Det mener jeg.... {{forumTopicSubject}}
Jeg vil hermed delagtiggøre andre i min sidste artikel. Jeg håber, at den må have lov til at stå her på siden, da vi jo ikke må henvise til vore hjemmesider.
_____________________________________________
Var der nogen, som sagde ”Molbo-agtigt”?
Bølgerne går højt i diskussionen og kampen for et mere trygt hunde-Danmark. Løse muskelhunde der terroriserer lokalsamfund og bringer angst og skræk med sig er en kendsgerning.
Politikerne debatterer frem og tilbage – forbud, påbud, regler og restriktioner.
En løsning skal der findes.
Men hvorfor er vi endt i denne situation, - hvem har ansvaret? Hvem deler ansvaret?
Ingen tvivl skal herske om, at jeg mener, at hver en hundeejer er ansvarlig for sin hund. Og længere er dén ikke.......eller er den?
Jeg mener, at der er mange andre, som bærer et medansvar. Alle de instruktører i f.eks. DKK og andre store foreninger, alle de såkaldte veluddannede adfærdsbehandlere, som lærer nye hundeejere, at slippe deres hunde løse, er medansvarlige!
For mange mennesker er det et mål for deres hunds lydighed, at den lærer at komme sikkert ved kald. Og når specielt første-gangs-hundeejere henvender sig til diverse foreninger eller private professionelle adfærdsbehandlere, forventer man, at instruktørerne ved, hvad de taler om.
I Danmark er det ifølge hundeloven forbudt at slippe en hund løs medmindre den er i følgeskab med en person, som har fuld kontrol over den.
Alligevel er det kutyme både for instruktørerne i Danmarks største og mest indflydelsesrige hundeforening Dansk Kennel Klub (DKK) og andre foreninger samt for langt de fleste adfærdsbehandlere at opfordre hundeejerne til at slippe deres endnu ikke indkalds-sikre hunde løse!
Man opfordre hundeejerne til at gøre dette hjemme, dvs. i dit og mit lokalsamfund, og så fortæller man ellers ejerne, at de skal prøve at være så interessante for hunden, at den kommer, når der kaldes. Det lykkes som regel.....så længe hundene er helt unge og ikke tør forlade deres ejere eller så længe omgivelserne ikke byder på noget mere interessant.
Dette er simpelthen måden, hvorpå man underviser hundeejerne.
Men de fleste af os oplever jo, at rundt regnet 8 ud af 10 mennesker ikke kan kalde deres løse hunde til sig, når omgivelserne byder på fremmede hunde, joggere, fugle, legende børn, cyklister osv. osv.
Så hvorfor blive ved med at prædike og udbrede en metode, som gør det usikkert at færdes for andre mennesker, andre hunde og naturens dyr?
Et andet problem er de såkaldte ”Hvalpe-motivations-kurser”, som også er udbredte indenfor Dansk Kennel Klub samt hos diverse adfærdsbehandlere m.fl.
Her består ”undervisningen” mestendels af leg hund og hund imellem. Noget de fleste hunde finder særdeles underholdende, - hvis de da ikke lige overtromles og jages af stærkere individer, og på den måde får grundlagt et dårligt forhold til andre hunde. Og ligeledes er denne leg noget, som de fleste hundeejere elsker at se på og tilbyde deres hvalpe.
Så med de to former for påvirkning lagt sammen, er det langt fra ualmindeligt, at man efter bare få måneders påvirkning på denne måde ender op med en hund, som er HELT VILD VED SYNET AF ANDRE HUND ( - lært ved hvalpemotivationen) OG en hund, som HAR MULIGHED FOR AT LØBE FRA EJEREN.
Og selvfølgelig vil denne metode også være den, som muskel-/kamphunde-ejere går til træning og modtager.
HVIS jeg skulle lægge mit hoved i blød for at finde på én af de nemmeste måder at få en ulydig, ikke-lydhør hund, som jeg mangler kontakt med, så snart der er en anden hund i nærheden, tjaaaa – så ville denne her være et overordentligt glimrende bud.
God fornøjelsen med ”træningen”, og husk at øv dig på følgende sætning, når din hund løber op i hovedet på en anden hund: ”Den gør ikke noget, - den vil bare lege.......eller.......”
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Som den "hvalpe-motivation" ser ud pt., hvor langt det meste handler om leg hund og hund imellem, så har det nogle meget alvorlige slagsider.
Du kan jo bl.a. gå ind på min hjemmeside fra SOR Hundeskole og læse kursisternes EGNE oplevelser.
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Læs lige artiklen IGEN - prøv at se der, hvor der står "MEDANSVAR"
sep 2006
Følger: 37 Følgere: 34 Hunde: 3 Emner: 61 Svar: 582
God artikel, tankevækkende og intressant.
Har brugt en lille time på din hjemmeside og mon ikke jeg vender tilbage
Er lidt hooked på dine kurser så mon ikke vi ses lige pludselig....
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Mange tak. Glæder mig, når jeg kan "vække tanker" hos andre *s*
Ja. måske ses vi - hvem ved *s*
mar 2008
Følger: 10 Følgere: 34 Hunde: 1 Emner: 19 Svar: 426
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Jeg er ikke imod, at hvalpe leger sammen og har det sjovt, - jeg er imod at man bilder folk ind, at man uden dén massive påvirkning af andre hundehvalpe gennem leg, leg og atter leg ikke kan få en god hund.
For lidt og for meget fordærver alting, plejer jeg at recitere - det gælder OGSÅ med leg hund og hund imellem.
Hvis hunden/hvalpen ALDRIG oplever, at den skal kunne træne/holde kontakt til sin ejer uden ENTEN først at have hilst på alle andre hunde i nærheden, eller at LEG med andre hunde er den VÆSENTLIGSTE ( læs største/længstvarende ) del af "træningen", er det dét, som hunden lærer. Det er ENORMT stressende for hundene, og jeg får mange, mange hunde i konsultation og til genopdragelse fra sådanne steder, som jeg også gang på gang dokumenterer ved at lade folk skrive om deres oplevelser med disse steder.
Og jeg er så af den diamentral modsatte holdning end dig, når du siger, at alle træningsmetoder har deres bagside. For mig handler det ikke om én træningsmetode, men om at uddanne folk til at tænke og vurdere selv bl.a. vha. nogle få tommelfingerregler.
Jeg bliver da også nysgerrig, når du siger, at du kun delvist er enig i min artikel. Hvor er du så uenig?
Og netop fordi alle hunde og deres ejere er forskellige, så er det da netop i mine øjne det rene gale-matias at undervise på en måde, som netop skærer alle over een kam.
Der er ENKELTE hunde, som lærer et ordentligt indkald på den måde, som DKK foreskriver - men der er LANGT flere, som ALDRIG lærer det.
Hvad er det for "alternative metoder" du efterlyser?
Hvad er det for en/nogle alternativ(e) metode(r) til indkald, der virker på alle hunde?
Jeg kender kun én metode til indkald, som virker på alle hunde og som er er lovlig, og den starter med at man benytter sig af en lang line.
mar 2008
Følger: 10 Følgere: 34 Hunde: 1 Emner: 19 Svar: 426
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
Men det er dejligt at der er klubber der ikke slipper dem løs.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.981
Tak for det.
Brug hjernen - det kan godt være, det mest er brugshundekredse, man undlader at lave socialisering hundene i mellem på træningspladsen. I I Vores schæferkreds (på Fyn) sker det ikke.
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Det, du beder mig om, kan jeg ikke sige kort. Det bliver simpelthen ALT for omstændigt.
Men det er tydeligt, at du har LÆRT din hund at kende forskel på, når han har line på og når han ikke har.
For at viske det væk, bliver man nødt til at indlære vha. dét, man kalder habituering, dvs. vanedannelse. Du har sikkert brugt den lange line i ALT for kort tid og taget det af og på afhængig om du har haft en god eller dårlig uge mht. indkald.
Man må ikke henvise til sine hjemmesider, så det vil jeg ikke gøre.
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Takker for de søde ord *s*
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.981
Tværtimod skriver hun, at god hundetræning går ud på at sætte folk i stand til at se, hvad der virker på den hund, de står med nu og her. Og DEN metode virker uden undtagelse hver gang ;o)
Når det kommer til socialisering hunde imellem på træningspladsen, så vil jeg sige, at det er en effektiv måde at bruge tid på.
Hvalpemotivation går ud på at sætte hundeføreren i stand til at at motivere sin hund til den træning, så den så småt er begyndt på. Det handler om at finde ud af, hvordan man motiverer og hvordan man ser på sin hund, hvad der virker.
Socialisering har intet med hvalpemotivation at gøre - det kan gøres på alle mulige andre tidspunkter, men er da komfortabelt fordi de fleste går hjem og er tilfredse. De har betalt for en time og de forventer en træt hund - og det får de.
At selve lydighedstræningen så kun er en lille del af træningen ser de fleste stort på - og desværre også, at hundeleg på træningspladsen gør det langt sværere at være hundefører.
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Jeg er fuldstændig enig med dig i, at alle hunde er forskellige, men at de ligefrem skal trænes efter helt forskellige metoder er en sandhed med store modifikationer.
Alle hunde kan f.eks. lære at sætte sig på kommando ved at bruge en godbid, som man fører hen over hovedet på den og belønner den med, når den sætter sig.
Alle hunde kan f.eks. lære at lægge sig på kommando ved at bruge en godbid, som man fører ned mod jorden og belønner den med, når den lægger sig.
Men hunde er eksempelvis forskellige i opfattelsesevne, ædelyst, selvsikkerhed.
Det betyder, at alle hunde muligvis ikke vil modtage en godbid, når der er mange forstyrrende elementer i form af andre hunde, nyt sted etc. Og en hund, som har let til at stresse op, har en lille ædelyst eller føler sig utryg i uvante omgivelser, vil muligvis slet ikke tage notits af en godbid.
Løsningsmodelle kunne være, at man vænner hunden til nye steder, eller man træner afstressning, eller man vænner hunden til at andre hunde godt kan være i nærheden af den, inden man går i gang med sit- eller dæk-indlæringen.
MEN - måden hvorpå man i sidste ende lærer hunden sit eller dæk på, er stadig den samme. Man har bare måtte arbejde de ting, som stod i vejen for hundens indlæring af de to færdigheder, væk.
På samme måde med indkald.
ALLE hunde kan lære at komme ved kald vha. brugen af den lange line, som man gradvist arbejder væk.
Men LANGT fra alle hunde kan lære at komme sikkert ved kald ud fra slip-hunden-løs-og-prøv-at-kald-den-til-dig-metoden. Det er din egen hund jo efter dit eget udsagn et levende eksempel på.
Dér, hvor vi skal/kan være forskellige i forholdet til f.eks. indkald er, hvad vi belønner med, - hvor blid/hård man behøver at være, - hvor hurtigt man kan avancere til sværere niveauer.
Desuden er jeg bestemt ikke 100 % sikker på, at det er ejerens skyld, når en hund går til angreb på en anden hund eller menneske.
Dét kan der være mange grunde til. Det kunne være, at hunden havde fået smerter. Det kunne være, at en anden hund fremprovokerede et angreb. Det kunne være at et menneske fremprovokerede et angreb. Det kunne være, at det var helt normalt og skulle være sådan i forhold til den race, man måtte eje (fila, CAO, KO, tosa osv). Hvad der er normalt og ønskeligt for én race, er muligvis fuldstændig uønsket og dybt unormal adfærd for en anden race.
Desuden - hvis du kunne tænke dig at lære om Pack Bonding ( betyder flok-binding/flok-tilhørsforhold), så holder jeg heldags-kurser i det.
maj 2008
Følger: 23 Følgere: 26 Hunde: 4 Emner: 172 Svar: 2.818
Jeg er fuldstændig enig med dig.
Mht. det der spg. om én metode, så har jeg svaret uddybende ovenover.
Håber, det giver mening. *s*
Det mener jeg....