{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}

Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Tornjak
  • #1   2. maj 2018 Udover at listen virker lidt tilfældig.. Så virker den heller ikke som en familiehund for enhver.. Så sikkert derfor smiley

  • #2   2. maj 2018 Der er vist ingen der ved hvorfor den røg på listen. Det er nok den der giver mindst mening på listen. De kunne lige så godt have valgt Grosseren.

    De to racer skulle nemlig ifølge nogen tyske hundeforums jeg følger minde om hinanden i adfærd.

    Dog og nu bliver det endnu mere underligt, også meget i møde kommende i mod fremmede mennesker, hvor En del Grossere godt kan være ret reserveret.

    Men ligesom Grosseren er den kendt for at være god med andre hunde/dyr og børn. Så det virker pudsigt. Så jeg undrer mig også.

    Jeg har dog aldrig oplevet den i virkligheden, det er kun hvad jeg har læst.


  • #3   3. maj 2018 Jeg er ikke sikker på at den race passer ind i et dansk villakvarter. Jeg mener at have hørt at de er ekstremt vogtende. Lidt i stil med Kangal`en?

  • #4   3. maj 2018 Man valgte at putte østeuropæiske store vogtere på forbudslisten.
    Der er ikke nogen faglig forklaring på, hvorfor tornjak er på listen og de ungariske kuvasz og kommandor ikke er. Det var nok bare om at vælge nogle racer, så det ramte færrest antal hunde.
    Havde de istedet valgt at bruge den smule statistik der findes på hyppigheden af bidskader, så skulle man have fat i racer som rottweiler og schæffer hunden og det ville have ramt for mange vælgere


  • #5   3. maj 2018 Hvis du googler det kan du finde hvorfor de der opdrättede dem selv tror det

    Kender ikke racen


  • #6   3. maj 2018 @Lens.
    Nu har jeg googlet danske sites og der er mange mærkelige forklaringer. Den bedste var nok hende her synes jeg:

    http://www.tornjaks.dk/page23.html

    Desuden fandt jeg så ud af, af hun synes den minder om Berneren, og det giver god mening i mine øjne, i forhold til det jeg har læst om den.

    Som jeg læser om den hunderace, så er det en helt almindelig bjergvogter hund. Lige som jeg kan lide dem. smiley

    @Mette.
    Af hvad jeg har læst, så er den ikke mere vogtende end alle andre vogtende bjerghunde. Fælles for dem alle er, at de meget sjældent er aggressive. De buldrer men de bider meget sjældent.

    Hvor tit hører man om en Berner der bider? smiley

    Du kan helt sikkert finde nogen eksempler, men generelt så er det da en af de mere fredelige racer. Både overfor fremmede og andre hunde.


  • #7   3. maj 2018 Min veninde er blevet bidt af Sankt Bernhard og en Newfoundlænder. Det sidder stadig dybt i hende, og hun stoler ikke på disse to racer.

  • #8   3. maj 2018 @Susanne.
    Og den information giver os lige hvad? smiley


  • #9   3. maj 2018 Nogle skulle på listen - det var bestemt ovenfra. Og tog man for få ville det ligne man lavede en liste uden der faktisk var behov herfor. Host.
    Så ja jeg tænker man valgte nogle af de store vogtere ud for symbolets skyld. Nok nogle af dem med færrest individer i landet.


  • #10   3. maj 2018 Martin, yup. smiley

  • #11   3. maj 2018 Jeg kender ikke meget til tornjakken, men når jeg læser Martins link om, kan jeg tilføje, at vi fra Pyreneerhundenes side har haft en lignende oplevelse med Irene Jarnved.

    Hun turnerede på et tidspunkt med et foredrag, hvor der blev skudt hårdt på husdyrvogterhundene, bl.a. pyreneerhunde blev nævnt, og der var simpelthen en del direkte forkerte oplysninger. En meget erfaren pyreneerejer tog på specialklubbens vegne kontakt med hende for at få rettet nogle af de påstande.
    Det viste sig, at hun havde heller aldrig mødt en pyreneer, hvilket kan undre, men hun havde mødt nogle maremmaer, og de havde været meget skarpe, og nå ja begge racer var jo store, hvide vogterhunde, så der var vel ingen forskel der. Og jo, det er der. Der er/var store forskelle. De på det tidspunkt ganske få kuld maremmakuld, der var født i DK, var meget skarpe og det var forældrene også. Jeg hørte om en del problemer.

    Det er uhyggeligt, at en person som hende udtaler sig som autoritet om racer, hun slet ikke kender.


  • #12   3. maj 2018 Det er nemlig som Lene skriver en udtalelse fra en, der aldrig havde mødt racen Tornjak, som fik den på forbudslisten. Man kan kun ryste på hovedet.

    Det er en stor, rolig, velafbalanceret og stærk (både fysisk og mentalt) vogtende race, men absolut ikke så ekstremt vogtende som kangalen. Det er avlet ud af dem, da de gennem årtier er blevet mere og mere brugt som familiehunde.

    Jeg har mødt dem flere gange som almindelige familiehunde i Tyskland, utrolig velafbalancerede venlige familiehunde, der sagtens kunne finde ud af at acceptere børnenes legekammerater og øvrige besøgende. De passer på deres familie og er gode vagthunde, men det er der da mange andre tilladte racer, der også kan bryste sig med.

    Faktisk var den i vores overvejelser i sin tid, derfor interesserede jeg mig for den.


  • #13   3. maj 2018 Det var vist tilfældigheder, der afgjorde, hvilke racer der havnede på den liste smiley Dem man ville ramme var de 'amstaffer' man så i gadebilledet især på den københavnske vestegn. De blev ejet af klaphatte der anskaffede dem at de helt forkerte grunde - og ja, de hunde skabte nogle problemer. De havde ikke ret meget med American Staffordshire Terrier at gøre; de fleste af klaphattene kunne formegentligt ikke engang stave til racens navn.....
    Af uransagelige grunde (måske pga nogle selvudnævnte hundeeksperter ??? ) tog man lige en del andre racer med i købet som man aldrig nogensinde havde oplevet problemer med og man ramte en hel masse helt almindelige og ansvarlige hundeejere, der udelukkende havde begået den fejl at falde for en forkert race smiley Jeg kendte amstaffen fra specialklubben for den - Dansk Terrier Klub - og må tilstå at den på ingen måde fremstod mere problematisk end alle mulige andre terrierracer. Og dem man så i klubregi lignede sjovt nok ikke engang de hunde man så i gadebilledet på vestegnen som ejerne kaldte 'amstaffer' smiley


  • #14   3. maj 2018 Det er uhyggeligt, at en person som hende udtaler sig som autoritet om racer, hun slet ikke kender.

    Det er i det hele taget uhyggeligt som folk udtaler sig, sådan helt generelt, om ting de intet aner om ...

    Men ja, ellers enig. Hun bør om nogen, søge information inden hun siger noget.


  • #15   3. maj 2018 Ja, Irene afsluttede faktisk samtalen med at sige, at hun ikke kunne forstå, hvorfor folk ville have en hund som en pyr, man kunne vel bare anskaffe sig en rottweiler smiley

    Jeg er selvfølgelig ikke rottweiler ekspert, men jeg vil vove den påstand, at der er mere end mikroskopiske forskelle på de to racer.


  • #16   3. maj 2018 Arrogante *biiip* ...

    Æv, hvor er det træls når folk kloger sig og ikke er store nok til at erkende, at de lavede en fejl smiley


  • #17   3. maj 2018 Jeg har mødt kangal. En Skøn hund faktisk men skal arbejde med sin oprindelige opgave mener jeg. Jeg gik mellem dem sammen med ejeren så jeg vil tro de havde väret mindre søde hvis jeg gik alene. De er I øvrigt store! Vildt høje

    Jeg har aldrig kunnet forstä hvad de skal i dk.


  • #18   3. maj 2018 Hvorfor skulle man ikke kunne have Kangal'er i Danmark ? Der er vel ikke ligefrem himmelvid forskel på en Pyr og en Kangal - hvis man sætter det lidt firkantet op smiley Den oprindelig arbejdsopgaver er vel den samme ? Og nu hvor vi har ulve hvorfor så ikke tilbyde sådan en hund at arbejde med det den er beregnet til ?
    I min barndom 'kendte' jeg en Saplaninac. *Kendte' fordi det ikke var en hund man sådan kom til at omgås, men min far kendte dens ejer godt og derfor så jeg ofte hunden. Den blev brugt til det den var skabt til: vagthund. Den blev 'opbevaret' på betryggende vis i en stor hundegård i dagtimerne. Her lå den og tronede på taget af sit hundehus og holdt øje med tømmerpladsen. Om natten kunne den gå frit ud og ind af ejers hus, der lå på tømmerpladsen. Det hele var hegnet sikkert ind så hunden blev inde og andre mennesker ude om natten. Dens ejer var meget glad for sin hund, som han havde haft med hjem fra en af sine rejser i Sovjetunionen og de to havde vist et ret tæt bånd. Tømmerpladsen lå stort set midt i en større dansk provinsby og ingen ymtede nogensinde noget om at hunden skulle være farlig. Alle vidste at den var der og ingen gjorde noget stort nummer ud af det. Jeg kan ikke se hvorfor man ikke skal kunne have de store vogtere i DK. Problemet er selvfølgelig at der er mennesker der ikke kan finde ud af at vælge hund, men sådan er der jo så meget..


  • #19   3. maj 2018 Jeg synes det er en arbejdshund. De pyr jeg har mødt har väret mildere men linjer spiller nok ind. Det er min subjektive holdning I øvrigt. Hvad siger du Lene? Er de ens i sind?

    Ang arbejde I følge hedelam tager det en del tid og kräver en del träning plus vedligehold. Jeg har lige lavet en artikel om dem. Kan finde den senere men det er ikke noget man bare gør.... I følge dem der bruger dem i dk


  • #20   3. maj 2018 Mette, det er vel i det hele taget det, der gør sig gældende ved alle racer, folk skaffer sig hunde med en forkert forventning til, hvad de får. Der er så bare nogen racer, hvor konsekvensen af forkerte ejere er større end ved andre racer.

    Pyr'en og kangalen er brugt til samme arbejde, men pyren har en længere og større baggrund som familiehund også. I dag er kangalen/anatolsk hyrdehund og pyr de to mest brugte husdyrvogterhunde i f.eks. USA og Canada, så begge racer kan udføre deres gamle arbejde, men der er situationer hvor den ene race passer bedre end den anden.
    Dyreholderne kan have personlige præferancer, men generelt anbefales anatoleren logisk til de varme områder, fordi det er en fordel med mindre pels, og pyren anbefales til steder, hvor der vil være mest kontakt med andre mennesket, fordi den overfor mennesker går for at være den venligste.


  • #21   3. maj 2018 Tak Lene det var også det jeg havde hørt. Har jo selv en drøm om en pyr smiley

  • #22   4. maj 2018 @Lene: Tak for forklaringen smiley Jeg synes nu stadig godt at der kunne være plads til både Kangal, Sarplaninac, Tornjak osv i Danmark. Der er givetvis mennesker, der godt kan forstå at holde den slags hunde så ikke de bliver noget problem for deres omverden. Og ja, der vil også være folk der køber den slags hunde af de forkerte årsager og som intet aner om det at holde hund sådan helt generelt. Men altså der er også stadig folk der drikker inden de sætter sig bag rattet, folk der har ulovlige våben og folk der gør alle mulige andre dumme ting. Man kan også stadig finde sig en pittbull hvis det er det man ønsker. Det ville dælme være rart om man kunne nøjes med at 'straffe', dem der ikke kan finde ud af at opfører sig ansvarligt og fornuftigt.

  • #23   4. maj 2018 @Mette.
    Det ville være fedt, hvis du gad goolge historierne fra 1980'erne om hunde angrebet af andre hunde.

    For så tror jeg, at du vil se fornuften i, at visse racer bare ikke dur i lille DK.

    Ændrer dog ikke på, at Tornjakken er helt malplaceret.


  • #24   4. maj 2018 @Martin: Nu levede jeg så også i firserne og må altså tilstå at jeg ikke husker det som noget mega kæmpe problem. Der fandtes sådan set ikke specielt mange af de rigtig 'specielle' racer her i DK dengang. Den Sarplaninac jeg kendte var nok sådan ca den eneste der var i landet af sin slags den gang smiley Fra 1987-1990 trænede jeg på hold med nogle PYR'ere og en Kuvasz. De var sådan rimelig 'eksotiske'. De hunde 'man' var 'bange' for var schæfere og dobere.
    Men bevares med den holdning som desværre er ret udbredt i samfundet om at alle hunde skal være supervenlige og kunne med hinanden så bliver alle hunde der ikke er sådan udråbt som et stort problem.


  • #26   4. maj 2018 @Mette.
    Tiden læger alle sår. smiley

    Årsagen til at hundeloven kom, var at det var et stort problem.

    De eksotiske racer var naturligvis ikke, da der stort set ikke var nogen, og store hunde har reelt aldrig været problemet.
    Brian gider ikke bøvlet med en rigtig hund.

    Problemet var diverse blandinget af mindre hidsige racer. Så smed man lidt ekstra på, og lige kangalen og andre rigtigt store vogtere giver ikke mening i dk.

    Så uanset hvad, tror jeg ikke det bliver lavet om.


  • #27   4. maj 2018 Hov, nu læste jeg Idas kommentar og er enig.

    Frygten var dog irrationel, da det er mere bøvlet at have en selvstændig plus 50 kg hund, end en lille 25 kg Pitt blanding, som kan smides i bagagerummet på en 320’er.


  • #28   4. maj 2018 Forløbet omkring de 11-12 nye racer der blev valgt er ret absurd.
    Havde politikkerne haft en ide om, hvad de lavede, havde de nøjes med at indføre den omvendte bevisbyrde. Det ville reelt have "ramt" de samme hunde, som er blevet aflivet, uden at genere seriøse opdrættere og ejere af de 11 racer der blev tilføjet


  • #29   5. maj 2018 Hundeloven kom på grund af et problem, men det problemet var ikke i firserne, det var i årene op til loven.

    Den type hund, man først og fremmest ville ramme med loven: pittbull-, amstaff-, ambull look a liker, var ganske sjældne i firserne, og det var de store vogtere også, så ret naturligt var det ikke problemer i firserne, der lå til grund for loven.


  • #30   5. maj 2018 Lene var pyr egentlig på tale den gang?

  • #31   5. maj 2018 I forhold til at blive forbudt ? Nej, det var den ikke.

  • #32   5. maj 2018 Ja i forhold til listen.

Kommentér på:
Tornjak

Annonce