{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.195 visninger | Oprettet:

"Blandinger er sundere" {{forumTopicSubject}}

Det er ikke sjældent man hører folk udtale sig skråsikkert om en blandingshunds sundhed frem for en raceren med papirer..

Jeg har selv en blanding, og han er altså ikke kærnesund!

Kaoz er (muligvis) blandet af boxer, labrador og flatcoated. Han vejer 40 kg, og betegnes som en stor hund.

Kaoz har HD, en lidelse der til dels er arvelig og til dels miljøbetinget. Hans hofter er løse; dvs de sidder ikke rigtigt i skålen. Dog er der ingen dysplasi (knogleforandringer). Hans status er slem E og D, heldigvis ikke præget af smerter og ubehag.

Personligt tror jeg hans status kommer af netop den blanding. Boxerens smalle bækken og labbens brede - et farligt coctail af gener, der i dette tilfælde ikke faldt heldigt ud.

Han har ligeledes epilepsi. Anfaldne er ikke ofte, men de er der og det er ikke rart som ejer at være vidne til. Efter at have læst om sygdommen har jeg fundet ud af, at hans epilepsi er arveligt betinget.

Alt i alt har min blandingshund på ingen måde fået det bedste fra genpuljen når det kommer til sundhed.

- Og ser man på blandingen var det ikke svært at gætte sig til med sammensætningen af forskellige knoglestrukturer - og mindst 1 hund i familien med epilepsi (far eller mor).

Min blandingshund er ikke sund - hvad med din?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  "Blandinger er sundere"
  • #1   13. apr 2010 Mine forældres blanding (lab/rottweiler) har bestemt heller ikke være sund de første par år af dens liv... hudsygdomme og dårligt immunforsvar gjorde at de brugte omkring 25-30.000 i dyrlægeregninger de første to år... Det er blevet meget bedre med tiden, men nej ikke alle blandinger er super sunde...

  • #2   13. apr 2010 Min blanding har ofte øreproblemer ( ørebetændelse ) og meget følsom mave, der ikke tåler andet foder eller nye godbidder.

    Min tervueren med DKK tavle er rask


  • #3   13. apr 2010 Og jeg tror at problemet er at sygdommene ikke konstateres ved blandingerne i lige så høj grad som de bliver det ved de renracede, der jo skal tjekkes grundigt inden avlsgodkendelse

  • #4   13. apr 2010 Mine gamle naboer havde en border collie uden tavle. Den blev aflivet 9 mdr gammel pga svær HD og døvhed ( den var næsten helt hvid )

  • #5   13. apr 2010 Hmmm - jeg må desværre konkludere, at de blandinger jeg har haft igennem livet HAR været sundere end mine DKK-hunde.

    Jeg har haft ialt 4 blanding - og 4 hunde med tavle (3 huskyer og 1 beagle)

    Den ene blanding havde et blodøre, da han blev 10 år gammel, men ellers er der ingen af dem, der nogensinde har fejlet noget.

    De ægte har haft leukæmi, grøn stær, diverse "gevækster", der måtte fjernes, hårsækbetændelse, hot spots osv. osv.....


  • #6   13. apr 2010 Havde jeg ikke uden grund fået tjekket Kaoz for HD ville jeg ikke vide det..

    Han har ingen problemer med sine hofter, løber og leger, tosser som kun en flabox kan tosse ; )

    Jeg vil dog gerne vide hvad jeg kan udsætte min hund for, og med en HD status ved jeg hvordan han skal skånes for ikke at få problemer senere i livet.
    - Han lever et aktivt hundeliv, men ingen motionsløb (feks ved cykel) og ingen agility.

    Ganske få mennesker undersøger deres kastrerede blanding for ledproblemer hvis hunden ikke viser tegn på smerter - og i den pulje tror jeg der findes en hel del blandinger med egentlige sygdomme, der bare aldrig bliver fundet.



  • #7   13. apr 2010 Min blandings hund er sund og rask smiley Han har aldrig fejlet andet end han prutter nogen gange ekstremt meget.
    Hans forældre er også tjekket for arvelige sygdomme og har dkk tavle, og blevet avls godkendt.


  • #8   13. apr 2010 Umuli A - hva er det for undersøgelser du refererer til??

  • #9   13. apr 2010 Har fået aflivet to labber pga alvorlig HD. Den ene blev kun syv måneder. De var begge uden tavle. Min bors gamle blanding blev aflivet pga hofterne. De to andre store blandinger der er i familien ser MEGET ud til at have dårlige hofter. Min nuværende hund med DKK tavle fejler tilsyneladende ikke noget. Røngtenbillederne af hofter og albuer ser fine ud (har ikke fået status endnu)

  • #10   13. apr 2010 Vil da mene at min blanding er sund - min racehund er det samme. Tror bestemt ikke det handler om blanding eller ej.
    Det handler nok mere om gener og hvilke racer man har. Nogle racer er mere syge end andre - og indeholder en blanding denne race, så er risikoen for at den er syg, også større.


  • #11   13. apr 2010 Trunte havde HD og skæve knæ - udover det døde hun af en tumor i hjernen. smiley
    Mht til Bella er der ikke noget endnu, og selvfølgelig heller ikke med Molly.

    Mine forældre har ALTID haft blandinger, og de har aldrig fejlet noget.


  • #12   13. apr 2010 I bedste fald kan man konstatere, at der ikke er den store forskel på blandinger og racehundes sundhed. Det er lidt forskellige ting, de fejler, hvilket jo er meget logisk.

    Men man bliver nødt til at påregne at der er rigtig mange blandinger der går med uopdagede lidelser, som bliver opdaget hos mange racehunde på grund af avlskrav.


  • #13   13. apr 2010 Umuli, nu har jeg lige løbet igennem de resumeer, du har linket til - men jeg har svært ved at se, hvordan vi skal bruge dem til så meget?

    Alle undtagen en er ikke fra DK. Der skelnes ikke mellem hunde med tavle og uden tavle. De er temmelig gamle, de undersøgelser. Og et par af dem tager udelukkende udgangspunkt i hunde med sygeforsikring.
    Og så er det netop levetiden og ikke sygdomme der er i fokus i et par af undersøgelserne, hvilket giver et kæmpe spektrum af årsager til aflivning - ikke kun sygdomme.

    Angående det, at syge hunde går rundt - det gør de da. Der er masser af hunde der ikke har symptomer på deres lidelser selvom de har dem. Og bliver de ikke forebyggende undersøgt som man gør i forbindelse med avlskrav, så bliver de aldrig opdaget - og det gør de så blandt racehundene.


  • #14   13. apr 2010 Jeg tror ikke man kan sige, at blandinger er sundere en ren racede, og jeg tror heller ikke man kan sige omvendt.
    Der er nogle renracde hunde, som har mange skavanker, især hvis man læner sig op af race beskrivelsen.
    Disse racer trækker hårdt ned i statestikkerne.
    selvom man blander en schæfer med en anden hund, betyder det ikke at den blanding ikke vil få HD feks.
    Og hvis man blander en bulldog med en anden hund, så kan den stadig få vejrtræknings problemer.

    Nogle hunderacer er bare ikke kerne sunde, og det er lige meget om de er med tavle, eller blandinger her af.

    Med en tavle har man nogle muligheder, som man ikke kan få med blandingshvalpe, men tavlen er jo ikke en garanti, men et værktøj.
    Her kan man så vælge at gå lidt på krompomis med race standarden, og så finde mere sunde linier, men som måske ikke er udstillings gode.


  • #16   13. apr 2010 Umuli - det ER virkelig et problem, at vi rent faktisk ikke har nogle værdifulde undersøgelser. Det giver et forkert billede af virkeligheden, som vi derfor kommer til at gætte os til...

    Man kunne godt ønske, at der ville være flere og nyere undersøgelser, men problemet er jo altid det fokus undersøgelserne har, der udelukker os fra at tolke dem i forhold til lige DET her. Det er jo i bund og grund ikke noget, der interesserer forskerne særlig meget, desværre.

    Angående de svenske undersøgelser står der i en af dem, at der mangler en tredjedel af populationen - og hvilken tredjedel er så det? I det perspektiv er det en temmelig stor afvigelse, synes jeg.


  • #17   13. apr 2010 Hov - glemte lige noget ;o)

    Det med at undersøgelsen ikke er fra DK - hvis vi ser på racehunde i forskellige lande, så er der stor forskel på hvordan man avler - se bare på sundheden i den engelske kennelklub som er HELT i hegnet. Det er (heldigvis) ikke repræsentativt for de danske hundes sundhed ;o)

    Heller ikke selvom vi holder hund på nogenlunde samme måde ;o)


  • #18   13. apr 2010 Alle vores tavleløs hunde har aldre fejlet noget som hest. og alle har opnået høj alder.
    Mine har været sunde gode familie hunde.
    Så jeg ser INTET galt i blandinger


  • #19   13. apr 2010 Familiens allerførste hund (da jeg var barn) var en blandingshund - Pekingeser og noget puddel måske. Han blev aflivet som næsten 18-årig pga. alderdom. Han fejlede stort set aldrig noget, så vidt jeg husker. dyrlægen snakkede godt nok i mange år om, at hans hjerte ikke havde det så godt, men det anede hunden intet om og han var da svær nok at få aflivet, så helt dårligt har det hjerte nok ikke været.

    Den efterfølgende blandingshund mine forældre fik, var en total rundkørsel - Rottweiler, labrador, dobermann, schæfer (tror jeg) og nogle flere racer jeg ikke lige ved hvad er. Hun var altid sund og rask. Fik dog noget kræft på hendes ældre dage i det ene bagben, som hun blev opereret for en enkelt gang, men den var agressiv og udviklede sig hurtigt igen. Hun blev aflivet i en alder af 11 år (så vidt jeg husker).

    Vi har selv en blandingshvalp nu (Weimaraner/Labrador) på 5 mdr. - indtil nu sund og rask. Og håber da på det bedste i fremtiden. Må nok have ham HD-fotograferet når han bliver ældre, bare for en sikkerheds skyld - ikke fordi jeg tror han fejler noget.

    Har også racerene hunde, hvoraf den ene fik allergi og det endte med at vi måtte aflive ham. En race som IKKE er kendt for allergi !!!

    Men jeg vil ikke påstå, at blandingshunde er mere sunde og raske end racerene hunde.


  • #20   13. apr 2010 Jeg har en blandingshund (dog købt som raceren med tavle i sin tid) men har har da ikke bestilt andet end at være syg fra dags dato.. Men som udgangspunkt, burde det vel ikke have noget at gøre med hvorvidt det er en blanding eller ej, men om der er sygdomme osv. i de tilbageliggende linjer, og desuden også hvordan hvalpens tidlige liv har formet sig, en del af joeys sygdomme kan fx dateres direkte tilbage til kummerlige forhold, hvilket vil sige han havde været syg ligegyldigt om han var med tavle eller ej..

  • #21   13. apr 2010 Jeg tror helt generelt vi taler genetik her og det er derfor svært at generalisere om en blanding eller en raceren hund har den bedste sundhed. Vi kan tale om hunde med dårlige gener og gode gener.
    Jeg mener så at det slet ikke hænger sammen med tavler eller ikke tavler... hvis man avler på en hund med HD er der risiko for at få en hund med hd... og har man 2 blandinger som man ikke kender status på og det så viser sig de begge har hd, så er man på spanden. Men det omgås jo ved en grundig dyrlægeundersøgelse inden man avler.

    Så heller ikke her kan man sige det ene er bedre end det andet.
    Fordelen ved tavlehunde er avlsrestriktioner. På den måde får man jo renset racerne for fejl hvis det fungerer optimalt. Eller det er det vi håber på smiley

    Med blandinger kan man sige at hvis man blander 2 racer som ikke normalt har de samme arvelige sygdomme, så burde der være en mindre risiko for at hvalpene bliver syge, men her er vi igen ude i hvilke gener der er dominante og hvilke der viger smiley


  • #22   13. apr 2010 Amicus - LIGE præcis. Det handler lige netop om, om linjerne er sunde om de så er racerene eller ikke er racerene.


    Cat - det at hunden er intakt handler jo om mere end blot reproduktion. Der er nogle ting, der forandrer sig når man neutraliserer en hund og det er ikke altid til det bedre.


  • #23   13. apr 2010 Marie H - så let er det desværre ikke at omgå. Ved at fotografere han og tæve har man kun fået et lillebitte indblik i, hvordan linjernes sundhed er.
    Der skal mere til - man bliver nødt til at inddrage både bagud og til siden for at få et billede af, om de hunde man avler på er sunde.



  • #24   13. apr 2010 *CH* nej det er sandt det er ikke nemt at gennemskue, men man ve ddet heller ikke 100% selvom man avler på tavle hunde for det ses da af og til at 2 hunde med a og b hofter får hvalpe med både c og d hofter.... så man kan vel aldrig være rigtig sikker...

    jeg ville bare nå frem til at det ikke er så enkelt at blandinger eller tavle hunde er sundest... man skal under alle omstændigheder vide hvad man laver smiley


  • #25   13. apr 2010 Marie, helt sikker kan man aldrig nogensinde blive ligegyldigt hvor godt man tjekker - men billedet man får at at fotografere to hunde er i høj grad mangelfuldt.
    Man bliver nødt til at have hele familien med for at skabe sig en fornemmelse - og her kommer DKK's Index ind i billedet, som dog lige nu er mangelfuldt, men dog giver en fornemmelse af, hvor det bærer hen ;o)

    To hunde med C hofter kan jo også lave en hund med A-hofter og får denne hund så hvalpe, så er den stadig belastet af de to C-hofter i baggrunden.


  • #26   13. apr 2010 Vi kunne ikke være mere enige smiley

  • #27   13. apr 2010 ;o)

  • #28   13. apr 2010 Charlotte - det er da garanteret også fordi du gør et så stort arbejde i at kigge i linjer, for jeg tror som Marie siger også at det er det, der er det mest afgørende. Og det ER jo altså mere simpelt med stamtavler end hvis man ikke kender en hunds historik. Alt andet er jo bare lotteri efter min mening..

  • #29   13. apr 2010 jeg er opvokset med blandinger og vi har aldrig haft problemer med dem de har altid været sunde og raske. pånær luna men hendes forældre var selv syge.. kender så mange der har racerene hunde som har rendt til dyrlægen i tide og utide.

  • #30   13. apr 2010 Jeg har også bare stolet på opdrætter for vidste ikke nok selv på det tidspunkt, det tager jo lang tid at sætte sig ind i genetikken (og samtidig er det nok heller ikke så væsentligt, når man ikke skal avle), så hellere lade folk der har forstand på det om det.

    Tror aldrig der kommer nogen egentlig konklussion på diskussionen om rene eller blandede er mest sunde andet end at man er uenige. Hvis interessen ikke er der til at indsamle data, kommer vi jo aldrig videre. Men hvad skulle vi egentlig også med den information? Jeg har svært ved at se, hvad det skulle ændre..


  • #31   13. apr 2010 Anne-Mette - du har ret i at infomationen næsten er ubrugelige. Det eneste det handler om er lige præcis behovet for at kunne pege fingre ;o)

    Det er klart at det da ville være rart om vi kunne få en fingerpeg om, hvad der er mest fornuftigt at gøre når man handler hund - men ligegyldigt hvad sådan en undersøgelse vil vise, så vil den aldrig kunne lave en forsikring om, at man "bare" skal købe det ene eller det andet, så er man sikret en sund hund. Sådan bliver det aldrig.
    Man vil altid alligevel skulle undersøge hvad der ligger bag for at få en fornemmelse. Om det så er racehund eller blanding.


  • #32   13. apr 2010 Nu bliver jeg sikkert halshugget for det jeg skriver nu, men jeg refere til følgende sætning:

    "kender så mange der har racerene hunde som har rendt til dyrlægen i tide og utide"

    Måske dem som har investeret i en raceren hund med tavle og hele pivtøjet, render mere til dyrlægen bare der er en lille smule med hunden, fordi de nu har betalt i nogle tilfælde en temmelig pæn klat penge for deres tavlehund og derved - måske - er mere villige til at betale hvis der er lidt i vejen.. Dermed ikke sagt at folk med blandinger ikke er bekymret for deres hunde. Men i og med at mange tror at blandingshunde er mere sunde end racerene hunde, så kunne holdningen (teoretisk set) godt være, at har hunden en lille skavank, så slår man det lettere hen og det kommer den nok over. Sådan har tendens i hvert fald nok været for en del år siden og er det sikkert stadig hos nogle.

    Jeg vil da gerne for mit eget vedkommende sige, at jeg kommer da noget mere hos dyrlægen i dag med mine udstillings-hunde, end jeg nogensinde har gjort med mine øvrige hunde.


  • #33   13. apr 2010 Anne - kan sagtens følge tanken i det du skriver, men jeg tror til gengæld også det har noget at gøre med, hvor man kommer fra. Fx tror jeg at folk fra landet (som jeg selv) er langt mindre pivede omkring deres hunde end de, der bor i byen. Ret mig, hvis jeg tager fejl, men det ligger vel heller ikke så langt tilbage at "byboere" begyndte at få hunde..?

  • #34   13. apr 2010 Anne-Mette B
    Det tror jeg du har helt ret i. På landet har mange et helt andet forhold til det at have hund. Hvis det f.eks. er bondemanden - for ham er det ikke så vigtigt at det f.eks. er en raceren hund, han har måske fået en over fra naboens hund Bella's kuld, men et dejlig hund. Og bondemandens hund den fungere og har den lige en skramme eller halter lidt på foden, så enten hælder bondemanden lidt sårpulver i eller hunden får en fridag pga. den haltende fod. Ingen grund til at gå til dyrlægen med det. Dyrlægen kan kigge på hunden i næste uge når han alligevel kommer og kigger til køerne, hvis altså hunden stadig er halt.'
    Hvor imod inde i byen, hvor man mere har købt en raceren hund som selskabshund, den er mere en del af familien, den bliver pussenusset og den hygger i sofaen. Bliver lille Fido halt, så kommer han til dyrlægen.

    Dette er selvfølgelig sat meget sort og hvidt op, men tror faktisk at de to forskellige forhold til hunden, eksistere i stor stil. Og deraf kommer det måske sig, at man siger blandingshunden er mere sund og robust end den racerene hund. Men bondemandens hund når måske aldrig at blive gammel, for den har måske alligevel en skavank eller en sygdom, som der bare ikke har været tid til at opdage eller gøre noget ved, fordi hunden den arbejdede. Og pludselig en dag, så giver hunden op og så bliver den aflivet for bonden skal have en arbejdshund. Bonden kniber måske lige en tåre, som han tørre af med lommetørklædet, men ikke mere.


  • #35   13. apr 2010 umuli - sådan kan man da ikke sige, tror bestemt Anne har ret i det hun siger og det har intet med kynisme eller at man er mere materiel at gøre. jeg ta'r fx heller ikke til dyrlæge i tide eller utide men kan godt følge at man ville gøre det oftere med udstillings- og avlshunde..

  • #37   13. apr 2010 Umuli A
    Du kan da konkludere hvad du har lyst til, men jeg kan fortælle dig, at lige der tager du fuldstændig fejl af mig.
    Det har meget at gøre med, at med tiden ændre sig, man ændre indstilling til nogle ting. Den blandingshvalp vi har derhjemme nu, han vil komme lige så meget til dyrlægen som mine udstillingshunde gør, hvis der er noget i vejen med ham.
    Tiden er bare anderledes, jeg har bedre råd end jeg havde med mine første hunde og langt bedre sygeforsikringer end dengang.

    Så det har intet at gøre med at mine udstillingshunde er mere værd end min blandingshund. Så den kan du godt æde i dig igen.


  • #38   13. apr 2010 Men jeg vil da helt sikkert få lavet nogle undersøgelser på mine udstillings/avlshunde som blandingshvalpen aldrig vil komme i nærheden af og det er da kun fordi jeg vil sikre mig, at mine udstillingshunde er sunde og raske hvis/når de skal indgå i noget avl.
    Blandingshvalpen skal ALDRIG have lov at lave hvalpe, så ingen grund til at lave øjenlysninger, patella luxationer eller andet på ham. Men en rtg. for HD vil det da nok blive til når han er ældre bare for at sikre os, at han ikke har problemer med sine hofter - hvad jeg ikke forventer han har.


  • #39   13. apr 2010 Rikke S
    Læs dog hvad jeg skriver - jeg skriver jo netop at det er trukket meget sort/hvidt op og selvfølgelig er der alt midt imellem. Men det jeg beskriver det findes - tro mig. Men det findes måske i mindre grad i dagens danmark end det gjorde for måske 10-20-30 år siden.


  • #40   13. apr 2010 Rikke - hold nu lige fat på kasketten engang, der er da ingen der siger noget om mindre grad af ansvarlighed hos folk der har blandingshunde eller bor på landet, du kan jo se det samme hos forskellige børnefamilier, hvor nogle er møgpylrede mens andre lader ungerne falde og slå sig for selv at rejse sig igen. det var jo bare et forsøg på at sætte det lidt hårdt op så man kan se at der er forskel, men du behøver jo ikke være enig.. jeg synes bare det er lidt sjovt at geografi og livsstil også kan spille ind på, hvordan man har hund i lille Danmark. det kan man vel godt have lov til at have en holdning omkring uden at man træder nogen over tæerne...?

  • #41   13. apr 2010 begge mine er i tip top stand fejler intet og har aldrig gjort det den ene er rottweiler, dobbermann, boxer og labrador og den anden havlt siberian husky og en masse andet. jeg havde før de to en blanding af rottweiler og schæfer og den fejlede intet han var sund og rask til den dag han døde i en alder af 10 år. jeg høre tit folk med race rene hunde sige, næste gang skal vi have en blanding da vores ikke har været andet end syg og dette er meget tit desværre. alle hunde kan blive syge hvad enten de er rene eller blandede.

  • #42   13. apr 2010 Rikke - ok, tror vi i bund og grund er enige så, og er sikker på, det også var det, der blev ment smiley

  • #43   13. apr 2010 Havde en blanding mellem schæfer og labrador han blev 16 år,fik lidt slidgigt og et nyt knæ,og til sidst en hjernblødning og blev aflivet..fik en Berner senne,hun blev kun 5 år og fik kræft..nu har jeg en blanding af collie,schæfer,lab,newfonlænder på 1 år,ik fejlet noget endnu..puha

  • #44   13. apr 2010 Min er med tavle.. og har pt kostet mig over 30000 kr. i dyrlægeregninger pga arvelig sygdom... så ja jeg tror der er lige så meget sygdom i tavle hunde som blandinger. Min næste hund, om mange år, skal også være med tavle og så vil jeg nok gøre mit arbejde mht. valg af avler lidt bedre.

  • #45   13. apr 2010 Rikke S
    Meningen med at bruge bymennesker vs bondemænd, er for at vise at der virkelig er stor forskel på hvordan man holder hund. Selvfølgelig kan der være bondemænd som styrter ned til dyrlægen, bare hunden giver et piv fra sig og bymennesker som kun går til dyrlægen hvis hunden synligt har brækket benet.
    Men skulle jeg tage forbehold for alt i mit indlæg, så ville det jo blive uendelig langt.


  • #46   13. apr 2010 tessi´s far er gravhund... hendes mor en labrador blanding... det eneste hun har fejlet var en mindre diskus i ryggen som blev klaret med en indsprøjtning, også har hun lige fået fjernet en knude.... hun er 8 år og det er kun de sidste 2 år hun har været til dyrlæge.. så vil kalde hende sund...

  • #47   15. apr 2010 det er meget svingende alt efter hvor blandet og hvad man blander.. jeg er under uddannelse som dyrepasser og harr haft lidt med gener og gøre. gener har meget at sige om de hunde man får. det samme med farve kombinationen. der er i kullene forskelle sammensætninger derfor er hunde forskellige. sygdomme kan os være miljø betinget. jeg har selv en blanding og min søster det samme. der er schæfer i begge som har nemmere ved noget med hoften. men det kan minimeres ved at blande med en anden race som ikk har svaghed for det. min søsters er bordercollie også og de har os tendens for det, men mille har det ikke men har støree risiko end min da han er rottweiler også som ikke er nær så udsat for det. men ja ved at blande kan man styrke i stedet for. meget ren racede hunde er så indsnævret i deres gen at det nogen gange er tæt på indavl og det svækker. så ja der er en lille plus ved blanding men ikke stor.

  • #48   15. apr 2010 pernille.

    Når en sygdom er dels arveligt betinget kan man ved hjælp af stamtavle frevælge at få en hvalp med kedelige/knap så heldige gener.
    Ved en blandingshund kan man kun håbe på det bedste.

    Nej en stamtavlehund er hverken værre eller bedre end div bastader, men her har du et redskab (stamtavlen) der gør at du kan sikre dig de genetisk bedste muligheder for din kommende hund.

    Du taler om indavl, igen kan du ved hjælp af stamtavlen sikre dig imod det, ved en bastard aner du ikke hvad du får, igen håber man på det bedste.

    De blandinger jeg har haft og har kendskab til, er det meget svingende om de fejler noget eller ej, mine egne har ikke fejlet noget synderligt. Det samme gælder for de racehunde jeg kender, så jeg vil ikke konstatere at blandingshunde er sundere, eller at stamtavlehunde er indavlede eller at jorden er flad smiley


  • #49   15. apr 2010 Pernille - en lille korrektion. En rottweiler har større risiko for HD end både bordercollie og schæfer ;o)



  • #50   19. apr 2010 hele min barndom havde vi en blanding mellem rottweiler og labrador. Hun var resultatet af et møde mellem min morbrors labrador og deres nabos rottweiler.
    Begge forældre var med tavle og sunde hunde. Trunte som hun hed var til dyrlæge 4 gange i sit liv og døde af alderdom, da hun var 15 år gammel.

    Min nuværende blandinghund er købt på internat. Er grundlæggende sund. Havde dog borrelia, da han var ung og det er han aldrig kommet helt over. Han har lidt sart mave ellers er han også sund. Han bliver 11 i år.

    Mine border collie er købt uden tavle, men er 100 % ren. Han har allergi, men har udover det aldrig fejlet noget.

    Min basset hound er med DKK stamtavle. Hun er helt igennem sund og har aldrig fejlet noget.

    Jeg vil til hver en tid vælge en hund med tavle, da man har en meget større chance for at kigge tilbage i generne og styre udenom arvelige sygdomme.
    Også selvom mine blandingshunde har været sunde!


Kommentér på:
"Blandinger er sundere"

Annonce