{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.817 visninger | Oprettet:

tips og råd til haven {{forumTopicSubject}}

Afskårne blomster
holder længere hvis man bruger varmt vand (30-37 grader), samt tilsætter et par dråber klorin i vandet, klorinen gør at evt. sæberester i vasen bliver neutraliseret.

Alger i havedammen:

Har du alger i havedammen, og er det ikke på grund af for megen næring i vandet, kan du prøve at komme ca. 5-7 kg. frisk byghalm pr. 100 liter vand i et net og sænke det ned i vandet. Når halmen nedbrydes danner den forskellige stoffer som er giftige for algerne. Samtidig afgiver halmens proces også ilt til vandet.

Alger og mos:

Er cementfliserne blevet grønne af mos og alger, kan dette fjernes således:

Hæld strandsand ud over fliserne. Tilfør hele tiden vand fra slange, det letter arbejdet. Skrub med en stiv kost. Når fliserne er tørre, fjernes resten af sandet og fliserne bliver som nye. Metoden kan med fordel anvendes på nyanlagte fliser hvor vandet på en effektiv måde skyller sandet ned i mellemrummene og sikrer, at fliserne ligger meget stabilt.

Alger på havefliser:

En blanding af 1 dl. brun sæbe + 20-30 g. blåsten i 5 liter varmt vand sprøjtes ud over fliserne. Dette kan holde fliserne fri for alger i 1-2 år, også under træer og buske.

Alger på mur og træ:

Kan fjernes med brun sæbe. Smør brun sæbe på algerne og lad det sidde i ca. 24 timer, skyl med vand.

Altankasse-tip

Hvis du har problemer med at få planter og blomster til at gro i dine altankasser eller potter, så prøv følgende. Det virker utroligt effektivt:

Tag jorden op - læg et jævnt lag løse ris i bunden af kassen - hæld derefter et godt lag tykmælk eller Youghurt Natural over risene. Herefter lægges jorden eller mulden tilbage. Det nærende lag i bunden vil i løbet af kort tid få dine blomster og planter til at blomstre, mere end nogensinde før. Kombinationen af næringsstoffer i både ris og surmælk er en livgivende cocktail for planterne.

Bambus:

Når du skal fjerne bambus kan du grave en rende rumdt om planten, fyld renden med vand så jorden bliver gennemvædet, nu skulle det være muligt at vælte planten med rod.

Beskyt parasollen:

Parasollen bliver hurtigt grim af vind og vejr, hvis den står ude hele sommeren. Køb et rør af kraftigt plastic svarende til parasollens længde plus 10-15 cm. De ekstra cm, bruges til ombuk og hæftes sammen med et par hæfteklammer. Den lange pose bruges nu som betræk til parasollen.

Billig gødning:

Billig gødning til potteplanter: opløs en pakke gær i ca. 2 ½ liter lunkent vand. Når gæren er opløst vandes blomstrene. Denne blanding bruges hver 3. uge.

Bladlus:

Har du fået bladlus i f.eks. roserne, og vil du ikke bruge gift i haven så kan du presse et par fed hvidløg i en halv liter vand og lad blandingen trække et døgn. Si derefter hvidløgene fra og spray blomsterne med vandet. Gentag evt. efter et par uger.

På stueplanter er det godt at blande kaffegrums med det øverste lag jord i potten. Det holder bladlusene væk, og som en ekstra bonus giver det oven i købet planten næring.

Et andet råd er mod lus i roserne. Tøm askeskuffen fra brændeovnen eller havegrillen ud på jorden omkring roserne.

En anden metode er at sprøjte planterne med en sæbevandsopløsning. Brug 1-2 spiseskefulde brun sæbe pr. liter vand. Tilsæt evt. en teskefuld husholdningssprit. Dette kan også bruges til mellus og spindemider.

Brændenælder:

Det kan gøre ondt at røre ved brændenælder, og hen på efteråret bliver de ofte mandshøje. Derfor vil de fleste haveejere gerne af med dem. De kan graves op eller holdes nede ved klipning. Men smid endelig ikke brændenælderne ud. De kan bruges som god gødning og forebygge skadedyrsangreb.

Fyld en spand med brændenælder og hæld vand over dem. Lad "suppen" stå en lille uges tid og fortynd den en anelse før brug. Koncentratet kan bruges til at vande ud over de små løg og gulerødder i køkkenhaven. Så vil de ikke så let blive angrebet af løg- og gulerodsfluen, da den ikke kan lide lugten.

Brændenældevand er også fortrinlig gødning på græsplænen. Man skal huske på, at jo bedre vækstbetingelser græsset har, jo sværere har mosset ved at trænge op.

Bunddække:

Almindelige jorbærplanter (modsat skovjordbær) er ganske fortrinlige planter til bunddække. De er stærke nok til at bekæmpe den værste ukrudt, så man næsten slipper for at luge. Fordelen ved almindelige jordbære frem for skovjordbær er, at man nyder godt af bærrene i hele sæsonen.

Dræbersnegle:

Sådan kan du undgå dræbersnegle. Drys en fem til ti centimeter bred bræmme af havekalk hele vejen rundt om køkkenhaven, hvis det er den, der skal holdes sneglefri. Gentag det, hvis vejret bliver fugtigt. Sneglene kan ikke lide kalkets pH-værdi og kravler derfor ikke over det. Inden for kalkbræmmen kan man så udrydde sneglene ved at grave nogle lidt høje ølglas ned i jorden. så kanten flugter med jordoverfladen. Fyld 1/3 af glasset med øl. Snegle er ret vilde med øl - og når først de er faldet ned i øllet, kan de ikke komme op. Du skal dræbe dræbersneglene ved at hælde kogende vand over dem. Dræbersnegle lægger typisk 400 æg pr. år, så du må forvente, at det kan tage lang tid at udrydde dem. Sneglene gemmer sig nede i jorden, og kommer frem ved aftentid, eller hvis det er fugtigt i vejret. Sneglene er glade for fugt, så du kan mindske snegleantallet ved at klippe græsplænen kort og fjerne blade og haveaffald fra din have.

Fluer:

Er du træt af fluer inden døre? Fluerne kan undgås ved at lægge hele nelliker, mynteblade eller skaller af citrusfrugter i vindueskarmen. Fluerne holder sig væk, for de kan nemlig ikke lide lugten.

Fri for ukrudt:

Afklippet græs er godt til at holde ukrudt væk. Du kan f.eks lægge det mellem planterne i køkkenhaven. Hø kan bruges om vinteren til at holde planter varme med, og desuden spares du for at skulle luge helt så meget om foråret.

Glatte haveredskaber:

Hvis de har svært ved at få et godt greb på dine haveredskaber, kan du trække et gammelt stykke cykelslange over skaftet på værktøjet, og problemet er løst.

Gødning:

Udtræk fra brændenælder, der har stået i vand natten over, er godt til at gøde med, da det indeholder kvælstof. Vand som normalt med udtrækket.

Havemøbler af plastic:

Rengøres bedst ved at vakse med grundrens, vand og en svamp. Derefter vædes svampen med sprit, hæld wienerkalk på svampen og skrub så møblet rent med svampen. Vask møblet med rent vand, evt. afsluttes med et beskyttende lag af autovoks.

Kompostbeholderen:

Har du en kompostbeholder der er tør og gået i stå så opløs 10 pakker gær i en vandkande med 2 liter lunkent vand, fyld kanden op med koldt vand, til der er 10 liter i alt. Flyt rundt på affaldet, mens du vander med gæropløsningen, og vand efter med 10 liter koldt vand. Hold komposten fugtig, men ikke våd. På 10-20 dage har du den dejligste jord, og der er masser af orm, selvfølgelig skal være også være lunt.

Køkkenhaven:

En lille, nem køkkenhave kan indrettes med aflange, smalle bede på 1-1,5 meters bredde. De smalle bede bevirker at jorden kan bearbejdes uden at det er nødvendigt at træde i selve bedene. På den måde bliver jorden i bedene ikke presset sammen, og den dermed indeholde mere vand og ilt, hvilket er nødvendigt for planternes vækst. Mellem bedene laves smalle stier på 0,5-1 meters bredde, afhængigt af om der skal kunne køres med trillebør mellem bedene. Det er desuden praktisk og pænt at lægge fliser mellem bedene. Så bliver køkkenhaven mere overskuelig

Lerpotter:

Mange af de uglaserede lerpotter, der er placeret udendørs i sommerperioden, bliver ofte belagt med et grønt algelag. Denne algebelægning kan man undgå ved at indsmøre lerpotterne i et tyndt lag olivenolie, inden potterne tilplantes i foråret. Det er kun de udvendige flader, der skal smøres ind. Man kan eksempelvis benytte en pensel til at smøre olien på krukkerne.

Hvis krukkerne er snavsede, skal de naturligvis vaskes inde de indsmøres i olien. Krukkerne kan vaskes enten med rent vand eller med vand iblandet en lille smule brun sæbe.

Olivenolieindsmøring forhindrer effektivt, at krukkerne bliver belagt med et grønt algelag i løbet af vækstsæsonen, fordi olien laver en slags vandskyende hinde på krukkernes overflade. Dette hindrer så algerne i at kunne etablere sig på potterne.

Minidrivhus:

Når du køber flødeboller og småkager i gennemsigtige plasticbakker, så husk at gemme dem. De kan bruges som minidrivhuse til sommerblomster.

Myrer:

Hvis du vil fjerne myreplagen, så bland lige dele af bagepulver og flormelis eller lige dele af kartoffelmel og flormelis og strø det der, hvor du har myreproblemer. Myrerne vil spise blandingen, fordi de godt kan lide flormelis, men dø fordi de ikke kan tåle kartoffelmel og bagepulver. Hvis du bruger blandingen udendørs, skal du strø en nyt på, når det har regnet.

Mælkebøtter:

Du kan undgå at bruge sprøjtegifte, når du vil fjerne mælkebøtter fra din have. Dryp nogle få dråber eddikesyre i midten af mælkebøttens blomst, og mælkebøtten og dens rødder vil dø i løbet af et par dage.

Parasolfødder:

En stor parasol kræver en stor tung fod, som ikke er så let at flytte rundt med. Hos f.eks. VVS-manden kan du købe plasticrør med en diameter, så parasolstokken kan glide ind i det. Røret skæres i stykker af en ½ meters længde, og presses ned i jorden. Træk røret op igen, tøm det for jord og pres det ned igen. Fortsæt til røret er i jordniveau. Anbring rørene rundt omkring terrassen, eller der hvor du ellers vil anbringe parasollen. På den måde skal du kun flytte rundt med parasollen og ikke den tunge fod.

Plæneklipper som bladsamler:

De nye plæneklippere med græsfang kan bruges til mere end at slå græs med. Om efteråret kan den også bruges til at samle blade med på græsplænen. Når du slår græsset vil bladene på plænen blive samlet op ved samme lejlighed. Den sidste gang, hvor du slår græsset, kan du tage græsfanget af, så de ituskårne blade kan give næring til plænen vinteren over.

Plæneklipperens klargøring:

Luftfilteret afmonteres og erstattes med et nyt. Nyt tændrør monteres. Kniv afmonteres og slibes på en bænksliber. Den gamle olie suges op i en skål, og det ny hældes i. Den gamle olie hældes tilbage i oliedunken og afleveres på din genbrugsstation. Skift også den benzin ud som har stået i tanken vinteren over.

Påskeliljer:

Påskeliljer der ikke giver så mange blomster mere skal flyttes, hvis de har stået for længe på samme sted.

Skridsikker trappe:

Udvendige trætrapper/svelletrapper kan i fugtige perioder blive meget glatte at gå på. Dette problem kan løses på en nem og billig måde med en spand sokkelasfalt og en spand fint tørt strandsand. Når trappen er helt tør smøres et godt lag asfalt på og strandsandet strøes på i rigelig mængde. Lad det ligge et par dage og fej derefter det overskydende sand af. Trappen er nu skridsikker.

Tagetes og skadedyr:

Lugten af tagetes er god til at holde skadedyr væk med. Den plantes mellem rækkerne i køkkenhaven.

Ukrudt i revner:

Hæld kogende vand over ukrudtet. Det ødelægger både planter og rødder.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  tips og råd til haven
  • #2   24. feb 2009 dyans mor hende der ikke kan holde kæft K.

    Du har godtnok travlt idag keder du dig?
    Eller har det gode vejr givet dig forårsfornemmelser og kriblen i kroppen efter at komme igang i haven.

    tror jeg kikker alt dit info lidt senere, og nyder solen nu den er her.
    På forhånd tak for haveinfo,og lignende.


  • #3   24. feb 2009 vente på at der ikka var så koldt som der var i morges da jeg skulle ledt ud i haven og have lave ledt i dag da vi er ved at fælde træer der ude og alle grenene ska laves til flis og der langs den gamle skolesti skal mine rodendron flyttes over i.

    Har jo fri uge fra mit arb i denne uge den ska gå i haven og gøre klar håber at dette tralse vejr er over som man kan komme i joren og få flytte planter og få noget nyt hjem og få lave et par nye bede


Kommentér på:
tips og råd til haven

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce