Tilmeldt:
21. jun 2005 Følger: 86 Følgere: 90 Hunde: 4 Emner: 1.485 Svar: 20.205
Rugbrød og Franskbrød {{forumTopicSubject}}
Rugbrød:
SURDEJ fra bunden:
Hæld 2 deciliter vand og 2 deciliter mel i en skål. Jeg plejer at bruge fifty-fifty rug og hvede.
Jeg syntes at en fifty-fifty blanding både giver gode rugbrød og gode lyse brød med surdej.
Du skal så bare lade skålen stå udækket fremme på køkkenbordet, så skal de små baktusser nok selv finde den.
Hver morgen kommer du så 1 dl melblanding og en dl vand i, og rører rundt.
Det bliver du ved med indtil en morgen det bobler lystigt. Det plejer at tage nogle dage. Op til en uge. Så er surdejen klar til at blive brugt.
Man kan være uheldig at der kommer nogle mikroorganismer som godt nok kan leve i dejen men som smager skidt. Det kalder vi vildtgær. Hvis den lugter råddent så smid dejen ud og lav en ny.
Den må gerne boble op og se funky og klam ud. det betyder ikke noget. Så længe den lugter af øllebrød, øl, eller lidt eddike agtigt så er der ingen problemer.
RUGBRØD (2 brød)
Dag 1
1 liter lunkent vand
Surdej (jeg bruger ca 2 dl)
½ kg rugmel
½ kg hvedemel
2½ spsk salt
Hæver tildækket 18-24 timer
Dag 2
Taj surdej fra til næste gang. (kan holde sig ca 14 dage på køl)
250g skårne rugkerner
250g kerner efter smag (jeg bruger en blanding af solsikke, hørfrø og 5-korns blanding)
3 spsk sukker
½ hvidtøl
evt kulør.
Haver 3-4 timer i forme
Bages v 200 grader 1-1½ time (jeg bruger stegetermometer, dejen skal være 96 grader)
Kærnemælksfranskbrød:
Ingredienser til 2 store brød:
50 gr. gær
1000 gr. hvedemel
6 dl. kærnemælk
4 tsk. salt
4 tsk. sukker
50 gr. smør / Margarine
Vand til pensling / sprøjtning
Fremgangsmåde:
Lun kærnemælken op og smelt smørret heri.
Når væsken er fingerlun røres gæren ud i væsken og salt og sukker tilsættes.
Kom væsken i en stor skål og ælt melet ned i væsken.
Ælt dejen godt igennem, dæk det med et klæde og lad det hæve ca. 20 minutter
Tænd ovnen på 200 grader.
Del dejen i 2, ælt hver bolle godt igennem og form 2 brød og kom dem i en smurt rugbrøds/franskbrødsform.
Lav 2 eller 3 snit i hvert brød, dæk dem til med et klæde og lad dem hæve ca. 10 minutter.
Kør en fugtig hånd (hi hi) forsigtigt over hver brød og bag det i ovnen ca. 45 minutter på midterste rille.
Tag brødet ud, lad det stå 5 minutter i formen, tag det ud af formen og kom et let fugtigt klæde over franskbrødene.
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Rugbrød og Franskbrød
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside