{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.019 visninger | Oprettet:

Tak {{forumTopicSubject}}

For at jeg måtte komme med i gruppen:-)

Et par af jer kender mig allerede:-)

Men hermed en lille forklaring om mit ønske om medlemskab her:

Jeg og Luna har en fast lege/svømme dag med Daisy og Anita herinde fra.

Og jeg må indrømme at mit første møde med en border collie (sommeren 2006 - Rikke's Bailey og Batman og Bebop) fik vakt min interesse, og den er kun blevet stærkere efter mine lørdage sammen med Daisy

Jeg kan forstå at man avler show eller arbejde, er dette korrekt?

Jeg har ikke mulighed for at hyrde her i nærheden, så ville jo nok skulle over i show-retningen.

Jeg håber at lære en masse mere om den dejlige border, ved at være medlem i denne gruppe:-)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Tak
  • #1   1. jun 2008 Velkommen i gruppen smiley

  • #2   1. jun 2008 Jamen hvem er jeg

    Jeg bor i Køge med Luna, min brune labber og en rød kat ved navn Oliver.

    Luna er min første hund. Og hun er faldet ret heldigt ud, må man sige *S*

    Jeg sidder på kontor, men er pt sygemeldt pga overanstrengte arme. Det lyder Luna ganske godt af:-)

    Luna og jeg er begyndt at træne spor og lidt feltsøg bliver det også til. Dog er det på egen hånd, da jeg valgte træning i klub fra til fordel for at vi lærte andre mennesker og hunde at kende. Og så er vi igang med at lære nogle tricks og skal på klikker kursus hos Lillen. Det glæder vi os til:-)

    Hver søndag er vi på tur med 3 andre mennesker med deres hunde, og det er smadder hyggeligt og lærerigt.

    Jeg vil dog godt have en hund med noget mere iver og fart.. Luna er en sofahund *S* Så samtidig skal det også være en, der ikke løber hende over ende.

    Mmm ja, det var vist det.. Ellers må I spørge *S*


  • #3   1. jun 2008 Velkommen i gruppen. Mange blander show og arbejdende linje.
    En hund bliver ikke skør i knoppen af at få prøve på får, selv om den bliver tændt eller ikke tændt vil jeg først skynde mig at sige. Det handler om at akrivere din hund, og hyrdning er er slags aktivitet, ligesom agility er en anden. Selvføllelig hvis du er meget aktiv indfor en "sport" med din hund, og så den pludselig ikke får lov at lave noget, så ja kan du risikere at få en hund som aktiverer sig selv.
    Jeg dyrker lydighed med mine hunde, og nu efter jeg er med i et fårelaug så hyrder jeg så tit jeg har tid med min midterste hund. Ju mere du aktiverer en Border Collie...ju mere har den brug for...for at blive træt...
    Man kan sagtens købe en BC efter rene arbejdende linjer, og have en lykkelig BC, boendes i en lejlighed så længe den får dyrke et eller andet hjernearbejde.
    Jeg har lige kommet hjem fra en weekend over i Varde, hvor det været lydighedsprøver. Ja det har været meget varmt for hundene, og mange mange hunde misted sin lyst at lave noget i denne varme. De af hundene som sagde: -Mor det er godt nok varmt, men jeg gør mit bedste aligevel, det var de border collies af arbejdende linjer. De rene Showlinjerne har ikke den arbejds-blivved-spirit og det var svært for mange at komme gennem øvelserne fordi de gided simpelthen ikke i den varme. Meeeen jeg vil sige at det samtidig findes nogle blandninger af Show- arbejdende hunde som også knokkler på og samtidig har vundet det meste på udstillingsbanen.
    Inden du køber en border så skal du først gøre op med dig selv ...hvad vil du bruge din border til. Hvad interesserer dig i aktivering af en hund? Alm hundetræning ? konkurrence? sportsgren? udstilling?
    En god Border Collie ligegyldig om det er af show eller arbejdende linje er en hund du ikke lægger mærke til derhjemme, men fuld krudt på når du ber om det. En sk af og påknap.
    Jeg har nu tre Border Collies, og klart når jeg nu har en hvalp så mærker jeg mere mine hunde, men ellers er de ret udsynlige. De slapper af der hjemme.


  • #4   1. jun 2008 Hej Åsa og tak:-)

    Det du siger, har jeg snakket med Rikke om tidligere i dag:-)

    Og ja, det jeg vil have er en sund og rask hund. Jeg skal naturligvis gå til hvalpetræning (almen lydighed) og det er jo sjovt at lære nyt. Og jeg ved at jeg kan blive bidt af konkurrencer, så har jeg en arbejdsivrig hund, tror jeg vi kunne komme langt. Kunne godt tænke mig at lære den næste hund at hjælpe til i hjemmet.. Ikke fordi jeg er handicappet, men jeg har som sagt svage arme, så man ved jo ikke hvad fremtiden byder.

    Jeg går lange ture med Luna (1-3 timer), hvor jeg så smider noget træning ind.. Feltsøg kan man altid gøre.. Med en bold man har med.

    Jeg har ikke råd til at gå på udstillinger. Dont get me wrong, min hund trives og mine dyr er der altid penge til, men udstilling er en dyr fornøjelse..

    Ellers vil det blive et samliv herhjemme med Luna og Oliver (katten) og mig selvfølgelig.

    Jeg er ikke helt fastlåst på borderen endnu. Hvilket også er årsagen til at jeg meldte mig ind her.

    Og jeg har tid nok, da jeg pt kun må have en hund (leder efter anden bolig pt)


  • #5   1. jun 2008 Desværre er opdelingen ikke helt så grov i Danmark som show og arbejdslinier endnu, men mon ikke det kommer engang. Der er stor forskel på show og arbejdslinier. Ved arbejdslinierne får du en hund som vil gøre alt for at gøre dig tilfreds og som vil arbejde til den falder om for dig. Samtidig får du en hund i hjemmet som er kærlig og ikke stresset. Dette kræver selvfølgelig aktivering, men bare fordi man køber efter arbejdslinier behøves det bestemt ikke at være hyrdning, det som du skriver med lange gåture, lidt lydighed og søg fin aktivering til en border :o) Medmindre du virklig gerne vil hyrde med den (advarsel man bliver bidt af det) er der ikke nogen grund til at tænde den, tror såmænd ikke hunden tager skader, men det har bare ikke noget formål . I min verden hyrdning en livsstil og ikke noget man går til en gang om ugen :o)

  • #6   1. jun 2008 Jeg men jeg tror helt sikkert du skulle kunne blive en fantastisk borderejere, Bare fordi jeg er konkurrencemennske, så betyder det ikke at mine hunde lykkeligere end en en border som aktiveres og bruger sin hjerne med at hjælpe sin mor.
    Borderen er en fantastisk hunderace. Her i dag udfor mit telt hørde jeg en beagleejere sige: - Det er så uretfærdig at dommerne dømmer de andre hunderacer efter border collien.... de er ju så lette at dressere...
    Ja de er lette at dressere. De har en fantastisk indlærningsevne ...hvor de lærer ting flere gange hurtigere end andre hunderace....MEEEEN det er ju defor racen samtidig er en meget svær race, fordi har man en dårlig timing så lær de ju alt det uønsket lige så hurtig....
    Mange som kigger lydighed ser alle de mange border collies i eliteklassen, og tænker, oh...hvis jeg også anskaffer mig en border collie så bliver jeg lige så dygtig!
    Ja måske! Det kommer an på hundeførerens timing ved indlærning. Hvis man har problemer med skæve pladser med den hund man har i forvejen, så skal nok den border collie man anskaffer lære de skæve pladser 10 gange hurtigere!

    I Sverige er det rigtig mange Border Collies som bliver uddannede indfor service, og med den rette border collielinje har du en hund som er der for dig 24 timer om døgnet. Som dør for dig om det er det som skal til. Sådan er en rigtig border Collie. Han/hun prøver og prøver at gøre sit bedste for at please dig!

    M.v.h. Åsa, Theo og Cash
    www.busydogs.dk


  • #7   1. jun 2008 Men man behøver jo egentlig ikke gå til stævner med den..Du kan jo også bare træne den og aktiver dens hjerne.

  • #8   1. jun 2008 Hej Jeanette. Nå, så du pønser også på en BC ligesom mig, der kan man bare se smiley Jeg skal til Fyn og besøge Rikke her engang og se hendes skønne hunde. Hun overvejer jo et kuld på Bailey om to-tre løbetider.

    Håber du får en masse god information herinde, jeg er i hvert tilfælde blevet noget klogere af at følge med i denne gruppe smiley


  • #9   1. jun 2008 Mange tak:-)

    Jeg har jo netop også det indtryk at borderen er en lærenem hund. Og er sikker på at vi kunne få et kanon team. Som naturligvis også skal inkludere Luna..

    Men Åsa, du skriver til sidst: Med den rette bordern collie linje. Er det en linje, du kan skrive mere om?

    Nej, man behøver jo ikke gå til stævner, det ved jeg *S* Men det er sjovt.. og man bliver bidt af det *S* Men Luna er lidt "tung" i det, så det er ikke blevet til så meget

    Hej Siri

    Ja det gør jeg.. Og jeg har mødt Rikke og Bailey et par gange *S* Så du kan glæde dig:-)

    Og ja det håber jeg også.-)


  • #10   1. jun 2008 Er gladfor at min tøs har gjort et godt indtryk*GG*

  • #11   1. jun 2008 det har hun ihvertfald:-) Og Rikke's Bailey

    Og så må jeg indrømme at jeg er dybt fascineret af Emmy Simonsens to, Robbie og Whisper. *rødme*

    Dogdancing er altså fascinerende.. og det kunne jeg nok godt finde på at dyrke for sjov..

    Agility er også sjovt, men jeg kan ikke løbe, så det vil være umuligt..


  • #12   1. jun 2008 Hos mig er de rigtige linier arbejdslinierne, her avles efter de linier som gør borderen unik, dens uendelige vilje til at arbejde for dig og gøre alt for dig :o) ved udstillingslinier avles der jo efter udseende, og det har i min verden ikke noget at gøre med borderen. Der findes uendligt mange gode linier, når du nu kender Rikke så snak med hende om det, hun kender en masse til det :o)

  • #13   1. jun 2008 Jeg er lige nød til at blande mig lidt. Pas nu på med at snakke show linier og arbejdslinier. det ender med at nogle tror at en flot border er show og en grim er arbejds linier. Den fordom har jeg mødt mange gange. Man kan godt lave smukke arbejdshu nde.

    Det burde være "forbudt" at avle bordere uden at tage arbejdsevnen/viljen med .
    Det er jo det der gør borderen speciel.


  • #14   1. jun 2008 Der findes kun smukke arbejdshunde, det findes ikke noget smukkere end en border der arbejder. Men der findes ved gud mange grimme showhunde, som man kan se slet ikke er skabt til at udføre det hårde arbejde som borderen er..... Så ja man kan bestemt godt lave smukke arbejdshunde det burde bare være "forbudt" at tage udseenet med som en faktor når man avler.....

  • #15   1. jun 2008 Udseendet skal med når man avler. E border skal være korret bygget for at kunne arbejde. I al avl gælder det den hele hund.

  • #16   1. jun 2008 Hvis man avler efter at hunden skal kunne arbejde får man vel dårligt nok bedre beviser end en hund der arbejder. Desuden tjekkes der jo for HD og det SKAL der selvfølgelig tjekkes for. Der bliver avlede usandsynligt mange border collies efter forældre der aldrig har været i nærheden af en udstillingsring uden at de har haft problemer.
    De bordere der idag avles efter udstilling er efter om de kan arbejde men hvordan de ser ud, om pelsen er fin, om øjnene har den korrekte farve osv. og det har intet at gøre med om hunden kan arbejde....


  • #17   2. jun 2008
    "Der bliver avlet usandsynligt mange border collies efter forældre der aldrig har været i nærheden af en udstillingsring uden at de har haft problemer"

    Charlotte og alle. Lad os sige at disse usandsynlige mange border collies af rene arbejdende linjer fik lov at arbejde hårt, flere timer hver dag året rundt ..... som det BC er avlet til oprindelig.
    Hvor mange af disse usandsynligt mange hunde skulle stædig have det fysisk godt?
    Nej vel? nej fordi de er avlet kun på arbejdsevne og ikke hvordan kroppen er skruet sammen.

    Hvor mange Border Collies af arbejdende linjer som er avlede kun efter arbejdsevne, bliver dumpede hvert år i England, Scotland fordi deres fysik ikke holder til at arbejde mere end 4 år? Fordi man kigget kun på arbejdsevne og ikke på vinkler når man avlet?Når jeg siger arbejde=arbejde som fårhund på en fårfarm.
    Hunde som er 4 år gamle, men som bliver kasserede fordi deres krop ikke holdt til at arbejde ? 4 år gamle hunde med slidgikt og ont i rygge.
    Charlotte det er rigtig mange! Rigtig mange!

    Den meget kendte FCI godkendte racebeskrivelse af Border Collien er en beskrivelse af en hund som skal kunne holde til at fysisk hårt arbejde efter de arbejdsvilkor en Border Collie har på en fårfarm.
    Det betyder at de vinkler og linjer som beskrives i racebeskrivelsen er ikke lavet for showdogs!!! det er en nøjaktig beskrivelse af en arbejdende hund. En beskrivelse af en hund som skal holde til hårt fysisk arbejde!

    Ordet flot er noget meget subjektivt! Nogen er vild med tricolor, nogen bluemerle, nogen stritører, nogen med korthår. Mange siger om min Jamie: oh han er godt nok smuk med sine fantastiske farver i masken....nogen anden synes slet ikke om det.
    Alle hyrdende Border Collies er smukke at se på i mine øjne....men det betyder ikke at jeg synes lige den eller den hund jeg set arbejde på får er smuk i det hverdaglige.
    Showlinjerne har vinklerne, fysikken til at holde at arbejde, men der er det desværre mange gange avlet kun på hvordan hunden fysisk ser ud ...og arbejdsevnen er tabt.
    Rigtig mange hunde efter arbejdende linjer er kun avlet efter arbejdsevnen og der har man glemt hvordan hunden er bygget. Fordi i Dk er det kun fåtalet hunde som arbejder på fuldtid som hyrdehunde så er det heller ikke så mange hunde som bliver pensionerede i fortid. Din hund bliver ikke slidt op fordi du træner med din hund på får nogle gange om ugen. Selv hver dag. Derfor har du alle disse hunde som ikke har problemer...fordi de faktisk ikke laver hårt fysisk arbejde. Sæt dem i hårt arbejde og se hvor mange som er tilbage efter 1 år!

    FCI's racebeskrivelse er på en hund som skal holde til det hårde livet på en fårfarm!

    Som skrivet tidligere kender jeg mange gode lykkede kryds mellem rene showdog og arbejdende. Hvor mange kender Collin Seabournes Zen? Fantastisk hyrdehund, som været med på det danske hyrdelandshold. Zen er 50% ren showdog! Fantastisk hund! Zen er nu pensionist siden nogle år tilbage. Hvis Zen kom i bad og blev soignered så skulle han sikkert kunne få certificat på udstilling, fordi han er også godt bygget.
    Jeg kender også dygtige bc af rene arbejdende linjer som er bygget godt. Det er dem jeg synes vi skal have ind i aveln. Vi skal avle på hunde med gode arbejdende egenskaber, som fysisk er godt bygget.

    Jeg har haft Border Collie i 30 år, og dette med at kigge på hvordan en hund ser ud er noget som ligger mig varmt om hjertet som I kan høre. Jeg har gennem åren set mange bc med ont i ryggen, slidgikt som jeg direkte kan sige har at gøre med hvordan de fysisk er skruet sammen. Desværre er det mange Border Colliefolk som siger...jeg er ligeglad med hvordan min hund ser ud, bare den kan arbejde.
    Jeg synes det er naivt at sige sådan fordi det betyder at de samme mennsker avler på hunde som de er ligeglade med hvordan de er skruet sammen... men laver hvalpe fordi moren og faren har en stor motor og god instinkt. Ja men det er da også vigtig!! Kanonvigtig! det er det som gør Border Collien unik...men det fysiske er mindst så vigtig!


  • #18   2. jun 2008 undskyld mit lange indlæg, men det skulle bare ud! *s*

  • #19   2. jun 2008 Der er en grund til beskrivelsen, selvfølgelig! Jeg synes bare det er trist at se hvordan dommerne fortolker den beskrivelse i udstillingsringen!
    Og ærligt, om hundens stop er tilpas betyder da ikke noget for hvordan den arbejder? Eller pelsens kvalitet? Eller øjnenes farve? ( to farvede øjne ) Ørernes stilling? ( ens ører?? ) for mig er det logisk at man avler på hunde med sunde vinkler, sunde hofter, øjenspejlede og ikke mindst stor arbejdsmotor og instink intakt!

    Hvis vi dog bare havde hyrdeprøver i dk, som en del af avlsgodkendelsen. Hvor hunden mindst skulle bestå en kl 2. Var der så også en fornuftig tilgangsvinkel fra dommernes side, dem der ikke fravælger de korthårede! Hvor mange korthårede tricolor udstillings champions kender I?
    Sort hvide langhårede med lange rygge og korte ben og chihuahua stop er altså favoritterne lige nu smiley

    Men fik man en racebeskrivelse der udelukkende vægter de vigtige sunde ting! Så ville jeg intet have imod en udstilling! Hvor hundens sundhed i kropsbygningen bliver vurderet i stedet for blot hundens udseende! ( hvilket er tendensen )

    Bare se labben, udstillingslinierne der er riiigtig triste, det samme med goldens, det samme med settere, det samme med og med og med.

    Hvis udstilling ikke var en modeting hvor man hele tiden føler man skal udvikle så ville det være meget bedre.

    Anita du kender til Gd, du kan vel og nikke genkendende til at en Gd ikke bare er en Gd i Dk eller Tyskland eller Usa, selv om fci's beskrivelse er ens over alt?



  • #20   2. jun 2008 Christine: Hvordan kan du skrive at Kennel Hidden Farm har nemme første gangs Bordere.
    Det er da noget pjat at skrive....
    Der er ingen nemme første gangs Bordere...........for hvis du ikke aktivere din Border, uanset hvor den kommer fra, ja så aktivere den sig selv og så går det galt......også for Kennel Hiddens farms hunde.....

    Mit råd er at man skal besøge flere kenneler og selv danne sig et indtryk af hvordan folk har deres hunde og hvad de gør for og med dem.

    Og som andre også har skrevet, gøre sig selv klart inden, hvad man vil bruge sin Border til....

    Køb ikke den første hvalp du ser, de er da alle super dejlige........men kend den baggrund og den familie.


  • #21   2. jun 2008 Åsa skrev: "Jeg har haft Border Collie i 30 år, og dette med at kigge på hvordan en hund ser ud er noget som ligger mig varmt om hjertet som I kan høre. Jeg har gennem åren set mange bc med ont i ryggen, slidgikt som jeg direkte kan sige har at gøre med hvordan de fysisk er skruet sammen. Desværre er det mange Border Colliefolk som siger...jeg er ligeglad med hvordan min hund ser ud, bare den kan arbejde.
    Jeg synes det er naivt at sige sådan fordi det betyder at de samme mennsker avler på hunde som de er ligeglade med hvordan de er skruet sammen... men laver hvalpe fordi moren og faren har en stor motor og god instinkt. Ja men det er da også vigtig!! Kanonvigtig! det er det som gør Border Collien unik...men det fysiske er mindst så vigtig!"

    Jeg er helt enig i det du skriver her, Åsa:-)

    Jeg vil have en sund og robust hund.. Ikke bare en flot hund.. Årsagen til at jeg skrev det med show versus arbejd, var fordi jeg (fejlagtigt) troede at en arbejdslinie ville "hænge i loftet og kravle på væggene", hvis jeg ikke absolut arbejdede med den

    Dette er overdrevet, men det var blot for at forklare, hvad jeg mente *S*

    Jeg har så efter min snak med Rikke og læsning af denne tråd lært at sådan er det ikke bare. Og jeg vil jo gerne have noget at arbejde med.

    Min hund er ikke udstillingsmateriale.. laaangt fra.. Hun er skeløjet og hjulbenet *S* men hun er nu altså jordens skønneste labber for mig..:-)

    Og sådan vil vi alle jo synes om vores egne hunde, ikk?

    Jeg skal ikke se hvalpe før jeg har fundet et sted at købe dem.. For jeg kan ikke stå for små hvalpe *S*


  • #22   2. jun 2008 Det er altså også virkelig svært at gennemskue de forskellige linier og hvad der er lagt vægt på hos forskellige avlere.

    Jeg tror, at man bliver nødt til at finde folk med forstand på racen, som man stoler på og købe hvalp derfra. Jeg har hørt så forfærdeligt mange trælse historier om BC "opdrættere" og overstressede BC'er.

    Jeg har selv en på unghundeholde nu, som igennem en kombination af dårilg avl og understimulering er blevet en meget megt problematisk hund. Derfor er "forarbejdet" med udvælgelse af linier og avler så vigtigt.


  • #23   2. jun 2008 Jeg kan sagtens se hvad du mener Åsa, hundene skal være skabt til at kunne arbejde. Og ja i England bliver der skrottet rigtigt mange hunde fordi de udelukkende avler efter arbejdsegenskaber, de HD fotografere jo heller ikke.
    Men hvis du tager på en udstilling er det jo ikke disse vinkler der bliver kigget efter, som Rikke siger er det jo helt andre ting, og det er her jeg står af. Borderen er ikke en udstillingshund og ja Collin Zen var en kanon hund, men desværre er det altså ikke mange af disse kombinationer der falder så heldigt ud, hvis du spørger mig :o(


  • #24   2. jun 2008 Rikke. Ja men jeg holder fulkomligen med dig vedr når det avles efter farver og pælsmængde. Om stop er der eller ej.
    Eller at benene bliver kortere og kortere på udstillingshundene.... hvad hjælper det om de har de flotte vinkler, hvis de ikke er lang nok til at tage sig frem i en højgræsset natur.
    De australske linjer blandet ind, hvor man tydelig kan se at aussien er mixed ind med dens brede hoved, og tunge krop. Hvis du har en hund efter engelske linjer, den slanke langbente krop så har du ikke en chanse hvis du kommer til en udstillingsdommere som kan lide de australske linjer.
    Men for pokker da ...Border collien er ikke en australsk hund!
    Skal vi ikke avle efter at opbevare den originaltype som existerede i forskellige farver og pælslængder. Vi skal avle efter en hund som med lethed kan komme frem i al slags natur, og som er bygget godt, som er sund og rask, som har en pæls som står emod al slags vejr, som har en stor og stærk arbejdsmotor og hvor instinkten er intakt. Det er min mening om hvad en rigtig Border Collie er!



  • #25   2. jun 2008 Ja det er rigtigt der er stor forskel på de forskellige typer GD'er Rikke :o)

  • #26   2. jun 2008 Jamen så er vi jo enig Åsa! smiley *SS* det vidste jeg vist godt hihi!

    Jeg vil jo bare gerne have en sund hund med sundt hovede der kan arbejde! Hvis man på nogen måde kan sikre de ting fornuftigt, så er jeg frisk på at prøve smiley
    Men som tingene er skruet sammen nu, i hvert fald i DK, er det ikke optimalt!

    Men som du sagde forleden, man får ikke indflydelse på de ting, med mindre man melder sig ind hvor der er blæsevejr. En del hyrder har indset det, og jeg må vel hellere også komme i gang.

    Tak Anita, og det sjove er, det er samme beskrivelse i standarden smiley er det ikke?


  • #27   2. jun 2008 Charlotte: Også i Tyskland og Holland hvor langt de fleste HD foograferer sine hunde avles det også meget kun på hundens arbejdsevne og ikke vinkler.
    At det i racestandard står om stop og ører....næsen skal have samme længde som hoved osv er kun en vejlendning.
    jeg synes at det skulle være forfærdelig hvis man avler væk de klassiske border collietræk fordi man kun avler efter arbejdsevne og ben-ryg-halsporportioner uden at se også på hvordan hunden i øvrig ser ud.
    At om 20 år har man en race som har en Border collies krop, med et labrador-schæfer- eller amstaffhoved .....
    Undskyld alle lab-svhæfer-amstaffejere jeg har ikke noget emod jeres race, det var ikke sådan ment, kun et expempel på vedr avel. At arbejde for at beholde en race som den set ud i mange år...at ikke avle væk de klassiske Border Collietræk. I mine øjne den smukkeste hunderace på jorden!



  • #28   2. jun 2008 Jo det er :o)

  • #29   2. jun 2008 korthåret som langhåret....blå-gul eller brunøjet.

  • #30   2. jun 2008 - kør så Åsa!!!

  • #31   2. jun 2008 Jeg tror egentligt at vi er enige Åsa, men spørgsmålet er hvad er de klassiske border collie træk? Jeg lægger lige igen et stykke tekst ind, da det så præcist udtrykker hvad jeg mener borderen er og hvad dens racestandard burde være :o)


  • #32   2. jun 2008 Border collien bør aldig ses til hundeudstillinger for i modsætning til hvad der foregår der, skal borderen ikke bedømmes ud fra fysiske kriterier. Den skal ikke opfylde specielle krav i forhold til farve, form eller størrelse, snudelængde eller skulderhøjde. Dens pels kan være fin, lang og skinnende, ru og bølget eller meget kort og glat, det der betyder noget, er dens hjerne, temperament, reaktioner på arbejdet samt stabiliteten i dens præstationer bag fårene. Hvis den har eye til at udskille det bestemte får, bevæger sig frit, aldrig gør, aldrig bider, hvis den er parat til at modtage ordrer, er hengiven overfor dem den kender, anser sin ejer for en slags gud og fåremarkerne for en slags himmel, kun i det tilfælde kan den kaldes en første klasses udgave af sin race.
    Det har aldrig været menneskedikteret mode der satte standarder for borderens kropsbygning; dens krop er formet af de barske bjerge med sine stenmure, vind, regn, sne og kilometervis af lyng, marehalm og sten. Århundrede med løben på vide, vilde bakker har været med til at udvikle et lille, fint bygget dyr med en velproportioneret form og en fantastisk udholdenhed til at arbejde, både mentalt og fysisk. Udover den åbenbare insisteren på at avle efter arbejdskvaliteterne alene, er de fleste border collier meget flotte at se på.
    Det er fint hvis hunden har fine aftegninger, den klassiske sort med hvid og brun alle de rigtige steder, med fine ører. Men en border collie som en lægmand finder meget smuk, ville se muligvis se dum og latterlig ud for en hyrde, hvis dens hale og hoved bliver holdt for højt, og endnu mere hvis den ikke viste nogen form for tilbøjelighed for at arbejde ved fårene.
    Hundenes intelligens kvotient vises mere tydeligt i dens haleføring end nogen form for andre psykiske tegn, og det er ærgerligt at man ikke kan teste et barns IQ lige så simpelt og med sådan en akkurathed.
    Under alle omstændigheder, den grimme, ikke klassiske aftegnede, eller den med den mærkelige farvede border collie med generationer af selektiv avl kan give en stilfuld præstation, som er fascinerende og smuk og som let vil slå den flotteste hunds som er avlet efter de forkerte kriterier.
    Beauty is as Beauty does.


  • #33   2. jun 2008 Nej nej..Det har de jo heller ikke skønheder med hjerne..De har de søødeste hunde smiley
    De er bare meget afslappede og er gode hvis man er lidt uviden osv..
    Ingen border er jo på den måde nem...


  • #34   2. jun 2008 Charlotte. Det er en fin tekst, men hvem står bag de ord?

    "skal borderen ikke bedømmes ud fra fysiske kriterier"
    Ja men det er lige disse ord jeg ser rødt over!

    Ja det er nemmelig rigtig at dens krop skulle klare et hårt fysisk arbejde, og den gangen blev det avlet på fysisk stærke dyr. En Border Collie, som ikke ku klare mosten oppe i bjergene blev kasseret. Det var den dagens måde at avle på de stærke dyr. Så dem som blev tilbage var de hunde som var fysisk stærke med en fantastisk instinkt og vilje at blive ved.

    Border Collierne i Dk lever ikke det hårde liv. Langt de fleste Border Collies af rene arbejdende linjer lever faktisk et ret luksuriøst liv og bliver pylret rigtig meget med. De kommer ikke ud og arbejder på får hver dag, og nogen gang går det mange dage inden de kommer på får, fordi mor og far har en travl hverdag...
    Så vi avler på en hund som vi faktisk ikke ved hvordan den skulle klare mosten i bjergene. Vi har kun avlet efter hvordan den hyrder og det er det....

    Så snart hyrdefolk begynder snakke om fysiske kriterier så er det noget tabu, fordi her handler det om arbejdsevne hos en hund og ikke noget andet.
    Jeg siger grrr! Hvad er det som er så forkert med at kigge på hvordan en hund er bygget? At avle på en hund med for store bagbensvinkler er lige så dårlig som at avle på en med for små. Det bliver mere og mere almindelig med Bc efter arbejdende linjer som er som færdigvoksne store som hus, eller bagbenen meget højere end forbenen. Jeg synes det er forfærdelig at man på afstand kan se at det er en BC af arbejdende linjer i sig fordi den er høj bagtil.
    Her er også noget som kommet efter man ikke tænker sig om når man vælger avlsdyr.

    Hvad de klassiske Border Collietræk er? Min scanner virker desværre ikke, ellers skulle jeg ville scanne ind en masse billeder af Border Collies som de set ud siden man ku fange dem på et fotografi... gamle sorthvide billeder af smukke, smukke hunde, både korthår og langhår fra England, Irland og Skotland af de bedste arbejdende linjer.
    Bogen jeg har hedder "a way of life" H.Glyn Jones taler med Barbara C.Collins
    Den gangen så Border Collien meget ens ud.... men det er her de sidste 20 årene de er ændret sig i udseende. New zealænderne har fået SIN Border Collie og Australierne også , og disse linjer er blivet blandet med "vores" border Collier. grrrr.
    Desværre er det gået mode i den Australske type med bjørnpæls, korte ben, lang ryg og et meget bredt hoved med et enormt stop. Det er ikke løgn, jeg har set nogle hunde på afstand til udstilling, troet at det var Welsh corgi cardigan pgaf de meget korte ben...kommet tættere på og set at det var Border Collies...lidt skræmmende
    En Border Collietype jeg slet ikke kan lide, fordi den er langt fra i mine øjne hvad en Border Collie står for, både udseendemæssig og arbejdsmæssig.
    Dette er min personlige opfattelse.


  • #35   3. jun 2008 Jeg ved faktisk ikke hvem der har skrevet teksten, men den er hentet på sheepdogsforsale.com og så lidt halvdårligt oversat ;o)

    Jeg vil give dig ret i at borderen skal avles så den kan holde til at arbejde, og at der herhjemme bliver avlet en del bordere fra arbejdslinier hvor der ikke bliver taget det hensyn.
    Det er nok skræmmebilledet med de australske typer jeg taler om når jeg taler om udstillingsbordere og jeg syntes at når jeg surfer rundt på de danske kennlers hjemmesider så er det tydligt at se hvem der avler efter denne form for udseende og jeg syntes desværre det er de fleste.
    Som Rikke sige hvis man kunne lave noget hvor det kom an på hvordan hunden var bygget i forhold til at skulle kunne arbejde, og den skulle godkendes efter det, så ville det være ok med mig. Efter min overbevisning er det bare ikke det der sker iudstillingsringene nu....


  • #36   3. jun 2008 hej Charlotte

    Jeg synes det er hver enkelt opdrætters ansvar at man avler på fysisk godt byggede og sunde hunde. Ligesom jeg synes det er hver enkelt opdrætters ansvar at avle på individer som har intakt instinkt. Hvis alle tog sit ansvar så behøves ikke noget test. Folk tager HD billeder af sin hund og for mange er det = at det er det grønt lys at bruge hunden i avl....men HD forteller kun hvordan høfteskålen og kuglen passer sammen....den siger intet om hunden har en stærk ryg eller ej, problem med hypermobilitet i alle andre leder. Bliver hunden tit skadet og går halt, så måske er det et tegn på at dens fysik ikke har det så godt. maveproblemer? Hvordan er hunden mentalt? Offjob? til det hverdaglige? Har den hudprobroblemer? Kan hunden tilføre noget positiv til Racen? og hvad?
    jeg har det også sådan her. Kan en hund ikke tilføre noget vigtig egenskab til racen så er det bedre at lade være. Er man usikker på om ens hund er godt eller ikke godt bygget, så kan man konsultere en hundefysiterapeut, som ved hvordan en hund skal være bygget. Han/hun kan også se om det er noget galt i konstruktionen.For hver kuld som bliver avlet så er det med at forme fremtidens Border Collie. Det er et enormt ansvar man tager når man siger at nu vil man lave et kuld hvalpe på sin tæve, eller bruge sin hanhund i avl.
    Man skal tænke sig godt og grundlig om, fordi man holder fremtidens Border Collie i sin hånd.


Kommentér på:
Tak

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce