1.095 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 18 Svar

Glemme alt om race? Glemme alt om race?

Hei så har jeg set denne her video fra Zak George, (bare rolig, han begynder at snakke om emnet efter Barkbox reklamen X)) og han kommer med en interassant teori til kommende hunde forældre. At man i bund og grund ikke skal tænke så meget på hvilken race man skal have men hvilket energi niveau 1, 2, 3 man kan med smiley

https://www.youtube.com/watch?v=EBoJym_wQ2M

Syntes det er en rigtig god måde at tænke hund på, sammen med viden om de forskellige racer når man står og vil finde den der passer best til en.
Dog kan jeg ikke lige se hvordan man skal kunne finde en hund baseret kun på hans teori, da det ville betyde at man evt. skulle rejse rundt til forskellige avlere (med forskellige racer/blandet) og evaluere alle hvalpene.

Men måske har I alternative holdinger, erfaringer og ideer?? smiley


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • drilling 12 holes near ceiling 1.100 kr.
  • Sætte tre rullegardiner op 550 kr.
  • VVS skift af armatur på lille kbh badeværelsw 735 kr.
  • Beskæring af træ 2.699 kr.
  • Hjælp til at skrue gynger fast i træstativ skruer skal medbringes 300 kr.
  • Flytte min seng og samle et skab sammen. 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Glemme alt om race?
  • #1   2. aug 2017 Jeg ar kun set 2/3 dele af videoen, så den kan være der kommer nogle guldkorn til sidst.
    Men jeg er altså ikke imponeret. Hans tilgang er ekstremt overfladisk og "smart i en fart". Jeg sidder tilbage og tænker "Hvad skal jeg bruge det der til?".
    Skulle jeg ud og købe hund i morgen ville jeg da ikke køre land og rige rundt, og teste alle de hvalpekuld der var. Og der sker altså rigtig meget med en hunds personlighed fra den er hvalp til den er voksen.


  • #2   2. aug 2017 Jeg magtede heller ikke at se den til ende - er meget enig med Julie. Overfladisk og egentligt er jeg heller ikke videre enig med ham.

    Ja, hundens energiniveau betyder noget - men i træningssammenhæng (hvor han jo i begyndelsen siger, at energiniveau er nærmest altafgørende for valg af træningsstrategi) synes jeg altså mange faktorer er mere vigtige, end hundens energiniveau. F.eks. hvor nem hunden er at motivere og hvad der motivere den, er den en type, der magter selv at byde ind, eller skal den guides mere osv. F.eks. er Gaia hurtig og let at motivere, men valgte man at shape 100% kan du vente fra nu af og for evigt, før du får udført en øvelse, for hun har brug for guidning. Reiki er ikke så nemt at motivere (omend stadig ret madglad) og ikke så hurtig som Gaia, men til gengæld er han super sej til at byde ind og øvelser kan dermed nemt shapes. Det har ikke et hak med deres energiniveau at gøre.

    Og når det kommer til at vælge hund, så er energiniveau efter min mening kun relevant ift. hvor meget jeg gider motionre og aktivere dem - jeg er dælme ikke ligeglad med MANGE andre ting som også er helt eller delvist racerelateret, herunder:
    - vogter/beskyttertrang
    -jagtinstinkt
    -fældning
    -gøende/ikkegøende
    -selvstændig/samarbejdende
    osv...

    Både husky og border collie kan vel placeres ret højt energiniveau, men det er dælme da ikke ligegyldigt, om jeg vælger den ene eller den anden. Og "the more energy a dogs has, the more teachable they are" er der vist aldrig nogen der har prøvet at sige til ejeren af en super selvstændig spidshund... eller måske en beagle? smiley

    Noget andet er - hvorfor i alverden skulle jeg tage ud at kigge på 30 kuld hvalpe af diverse racer/blandinger, hvis jeg ved at netop racen x eller y rent faktisk passer til mine behov... og så kan jeg finde specifikke linker i den racer og nøjes med måske at se på et eller to kuld, som jeg ovenikøbet kan være nogenlunde sikker på også passer til mig, når de ikke længere er hvalpe.


  • #4   3. aug 2017 Man skal ikke kun tænke på energi niveau..

    hvis man som mig ikke er god til at holde en lang pels, nytter det jo ikke at få sådan en.


  • #5   3. aug 2017 Jeg har aldrig sat mig ind i lang pels, og må ærligt indrømme jeg ikke gider. Jeg er egentlig mest til selv at trimme mit hovede igen som tilbage i teenageårene, men samfundet er ikke rigtig klar til den slags..

    Alle de planter der har udviklet "klistre-frø" i pelsen for at de bliver spredt - og Ziva er allerede ekspert til at finde dem. Skulle få dem ud af en langpelset? Man kan godt, jeg er bare mest til korthårede racer.

    mudderbade i traktorspor i skoven og på marken. Årh forestiller mig det er så meget værre i lang pels.


  • #7   3. aug 2017 #6 så efter gåtur i "de vilde marker" og de der åndssvage "jeg klistrer og filtrer mig ind i dit tøj, pels og hår-frø" falder bare automatisk ud på Aslan? smiley

  • #9   3. aug 2017 Blev han ikke badet da han havde paneret sig i kolort? smiley

  • #11   3. aug 2017 Årh jeg har brug for at købe sådan en pels til Ziva smiley De sidder mega godt fast og det er ikke altid det passer hende at jeg hiver dem ud af hendes pels. Er som om at det er meget sjovere at samle dem op i 'det vilde' end det er at få fjernet dem.

    Og vi har endnu ingen mudderture, men det er en labrador, jeg forventer ikke at jeg slipper for dem smiley


  • #13   3. aug 2017 Mine hunde har også i høj grad selvrensende pels, men der kommer nu engang mere mudder, snavs og lign. i en langhåret pels. Og ja, det falder af, når hunden tørrer, men så ligger det på gulvet smiley , så på en eller anden måde skal man regne med, jo mere snavs hunden får på, jo mere arbejde. smiley

    Sunshine her er 5 år og har været vasket en gang i sit liv, og hun er også fin og hvid det meste af tiden. Hun er så steriliseret og behøves børstning.


    profilbillede
  • #14   3. aug 2017 Jeg har heller ikke lige haft mulighed for at se videoen, men selvfølgelig er energi niveau væsentlig, når man vælger race, men det er sørme kun en af adskillige parametre.

  • #15   3. aug 2017 Det er jeg ikke enig i, men jeg kan godt lide hans måde at lege med sin hund. smiley

    Tror den har et godt liv.


  • #16   3. aug 2017 Samojeden har også selvrensende pels, i den forstand, at alt skidt og mudder falder af når det tørrer ind. Mange kigger på vores hunde med ærefrygt i blikket, mens de spørger, om vi ikke må børste og vaske hver dag, for at holde dem så hvide og rene. De skulle bare vide, hvor åndssvagt nemt det er, at holde dem hvide - det klarer de nemlig stort set selv smiley

    Meeeeen... det kræver nu alligevel en hel del pelspleje og også bad (hvilket er et sandt helvede på jord, med så meget pels og underuld). Men det handler lige så meget om at holde selve pelsen og pelsstrukturen pæn og blød.


  • #17   3. aug 2017 Jeg har ikke set hele videoen, men ser hans pointe. Dog tror jeg ikke at det helt kan gøres sådan op - to kat 2 hunde kan jo have helt forskellige sind, og skal trænes helt forskelligt.

    Helt generelt kan jeg godt lide ham. Synes at han er utroligt sympatisk og god mod hundene.


  • #19   3. aug 2017 Mit indtryk omkring hans måde at træne hundene på, er faktisk at han ser på hunden og ikke bare generelt. Han har en dejlig energi og virker god til at motivere både hunde og ejere. Men umiddelbart ser jeg ham mere som en "Hundetræner" frem for adfærdsspecialist. Altså god til indlæring af konkrete øvelser, men måske ikke helt inde i adfærdsændring. Men så godt kender jeg ham ikke, så kan nemt tage fejl. smiley

    Jeg er helt enig med dig Isabelle. Og når det er sagt, så måtte Zak da gerne komme her og lege dinosaur med Milo. Kaffen er klar smiley


  • #20   3. aug 2017 Jeg kan altså ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet og tænke at han vist ikke har sat sig helt godt ind i de forskellighedene racerne imellem; der er dælme meget mere end blot energinivea der adskiller dem smiley Jeg har to racer med et temmelig højt energiniveau. Der er KÆMPE forskel i hvordan de er at træne med: Doberen er ret let at motivere til samarbejde og dermed træne fx lydighedstræning med. En Irsk Terrier vil rigtig gerne samarbejde med dig, men motivation til samarbejde kommer ikke af sig selv med selvstændig jæger smiley Med terrieren er det en helt klar fordel at man som fører er ret godt hjemme i teorien omkring indlæring, forstærkning osv. Med doberen kommer den slags mere af sig selv; den er avlet med indbygget kraftig byttedrift, hvilket groft sagt giver dig en hund, der synes det er tæskefedt at drøne afsted efter en bold smiley Terrieren fungere rigtig godt med shaping hvor pointen er at det hunden selv 'tænker sig frem til' bliver indlært rigtig godt og er adfærd den med meget stor sansynlighed vil gentage. Med doberen er der ikke den helt store pointe i at arbejde med shaping; lokning virker fortrineligt smiley
    En anden megastor forskel på at træne med de racer er at doberen kun skal igennem ganske få gentagelse af noget før det sidder ret godt fast og generalisering er meget nem. Ireren skal have en del gentagelse før tingene sidder fast og den kan ikke holde koncentrationen om én ting ret længe ad gangen. Doberen kan blive ved og ved og ved med at lave den samme øvelse.
    Forskellen ligger selvfølge i generne: Doberen er en brugshund avlet til at udføre en bestemt type arbejde, der medfører at den skal være god til at samarbejde med sin fører. Ireren er en selvstændig skadedyrsudrydder. Derfor er den 'designet' til at klare hele jagten selv; den skal selv finde byttet og dræbe det. Den skal ikke sættes i arbejde men selv finde det og udfører det.


  • #21   3. aug 2017 Jeg har ikke set hele videoen færdig endnu, men jeg kan på sin vis godt forstå, hvor han vil hen med det.

    Jeg tænker ikke, at den her video er henvendt til dem, der dyrker hundesporten, konkurrerer og har høje forventninger og mål for træningen. Det er ikke henvendt til dem, der vil nå langt indenfor fx agility eller lydighed. Eller dem der er ude efter en trækhund eller en jagthund. De folk ved jo godt hvad de vil have. De ville alligevel ikke have brug for at se sådan en video på youtube, fordi de ved hvad de har brug for i hunden, og søger nogle helt bestemte egenskaber, som ikke alle racer har.

    Jeg tænker, at den her video er tiltænkt dem, der "bare" gerne vil have en hund i hjemmet. Det er ikke så vigtigt, om den er velegnet til jagt eller IPO, det er mere vigtigt, at man kan magte dens energiniveau, så den kan fungere i hjemmet. Den er henvendt til dem, hvor det ikke er af så afgørende betydning, om det er race x eller x, fordi man ikke leder efter nogle bestemte egenskaber.

    Jeg tænker, at den er ment som en hjælp til helt "almindelige" mennesker, der gerne vil have en hund at putte med, hygge med, have det sjovt med, gå ture med, kaste pinde med og måske træne lidt basalt med. For dem kan det nok være lidt svært at finde ud af, hvilken race der passer til dem, fordi rigtig mange racer ville passe, så længe man tager højde for forskelle mellem racerne - som måske heller ikke er SÅ udprægede, hvis man ikke skal bruge den til noget specielt.

    Til dem tror jeg da, en sådan en video kunne være ok, fordi den hjælper dem til at finde ud af, hvilket energiniveau de kan magte. Når de har fundet ud af hvilket energiniveau de kan magte og har lyst til, har de samtidig tyndet lidt ud i racerne. Så er der selvfølgelig stadig racer med samme energiniveau, der er så væsentligt forskellige, at de ikke kan sammenlignes. Men der er også racer med samme energiniveau, hvor der for den almindelige, jævne hundeejer, ikke ville være den store forskel, om de fik x eller x i kategori 2 - men hvor det ville have større betydning, om hunden var i kategori 1 eller 3.


  • #23   3. aug 2017 CTS: På den måde kan jeg også godt se hvad det er han mener. MEN jeg tænker stadig at hans skelnen bliver alt for grov og vælger man kun ud fra energiniveau og så fx udseende så vil man ende med pokkers mange fejlcastede hunde især blandet de meget aktive hunde. Der er pokkers til forskel på fx BC, husky og Dobermann. Skal man bruge en meget aktiv hund fx som løbemakker til lange ture i skoven og har man ikke rigtig lyst til hundetræning, så vil det være lidt trælst at få købt sig en Dobermann, der både skal bruges fysisk og psykisk for at være en lykkelig hund. Mens man nok lidt bedre kan give en slædehund det den har brug for med en pokkers masse fysisk arbejde; den er trods alt designet til at trække en slæde i mange timer.

  • #24   3. aug 2017 Mette - Slædehunde skal nu også bruges både fysisk og psykisk for at være lykkelige - netop fordi de er lavet til at trække, så det er noget nær umuligt at køre dem trætte, kun med fysisk motion smiley

    Hvis det mest aktive man ønsker at gøre med sin hund, er at løbe med den, så er det nok ikke en af de højenergiske hunde man skal have fat på, men en af "middelhundene". Jeg tror ikke, at ret mange af højenergihundende kan affinde sig "kun" med løbeture, og minimal mental stimulering. smiley


  • #26   3. aug 2017 Sådan forstår jeg det også, AG. Men en race svinger næppe fra niveau 1 til niveau 3, så man må vel alligevel forvente, at en race lægger sig rimeligt i én kategori - muligvis med lidt overlapning til kategorien over/under.

Kommentér på:
Glemme alt om race?

Annonce