{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
931 visninger | Oprettet:

Hvalp - træning {{forumTopicSubject}}

Hej

Vi har tilmeldt os hvalpetræning, men indtil holdet starter - om to uger. Tænker jeg at vi er nødt til at sætte noget i værk.

Vi har for nyligt hentet den absolut dejligste labrador hvalp - synes vi selv smiley
Hun er 16 uger, så ikke en 8-ugers hvalp og dermed heller ikke så lille igen..

Vi øver nej, dæk, sit og indkald - og jeg synes egentlig hun er ret hurtig til at finde ud af, hvad vi gerne vil have hende til.

Hun hopper dog op af os og bider derudover meget i hænder, fødder, lår eller gø’er af os…
Ja hun bider i alle kropsdele, hun kan komme i nærheden af.. Hun gør det også hvis hun ikke lige får opmærksomhed…
Vores yngste på 4 bliver dog ret ked af det når hun gør det, da hun jo ikke er helt lille længere og sagtens kan vælte hende omkuld..

Hun er selvfølgelig bare en hvalp, og hun skal selvfølgelig lære hvilken adfærd der er ønsket, og indtil nu har jeg blot ignoreret hende og givet hende et tyggeben eller lignende at bide i.. Er det den rigtige fremgangsmåde?
Det samme hvis jeg sidder i sofaen og hun gø’er eller bider mig, afleder jeg med noget andet, men bliver egentlig lidt i tvivl om hun så i princippet belønnes for sin adfærd? ??




Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvalp - træning
  • #2   27. dec 2022 Jeg ville træne “nej”. Når I har et lille barn, skal I nok vælge et andet ord end nej, men fremgangsmåden er den samme, I skal bare bruge et andet ord. Jeg saxer lige noget gammelt ind:

    Læg en virkelig lækker godbid på gulvet. Hund i snor. Gå et par meter væk fra godbidden, og få kontakt med hunden. Kort linen ind (omkring 1 meter), og gå forbi godbidden i en afstand så hunden lige præcis ikke kan nå godbidden (husk den kan strække både hals og krop). Ryk ikke i linen, men sig bare bestemt "nej" én gang når hunden vil have godbidden. Vent til hunden fjerner sin opmærksomhed fra godbidden, og så skal der belønnes med andre godbidder (og de skal være gode!), imens I sammen løber/hopper væk fra godbidden på gulvet.

    Pas på ikke at rykke i linen for at trække hunden væk, sige nej flere gange eller lignende.

    Gentag 8-10 gange, hvor I starter i et par meter fra godbidden hver gang. Til sidst vil hunden slet ikke kigge på godbidden på gulvet, men vil undgå den og i stedet få belønning ved dig. Så er øvelsen en succes og der skal virkelig belønnes smiley

    Hunden må aldrig få godbidden der ligger på gulvet! Som godbid på gulv kan fx bruges et stykke lunt kød, et stort stykke pølse eller lign. Godbidderne der bruges til belønning, skal også være rigtig gode (små stykker pølse, frikadelle eller lign.). Husk at hunden synes at 4 bitte stykker pølse er meget federe end et stort stykke. Brug derfor mange, men små, godbidder i træning.

    Gentages et par gange hver dag i 4-5 dage, og skal derefter holdes ved lige et par gange om ugen.

    Nej-øvelsen er en ren opdragelse, altså et forbud. Og den skal kun bruges som forbud på ting der er virkelig vigtige (gø af fremmede, løbe efter biler, stjæle mad fra bordet).


    Dét og så at lege med legetøj. Find noget legetøj hunden elsker, leg ruskeleg, bliv passiv, sig slip når den slipper og lad den lege igen. Gentag mindst 3 gange, før legetøjet pakkes væk. Husk at belønne med en håndfuld godbidder, imens legetøjet pakkes væk.

    Hvis du har mod på det, så har prøv at finde Siri Richter Jungersen på youtube - hun har nogle rigtig gode videoer til den første indlæring.


  • #4   27. dec 2022 Det er overskudsenergi, og det kommer man bedst af med ved at stimulere hvalpen godt smiley
    Så flyt adfærden over på en mere fornuftig aktivitet, fx spil, problemløsning og legetøj.


  • #5   28. dec 2022 Jeg har simpelthen aldrig oplevet at "nej-øvelsen" i form af godbid i hånd (som beskrevet af Isabelle) har udviklet sig til andet end "nej du må ikke tage kiksen"/at hunden lærer at vente på værsgod før den tager kiksene, når den præsenteres.

    Til gengæld har jeg haft god effekt ad at øve impulskontrol med premacks principle i form af "gør x for at få adgang til y"
    Dvs hvis Fido helt vildt gerne vil ud i haven, så får den adgang til netop det ved at sætte sig ned/gå væk fra døren eller hvad jeg nu sætter som kriterie.
    Hvis Fido helt vildt gerne vil lege, så får den adgang til det ved at tage øjenkontakt e.l. (uden tænder) osv

    Og i øvrigt enig med Malene, at det hjælper gevaldigt, hvis hvalpen er velstimuleret.


  • #6   28. dec 2022 Jeg har brugt Isabelles metode til impulskontrol, som så er en glimrende start på premack og omvendt lokning.

    Det er meget kort tid siden jeg selv har stået med en 16 uger gammel hvalp med et tandsæt, der gør en krokodille misundelig. Uanset hvor velstimuleret hun var, afholdt det hende ikke fra at være vild, hoppe op, bide og generelt være en lort. Men ja, en hvalp skal selvfølgelig være velstimuleret, for at den er modtagelig for opdragelse smiley


  • #7   28. dec 2022 Selvfølgelig kan man ikke bare aktivere sig ud af hvalpebideri - men det hjælper smiley

    Ift nej - øvelsen, så mangler jeg altså del 2 eller noget. For når Fido har lært, at den ikke må tage kiksen, hvad så? (Ja ingen af mine har altså lært nej af den øvelse, blot at de blev belønnet for ikke straks at gå efter kiksen...)

    Så... hvad nu? Det er stort set altid den øvelse der anbefales til at lære hunden nej. Men stort set aldrig kommer den med beskrivelse af, hvordan dette nej generaliseres til også at gælde, når hvalpen bider, gør mm...

    Øvelsen er jo fin nok, men når dem anbefales i en tråd om at stoppe bideti, så synesjeg måske, man burde fortælle lidt om, hvordan man så bruger øvelsen til det.


  • #9   28. dec 2022 Isabelle - jeg har lært Sten at samle en plastikdims op fra gulvet og putte I en skuffe. Det er han super god til. Men hvis nu jeg lagde en sko på gulvet og bad ham gøre det samme, så ville han som minimum tøve lidt før han tog den - formentligt ville han i første omgang slet ikke tage den.
    Øvelsen skal altså først "generaliseres", så "saml op" ikke kun betyder "saml plastikdimsen op", men betyder "saml alle ting op jeg beder om". Ligesom en hund der har lært "sit" hjemme i stuen ikke nøødvendigvis kan "sit" på en træstub i skoven. Den slal først lære, at kommandoen gælder allemulige ting/steder/situationer - giver det mening?
    Ellers prøv at Google generalisering af adfærd smiley

    Når du har lavet "din" øvelse, så har hunden i bedste fald lært, at når du siger nej, må den ikke tage kiksen i din hånd.
    Hvad hvis du lægger kiksen på sofabordet? På gulvet? Stiller dig I den anden ende af rummet ift kiksen?

    Og hvordan mener du øvelsen har lært hunden, at nej = stop med hvad som helst du har gang i ?
    Du har jo kun "forklaret" hunden, at nej = du må ikke tage kiksen. Hvordan ved (eller lærer) hunden, at nej også betyder, at den ikke må hapse i bukseben eller hoppe op på køkkenbordet?

    Mit bud er, at dine hunde har lært disse ting, men at du har gjort andet end "din" kikseøvelse for at lære dem det(?).
    Så når der spørges til at stoppe bideri, så er nej-øveksen måske nok et af mange trin, men den videregives ofte som "og så har hunden lært dét, punktum, slut" og der mangler jeg altså temmeligt meget "og hvad gør vi så efter denne del 1 af en nejøvelse"


  • #11   28. dec 2022 Isabelle - tænkte nok, du også gjorde andet smiley

    Altså Sten bed jo stort set ikke - tror det kan tælles på en hånd, hvor mange gange han har lavet hul med hvalpebisserne.
    Første gang med "din" nej-øvelse bakkede han hele vejen ud ad køkkenet og gar i øvrigt siden været ualmindelig svær at lære at følge efter en godbid I hånden (og der blev altså hverken råbt eller slået smiley ) han spiser gerne godbiden på værsgod, men følge efter den, niksen biksen. Godbidder I hånd = nej-godbidder, dem må man ikke tage, never ever, de er farlige smiley
    - så er der andre med småtspisende vatnisser vil jeg anbefale at være varsom med nejøvelser smiley


  • #13   28. dec 2022 Og jeg er stadig så gammeldags og upædagogisk at jeg bare siger nej og stopper hunden bestemt når den gør noget forbudt, det tager 2-3 gange så er nej nok og det virker hver gang og straks;) jeg orker ikke bruge lang tid på noget så simpelt som “stop øjeblikkelig det du har gang i” smiley

  • #15   28. dec 2022 Isabelle - da Sten først en gang havde fået sådan et nej til en godbid (og selvfølgelig ved samme lejlighed var blevet både rusket, slået og sparket ifølge ham selv smiley ) tog det ret lang tid at få ham til at spise af hånden igen, så den øvelse lagde vi hurtigt på hylden smiley

  • #16   29. dec 2022 Jeg har nu heller aldrig decideret indlært nej. Jeg har bare reageret konsekvent med "NEJ" og så fjernet dem fra situationen.
    Hvor er det super at du har tilmeldt træning. Labrador (og alle andre hunde for den sags skyld) har SÅ meget brug for at få brugt hovedet på noget fornuftigt. Jeg håber at du fortsætter træning (ude eller hjemme) resten af hundens liv smiley


  • #17   1. jan 2023 Jeg har lært alle mine hvalpe gennem tiden at stoppe med at bide ganske enkelt ved bare at bytte det hvalpen bider i ud med et stykke legetøj "fx tov eller lign." - om det er hænder, bordben eller tøfler hvalpen bider i, så tager du bare tingen væk eller hænderne til dig (med meget rolige bevægelser) & ligesom gør hænderne / tingen "kedelig" for hunden. Bagefter bytter du det bare ud med det legetøj hvalpen gerne må bide i - samtidig med du gemmer det uønskede væk bag ryggen (så det er ude af syne) & ryster det ønskede legetøj foran hvalpen så det bliver "levende / interessant" for den. Hvalpen finder hurtigt ud af at det er legetøjet der gælder & at den ikke får noget ud af at bide i andet end "det sjove & levende" legetøj. Det har altid virket her & de fanger lynhurtigt fidusen... smiley

    Det med at hoppe op, ville jeg gøre ligesom de andre ovenfor fint har beskrevet - med at indlære et tydeligt "Nej.." Ville dog selv stadig bruge et legetøj igen bagefter her når jeg har sagt "Nej" som beskrevet, for ligesom at det ikke bare bliver et (negativt) "Nej." & så ingenting - men (positivt) med leg bagefter - for så har du altså en rigtig god (grunder) til din hundehvalp & inden du har set dig om, er i sammen i fællesskab kommet over hvalpestadiet & alt det der hører med..

    Held & lykke med den bette nus smiley & god fornøjelse!


  • #19   1. jan 2023 Isabelle

    Nej self kan man ikke fjerne et bordben det var også tosset skrevet...men så distrahere man hvalpen med legetøjet eller kalder på hvalpen med legetøj, godbid eller andet godt.
    Et ben/ fod kan du sagtens fjerne, det er bare at hive det til sig eller hvis hvalpen har for godt fat med tænder, distrahere man med noget godt igen smiley det har altid virket her


  • #21   1. jan 2023 #Isabelle

    Ja er helt enig - hvis du gør det hurtigt.. Lige netop derfor jeg skriver; "(med meget rolige bevægelser) & ligesom gør hænderne / tingen "kedelig" for hunden" så den netop ikke kommer til at synes det er sjovt, & så samtidig distrahere med det gode så fokus flyttes.


  • #22   1. jan 2023 Der er bare en meget hårfin grænse imellem at aflede med legetøj og så at belønne hunden med legetøj for den uønskede adfærd smiley Med mindre man er en sand mester i timing, er det svært at gøre det første.

  • #23   2. jan 2023 Jeg fjerner også bare hvalpen fra det den ikke må og siger nej, så fiser det efterhånden ind på lystavlen, hvad jeg mener.

    I nogle tilfælde bruger jeg at bytte eller afledning, men hvis jeg brugte afledning ved at vifte med legetøj, når en hvalp eks. står og gnaver i et bordben, så ved jeg med 99% sikkerhed, at efter ganske få gange, så vil hvalpen gnave i bordben, hugge sofapuden eller lignende, når den vil have min opmærksomhed og lidt fest i gaden smiley

    Whippethvalpe opfanger sindsygt hurtigt, hvad der kan betale sig smiley


  • #24   2. jan 2023 Jeg bruger generelt to metoder:

    1: Indlærer et forbudssignal (jeg bruger "ahah"),, som generaliseres fra godbid i lukket hånd, til godbid i åben hånd, til godbid på gulvet, til markering af grænse (som fx. kunne være, at de ikke må træde over et dørtrin)

    2: Indlæring af modsatrettet adfærd. Dvs en adfærd, som ikke kan udføres samtidig med den uønskede.
    Nimbus var fx. virkelig en pestillens som hvalp, når man skulle rede seng, tage tøj på, eller andet der involverede "tekstil i bevægelse".
    Han fik hurtigt indlært et potetarget på dørtrinnet, så jeg kunne parkere ham der, mens jeg fik gjort det, jeg skulle smiley


Kommentér på:
Hvalp - træning

Annonce