{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.220 visninger | Oprettet:

Når hunden får ansvaret? {{forumTopicSubject}}

Det er et kendt faktum for os, at der gennem tiden har været mange myter omkring vores dyr. Her tænker jeg mest på hunden, og vores opfattelse af lederskab. I Freddy Worm Christiansens bog står der på side 82:

"En ret speciel opfattelse af lederrollen er opstået efter år 2000. Opfattelsen går i korthed ud på følgende: Hvis ejeren ikke påtager sig rollen som flokleder for sin hund, føler hunden, at ansvaret for flokken hviler på den, og det er et ansvar, der er for tungt til, at hunden kan klare det, hvilket uværgeligt fører til, at hunden bliver adfærdsvanskelig. Hvis ejeren så påtager sig rollen og ansvaret, er det en så stor lettelse for hunden, at dens adfærdsproblemer ophører".

Det samme kan høres i hesteverdenen.
Jeg kan på ingen måde benægte, at adfærdsproblemer hos hunde ofte forsvinder, når ejeren begynder at sætte regler, træner hunden, lærer den andre vaner og opfylder dens basale behov.

Men skyldes det netop kun, at ejeren nu giver hunden, hvad den før manglede, eller har det også betydning, at hunden nu er blevet befriet for et tungt ansvar? Hvad tror I? Er det enddu en misforståelse fra vores side af eller er der noget om snakken?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Når hunden får ansvaret?
  • #1   29. jun 2008 Christina, man kan jo kun gætte, som tingene er nu...

    Mit gæt er, at det selvfølgelig foregår på et mere instinktivt plan, end du lægger op til. Jeg tror på, at der uddelegeres opgaver i en flok - at hunde tager ansvaret for flokken, hvis det ligger dem naturligt, og der ikke er andre, for hvem opgaven er mere naturlig.

    Jeg tror ikke på, at det er en byrde for hunden, men jeg derimod "bare" at den adfærd, som dette ansvar tager med sig ikke er hensigtmæssigt i livet med mennesker.
    Der er mange instinkter, der ikke er plads til, når hunden domesticeres, og jeg tror, at dette er en af dem.



  • #3   30. jun 2008 Interessant nok. Jeg tror, at der skal mere forskning til inden, at vi får et endeligt svar, men siden at det netop er en problemstilling, som vi ikke ved nok om, og at mange folk allerede har taget det til sig helt ukritisk, så finder jeg det relevant at have spørgsmålet åbent i baghovedet.

    Personligt er jeg ikke sikker på, hvad jeg mener. På en side mener jeg,at det er vigtigt at opfylde et dyrs basale behov (indenfor de rammer i vores samfund, hvor det er rimmeligt muligt), og at det i sig selv kan forebygge/løse de fleste problemer. Min egen erfaring hælder også mest til den side.
    Jeg er ikke i tvivl om, at ingen af mine dyr anser mig som en artfælle. De ved godt, at jeg er et menneske, og det er de ikke. Alligevel lader de mig overtage en "plads", når jeg er hos dem. Tilpasser de sig livet med mig gennem de færdigheder, de fik i prægnings- og socialiseringsperioden eller anser de mig faktisk som en ægte flokfører, når jeg er der?


  • #5   30. jun 2008 "Mine hunde ved ikke at jeg er et menneske, de ved at jeg ikke er en hund"

    Nå ja, det er nok en bedre formulering end min. Det var bare hurtigere end at skrive hund, hest, kat, chincilla hver gang


  • #8   2. jul 2008 Helle: Jeg har altid beundret din evne til at fatte dig i korthed smiley

    Mit oprindelige spørgsmål var: Tror I, der har med hunde at gøre på højt plan, at hunden opfatter det som dens opgave at tage ansvaret for familien, hvis vi ikke gør det? Og befrier vi hunden for "byrden" når vi går ind og tager ansvaret tilbage igen?

    Det hører jeg nemli alle steder hele tiden. Måske er der noget om det, men sikkert er der ikke. Jeg har også min egen mening om det, men jeg ville gerne høre jeres, og hvorfor I var nået frem til jeres konklusion.

    Jeg tror, at det er den amerikanske behaviorist og hundetræner John Rogerson, som du tænkte på. Han påstår i hvert fald at han er ophavsmand til de berømte restriktive lederregler. Og ja, han beklager, at de råd som han engang gav til de hundeejere, som havde bøvl med deres hunde, nu er generaliseret ud overalt. Interessant nok så har han også understreget, at hans regler overhovedet intet har med studier af ulve at gøre.


  • #9   2. jul 2008 nå ja, ellers er jeg enig med det du siger.

  • #12   3. jul 2008 Det tror jeg heller ikke, men jeg finder debatten interessant, fordi den er aktuel for tiden og hverken be- eller afkræftet

  • #14   3. jul 2008 Den med den mentale byrde hopper jeg ikke med på i første omgang.
    Men jeg er fuldstændig med på, at fratages den "opgave" fra hunden, fungerer den bedre i vores menneskeverden.
    Det kan man jo se... Så ingen evidens, men ganske givet masser af emperi, der understøter den tanke.

    Hundens motiv kan vi altid kun gisne om.


  • #16   4. jul 2008 Hvem var det nu, der sagde: "Forskellen mellem videnskab og religion er, at videnskab er det som vi tror, vi ved og religion er det, som vi ved, vi tror"?

    Jeg tror i hvert fald, at det bliver interessant, at følge udviklingen i denne diskussion i fremtiden.

    Måske tror vi bare, at hunden for "slipper for byrden", når vi tager ansvaret, men måske tilpasser hunden sig bare de regler som vi insistere på at den skal overholde, hvilket den jo gør, da den har været selekteret til dette allerede inden, vi fandt interesse for den. Altså et enkelt spørgsmål af etologi tilpasset efter indlæringslovene.
    Jeg har også sat regler for min kat, som den rent faktisk overholder. Jeg er dog ret overbevist om, at hun på ingen måde ser mig som en slags flokføre smiley


Kommentér på:
Når hunden får ansvaret?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce