{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.273 visninger | Oprettet:

Albusandme
Albusandme
Tilmeldt:
10. aug 2016
Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245

At tilbyde sin hanhund til avl {{forumTopicSubject}}

Hej HG

Er der nogle med erfaring med at tilbyde sin hanhund til avl der vil komme med lidt visdom. Det bliver ikke aktuelt før tidligst om et par år, men jeg er altså lidt af en drømmer nogle gange så here goes.

Hvor gammel skal hanhunden være før man kan tilbyde den til avl?

Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med at lave aftalen med tæveejeren?

Skal hunden udstilles? Og hvordan foregår det? Albus er en Cairn Terrier. Jeg synes det lyder spændende. Men lige nu har han bare vat i ørerne, og tænker ikke at en hormonbombe på 13 måneder vil få en specielt høj placering. Men er det placering man går efter? Eller dommerbeskrivelsen af hunden man går efter? (I kan godt høre at jeg ikke aner hvad udstillinger går ud på, ikk?)

Er der nogen artsspecifikke kurser man kan tage for at blive bedre til at matche tæve og han? Eller er det mest for tævehundene som tager opdrætter-uddannelsen igennem DKK.

Og hvordan ville det fungere hvis jeg anskaffede en fin tæve, som jeg så selv ejede? Hvis jeg får den fra hvalp af aner jeg jo ikke om den kommer til at passe til Albus. Tror i man kan finde en der er 1 år+ så man har en bedre ide om hvordan udfaldet med hende er. Kan rigtigt godt lide tanken om at de er hos mig igennem hele processen. Men det er måske urealistisk?

Måske er der flere spørgsmål, men de følger i så fald i kommentarsporet smiley

Tak for svar smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  At tilbyde sin hanhund til avl
  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #2   30. maj 2017 Han har DKK stamtavle.

    Og jeg spørger jo netop ind til udstilling i mit indlæg, fordi jeg ikke ved hvordan det foregår, men jeg ved at en del herinde ved det.


  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #4   30. maj 2017 Men når man tilbyder til avl, er det så placeringen der er vigtig? Eller får man en beskrivelse af ham ift. De racetypiske træk? Eller er det begge dele. Hvad kigger man efter som tæveejer?

  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #6   30. maj 2017 Hov, ikke geografisk placering smiley placering til udstillingen smiley hvis man nu bliver nummer 2 eller 3 istedet for 1. Fordi ens hund ikke står helt stille, eller hvad der nu kan trække ned som ikke handler om fysik.

  • #7   30. maj 2017 Kontakt din opdrætter og få hjælp derfra........ Jeg går ud fra at opdrætter har udstillet sine hunde?

  • #8   30. maj 2017 Jeg kigger efter en han med hele pakken.
    Han skal være vurderet på både temperament, udseende og arbejdsegenskaber.

    Start fra en ende. Udstil ham, træn ham op til prøver, så I beviser at han har de egenskaber den race skal have.
    Få ham tjekket for samtlige relevante sygdomme (husk rekvisition fra DKK inden!) Og læs specialklubbens regler og anbefalinger for avl.


  • #9   30. maj 2017 Som hanhundeejer mener jeg man har det samme moralske ansvar for hvalpene, som opdrætteren har.
    Så man bør kun lade sin hanhund parre, hvis tæve ejeren matcher ens egen codex og man stoler på ham/hende.


  • #10   30. maj 2017 Er du på facebook? Så prøv cairn grupperne derinde, og få hjælp smiley

    https://www.facebook.com/groups/792580194119617/?fref=ts
    - Er en af dem.


  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #11   30. maj 2017 Er der nogen skreven eller uskreven regel for hvor gammel han skal/må være? Eller er det lidt ala mennesker. Hvor manden kan hele livet?

  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #12   30. maj 2017 Har lige fået kontakt med nogle på facebook der pegede med i den rigtige retning udstillingswise mht Cairn Terrier.

    Og vil du ikke uddybe lidt Housebuster?


  • #14   31. maj 2017 Minimum to år, gerne ældre.
    Jeg foretrækker hanner +4 år:
    Med en lidt ældre han følger modenhed, erfaring, flere resultater og mindre risiko for sygdomme, da de fleste ville have vist sig hvis han havde dem.


  • #15   31. maj 2017 Nu skriver du selv, at du er lidt en drømmer - har du drømt din drøm til ende? smiley

    Det du skriver med at finde en tæve, som du kan bruge... For mig lyder det noget ugennemtænkt. Hund nr.2 skal ikke indkøbes, fordi den hund, man i forvejen har, skal prøve at parre... Hund nr.2 skal indkøbes, fordi man som ejer gerne vil have to hunde. Hund nr.2 bliver du jo også glad for, og hvis du synes, den skal have hvalpe, så er det jo en brøkdel af hundens liv, der er tale om, hvor det er relevant/muligt, resten af tiden fylder hund nr.2 jo ligeså meget som hund nr.1 smiley

    Ift. det at stille sin hund til avlsbenyttelse, så er det mit indtryk at det er noget af et arbejde. Der er enormt mange mulige emner for en potentiel opdrætter at vælge imellem, og det er opdrætter, der vælger - ikke hanhundeejer, der kontakter en opdrætter. Så hvorfor skulle de vælge dig og din hund? Hvordan vil du blive lagt mærke til?
    Som jeg ser det, må man (forsøge at) excellere indenfor enten udstilling eller sport (eller begge dele), for at blive lagt mærke til, og det tager (meget) tid og koster (mange) penge. Derudover skal hanhunden vel være gennemtjekket sundhedsmæssigt og bør vel være up-to-date med sundhedsresultater.


  • #18   31. maj 2017 Set i bagklogskabens klare lys så vil jeg anbefale at man lader sin hanhund blive +4 inden man anvender ham i avl. Min 'gamle' hanhund Stormy var eksteriørt og mentalt virkelig en creme de la creme hanhund i racen. Dansk og Svensk eksteriørchampion, lydighedsprøver og en flot flot mentalbeskrivelse. Umiddelbart virkede han sund og rask. MEN da han var knapt 5 sprang bomben: kræet havde en arvelig sygdom med recessiv arvegang. Dvs. alle 22 hvalpe efter ham er med sikkerhed bærere af cystinuria (en nyredefekt). Desværre har man ikke lokaliseret mutationen der giver sygdommen i præcis den race, så man kan ikke engang teste for det. Da han var 6 år gammel fik han knoglekræft og måtte aflives (ikke arvelig iflg dyrlæge). Det er rent ud sagt sur mås. Uanset hvor god en hund Stormy var og var flotte og mentalt virkelig gode hvalpe han lavede (de var virkelig gode), så er man nødt til at 'avle ham ud' af racen nu. Desværre nåede en af hans sønner fra første kuld også at lave et kuld.
    Men altså som regel finder tæveejere (ihvertfald ikke i mine racer) hanner ved at læse annoncer om hanhunde der udbydes til avl. De kigger som regel nogen ud på fx udstillingerne eller til prøver. Det der betyder mest er afstamningen: linierne skal passe sammen.
    En seriøs cairnterrier-opdrætter vælger ikke fra en annonce: Racen er så talrig at din hund skal være lidt ud over det sædvanlige for overhovedet at komme i betragtning smiley


  • #19   31. maj 2017 Da jeg hanhund, der blev brugt i avl, stillede jeg ham ikke som sådan til rådighed.
    Jeg fik ham HD fotograferet, fik ham karaktertestet og så udstillede jeg ham en del, og det var nok til, at han tiltrak sig opmærksomhed. Og da det så viste sig, at hans hvalpe var gode, bredte rygtet sig og der kom flere tæver.

    Den gang var der ikke de muligheder, der er nu med hjemmesider og facebook med mere. Nu er der så mange muligheder for at vise gode billeder af sin hanhund, men man skal gøre sig klart, at det gør alle andre også, og de fleste hanhunde bliver næppe brugt. De fleste opdrættere går efter toppen, så der skal en hel del til for at en hanhund er eftertragtet. Jeg kender/har kendt mange højtvindende, sunde og velfungerende hanner i min race, der aldrig har parret. Ikke fordi ejeren ikke ønskede det, men fordi der bare ikke var interesse for dem.

    Og så er jeg meget enig med Housebuster, som hanhunde ejer har man også et moralsk ansvar, hvilket vil sige ærlighed omkring hunden selv, hans afstamning og de hvalpe han giver, samt kritisk sans omkring hvilke tæver, han bør parre.


  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #20   31. maj 2017 A-S
    Jeg kan godt se jeg ikke var klar i spyttet ift afsnittet om hund nummer to. Tæven kommer uanset om der skal laves hvalpe eller ej smiley er simpelthen så forelsket i racen, og vil gerne have hund nummer to. Og vil gerne have en tæve smiley det eneste der holder mig tilbage lige nu er Albus' alder og ingen bil/ingen have. Hund nummer 2 kommer først når de ting er på plads. Vil hverken byde mine hunde eller mig selv 2x hundetransportere i det offentlige smiley

    Og tak for alle jeres svar. Efter jeg skrev opslaget er jeg kommet i kontakt med en der har styr på udstillingsdelen, og bliver mere og mere tændt på det efterhånden som jeg lærer mere om det. Begge hans forældre er udstillet og har fået excellent, og laver virkeligt sunde og flotte hvalpe.

    Han vil sikkert elske udstillingerne. Så tror vi starter med det:) som jeg kan forstå på jer har vi masser af tid at løbe på, da det er klogest at vente til han er 4-5 år+ så man ikke viderefører skjulte fejl og mangler.



  • #21   31. maj 2017 Inden du så meget som tænker på avl, så synes jeg at du skal have tjekket ham for samtlige racerelaterede sygdomme.
    For hvad hjælper det, hvis han eventuel får fine udstillingsresultater, men har arvelige skavanker.

    Og som du blev rådet ti af mange andre.
    Kontakt din opdrætter, opdrætteren kan hjælpe dig videre og opdrætteren kan også fortælle dig, om din hund har eksteriøret til at den kan bruges i avlen.


  • Kennel Hearthitter
    Kennel Hearthitter Tilmeldt:
    apr 2012

    Emner: 1 Svar: 161
    #22   31. maj 2017 Jeg er enig i langt det meste der er sagt, men synes også du skal være forberedt på at ER der noget galt med hvalpene er det ALTID hannens skyld.
    Derfor ville jeg være meget meget striks med hvilke tæver min han skulle parre.


  • #24   31. maj 2017 Det er rigtigt, at hanhunden som regel for skylden, hvis der er problemer med hvalpene. Til gengæld bliver det som regel også tilskrevet ham, hvis hvalpene bliver gode. Måske ikke hos opdrætteren af kuldet, men af folk inden for racen i al almindelighed. Om ikke for andet så fordi flere simpelthen kender hannen, og der er mere fokus på hannerne, hvilket ikke altid er helt fair.

    Vi kan alle gå ud og parre til en god han, at have gode tæver af gode linjer er guld værd.


  • #26   31. maj 2017 Præcis Isabelle, det er næppe sjovt at stå med en god han og så dukker der en tæve op, der bare slet ikke er det, man havde forventet.

    Det er ikke altid muligt, når vi snakker udlandet, og selvfølgelig kan man gøre meget med billeder og sende resultater, men det er nu rart at se den anden hund i levende live også for at få et indtryk af temperament.

    Jeg kender en opdrætter, der en gang kørte sin tæve til hanhund, og så vendte om igen, da han fik set nærmere på hanhunden smiley Det kan ikke have været sjovt for hanhunde ejeren.


  • Kennel Hearthitter
    Kennel Hearthitter Tilmeldt:
    apr 2012

    Emner: 1 Svar: 161
    #27   31. maj 2017 Jeg har måttet læse i HUNDEN af alle steder, at MIN hanhund, som dog havde været død i flere år på det tidspunkt, havde en arvelig sygdom, som havde gjort at tæveejer ïkke havde brugt den i avl.
    Det var ganske underligt for tæven, som man han var far til, havde spondylose 3, og blev derfor ikke puttet i avl.
    Min han havde spondyfrie aner i flere led bagud, men senere fandt man ud af at der i linierne lå nyresygdom. Noget som der så også kom fra tævens mors linier.
    Men det "glemte" man lige i forbifarten da man blev interviewet..
    Jeg var mildest talt rasende.. Og det samme var opdrætter af min hanhund.

    I dag vil jeg ikke lade nogle danskere eller skandinavere bruge en evt han af mine.
    Vil de have spændende blod kan de selv hente det.


  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #29   31. maj 2017 Grunden til at jeg ikke nævner dyrlæge i mit oprindelige indlæg, er at det faktisk var en af de få ting jeg ikke havde spørgsmål til smiley MEN - Han er ikke så gammel endnu, så tænker at jeg venter med dyrlæge og asfærdspecialist til han som minimum er udvokset. Som sagt bliver det tidligst en realitet om mange år. Kan bare godt lide at tænke lidt fremad, især inden for områder som jeg er grøn i.

    Isabelle - det var lidt ala det jeg mente med mit spgs om aftale med tævens ejere. For self skal Albus være sund, og gennemtjekket. Men det skal hun også. Hele pointen med det her er jo at jeg mener han ville bidrage positivt til racen. Men det kan han jo kun hvis tæven også er tip top.

    Har søgt og søgt, men kan kun finde opdrætter uddannelsen kursuswise. Men det er nok en af de ting som jeg skal alliere mig med en der har været i avlen i mange år, og har fået nogle sunde hvalpe, for at lære.


  • Kennel Hearthitter
    Kennel Hearthitter Tilmeldt:
    apr 2012

    Emner: 1 Svar: 161
    #30   31. maj 2017 Du skal også kunne afvise tæveejere der har en tæve der ikke passer til din han, eller som rent ud sagt er for ringe, og det skal kunne håndteres at disse tæveejere bliver pissesure, for at sige det mildt, og hvad de så render rundt og fortæller ude i byen om dig og din hanhund..
    Jeg må indrømme at have prøvet lidt af hvert på den front, men også tæveejere der så efter en afvisning har spurgt mig om der var en anden hanhund, jeg så i stedet kunne anbefale til dem.


  • Albusandme
    Albusandme Tilmeldt:
    aug 2016

    Hunde: 1 Emner: 30 Svar: 245
    #31   31. maj 2017 Ej hvor lyder det barnligt Hearthitter, ved du om det havde nogen effekt på hvor eftertraktet hannen havde været blandt tæveejererne? I sidste ende kunne det jo havde kostet nogle fine kuld med raske tæve. At de ikke ville indrømme/indse at det var deres hund der var for ringe.

    Jeg skal vist udvikle noget tykkere hud smiley


  • Kennel Hearthitter
    Kennel Hearthitter Tilmeldt:
    apr 2012

    Emner: 1 Svar: 161
    #32   31. maj 2017 Jeg har afvist 8 tæver til parring. Af dem 2 uden stamtavle og resten med, men enten fuldfarvede (uden hvidt hvilket min han også var) eller ringe eller manglende sundhed.
    Han blev 4½ år gammel og kunne sikkert have lavet mere end de 5 kuld han var far til. Men det var ikke intentionen at han skulle det, for så havde han bare fået lov at parre alt med puls.
    Men du kan ligeså godt forberede dig på at HAR du en god og eftertragtet hanhund, så bliver der snakket dårligt om den, og der bliver henvendelser på ham fra tæver der er ringe osv.
    Så ja.. At være fintfølende er ikke en "god" kombination med det at skulle udvælge avlsemner kritisk.

    Vi (her i også mig selv) har det jo bedst med suverænt selv at bestemme hvem vores tæver skal parres med (også hvis denne har issues) og er ikke glade for en afvisning smiley


  • #33   31. maj 2017 I det hele taget skal man have lidt hård hud både som opdrætter og som ejer af hanhund, der bruges i avl.

    Ingen synes, det er sjovt at få afvist deres tæve. Jeg synes det hjalp, når jeg med udgangspunkt i egen han kunne forklare hvorfor, han ikke var det rette valg. Det var værre, når man bare skulle sige, beklager, jeg synes ikke tæven er god nok.
    Men man kan stå i situationen, hvor det er nødvendigt, og heller det, end fortryde en parring bagefter, som man egentlig godt vidste ikke var sagen, men man var for flink til at sige fra.


Kommentér på:
At tilbyde sin hanhund til avl

Annonce