hund ikke ville kunne udvikle sig efter det vindue på nye punkter, det vil sige når en gammel hund lærer nye trick, når en hund der er vanrøgtet kommer hjem til nye mennesker og bliver renlig, kan gå i snor osv.
Hvis man tror på det lukkede vindue teori så vil en hund der f.eks. er bange for mennesker efter sine 8-10-12-16 uge alt efter hvad man tror på, ikke kunne ændre på dette.
Jeg synes der er mange tilfælde bare her på hundegalleri på at teorien ikke gør sig gældende?
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Jeg kan også godt skrive en sådan artikel, men den ville aldrig kunne holde vand på mit psykologi studie :- ) ikke engang på mit pædagogiske studie dengang. Det er desværre alt for alm. at man skriver den slags med en vag henvisning om noget forskning, i mange tilfælde har artikel skriveren ikke selv læst forskningen - og hvad bestod forskningen af dengang? det kan være 10 hunde der er tale om, og forskning lavet dengang lever sjældent op til den standart med 1000 kvantitative studier som sættes, fordi man har erfaret at der er alt for mange faldgrupper og et forsøg efterfølgende ville vise et helt andet resultat hvis det blev udført af en anden med samme få antal studie muligheder.
Og jow artiklen kunne være skrevet om et barn, engang troede man også at børn fra børnehjem, omsorgssvigtede børn mm. Ikke kunne udvikle sig, ja man troede engang børn ikke kunne føle smerte ;- ) det siger lidt om forskningen som blev lavet i det "forrige århundred" som artiklen henviser til.
nov 2006
Følger: 54 Følgere: 51 Hunde: 4 Emner: 103 Svar: 4.035
Nej menneske adfærd og hunde adfærd er bestemt ikke det samme...
Nu har jeg en hund, som netop ik er blevet socialiseret ordentlig i sine 8 første uger - derfor kan jeg helt klart se en sammenhæng i den adfærd hun har den dag idag.
Jeg har haft en hunde adfærds specialist på hende og det har rykket hende. Men hun vil aldrig være 100% "normal" dette er på trods af hun bor i et MEGET kærligt og stabilt hjem (som du jo mener er nok)
Men nok om dette - vi blir aldrig enige. Du udtaler dig ud fra dine psykologi kurser og din pædagogiske uddannelse - hvor jeg udtaler mig udfra erfaring...
Praksis og teori er ik altid i harmoni
og så er den ikke længere.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Det lyder som om du overhovedet ikke respekterer dem for deres viden?
Og det lyder som om du mener at fordi du er pædagog og er i gang med en psykologioverbygning, så ved du mere om det emne end alverdens etologer, biologer og forskere?
Når der er forsket i blandt andet socialisering, socialiseringsvinduet og andre adfærds- og udviklingsemner, har der altid været kontrolgrupper. Forskningen er sket ud fra videnskabelige præmisser og krav.
Jeg forstår slet ikke hvordan du kan sætte spørgsmålstegn ved "socialiseringsvinduet" uden at vide hvad forskerne bygger deres teorier og ideologier på.
Sætter du også spørgsmålstegn ved 2.gradsligningen og andre matematiske finurligheder?
Hvis du vil vide mere, kan du læse om studier og forskningsresultater blandt andet omkring "det sociale" vindue og mange andre ting i bøger på engelsk af Steven R. Lindsay.
Han har -ifølge de hundeeksperter jeg kender- samlet en masse forskningsresultater og drager konklusioner ud fra disse. Der udelades intet til tilfældighederne i hans bøger.
Jeg har ikke læst dem, men de hundemennesker jeg har tillid til, og som jeg ved har deres viden-bagland i orden, har. Og det er nok for mig.
Jeg har også tillid til at min tandlæge fortæller mig hvordan jeg skal forebygge paradentose og karies. Fordi jeg erkender at hans viden om emnet er større end min.
Og hvis jeg vil sætte spørgsmålstegn ved det faktum at slik kan give caries, fordi det er gamle undersøgelser der har påvist det, jamen så kunne det være jeg skulle sætte mig ind i de undersøgelser, der findes om emnet.
Hvis man ikke har rimelig tillid til fagfolk, især når fagfolkene rent faktisk er enige om en ting, så er man godt nok skeptiker!
Man kan i mange tilfælde godt sammenligne hunde med børn, men man kan ikke sætte lighedstegn mellem dem.
Fordi barnet ikke har et "vindue der lukkes", er et ikke ensbetydende med at hunde heller ikke har det.
Hvis du vil have referencer, kan du f.eks. google nogle af de navne, som der bliver nævnt i linket til www.schaeferhunden.dk det meste lekture er nok på engelsk.
Du kan også ringe og spørge en veluddannet adfærdsbehandler og bede om forslag til lekture, de har uden tvivl stakkevis af bøger liggende om forskningsresultater, bl.a. om det emne. Eller skriv en mail til Lars Fält en af det førende på området.
Det er nemlig ikke sådan at forskningen, studierne slutter fordi man fandt ud af noget for lang tid siden. Der er mange gode kræfter indenfor den internationale hundeverden, der til stadighed laver studier.
Og den med vinduet holder åbenbart stadig vand, ellers havde vi nok hørt andet.
Og indtil vi hører andet, må vi vel konkludere at det er det mest sandsynlige at regne med og handle ud fra.
At dyrlægen, som har skrevet om socialiseringsvinduet ikke giver referencer tror jeg hænger sammen med målgruppen. Teksten er ingen doktorafhandling, det er skrevet til klienten, kunden, som har fået hundehvalp. Jeg er ikke i tvivl om at hun har sine referencer i orden, det hun skriver er jo ikke bare grebet ud af den blå luft, og hun er trods alt dyrlæge, så man må vel forvente en vis professionalisme.
Din holdning bygger på det du ved omkring børn fra dit pædagogstudie og den psykologi-overbygning du er i gang med.
Hvad hvis nu jeg nu fortæller dig at psykolog og hundepsykolog, og cand. psyk., Lone Greva har nøjagtig den samme holdning til emnet "socialiseringsvindue" som de andre hundefolk har?
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
2. Det er ikke nok for mig at få fortalt noget for selv at kunne bekræfte noget om teorier hverken om mennesker eller hunde, fordi det siger andre der står - Der kan ske mange mistolkninger og misforståelser på den front.
3. Vivian nævner cand.psyk Lone Greve, men fordi der er en psykolog som mener at denne teorie er i orden, betyder det at man kan finde 10 andre som ikke er. Det er jo netop det psykologien består af!
Og det er nok der vi går forbi hinanden - den vigtigste del af psykologien er at stille sig undrende og kritisk overfor en teori.
Det godt kan tyde på at det ikke er okay at stille spørgsmålst tegn ved selve teorien lige her. Og jeg kan helt sikkert godt sætte mig ind i at man synes så godt om en teorie at det virker helt forkert at andre ikke gør.
Jeg siger ikke at Lone ikke har ret, eller at de biologer der i sin tid forskede i det er forkert på den - alt hvad jeg siger er at JEG gerne vil have lov til at stille mig undrende overfor teorien - er det i orden med jer?
Og alt hvad jeg siger er at fordi noget bliver gengivet fra mund til mund, eller i artikler uden referencer, så synes jeg der er en vigtighed i at oplyse sine kilder.
5. Vivian du skriver: "Jeg forstår slet ikke hvordan du kan sætte spørgsmålstegn ved "socialiseringsvinduet" uden at vide hvad forskerne bygger deres teorier og ideologier på."
Samt du skriver: "Jeg har ikke læst dem, men de hundemennesker jeg har tillid til, og som jeg ved har deres viden-bagland i orden, har. Og det er nok for mig."
Det er lidt modsigende synes jeg! Jeg tænker noget om en teori præcis på ligefod som dig åbenbart. Men fordi jeg ikke tænker det samme om teorien - så er det ikke okay, skal man kun læse noget til bunds selv hvis man er uenig!?
Jeg vil gerne understrege igen, at jeg ikke er ude på at tage jeres holdninger og meninger fra jer. Eller ude på at være grov overfor dem som har udformet de holdninger/teorier. Alt hvad jeg gør er at sætte spørgsmålstegn ved det. Og når jeg om et par mdr. har skrevet mit psykologi speciale færdig, så vil jeg da dykke ned i de oprigtige teorier, for det ER et spændende område, og jeg kunne især godt tænke mig at læse om hvordan de er udført, om de er kvalitative eller kvantitative osv.
Men som det er lige nu, og udfra det der er tilgængeligt på nettet - så vil jeg gerne have lov til at mene noget andet end i gør, selvom det tydeligvis ikke er helt så okay som hvis jeg synes teorien var fantastisk :- )
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Og jeg håber virkelig at denne tråd ikke vil medvirke til at de, som får hvalpe, bare læner sig tilbage og siger: "Masser af kærlighed og omsorg, så skal hvalpene nok klare det". Det ville jo være ganske bekvemt, hvis det var sådan fat. Men dælme synd for hundene og hvalpekøberne.
Det er faktisk den væsentligste årsag til at jeg skriver i denne tråd.
I DKK-medlemsbladet "Hunden" i nr.4 2009 på siderne 14-18 er en artikel, som hedder "Så socialiser dog den hvalp!".
Artiklen er skrevet til og for den almindelige hundeejer.
Den omhandler de mange adfærdsproblemer, som færøerne har med deres importerede hunde, fordi de først er kommet fra opdrætter som 16-ugers, pga indførselsregler.
I samme blad har der i år været en fantastisk god artikel af Jarnved, omhandlende hvalpeopdræt og hvalpetests, med fokus på adfærd. Jeg kan ikke finde den her hjemme, men skal gerne undersøge det, hvis nogen vil vide i hvilket nummer artiklen blev bragt.
Og mens vi er ved DKK, så er der jo en ny opdrætteruddannelse på vej, og der vil bl.a. figurere nogle adfærdsbehandlere som undervisere, som med garanti vil fortælle om vigtigheden af socialisering før vinduet lukker.
Så at perioden op til de 16 uger er ekstremt vigtige, ikke mindst fordi der er noget der kaldes socialiseringsvindue er altså noget almindeligt kendt, og ikke kun ekspertviden.
Jeg har tillid til at de førende eksperter, folk som f.eks. Anders Hallgren og Runar Næss, som arbejder professionelt med hunde, allerede HAR taget stilling til hvordan undersøgelserne er foregået, om det er kvantitativt eller kvalitativt, om de overhovedet er noget værd. Jeg har ingen trang til at gå ind og kontrollere det. Jeg er sikker på at var undersøgelserne tvivlsomme, så var der nok nogen, der havde opdaget det allerede.
Men hvis du kan påvise noget andet, så bliver det ny og banebrydende viden, som du bør gå videre med til de førende hundeeksperter, biologer og etologer i ind-og udland, og ikke bare i et hundeforum som dette.
Spørgsmålet er om vi ikke bare skal stoppe her, Karina.
Jeg tror ikke at vi bliver enige.
Men det er også i orden. Jeg har fået sagt det jeg har på hjerte, og du har forhåbentlig fået sagt dit, ellers er du velkommen til at få det sidste ord nu. Tak for kampen;o)
Og et lille p.s.: Jeg har ingen intentioner om at man ikke må synes noget andet end mig. Men jeg vil til enhver tid gå i forsvar for vores race. Jeg synes det vil være skrækkeligt for netop den race, hvis der bliver skruet ned for socialiseringen.
Derfor blev jeg nødt til at sige dig kraftigt imod.
Og nu har jeg lige læst dine indlæg igen, og det slår mig at du måske forstår noget andet ved socialisering end jeg gør?
For du giver som eksempel at du er ligeglad med om hvalpen kan gå pænt i snor når du får den, det har for mig intet som helst med socialisering at gøre. Det hedder hundetræning.
Så hvad forstår du egentlig ved socialisering?
Og hvad forstår du ved at vinduet lukker?
apr 2009
Følger: 25 Følgere: 25 Hunde: 1 Emner: 6 Svar: 451
Jeg benytter mig af DKK's socialiserings skema og jeg har tilført forskelligt til dette skema. Jeg træner hvalpen i mange fra skemaet, men ikke det hele. Jeg har udvalgt oplevelser og adfærd som er relevant for mit liv med mine hunde. Jeg forklare så hvalpekøber at det er MEGET vigtigt at de hurtigst muligt viser hvalpen de ting som vil være en naturlig del af dens liv fremover. Vi har f.eks ingen Stog her på Gjøl, men det kunne jo være at Stog vil være det mest alm transport middel for køber. Derfor er det vigtig at køber træner hvalpen i brug af Stog. Men det er jo ikke nok kun at køre i Stog en gang det skal gentages gang på gang. Derfor siger jeg også til køber at jeg forventer at de bruger skemaet og gentager de ting jeg har trænet hvalpen i og de ting de selv vælger.
Jeg har selv prøvet at købe hvalpe fra steder hvor de ikke har været socialiseret godt nok de første 12 uger og disse hvalpe/hunde er aldrig blevet så udadvendte, modige og glade som de hvalpe som jeg selv har lavet.
Selv om vi dømmer en hund til ikke at have været godt nok socialiseret så vil der altid være en grobund for en videre socialisering. Dels pga ydre påvirkninger på godt og ondt men helt klart også fra mor. For forskning viser at en tæve heldigvis giver op til 34% at hendes eget sind videre til sine hvalpe. Og hvis tæven er en almindelig velfungerende hund vil hendes hvalpe, selv på trods af en mangelfuld socialisering, have mulighed for at udvikle sig til god hund. Og jeg tror 100% på at det er det vi ser når en ellers mishandlet hund alligevel udvikler sig positivt. Men vi ved jo også godt hvor mange hunde der desværre bliver aflivet pga det modsatte. Og her tror jeg bestemt ikke at disse har haft en god socialisering.
Men en ting er teori en anden ting er erfaring. Men det vigtigste er evnen til at tage nyt til sig. Vi kan altid lære mere.
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Jeg synes mine ord bliver drejet i en retning jeg ikke har til hensigt hvis man forstår at det er dette jeg sætter mig imod!
Jeg skriver blot at kærlighed og omsrog for mig er et vigtigt grundelement for hunden fremtidige liv.
Ex: Hvad hvis du har en hund som ikke oplever at være ønsket, ikke får kærlighed og omsorg osv. (en hunde fabrik evt.) men som bliver socialiseret med bus, bilture, dyrlæge osv. Så ville jeg foretrække at købe den hund som har fået kærlighed og omsorg frem for en biltur.
Og jeg vil gerne lige igen gentage - hvis nogen skulle misforstå - det optimale ville være at en hund fik alt det den har brug for og at der bliver gjort alt det rigtige for den, men nu kan jeg jo ikke skrive en hel roman her i en debat, så da jeg svarede så var kærlighed, omsorg og et dejligt varmt hjem min første tanke. Jeg er muligvis ikke opdrætter og ekspert i hunde handel, jeg er bare mig med mine tanker om hvad jeg foretrækker - og det er jo det der bliver spurgt til i indlæget!
Kort sagt angående debatten stiller jeg mig blot undrende overfor holdningen om at der er et vindue som lukkes hos hunden sådan bum i en bestemt uge - rent udviklingsmæssigt og hjernemæssigt.
Ærlig talt bliver jeg lidt trist over at få skudt i skoene at jeg evt. er medvirkende til at nu smider alle hvad de har i hænderne og giver kun hvalpene omsorg og kærlighed, det er lidt tarveligt at dreje hele debatten til det synes jeg
Citat Vivian: "Og jeg håber virkelig at denne tråd ikke vil medvirke til at de, som får hvalpe, bare læner sig tilbage og siger: "Masser af kærlighed og omsorg, så skal hvalpene nok klare det". Det ville jo være ganske bekvemt, hvis det var sådan fat." Tak for kaffe, det var da ikke så lidt at blive beskyldt for en hel diskurs af hvalpe opdræft udfra et svar i en debat.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Mht. ordet "socialisering":
Måske er det en god ting at komme ind på i tråden også.
For måske betyder ordet ikke det samme for alle.
Jeg ville f.eks. ikke forvente at opdrætter har kørt i bus med min hvalp. Men jeg tror nok jeg ville forvente at den havde været til dyrlæge, før jeg overtager den;o)
Og meget gerne på en bilkøretur mere, så den ikke tror at hver køretur ender med et dyrlægebesøg.
Ellers er jeg helt nede i de små ting, såsom høre en solsort, acceptere lyden af naboens knallert, klapren med skabslåger, møde med mennesker af forskellig art (med og uden skæg, i flagrende nederdele, tykke, tynde, osv.) Se og høre en solsort, føle blæsten, prøve at gå på forskelligt underlag, møde andre hunde, evt. bare se på dem på afstand.
Det er socialisering (og miljøtræning).
Opdrætter kan såmænd bare sætte sig på en bænk i en by med hvalpene og lade livet gå forbi, det behøver ikke engang være en gåtur.
Der kommer nok en cykel forbi, måske en barnevogn, og hvis man er heldig et menneske i kørestol.
Så kan man gå hen i en park, hvor man kan se en kondiløber, hvilket såmænd også kan være ganske stort for en hvalp. (Toffi nåede aldrig at acceptere kondiløbere) Græsslåmaskine, biler, lastbiler, udstødningen på en holdende bus kan være ganske skræmmende første gang.
Der er så mange ting man kan gøre, uden at det koster andet end tid.
Jeg kender en opdrætter, som hænger flagrende lagner ud på tørresnoren, de kan nemlig godt være lidt farlige. Og som vender bagsiden af støvsugeren til, så hvalpene også kan mærke blæsten fra støvsugeren.
Og som bruger cd til lydtræning af hvalpene. (Selvfølgelig er morhunden vant til lyd-cden og reagerer derfor ikke negativt på den.)
Og som fremover også vil socialisere hver enkelt hvalp lidt på egen hånd, så de også prøver at stå lidt på egne ben, uden "backinggruppen" (=søskende).
Tak, Dorthe:)
Jeg tror der findes mange seriøse opdrættere, som vil gøre det bedste for deres hvalpe. Men der findes også dem som ikke ved nok om tingene. Jeg fik tilbudt en tævehvalp et sted, hvor opdrætter havde hus med have, men hvalpene kom ikke ud i denne have, for sæt nu de blev syge. Det er så synd for de hvalpe, når de flytter hjemmefra, det bliver jo et rent kulturchok de kommer ud til.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
For det var faktisk ikke sådan jeg forstod det du skrev i dit allerførste indlæg i denne tråd: 12-08-2010 17:27:31
Mht. socialiseringsvinduet, så synes jeg bare at du skal have lov at mene dit, og jeg mit:o)
Til det sidste du skriver:
Du spurgte tidligere:
"Hvorfor skal det altid være negativt og nedladende at være uenige her på hunde forummet? Hvor det betyder det at man ikke respekterer andres holdninger og meninger?"
Og dertil svarer jeg at grunden til at jeg diskuterer dette med dig, er at jeg mener det er vigtigt at der ikke hersker tvivl om hvor vigtig socialisering er, og at kærlighed og omsorg ikke er nok.
Så jeg synes bare det er svar på det spørgsmål, du har stillet, samt svar til den pm du har sendt.
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Men mit indlæg skal forståes som at det er det jeg først og fremmest ønsker min hvalp har fået i hjemmet - kærlighed, omsorg osv.
Filuca kunne være socialiseret langt bedre, hvilket måske også er skyld i hendes gø problemer overfor gæster/mænd, men jeg tror på at fordi hun udover det har fået omsorg, kærlighed og oplever tillid til mennesker at så kan vi arbejde på det. Så det er det jeg tænker på når jeg skriver at jeg ønsker min hvalp kommer fra et kærligt og omsorgsfuldt hjem. Det har jeg måske ikke fået skrevet tydeligt nok.
Men jeg er helt enig i at det ikke er nok overhovedet, jeg ville elske at få en hvalp fra et kærligt sted som var grundigt socialiseret, det ville være så skønt evt. ikke at skulle opleve de problematikker vi oplever. (gø)
Altså Kærlighed og omsorg skaber den grobund der gør at man kan arbejde på hundens evt. problematikker og udvikle socialiseringen. Hvis nu Filuca var blevet slået af manden hun er født hos, og nu har gø problemer med mænd hos os som er fremmed og ikke en del af vores familie, så tror jeg at det er langt sværer (umuligt?) at arbejde med problemet, hvor imod hvis hun har oplevet kys og kram fra manden hun er født hos, så har hun en generel tro på at han-menneske kønnet er positivt og har dermed bedre mulighed for at indgå i vores træning af prblematikken.
Jeg ved ikke om jeg overhovedet gør mig forstålig?
apr 2009
Følger: 25 Følgere: 25 Hunde: 1 Emner: 6 Svar: 451
Jeg tror ikke på at man kan få en god socialiseret hvalp fra et ikke kærligs og omsorgsfuldt hjem. For det hænger ubrydeligt sammen. Hvis man vil bruge den tid og energi på at socialisere en hvalp som det kræver må man pr. automatik elske sine hvalpe og det samme gælder ang omsorg for man udøver jo omsorg ved at socialisere hvalpene.
For mig betyder ordet socialisering at man giver hvalpen en ballast den kan tage med ud i livet og blive en hund der på en god måde vil lære nye ting at kende uden angst fordi det grundlæggende er i orden. At den ved hvad det vil sige at være en hvalp og her tænker jeg på at den gerne skulle kunne ingå i et hiraki uden problemer. Dette hiraki kan omfatte både mennesker og dyr. At give hvalpen så megen selvværd og tryghed at den ikke behøver at udvise uønsket adfærd som udfald eller anden form for aggresivitet, fordi den tror den skal passe på sin ejer.
Jeg tror generalt at de fleste opdrættere ved hvad socialisering er men jeg tror ikke at alle ved hvor vigtigt det er. Og så vil jeg da lige mane i jorden at hvalpen bestemt ikke tager skade af at komme ud i verden om så det er i haven eller andet. Hvis den ellers er sund og rask vil dens imunforsvar bare have godt af at komme ud i luften.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
"Altså Kærlighed og omsorg skaber den grobund der gør at man kan arbejde på hundens evt. problematikker og udvikle socialiseringen. Hvis nu Filuca var blevet slået af manden hun er født hos, og nu har gø problemer med mænd hos os som er fremmed og ikke en del af vores familie, så tror jeg at det er langt sværer (umuligt?) at arbejde med problemet, hvor imod hvis hun har oplevet kys og kram fra manden hun er født hos, så har hun en generel tro på at han-menneske kønnet er positivt og har dermed bedre mulighed for at indgå i vores træning af problematikken."
Nemlig, det du beskriver (med at hun så får en generel tro på at, osv.), er jo generalisering, som foregår de første uger.
Dog skal der nok mere end een god mand til. Der skal nok en høj, en tynd, en bred, en lav, en med skæg, en uden skæg, en med briller, osv, osv, til for at generaliseringen omkring mænd virkelig kan tage kegler.
Det er vigtigt at vi (opdrætter og købere) når at "fodre" hvalpen med gode POSITIVE oplevelser, og ikke "bare oplevelser" de første uger. For dårlige oplevelser gør selvfølgelig lige så meget skade, som gode gør gavn.
Får en 5 uger gammel hvalp f.eks. en dårlig oplevelse med et barn, fordi barnet gjorde et eller andet avs ved hunden, jamen så må opdrætter ud og finde flere børn at præsentere hvalpen for, som kan opveje den dårlige oplevelse.
Men meningen med socialisering er jo ikke at man skal kaste hvalpen ud i livet til både det ene og det andet, uden sans for hvornår hvalpen er blevet mæt af indtryk, har fået nok.
Jeg tror nemlig at man også kan oversocialisere.
Fornylig var jeg i selskab med en person som har en 5 år gammel chihuahua. Hun tog tit på kræmmermarked for at sælge tøj, da hun havde fået hvalpen, og hvalpen kom med, og blev "kastet i armene" på, og gramset på af riiigtig mange mennesker, for hun skulle dælme socialiseres!
I dag har kvinden en hund, som hun må lukke ind i et andet værelse, når der kommer gæster eller kunder i butikken, en landbutik. Kun på den måde kan hun få hunden til at holde op med at gø vedvarende.
Jeg tror denne hund på disse kræmmermarkeder har været udsat for en socialisering i en så høj grad at det nærmere kan kaldes overgreb.
Eller sagt på en anden måde: Den kan have oplevet det SÅ ubehageligt at blive pillet ved af SÅ mange fremmede, så den er blevet socialiseret til ikke at kunne li fremmede!
Og det var med garanti ikke ejers hensigt:(
Men det er skidesvært, det kan jeg da også snakke med om, at socialisere til mennesker, og samtidig sørge for at disse ikke overtræder hundens grænser. Guincho har det bedst med at der lige er en anden hund der går til det fremmede menneske først, så er han hurtig til at følge trop, og vil endda også sommetider hen og møsse. Men er der ingen anden hund til at tage det første skridt, er han meget mere tilbageholdende.
Og jeg er sikker på at han ikke har lidt overlast hverken hos opdrætter eller hos mig. Men måske har jeg oversocialiseret ham ved i starten at lade folk på gågaden række ud til ham og pille ved ham? For det er primært på gaden, han har den holdning, ikke overfor gæster f.eks.
Jeg tror på at den slags kan der arbejdes på, også selvom de er voksne nu. Det hedder bare tilvænning og ikke socialisering, fordi det ligger efter den 16. uge.
Hvilket ord man bruger, kan selvfølgelig være ligegyldigt, men essensen er at det kommer til at tage længere tid, og kræve mere vedligeholdelse, end hvis vi snakker om en hvalp i socialiseringsfasen.
Men jeg tror på at det kan lade sig gøre.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
"Jeg tror ikke på at man kan få en god socialiseret hvalp fra et ikke kærligs og omsorgsfuldt hjem. For det hænger ubrydeligt sammen. "
Det tror jeg du har fuldstændig ret i.!
Dorthe skriver:
"Og så vil jeg da lige mane i jorden at hvalpen bestemt ikke tager skade af at komme ud i verden om så det er i haven eller andet. Hvis den ellers er sund og rask vil dens imunforsvar bare have godt af at komme ud i luften."
Da jeg skulle finde hvalp (Guincho), stod jeg med to muligheder til sidst: 2 dejlige steder med dejlige hunde, men den ene socialiserede kun "indenfor havelågen", mens den anden også socialiserede "udenfor havelågen".
Jeg vidste jo godt hvad en adfærdsrådgiver ville råde mig til, så jeg ringede til dyrehospitalet, for at høre min dyrlæges mening.
Hun sagde uforbeholdent at med den race jeg var ved at købe, ville hun vælge det sted hvor der blev socialiseret udenfor havelågen også!
Selv hun, som har en sygdomsmæssig uddannelse, ville vælge efter mængden af socialisering, når vi snakker chihuahua.
Og hun forklarede hvordan hvalpene er dækket ind med antistoffer fra moderen til 11-12 uge, og at man selvfølgelig skal lade være med at opsøge hundeparker, og lade dem snakke med alle de fremmede hunde, som man jo ikke ved om er vaccinerede eller syge:o)
Jeg spurgte til om der kunne ske noget hvis hunden snuste til andre hundes afføring, for det havde jeg hørt som argument fra en opdrætter der ikke ville have sine hvalpe ud. Dyrlægen svarede at man ikke skulle lade dem snuse til tynd hundeafføring, det var det hele.
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 14 Hunde: 1 Emner: 85 Svar: 505
Men som sagt er det svært, det kan godt være i har ret i at det kun kan lade sig gøre i relation til hinanden de to ting.
apr 2007
Følger: 59 Følgere: 55 Hunde: 2 Emner: 128 Svar: 1.103
Jeg tror aldrig man kan få en FULDT socialiseret hvalp fra en opdrætter, for det kan opdrætter simpelthen ikke nå, hun har dem jo trods alt kun til 8-10 ugers alderen. Vi købere skal fortsætte det gode arbejde, som opdrætter meget gerne skulle have påbegyndt.
Og hvis ikke opdrætter har påbegyndt socialiseringen, får køber meget travlt.
Omvendt kan man også sige at hvis opdrætter har gjort meget for sagen, men sælger til en køber, som ikke har tænkt sig at fortsætte socialiseringen ret hurtigt, jamen så bliver hvalpen jo heller ikke socialiseret godt nok.
Begge parter bør yde en indsats.
Jeg er utrolig glad for at jeg har haft mulighed for at "gå på hvalpebarsel" begge de gange jeg har haft chihuahuahvalp.
Jeg har i begge tilfælde oplevet at det har lønnet sig at bruge en masse tid mens hunden er hvalp/unghund på socialisering og tilvænning, hundetræningskurser og almindelig miljøtræning.
Jeg ved ikke hvordan jeg skulle have nået det, hvis jeg ved siden af skulle passe et normalt fuldtidsjob. Eller hvis jeg havde købt et sted, hvor de slet ikke kendte til ordet socialisering.
Krav til opdrættere
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside