{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.386 visninger | Oprettet:

Avl på HD? {{forumTopicSubject}}

I Danmark har vi en avlsrestriktion på max HD C..dvs vi må benytte A,B,C i avl og D og E status udelukker en hund fra avl..-men sådan er det ikke i mange andre lande, der kan de avle på deres hunde uanset hvilken status de har på deres hofter, og det er sådan set kun opdrætternes egen moral der sætter grænserne for hvilke hunde de vil benytte i avl...
Det kan man som opdrætter nogen gange godt være misundelig på, når man ser eller selv ejer et flot exemplar inden for den race man selv har, og den så har en HD status som gør at den bliver udelukket fra avl....-men bør man være misundelig?

Herefter følger et par spørsmål... ;o)

1: Er det OK at man udlåner sin tæve med HD-D(eller E) til et land hvor der ikke er en HD avlsrestriktion som i DK, så tæven i det pågældende land kan få stambogsførte hvalpe?

2: Er det OK at man bruger sin HD-Fri hanhund på tæver med HD-D (eller E) i lande hvor der ikke er en HD-avlsrestriktion som i DK?

3: Er det OK at få en hvalp/hvalpe fra disse hvalpekuld tilbage til DK(udstationeringshvalp/parringshvalp) selvom én af forældrene har HD i svær grad?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Avl på HD?
  • #1   17. mar 2007 Hm....Jeg kan kun sige hvad jeg føler er korrekt hvis det var mine hunde.

    Og det er et klart nej til 1 og 2.

    3'ern er vel udelukket hvis man mener nej til de 2 første.


  • #2   17. mar 2007 absolut nej til alle 3 - det vil da være topmål af useriøsitet

  • #3   17. mar 2007 Ja det er også nej hele vejen i gennem herfra .


  • #4   17. mar 2007 Jeg siger også nej til alle spørgsmål...

    Det ville være dybt useriøst ..man er vil ikke som opdrætter ude på at ødelægge sin race... vel nærmere at forbedre den ved at lave flere undersøgelser på sine avlshunde end der bliver krævet....


  • #5   17. mar 2007 Kipler*
    Nej...DKK har ikke været på forkant med dette, da det er sket før i tiden og stadig sker...de forsøger bare at samle op på de løse tråde og få lukket smuthullerne nu;o)

    Jeg vil også sige Nej til alle 3, og alligevel er jeg betænkelig ved ?2...selvfølgelig burde ejeren af tæven være sin pligt over for racen moden og tage tæven ud af avl...men som opdrætter kan det være svært hvis man forsøge at se muligheden for forbedring på sin linie ved hjælp af en stærkere HD kombination...ejeren af hanhunden har jo ikke omgået nogle af DKK's regler for at lave den parring, hvorimod ?1 der er de nød til at "ejerskifte" eller lave en udlåns kontrakt på tæven for at hun kan få hvalpe i det andet land...hvor langt bør man gå for at få hvalpe på sine hunde?




  • #6   17. mar 2007 Nej
    Nej
    og
    Nej.....


  • #7   17. mar 2007 Importerede hunde og udenlandske avlsdyr skal være godkendt til avl, efter tilsvarende regler som danske.

    Den sætning har lagt mig søvnløs da jeg læste den i Hunden....Hvad med importer fra lande som ikke HD fotograferer? -hvordan vil DKK se sundhedsstatus på forældredyrene i de lande?


  • #8   17. mar 2007 ved også at der ved DDB er problemer ved HD-status. Ved man at HD'en ikke ser så godt ud, "sælger" man sin hund til udlandet, hvor den bliver HD testet og fundet ok - hvorefter den bliver "solgt" tilbage til den oprindelige ejer - helt ærlig - hvem pokker tror man at snyder der ???

    Brak: Jeg mener, er ens hund faldet for HD grænsen, ja så er det surt, MEN den bør ikke bruges, for selv om den bliver kørt sammen med rigtig HD stærke linier, ja så er den stadig bærer at de dårlige gener og det kan forpeste fremtidige generationer. Og hvad hvis ejerne af de næste generationer ikke er super obs på dette og kun køre middelmådige HD linier på - så kan der jo hurtig ske en katastrofe og ens liner få et rigtig dårlig ry, da det nu er ude i mange hunde og generationer og man ejer jo ikke dem alle selv og er derfor helt uden for indflydelse på hvad de bliver brugt på - så jeg siger stadig nej


  • #9   17. mar 2007 Kan da kun sige
    NEJ
    NEJ og
    NEJ


  • #10   17. mar 2007 Jeg siger skam også nej så langt...men jeg har så heller ikke stået i den situation at jeg har haft en A hanhund og en forespørgsel om parring med en D tæve....og kan godt se det fra hanhundeejerens synsvinkel...for det er jo svært nogle gange at sige nej til en ellers flot tæve, men med kedelige hofter..og er linierne bagved så også svage..-ja så er den jo helt gal...
    Men jeg tror at nogle hanhundeejere vælger at se på det på dén måde at statestikken jo ikke kommer til at tælle på deres hanhund inde for DKK's grænser, da hvalpene ikke vil blive registreret i DK..sandheden er jo bare en anden, og i den sidste ende er det en selv man snyder...

    I Sverige,Holland,Finland og mange andre lande er det jo stadig ok at avle på hunde med svær HD, og jeg tror de har en anden mentalitet i forhold til det...Danskerne har jo efterhånden vænnet sig til den avlsrestriktion..(også selvom mange gerne vil omgå den)

    Skal lige ud med hundene, men vender spændt tilbage...man kan jo blive helt afhængig af denne gruppe;o)


  • #11   17. mar 2007 Jeg vil selvfølgelig også sige nej til dem alle.

    F.eks i YU behøver opdrætterne ikke at HD fotografere deres hunde, så der ville det være muligt at sende en HD hund hen, hvorefter de så ville kunne avle på den.
    Jeg vil dog sige, at hvis de skulle avle på en D hund, skulle det da helt klart være en HD fri han, der skulle på hende, det kan måske udbedre skaden lidt, men helt klart ikke tilrådeligt. Men jeg ville nu heller aldrig udlåne min egen hanhund til en sådan tæve, sikke en ballade der kunne blive, der udover ville det jo også påvirke hans HD statistik negativt, selvom det ikke bliver registreret herhjemme.

    Skulle man så få en hvalp hjem fra kuldet, ville denne hvalp jo blive registreret med morens HD status D. Men jeg ved ikke, om man pt ikke kan registerere sådan en hvalp. Men det ser jo ikke smart ud med en D ér i stambogen uanset hvad, og det vil jo være ris til egen røv, for man kan jo risikere at hvalpene skal aflives allerede som ung, pga HD.

    Men de tæver jeg har fået hjem, har været avlsgodkendt efter gældende danske regler, så er der heller ingen problemer med hvalpene. Så længe man sørger for at HD resultatet er lavet et sted, hvor man virkelig kan stole på resultatet, nogle lande, er det jo utroligt, hvad man kan købe:-)


  • #12   17. mar 2007 Man skal aldrig avle grimme eller syge hunde!!! men jeg har mine tvivl vedrørende DKKs HD bedømmelser jeg synes jeg har hørt om alt for mange hvor deres praktiserende dyrlæge har udtalt at det var en klar D og så har hunden fået B eller den modsatte det er en klar B og så får hunden D??

    Ville I avle på en hund jeres praktiserende dyrlæge havde vurderet til D og som fik et B fra DKK??


  • #13   17. mar 2007 Tænker også at der jo også ligeer et Index at tage højede for.

    Og uanset om det er lovligt i andre lande at avle på D og E så finder jeg det umoralsk, uetisk og bestemt ikke til gavnfor racen.


  • #14   17. mar 2007 Nu er den alm dyrlæge jo ikke et panel og bruger vel heller ikke de rebskaber DKKs panel gør ??

  • #15   17. mar 2007 Nete Storm
    Det er jo lige et spørgsmål til mig da min hund har oplevet to dyrlæger uafhængigt af hinanden har vurderet hendes røntgentbilleder til at være B måske C og DKK har vurderet dem til værende D.
    Nej jeg kunne aldrig drømme om at avle på min hund da jeg vil lade tvivlen komme hende og racen til gode.

    Jeg må indrømme at jeg også har hørt mange skumle historier om DKK og deres metoder til HD undersøgelse, men jeg tror altså at man er så strenge i DKK fordi de har ekspertisen på området og derfor er bedre i stand til at aflæse resultatet.
    Jeg har dog valgt at anke DKKs afgørelse pga det store spring der er fra B - D, men ligefrem at avle nej da...

    / Trine


  • #16   17. mar 2007 Kipler* Ja...jeg har faktisk været MEGET tæt på at købe en 10mdr's avlstæve som kun var forfotograferet..så ordet avlstæve kan vel egentlig diskuteres, da hun endnu ikke havde indgået i avl... ;o) -men jeg var villig til at ta chancen uden fotografering, og det ville ha været for min regning da "min" race i DK skal fotograferes...
    -men jeg kan selvfølgelig godt se problemet for de racer hvor HD fotografering ikke er er krav... (jeg skal bare lære at der er andre racer i denne verden end Bullmastiff.. ;o)

    Nete* Nu har min mor og jeg jo stået med en tæve der af dyrlægen fik en dom på meget svær HD, og af DKK fik et B...og ja..vi ville avle på den....(og det ved du selvfølgelig også godt) men nu var det også sådan at den dyrlæge som sagde svær HD, han er "kun" praktiserende dyrlæge og ikke HD bedømmer i DKK...men ikke desto mindre så viste moder natur sig fra sin stærke side og sørgede for at den tæve ikke kom i avl pga et dårligt underliv som nu er et ikke eksisterende underliv.. ;o)
    (og som ps...søskende til den tæve ser fine ud på hofterne og er også/vil komme i avl, så mon ikke dyrlægen har taget fejl)


  • #17   17. mar 2007 Jeg synes at man som hovedregel bør rette sig efter DKK da de har ekspertisen på området.
    Men jeg har set hvordan min egen dyrlæge arbejder og hun har målt vinkler og tegnet og fortalt mig hvordan hofterne bør se ud når de er frie, B, C, D og E
    Selvom min dyrlæge er yderst grundig og har gjort meget for at vise mig status på min hunds hofter så vælger jeg altså at tro på DKK. Vil da sige at havde det modsatte fundet sted at DKK vurderede resultatet til værende bedre end min dyrlæge så ville jeg følge deres råd her også - da det er dem som har ekspertisen.

    Der er blot en ting som undre mig når man diskuterer HD undersøgelse, og det er når nu det er så vigtigt at hunden ligger korrekt og rygsøjlen er lige, og når nu ikke mange almindelige praktiserende dyrlæger har rutinen i at lave disse undersøgelser, ville det så ikke være på sin plads at man også forestod undersøgelsen i DKK?
    Er godt klar over at prisen til sådanne undersøgelser ville være noget dyrere end fx hos min egen dyrlæge, men så havde man da forhåbentligt et resultat der var til at stole på?

    / Trine


  • #18   17. mar 2007 Jeg bruger en dyrlæge.som ofte får tilsendt billeder fra andre dyrlæger til bedømmelse.. han kører med digitale billeder og kan se alt og måler dem ud.. så stoler på den bedømmelse han giver mig og den stemmer osse overens med DKK..

    Braks.. nej til alle 3 punkter..


  • #19   17. mar 2007 3 x Nej...

  • #20   17. mar 2007 Uden tvivl

    1) NEJ
    2) NEJ
    3) NEJ



  • #23   17. mar 2007 Ideen er god nok Reese men det syntes jeg så man skal nøjes med at gøre ved b og c hofter ikke så en alvorlig grad som D... Hvad med de hvalpekøber der står med en hvalp med D hofter...der rækker min samvittighed ikke.
    Jeg ville personligt aldrig avle bare med en C hofte


  • #24   17. mar 2007 Jeg ved ikke rigtig med 3 x nej.

    Jeg hælder mere til:

    Nej
    ?
    Nej

    Mht. nr. 2 så syntes jeg man med god samvittighed godt kan lægge hanhund til en sådan parring.
    Det er jo en klar forbedring når man putter en A hanhund i en sådan tæve, og det syntes jeg er på sin vis allright.
    Dog ville jeg nok ikke tage en hvalp fra parringen alligevel.

    Så lidt dobbeltmoralsk ja - men et nej til nr. 2 syntes jeg heller ikke.


  • #25   17. mar 2007 Maria hvad gør man så med de hvalpe som har status under C hofter?
    Fordi man parrer en A hund med en D hund er det jo ikke sikkert, at der vil komme hvalpe med status fra A - E, ligesom det ikke er sikkert at to A hunde kun vil få A hvalpe. Man kan regne en sandsynlighed ud for, hvordan et billede kan se ud men det er langt fra sikkert at dette billede kommer til at holde stik da HD ikke blot er en genetisk bestemt sygdom.
    Og hvad gør man så hvis man er så uheldig at stå med et kuld hvor alle vil komme til at være plaget af HD. Er det ikke en unødig risiko at løbe?

    / Trine


  • #26   17. mar 2007 Pyha - jeg hælder også mest til
    Nej
    ? - i realiteten også den modsatte vej (god Tæve - dårlig han gir jo samme forbedringspulje) men ja jeg ville ikke selv gøre det, men lillerace med dårlige gener... det kunne være en nødvendighed
    Nej

    Noget andet er - hvornår en hund med HD har en dårlig livskvalitet/smerter (Som jo vel primært er grunden til vi ikke vil bruge dem i avl, pga chancen for det nedarves), har set flere med HD D og E som fungere bedre end min med hans (B) Parantesen er fordi det jo er hans DKK-status, egne dyrlæger og egen erfaring siger mig det er langt mere C end B.....
    Hvem bedømmer det og hvor er grænsen - jeg er selv ved at nå den endelige beslutning om at JEG ikke, trods alle de forbedringer tempo kunne give videre i den danske avl, er villig til at vove chancen, da hans HD tydeligt kommer fra faderen og måske derfor binder mere til de hanlige gener.... Liniemæssigt findes der ikke ringere end B1 i hans stamtavle ud til 7 led. Til genglæd findes der i kuld efter hans fader varierende grader af hd fra A til D.

    Og hvornår ved man noget om at en hund nedarver HD og dermed måske have et avlsforbud? (den er nok mest til hannerne og nok nemmest at se i en relativt HD fri race som min)

    Og ja det er en tung beslutning at have hentet en "avls"hund til forbedring af blodlinierne og så DUR den ikk! men det er jo risikoen ved at hente hvalpe som avlsemner.


  • #28   18. mar 2007 Kanont det er ved taget!
    Men det er da kun "svineavlere" der prøver at gemme sig bag andre landes restriktioner og prøver at omgåes egne regler?


  • #29   18. mar 2007 Antager vi at HD D og E giver syge hunde børe man så ikke forbyde import fra lande der ikke overholder de danske avlsrestriktioner??

    Jeg synes det virker dobbeltmoralsk at forbyde brug af disse dyr i Danmark men være med til at sikre at de kan blive brugt til avl i det pågældende udland og dermed forringe den målsætning vi har i Danmark når de bliver importeret til Danmark og måske opnår en avlsgodkendelse og efterfølgende bliver brugt til avl??


  • #30   18. mar 2007 Man kan ikke "antage" HD D og E giver syge hunde - HD GIVER syge hunde da der er tale om abnormitet og for mange racer udmunder det sig i smertehelvede og aflivning til følge!

  • #31   18. mar 2007 Brak´s

    Jeg vil sige klart NEJ til alle 3.
    HD ligger genetisk i linien og således vil det følge generationer frem i tiden.



  • #32   18. mar 2007 Jeg synes ikke, at man skal stoppe importen fra de lande, der ikke kører efter danske regler, man skal bare sørge for, at der ikke bliver registreret hvalpe/hunde efter forældre, der ikke opfylder HD kravene i DK, eller som de gør nu, at disse har avlsforbud. Men ville folk overhovedet tage dem hjem(og dermed støtte den form for avl) hvis man ikke kunne registrere dem?




  • #33   18. mar 2007 Jeg vil godt til dels give ret i, at HD er genetisk, men jeg har også set gennem avlede HD frie hunde få afkom, og alligevel dukker der HD op.

    Jeg kender en hund, der er ud af rigtig sunde linier, når vi snakker HD. Hunden har altid været slank, aldrig laver noget, der kunne belaste dens hofter og albuer, men alligevel har den fået konstateret HD af svær grad, hvordan hænger det sammen?

    Nu jeg sidder og læser tråden, så kommer jeg til at tænke på, hvorfor er der ikke nogen, der nævner albuerne i dette indlæg, de er vel i bund og grund lige så vigtige som hofterne?


  • #34   18. mar 2007 Lykke

    Det sidste først...
    Vi har så at sige ingen problemer med albuerne inden for hønsehunde - og der er meget mere udbredt HD end albuedysplasi.

    Og til avl på HD-frie forældre....
    Det ligger som sagt i linierne - og kan derfor dukke op i avkom. En ting der dog er sikker er at HVIS forældrene har HD - står det meget ringe til med afkommet - og fremtiden inden for den linie.
    Om det er medarvet - opstår i fosterstadiet - er derimod ikke til at sige d.d. - kosten moderdyret får under graviditet spiller en rolle - ja alle faktorer spiller ind.

    Okay - du har en poiente der med at importere og give avlsforbud. Det ville så nok give sig selv med interessen!


  • #35   18. mar 2007 Karin, jeg tror især, at det er meget vigtigt hvad tæven får, mens hun venter hvalpene, især de sidste 3 uger. For man kan jo godt regne ud, at hvis man fodre med dårligt foder, så er der ikke nogen ordentlig "byggesten". Det vil jo svare til, at man vil bygge kun af sand, og det ved vi jo godt, hvordan det kommer til at se ud, altså ikke noget man kan bo i.


    Selvfølgelig er det arveligt, men jeg tror bare ikke, at det har den % vise form for arvelighed, som DKK siger, at den har. Men det er jo selvsagt, at avler man bevidst på hunde med HD, tag f.eks skt Bernhards for få år tilbage, inden der blev lavet en avlsrestriktion på dem, der døjede de rigtig meget med HD, og meget "avlsmateriale gik væk, da man ikke længere kunne bruge D-E hunde. Men det er de så ved at rette op nu.

    Mht AD, så er det jo lige så arveligt som HD i følge DKK, man skal i hvert fald erstatte det på samme måde gennem købeloven. Og hunden bliver jo lige invalid, om det er bagben eller forben. Men for rottweilere, er der heller ingen krav til, hvilken status vi må avle på, de skal bare være Ad bedømt. Så i princippet må man avle på en 3´er. Så er det kun moralen, der sætter grænsen.


  • #36   18. mar 2007 Lykke

    Nu har DKK sin viden fra alle instanser - oplysninger fra specialister osv - dem vil jeg bestemt sætte min lidt til i første omgang.
    Jeg har selv bogført linier tilbage til xxx og kan se arvegangen i linierne følger den enkelte. Hvor den "slår" til og hvor der er en pæn status.
    Gennem alle disse oplysninger er jeg kun stødt på 2 hunde der slog 100% igennem i avlen og producerede HD-frie kuld og 2. generation. Så så svært er det.


  • #37   18. mar 2007 Sakset fra netdyrdoktor:

    Multifaktorel arvegang
    Arvelige sygdomme, hvor der er mange gener, som indgår i udviklingen af sygdommen, kaldes for multifaktorel eller polygen arvegang. Som det mest kendte eksempel kan nævnes hofteledsdysplasi (HD).

    Mig bekendt er HD langt vanskeligere at avle sig ud af end albuedysplasi, hvilket også betyder at albuedysplasi nedaves langt mere dominant end HD.

    Hvorvidt AA eller HD er værst for hunden afhænger af hvilken race der er tale om idet racerne maxbelaster forskelligt.

    Jeg synes Lykke har en pointe med hensyn til DKK og HD vurdering.................... for 1500 år siden vidste vi at jorden var universets centrum for 500 år siden vidste vi at jorden var flad idag ved vi at al viden skal omgåes med forsigtighed og kritisk stillingtagen ikke skader


  • #38   18. mar 2007 Lykke. DKK siger at arven udgåre 33% og det samme gør foder og miljø - det kan da næsten være mindre ??? så jeg forstår ike at du ike mener at arven udgør det, som DKK siger - mener du virkelig at arven udgør mindre en 33% ??

  • #39   18. mar 2007 Kipler: hvor shopper man den bog - er det over nettet ??

  • #40   18. mar 2007 Det lyder spændende, hvem er Malcolm B. Willis?? Kunne du lokkes til at regne % ud for en o-1 og en 0-2 og en 3-0 kombination, hvis det ikke er et kæmpe arbejde?? Kan bogen bestilles på nettet??

  • #41   18. mar 2007 Marie

    Klart det er opdrætters egen opgave at undersøge og udregne - alt andet lige!

    Har du senere fulgt den pågældende hvalp og dens udvikling?


  • #42   18. mar 2007 Marie
    Jeg mener så ikke at man kan kortlægge så præcist, hvor mange i et kuld, der vil blive hårdt, eller mildt ramt af HD. Mit argument for dette udsagn er, at det jeg har læst mig frem til er man ikke klar over, hvor mange gener, der påvirker sygdommen, samt at mange andre faktorer spiller ind for at en hund skal udvikle sygdommen.

    Men er det ikke en unødig risiko at løbe?

    / Trine


  • #43   18. mar 2007 Antager vi at HD D og E giver syge hunde børe man så ikke forbyde import af hvalpe fra hunde der ikke overholder de danske avlsrestriktioner??

    Jeg synes det virker dobbeltmoralsk at forbyde avl på D og E hunde men være med til at støtte avl på sådanne dyr i udlandet ved at have fri import fra sådanne forælderdyr.



  • #44   18. mar 2007 Susanne L, hvis DKK mener, at HD er 33 % arv, hvorfor skal man så erstatte hunden 100 % i det tilfælde, at den skal aflives. Så vil der jo være 66 % chance for, at det er noget andet en lige arven, der har gjort, at hunden udvikler HD. I princippet kan køber have cyklet med hvalpen siden de fik den eller gået på trapper osv, og det skal man som opdrætter erstatte alligevel.

  • #45   19. mar 2007 Lykke

    Ja det er så her man udvælger sine hvalpekøbere med omhu - har tæt kontakt og ved ret sikkert hvad det er for et hjem hvalpen skal ud til.
    Når man ved det - er det ikke noget problem at stille en erstatningshvalp til rådighed og det mindste man kan overfor en uheldig køber.


  • #46   19. mar 2007 Så vidt jeg er orienteret, og har læst mig frem til, vides det ikke med sikkerhed, hvor mange % dele der udgør den genetiske faktor for HD - det er noget man gisner om. Men jeg er da også stødt på nogle, der mener at generne udgør fra 30 - 40 %, men som sagt er det ikke videnskabligt bevist....

    / Trine


  • #47   19. mar 2007 ¨Karin, helt rigtigt. Mange gør det, at de skriver en masse ting i kontrakten, som folk skal overholde, for at de kan få erstatning, hvis f.eks hunden udvikler. Personligt kontaktede jeg DKK på et tidspunkt, og spurgte mht. hvis jeg skrev i kontrakten, at der ikke ville blive udbetalt erstatning for HD/AD, hvis folk ikke brugte et kvalitetsfoder, evt med nogle mærker at vælge imellem. Og de skulle selvfølgelig kunne bevise med kvitteringer, at den nu også havde fået det foder. Svaret var, at det sikkert ikke holdt i retten, så i princippet ville det ikke være mere værd, end papiret det var skrevet på. Men derfor´kan det jo være en god ide at skrive det alligevel i håb om at folk så retter sig efter det alligevel.

    Men man kan i øvrigt aldrig kræve, at folk skal modtage en hvalp som erstatning, det er et valg køber selv kan træffe.

    MEN...Uanset hvor gode hvalpe købere man finder, ved du aldrig hvad der foregår i krogene, selvfølgelig skal man tro på, at folk vil hunden det bedste, men i princippet(og jeg mener princippet, ikke at folk er sådan) så kan de jo være ligeglad med om de behandler hvalpen godt, for der er jo garanti/reklamationsret på hunden når det kommer til HD/AD også selvom de måske selv har forårsaget problemet. Og nogle folk er desværre ikke altid hvad de giver sig ud for at være.


  • #48   19. mar 2007 Lykke..
    der er vel ingen der kan ha interesse i bevist at gøre så hunden,udvikler HD..
    det er da en stor sorg man skulle påføre sig med vilje,i det man kan risikerer at skulle aflive..

    Håber da de opdrætterere jeg har købt hund af har den tillid til mig som køber ,og stoler på at jeg vil gøre mit ypperste for at hunden trives.

    men nu køber jeg heller ikke hund,kun for garantien men for at skulle ha en hund,der ligner det den skal,samt den kan bruges til det jeg vil og for at ha en hund,der gerne skulle kunne holde de næste 12 år og indgå i familien.

    Men det kan da godt være, at det bare er mig der er naiv ?




  • #49   19. mar 2007 Nu forholder det sig jo ofte således at mange der køber hund først skal til at gøre sig deres egne erfaringer omkring hvad det vil sige at have hund. Jeg tror ikke at der er nogen som bevidst ønsker at skade deres hund, og man knytter sig jo hurtigt til sådan et lille væsen, men man bliver altså en hel del klogere når først man har sin hund. Jeg kunne da selv have sparet mig for en masse unødige bekymringer hvis jeg havde vidst det jeg ved i dag omkring det at holde hund.

    / Trine


  • #50   19. mar 2007 Jamen - det er så her køber skal bruge opdrætterens erfaring.
    Og som Stine siger er der da ingen der bevidst vil skade sin hund. Tværtimod.

    Lykke - jeg har været ude for en erstatning 1 gang da jeg valgte at aflive hvalpen i samråd med køber.
    Og så har jeg faktisk kun skrevet en eneste kontrakt på en hvalp der havde overbid. Det var iflg råd fra DKK at skrive den.

    Pengene tilbage eller en hvalp kommer ud på det samme her i huset. Køber får hvad de vil have.


  • #51   19. mar 2007 Som regel sker skader på grund af uvidenhed og i sådanne tilfælde ville jeg foretrække at betale pengene tilbage fremfor at risikere at en anden hvalp skulle risikere det samme.

  • #52   19. mar 2007 Lykke: hvorfra skulle jeg vide hvorfor DKK mener at man skal erstatte 100% ?? Det er noget de har vedtaget - ikke at jeg er helt enig i at det er fair - men nu er det endnu engagn sådan og det må jeg følge.

    Tli gengælg betyder det jo at opdrætteren vil gøre mere ud af at fodre både tæve og hvalp rigtig - OG informere sine hvalpekøber om hvad der er godt og hvad der er skidt, men foder og avl.

    Men du svare ikke på, hvor stor arvligheden er - for du skriver jo, at du mener at den er laver en det DKK siger ?? Hvor lavt mener du den er ?? og hvor har du din dokumentation fra ??


  • #53   19. mar 2007 Jeg tror en medvirkende faktor til DKKs kendelser er irritation, irritation over at opdrætterne lader sagerne komme så vidt .............. er det ikke også tyndt hvis en opdrætter ikke har så meget pli at de frivillilgt og på eget initiativ forsøger at afbøde den sorg som en syg eller død hvalp forårsager?? Tilbagebetaling/ny hvalp??

    Har hvalpen en skavank som man kan helbrede er det vel alm pli at opdrætter betaler 50% medmindre skavanken er 100% arvelig og kendt på salgstidspunktet??


  • #54   19. mar 2007 Susanne, man vil altid komme til at erstatte 100 %, hvis en hvalp skal aflives pga f.eks HD, uanset hvordan det er opstået, arv, miljø eller fodring eller andre ting. Sådan er reglerne.
    For at være ærlig, kan jeg ikke huske at have set ved DKK, at de mener at 33 % er arveligt, så jeg er ked af at have kommet med den udtalelse(men har nok sagt det i den forbindelse med, at man skal erstatte hunden 100 % ved aflivning) Ved at de i rottweileren(klub blad for rottweiler klubben, havde skrevet en artikel om netop de faktore, der spiller ind, og hvor meget fodring betød osv. Men jeg kan heller ikke huske, hvor mange % de mente at arvelig havde. I øjeblikket er mine blade pakket ned, pga flytning, men vil gå i gang med at lede efter dem, for det var en rigtig god artikel. Har du et link, hvor jeg kan se det med arveligheds %én.

    Stine, nej der er helt sikkert ingen, der vil påføre sin hund smerte med vilje, derfor skriver jeg også i PRINCIPPET, men mange gange er det uvidenhed, også selvom man har fortalt dem flere gange, hvad de ikke skal gøre for at hindre problemer.

    Nete, ja, det tror jeg også at du har ret i. Jeg plejer nu også uden problemer at betale penge tilbage, der er ingen grund til at køber skal køre klagesag for at få sine penge. Og det må helt sikkert være tragisk at finde ud af, at den har dårlige hofter, selvom hunden i mange tilfælde sagtens kan leve med det.
    Hvis folk ved, at hunden har en skavank, hvad enten det er HD eller lign, og det står i kontrakten, så kan de ikke komme og kræve noget, men ja, det er normalt, at man betaler mellem 1/3 og ½ af købsprisen retur alt efter hor slemt det er.
    Og Nete, du har helt ret i det med uvidenhed, der ville jeg også klart foretrække at betale pengene retur i stedet for en ny hvalp.


  • #55   19. mar 2007 en hvalp der ike har gener skal ikke medføre tilbagebetaling, hvis den er solgt som familiehund ................. det er efter min mening helt ude i hampen ............. helt urimeligt hvorfor skulle ejeren have erstatning de har jo fået hvad de betalte for nemlig en udemærket familiehund??

  • #56   19. mar 2007 Nete, sådan er det desværre ikke, hvis hunden har HD(D-E) eller AD: 3, så SKAL man betale penge retur, også selvom hunden er købt som familiehund. Det er i hvert fald helt sikkert, at hvis køber går til kennel klubben for at vil have sine penge, så vil man tabe i en klagesag.

  • #57   19. mar 2007 Lykke - Du skriver..




    Skrevet: 19-03-2007 19:21:57
    , sådan er det desværre ikke, hvis hunden har HD(D-E) eller AD: 3, så SKAL man betale penge retur, også selvom hunden er købt som familiehund. Det er i hvert fald helt sikkert, at hvis køber går til kennel klubben for at vil have sine penge, så vil man tabe i en klagesag.

    Skal avler så have hunden retur, eller beholder køber hunden efter pengene er refunderet.. ????


  • #58   19. mar 2007 Hvis køber vælger at beholde hunden, betaler man "kun" en del af pengene tilbage, nogle betaler 1/3 af prisen andre det halve, mens hvis hunden er mærket af sin HD og derfor skal aflives, så betragtes handlen som ophævet, og opdrætter skal betale alle penge retur til køber. Som hovedregel, har opdrætter krav på at få hunden retur hvis handlen skal ophæves og skal betale pengene retur, med mindre hunden er så dårlig, at dyrlægen etisk siger at den skal aflives.

  • #59   19. mar 2007 lykke: det var mig der skrev at DKK siger 33% - du sagde at tallet er laver et det tal som DKK kommer med - alså laver end 33%

  • #60   19. mar 2007 Jeg kan ikke forestille mig at det vil være den afgørelse en civil domstol vil nå frem til ............. men hvis der ikke er nogen der stævner DKK ved alm domstol så får DKK jo lov til at fastsætte reglerne ................. synes I det er fair??

  • #61   19. mar 2007 Susanne, ja, det er jeg klar over, at det var dig, der skrev det, men har du nogen steder du kan henvise til på DKK´s hjemmeside eller lignende, hvor det står?

    Nete, jeg er fuldstændig enig med dig. Selvfølgelig skal folk have en erstatning, hvis de ikke køber den vare, de har betalt for, men hvis der KAN være tvivl om, hvor problemet stammer fra, så er det opdrætter, der må punge ud. De kører jo efter den regel, at hvis f.eks hunden inden for 6 mdr får konstateret HD, så formoder man, at det var der på købstidspunktet, og man skal som sælger selv bevise, at det ikke var der på købstidspunktet for at få medhold, men det er altså levende dyr vi har med at gøre, der kan altså ske meget på 6 mdr.

    Problemet er, at DKK har monopol på markedet, tror du ikke at hvis du som opdrætter slæber dem i retten og vidner over dem, så er du nok ikke den der står øverst på deres hitliste, hvis du overhovedet kan få lov at være opdrætter hos dem. For så handler am vel ikke i deres tro? Så kan det nok være svært fremover.
    Og er man ikke med hos dem mere, ja så er der ikke meget ved at være opdrætter, hvis man gerne vil være noget internationalt også.

    men alt i alt synes jeg også at det er meget forkert at sætte hunden ved siden af almindelige ting, når det kommer til købeloven. For som sagt så er det et levende væsen, og det er ikke alt vi som opdrættere kan tage højde for, vi kan gøre vores bedste ja, men vi kommer til at erstatte alligevel, hvis vi ikke kan bevise "uskyld".


  • #62   19. mar 2007 Lykke: jeg skal lede efter det - men har det fra den tidliger dyrlæge hod DKK - Helle...? og har også læst det andre steder.

    Mener bestemt også at det bliver nævnt op opdrætteruddannelsen - tjekker lige efter


  • #63   19. mar 2007 Susanne, ok tak:-)

  • #64   19. mar 2007 Lykke: så fandt jeg papirerne fra DKK's opdrætteruddannelse - som jeg var på i november 2006 - det var dyrlæge Birgitte Schøtz(staves??)

    Her skriver de at:

    HD er 20 til 40 % arveligt - alt efter race

    AA er 70% arveligt og dermed nemmer at avle væk fra, end HD


  • #65   19. mar 2007 Ok, tak.

    Synes bare stadig, at det så er underligt, at det kan udløse fuld erstatning, når det er med de %´er, så kan jeg bedre forstå med AD. Men det kan du jo ikke gøre for:-)

    tror man ville få svært ved at få erstatning for en video i en forretning, hvis der var 60- 80% chance for at det ikke var en fabriksfejl.


  • #66   19. mar 2007 Lykke: jeg tror at DKK vil lade tvivlen komme køber til gode - det er jo ikke god reklame at have ulykkelige hvalpekøber.

    Selv har jeg solg en hvalp til et par der valgte at cykle med den - kun 4 mdr gammel og lade den gå på trapper.
    Jeg har så heldigvis gemt mailene, hvori vi diskutere problemet - så de skal bare prøveat søge om erstatning, hvis det er gået galt. Heldigvis er hunden efter to A forældre og ud af god familie - så jeg håber det går - for taberne bliver jo hunden


  • #67   19. mar 2007 Susanne. Jeg kan godt forstå, at du ikke vil erstatte den hvalp, hvis der bliver noget. Men du har helt ret, taberen er hunden, uanset om man skal af med penge eller have penge(alt efter hvilken part man er i sagen)
    Men det er nemlig sjovt, at de sætter hvalpekøberne over os, da det netop er opdrætterne, der sørger for, at de overhovedet kan få løn. For en hvalpekøber behøver jo ikke at være medlem for at lave en klagesag, de betaler jo bare 500 kr, og hvis de får medhold i sagen, så får de sandelig pengene retur.


  • #68   19. mar 2007 Lykke: DKK acceptere også afgørelser truffet i forbrugerklagenævnet og det kommer der til at stå i mine købskontrakter, fra nu af - for de er mere fair overfor sælger, end DKK er. Ikke at jeg vil løbe fra mit ansvar, men ret skal være ret

  • #69   19. mar 2007 Jeg er helt enig, selvfølgelig skal man ikke løbe fra sit ansvar, men mener også at ret skal være ret. Hvad vil du skrive, at hvis de vil klage, skal det gøres i forbrugerklage nævnet? Eller hvad. Det kunne være at man selv skulle begynde på det.

  • #70   19. mar 2007 Jeg vil i købskontrakten, skrive, at enhver tvist mellem køber og sælger skal afgøres i forbrugerklagenævnet - det skriver køber så under på og så er den ikke længer - så er det der, der skal klages

  • #71   19. mar 2007 Ok det lyder fint, men hvad hvis de alligevel klager til DKK, vil du så trække dem i retten(køber altså) for jeg tror næppe, at DKK ikke tager klagen alvorlig, selvom de har skrevet under på det i købekontrakten, at de skulle klage igennem forbruger klage nævnet. Og retter man sig ikke efter deres domkendelser, så ryger"bevillingen" jo.

  • #72   19. mar 2007 jeg vil da overfor DKK fremføre at sælger og jeg har indgået en juridisk aftale, som hedder at evt tvister afgøres i forbrugerklagenævnet og da DKK acceptere deres afgørelser, tror jeg da ikke at de vil modsætte sig det.

  • #73   19. mar 2007 ja, jeg håber da, at det kan lade sig gøre.
    Desværre er der nogle aftaler, der ikke er mere værd, end det papir de står på. F,eks hvis du har 1. købsret på dine hvalpe, og køber sælger hunden, uden at du ved det. Så vil DKK ikke hjælpe dig. Så skal man trække dem i retten, og så ved jeg ikke om de så er nød til at hente hunden hjem, eller hvordan. Men som sagt vil DKK ikke gøre noget, selvom det er et fast punkt på deres købsaftale.


  • #74   19. mar 2007 Lykke: mener bestemt at DKKs jurist på opdrætteruddannelsen sagde at det gik.
    Men fordi at man er nød til at slæbe folk i retten, hvis de foeks sælger hunden, selv om du har forkøbsret, så opfordre DKK til at man fastsætter en bod, som køber skal betale hvis købskontrakten ikke overholdet - feks på 20.000 kr - så er der penge at føre en retsag for - og det skræmmer uærige folk, når de skal op med penge


  • #75   20. mar 2007 Jeg mener at bagatel-grænsen for at føre et civilt søgsmål er på omkring 30.000 kr så derfor skal boden være på min. det. Men måske tager jeg fejl?





  • #76   21. mar 2007 louise - det nævnte juristen ikke det mindste om - men det er da en vigtig ting lige at få på det renen - hmmm, hvor mon man kan tjekke det ??

  • #77   21. mar 2007 Svenskerne er faktisk temlig strenge med deres HD krav. De har krav (afhængig af race selvfølgelig) som gør, at du ikke kan få stambogsført dine hvalpe. Langt flere racer der har HD krav end vi har i DK.

    I DKK skal HD status blot være oplyst for langt de fleste racer.... Kun ganske få har desideret krav. Det er så indenfor raceklubberne kravene er.

    Heidi


  • #78   21. mar 2007 Heidi, ved at for rottweilere, skal hunden helst være HD/AD fri, men de kan godt registrere hvalpe efter den. Problemet kommer så først, når de skal forsikre hunden, det kan de ikke, hvis status på hunden ikke er fri. Dertil er jeg faktisk i tvivl, om man overhovedet kan få hvalpene på den svenske rottweiler klubs hjemmeside, hvis forældrene ikke er frie.
    Så ja, de har stregere krav deroppe. Men jeg vil ikke sige, at det kun er få racer i DKK, der har krav om HD, langt de fleste store racer har HD restriktioner ud over at de skal være fotograferet .


  • #79   21. mar 2007 Bullmastifferne skal være HD og AA fotograferet og kan kun få registreret afkom after sig hvis HD=A,B eller C og det anbefales kun at bruge hunde med max AA=1 ................ det er mit indtryk at vi er det eneste land med så strenge restriktioner ............ men jeg forsøger at finde ud af om det er korrekt hvilket er ganske svært idet DKK ikke har en samlet oversigt.

  • #80   21. mar 2007 Glemte lige at sige, at skriver man noget om, at man erstatter HD status det og det eller AD status det og det med x antal kroner, så skal man huske at skrive på købsaftalen, at det gælder ligesom købeloven i 2 år, ellers har man lige givet hvalpekøber livstids garanti på hvalpen. Altså dette gælder for al ekstra garanti.

  • #81   21. mar 2007 Lykke J. Ja det er sandt med købeloven, i min kontrakt skal hunden være HD fotograferet inden 2,5 år. Derfor så giver jeg dem 1/2 ekstra, hvilket de alle er informerede om.

    Heidi


  • #83   22. mar 2007 ?
    jeg kan ikke se fornuften i at avle på D og E Bullmastiffer? på verdensplan er racen jo ikke så lille som Curly Coated retriever og avlsmaterialet er ikke nært beslægtet med hinanden? indlægget er fornuftigt fordi der bliver taget højde for HD selvom racen er lille og det næsten er umuligt at fremskaffe avlsdyr, men sådan ser det jo ikke ud på Bullmastiff racen...?


  • #84   22. mar 2007 Anja
    Jeg synes stadig at der er tale om en dårlig undskyldning når man avler på hofter med status D E. Og i sidste ende er det sig selv og racen man gør en bjørnetjeneste hvis man står med et kuld hvor man er nødsaget til at aflive 25- 75% af kuldet alt efter hvor dominante forældrenes genotype er.
    Men hvis man kan avle på HD ud fra den hypotese at man kan forbedre racen og hofterne er en mindre faktor så kan man vle benytte de samme argumenter når der er tale om hunde der falder ud for racestandarden, og her vil jeg foretrække at benytte en mindre racetypisk hund fremfor en hund med HD. Argumentet er at hunden lider ikke under at være mindre racetypisk og man vil kunne parre med en racetypisk hund der på alle måder lever op til standarden og så må man "kassere" de 5 af kuldet som ikke vil leve op til standarden, men derfor jo godt kan blive fine hunde alligevel, og dermed er racen sikret.

    Jeg synes stadig, af kærlighed ti min race og til dyr i det hele taget, at det er en unødig risiko at løbe at avle på D -E hofter. Og synes alle disse teorier er dårlige undskyldninger for at få lov til at benytte sin hund i avl. Men det handler om at kunne se sig selv i ansigtet og stå inde for de valg man træffer, og det vil jeg ikke kunne i dette sprøgsmål.
    DKK tager også hensyn til racerne og nogle hunde er mere løse i leddene så om en hund har det ene eller andet kryds tror jeg at der er taget højde for hos DKK.

    For god ordens skyld så har jeg selv en tæve med D hofter.

    Kigger ind i nat hvis jeg skal svare på noget - skal på job.

    / Trine


  • #85   22. mar 2007 5 = %

  • #86   22. mar 2007 i tyskland kan du da heller ikke avle på en bullmastiff med D hofter? og i sverige fører de strenge statestikker over hvor mange D hunde der bliver brugt i avl...så mon ikke det en dag bliver de andre lande der følger efter?
    Mht AA...så er du jo velkommen til at søge dispensation når du vil have en udenlandsk han til avl?

    og hvorfor vil du have at andre lande skal have samme regler som DKK når du ikke bryder dig om de regler de har i bund og grund?

    At importere hunde fra andre lande er en risici uanset hvilke avlsrestriktioner de pågældende lande har?


  • #87   22. mar 2007 I Sverige er det en regel at HD status på en Bullmastiff skal være kendt før den må indgå i avl? så at importere en Bullmastiff derfra uden at kende HD status på forældrene er ikke muligt....? (medmindre det er en hvalp der er ud af et kuld af import sæd uden HD oplysninger og en svensk tæve med HD oplysninger)

    hvis man ikke er intereseret i at tage chancer i avlen, synes jeg at man skal finde sig en anden "hobby"...-jeg har importeret en hanhund som jeg kender stort set alle HD oplysninger på i min. 6led bagud...og alligevel står jeg i dag med en hund med elendige hofter? -så i bund og grund kunne jeg lige så godt ha købt en hund fra USA som ikke er hverken HD fotograferet eller penn hip'et...hvorpå jeg så kunne ha ventet i 18mdr på et HD resultat og benyttet mig af ham på en A tæve hvis hans hofter var OK, -som det var min oprindelige plan med Goya....den eneste forskel ville være at jeg kendte HD anerne bag ved Goya og kun ville være i stand til at kende HD oplysningerne på en Amerikansk import og ikke anerne....


  • #88   22. mar 2007 Respekt modige Anja J **SS**

    Jeg er ked af at høre at Goyas hofter ikke er så gode!!

    hvad mener du med "tage" chancer i avlen"??

    De springende punkter er vel:

    1. hvornår er hunden syg?? hvordan kan den pludseligt blive syg af at krydse grænsen mellem Danmark og Sverige?

    2. Er det ikke et problem for retsbevidstheden, at opdrættere der er placeret temmeligt tæt på hinanden har forskellige betingelser??

    3. Er det ikke er problem at danske opdrættere i udstrakt grad viser deres holdning til HD restriktionerne ved at parre deres A,B og C hunde med udenlandske D-hunde?

    4. Er det ikke et problem at vi har en specialklub der ikke er indstillet på at lave sundhedsundersøgelser?? er det fordi de regler de selv har været med til at vedtage er uvæsentlig for bullmastiffens sundhed? også på HD områset?

    5 Er HD den væsentligste målsætning for avl af bullmastiff? eller betyder hysteriet at vi slet ikke ser de sygdomme der både forringer hundenes liv og slår dem ihjel alt for tidligt?? og igen hvorfor interesserer vores specialklub sig slet ikke for problematikken??

    og Anja har jo fat i noget .................... hvad gør vi lige med de små racer?? vi bliver vel nød til at se fremad og sikre at fremtidige generationer bliver stadig bedre på alle områder men bruge det avlsmateriale vi har her og nu........................ og bullmastiffpopulationen i verden, jeg tror ikke de er bedre end de danske bullmastiffer med hensyn til HD, jeg kan ihvertfald ikke læse det ud af pennhip resultaterne ............. (af de 1000 bullmastiffer (amerikanske primært) der var blevet pennhipet var der ca 10% der havde bedre hofter end mit A-kuld)


  • #89   22. mar 2007 Ja det er let at sige at 10% havde bedre hofter end ens eget kuld hvis de registrerede alle har HD-D - så det tegner intet billed at skrive sådan.


  • #90   22. mar 2007 om det skulle være så er man så ikke nød til at forholde sig til den virkelighed og arbejde frem ad på den bag grund??

    Og tak skal du have jeg er også rigtig stolt af det **SS**


  • #91   23. mar 2007 Som sagt - det tegner ikke en races sundhed - kun dens gennemsnit.

    Men iøvrigt er penn-hip nok vejen frem hvis man vil avle mod et bedre gennemsnit inden for grupper der tegner sig for HD som værende standard. Og jeg tror at når/hvis det bliver anerkendt at læse nationalt skal DKK nok anerkende Penn-hip som undersøgelses metode.
    Ingen vil underlægge sig et monopol som ophavsretten idag beskytter. Og det er ikke til gavn for hundende!


  • #92   23. mar 2007 Kære Louise

    Hvorfor vil du ikke besvare mine spørgsmål??


  • #93   23. mar 2007 Undskyld Karin men jeg forstår ikke hvad du mener???

    Men iøvrigt er penn-hip nok vejen frem hvis man vil avle mod et bedre gennemsnit inden for grupper der tegner sig for HD som værende standard?????????????

    Ingen vil underlægge sig et monopol som ophavsretten idag beskytter. Og det er ikke til gavn for hundende!??????????


  • #95   23. mar 2007 Hej Anja

    Jeg synes det lyder interessant at din race heller ikke har symptomer af HD gælder det både D og E hunde og alle hunde eller ser billedet mere nuanceret ud?? Har I foretaget nogle undersøgelser af Hd og symptomer??

    Mvh


  • #96   23. mar 2007 Anja
    Jeg siger ikke at man skal aflive hunde med HD, og det må du have misforstået hvis du læser mit indlæg sådan. Jeg mener at man skal holde sig langt fra at avle på hunde med dårlige hofter da det kan få fatale konsekvenser for racen og vi ønsker vel alle at opretholde en god og sund race.
    Konsekvensen af at avle på dårlige hofter KAN betyde at man er nødsaget til at aflive pga mange smerter og dårlig livskvalitet for hunden - nu har du så desværre ikke kendskab til alle hundene i det kuld du omtaler, efter alv på en HD hund og en med A hofter ( mener at huske det var dig ellers undskylder jeg... )
    Jeg synes det mindste man kan gøre som "seriøs" opdrætter når man tager chancer og alver som du har beskrevet ovenfor, at man så også forpligter sig til at alle hvalpe i det kuld bliver undersøgt for HD og registreret så man har en bedre fornemmelse af hvordan fremtiden ser ud.
    Mit problem er blot at man ikke med sikkerhed kan sige hvilke gener der spiller ind og hvor mange af disse der har indflydelse på denne lede sygdom, og derfor kan du sagtens lave et kuld der er mere eller mindre fri af HD, men bærer af de syge gener og de efterfølgende kuld kan blive slemt ramt af sygdommen - har vi råd til at spille russisk roulette med vores race?

    Håber jeg fik svaret dig.

    / Trine


  • #97   23. mar 2007 Kære Louise

    Hvorfor vil du ikke besvare mine spørgsmål??





  • #98   23. mar 2007 Kunne se jeg ikke havde svaret dig...

    Nu taler jeg ikke om din race, men generelt om små racer og deres sundhed. Og mht til at benytte ikke racetypiske hunde i avl fremfor hunde med HD, (men det kunne også være sygdomme som cancer, Epilepsi, allegi eller en hvilken som helst anden sygdom) det var blot et eksempel for at illustrere at JEG aldrig vil benytte en hund med en eller anden form for genetisk sygdom i avl, hvad du gør er din sag. Jeg synes ikke at din historie retfærdiggører at man avler på hunde med HD D- E hofter og så er det for mig ligegyldigt om avlshundene lider under symptomer eller ej - vi ved simpelthen ikke nok om hvordan en sådan kombination vil have indflydelse på kommende racer, og indtil da ser jeg det som at gøre sin race en bjørnetjeneste.
    Nu spørger du mig hvor jeg vil have i skal tage hen og finde ikke racetypiske hunde for at kunne avle på disse istedet for hunde med HD.
    Hvis de bedste hunde findes i New Zeland ja så ville jeg tage dertil og lave en parring eller satse på en hund herfra...

    For lige at sætte dit argument på spidsen ville du så også synes det var i orden at parre far/ datter mor/søn for at "redde" racen?????

    / Trine


  • #99   23. mar 2007 og der skulle selvfølgelig ikke stå kommende racer, men kommende hvalpe... Sorry

  • #100   23. mar 2007 og nu er jeg desværre nødsaget til at logge af, men skal da nok svare når jeg har tid igen i weekenden.

    God weekend til jer alle.

    / Trine


  • #101   23. mar 2007 Nete! jeg har simpelthen ikke været hjemme men på arbejde, og min mor er med på min profil så hvis den har "lyst" online så er det fordi hun har været på og ikke jeg.........................

    hvad mener du med "tage" chancer i avlen"??

    Du ved udemærket godt hvad jeg mener......der er en risici faktor som man ikke kan tage højde for når man importere hunde, nøjagtig som når man avler...det er levende væsner man har med at gøre.....og ikke alt kan forudsiges.....

    De springende punkter er vel:

    1. hvornår er hunden syg?? hvordan kan den pludseligt blive syg af at krydse grænsen mellem Danmark og Sverige?

    Hvad hentyder du til? at have D status er lige så grelt i DK som det er i Sverige, og der bliver da ført strenge statestikker over de hunde der bliver anvendt i avl i Sverige, for bla at holde øje med om der er et stigende problem med D og E hunde i avl....det er jo også derfor at svenskerne ikke ser fint på at nogle danskere vælger at udnytte deres "manglende" avlsrestriktioner og sender deres hunde med svær HD derop for at få hvalpe og påvirke deres avlsstatestikker negativt da hvalpene jo bliver registreret dér....

    2. Er det ikke et problem for retsbevidstheden, at opdrættere der er placeret temmeligt tæt på hinanden har forskellige betingelser??

    Hvorfor?...ja undskyld...men er man mere til de svenske regler, ja så ligger malmö da ikke så langt væk.......

    3. Er det ikke er problem at danske opdrættere i udstrakt grad viser deres holdning til HD restriktionerne ved at parre deres A,B og C hunde med udenlandske D-hunde?

    Har du ikke selv vist din holdning til de danske avlsrestriktioner ved at sende en D tæve til Sverige?

    4. Er det ikke et problem at vi har en specialklub der ikke er indstillet på at lave sundhedsundersøgelser?? er det fordi de regler de selv har været med til at vedtage er uvæsentlig for bullmastiffens sundhed? også på HD områset?

    Der har faktisk været et avl og sundhedsudvalg....det blev forsøgt taget op igen, men dén snak skal du vist ha med formanden...man kan jo håbe på at det udvalg vil komme op og køre igen i den nye bestyrelse...

    5 Er HD den væsentligste målsætning for avl af bullmastiff? eller betyder hysteriet at vi slet ikke ser de sygdomme der både forringer hundenes liv og slår dem ihjel alt for tidligt?? og igen hvorfor interesserer vores specialklub sig slet ikke for problematikken??

    Nej...det er helheden der bør være målsætningen for alle opdrættere....og jeg ser ikke avlsrestriktionerne som hysteri, men en grænse som ikke skal overskrides da det er de regler jeg har valgt at følge ved at være medlem af DKK......


  • #102   23. mar 2007 - Jeg har aldrig set den statistik har du?? Fortæller du mig at de har et indirekte forbud mod at producere "for" mange D og E hunde??

    -Nej Malmø er relativt tæt på men det besvarer ikke mit spørgsmål .............. er det ok i for os danskere med vores klare holdning om sundhed at der frit kan importeres hunde fra syge (D&E) hunde i Norge, Sverige og Finland??

    -Jeg står altid ved min holdning og gover den gerne til kende men hvad med alle de andre der gør præcist det samme men ikke gider tage diskussionen?? Og for de svagthørende skal jeg gerne gentage et avlsforbud på D hunde er ikke ok af flere grunde men et meget væsentligt er faren for matadoravl ............... og så synes jeg ikke de danske hunde er så gode at vi kan sætte os afslappet tilbage, synes du?? ........og hvad er det vi hører fra Norge og Sverige ?? hundene dør alt alt for tidligt af cancer ..................... så problemerne for vores race er i langt højere grad cancer og ??? ja desværre kan jeg ikke fortsætte fordi bestyrelsen ikke har fundet det nødvendigt at lave en sundhedsundersøgelse.

    - Ja der var et sundhedsudvalg og jeg var også med i det og vi stillede en række forslag men de blev syltet ............... vil du helt oprigtigt mene at en mand (formanden) er eneansvarlig for en bestyrelse på 5 personers arbejde, hvad er det lige han har på de andre hvis han kan skræmme dem til tavshed?? vil du også agere således hvis du bliver valgt ind?? ikke se- ikke høre- ikke mene???

    -Ok jeg vil tolke din sidste sætning som udtryk for at du vælger at underkaste dig tidens autoriteter uden nysgerrighed uden kritisk sans?? fair nok det er der mange der har valgt igennem historien men hvad kan du så tilbyde i bestyrelsen??
    -


  • #103   23. mar 2007 Sig mig.... er der meget få Bullmastiffer i verden?
    Og af dem der findes rundt om - er det kun et ringe antal der er HD og AA fotograferet?


  • #104   24. mar 2007 Det er aller venligst blevet tilbudt fra den anden side af havet at vi kunne få lov til at se dem over skulderen i deres statestikker og "forskning", og det vil jeg helt sikkert benytte mig af hvis jeg kommer ind i bestyrelsen for det mener jeg vi kan lære noget af og få et bedre samarbejde ud af...som det ser ud nu så er det samarbejde vi har haft med nabolandene sverige/norge ved at smuldre pga nogle folk's manglende moral til at forholde sig til de regler vi nu engang har i DKK!

    jeg skal med glæde besvare dig på spørgsmålet, men det er MIN holdning der kommer til syne dér og ikke samtlige Bullmastiff ejeres holdning for den kan jeg så sandelig ikke stå inde for!
    Jeg er selv ejer af en D han....so be it...jeg kan ikke gøre noget ved dét andet end at nyde ham i den tid jeg har ham..jeg har ingen trang til at snyde mig selv og racen ved at sætte ham i avl i et andet land med mildere avlsrestriktioner selvom tilbuddet allerede har været dér...han er af en linie fra Tyskland med ok HD resultater hvor risikoen var der for HD og jeg valgte at ta chancen...ligesom jeg vil vælge at ta chancen en anden gang hvis jeg kan spotte fordele der opvejer den risiko der kan være for at få HD...fx en amerikansk import hvor jeg vil svæve i det uvisse hvis opdrætteren ikke engang har penn hip'et..hvor skal jeg så få viden om HD/penn hip status fra om forældredyrene, ved en sådan import?

    Hvor ser du faren for matadoravl?.......det er da ikke umuligt at importere nye hunde er det?

    Jeg hentyder til at du kan snakke med formanden om det og ikke med mig om det!!!!!!!??????(JEG er ikke ansvarlig for de beslutninger der er blevet taget i bestyrelsen?)
    Men hvis du ikke var tilfreds med hvad der (ikke) skete i avl og sundhedsudvalget....jamen så hviler lorten vel også på dig og de andre medlemmer af det udvalg...DU er jo selv medansvarlig i at der intet er sket.....

    jeg har selv valgt at jeg vil være opdrætter under DKK og dermed også valgt at følge deres regler.......den kritiske del af det kan jeg gemme til mit opdræt, -selvom jeg ikke ser umuligheden i at opdrætte hunde efter de regler vi har i DBK/DKK...og så kan du så tolke det nøjagtig som du har lyst til, for vi to ser ikke ens på tingene og det kommer vi aldrig til -så hvorfor forsøge....

    Det undre mig tit hvorfor du stiller så mange spørgsmål og driver hetz på de der ikke svarer dig, når du selv er rigtig god til let og elefant at springe over de spørgsmål der bliver stillet til dig.............................



  • #105   24. mar 2007 Nu er der mange have i verden så hvilket hav taler du om??

    Hvad har samarbejdet med Norge og Sverige bestået i?? og hvordan skulle det tage skade af at Kennel Knorr lånte en Kennel Knor hund fra Danmark fordi kennelens egen hund var druknet??

    Import af 1 hund er en ganske ressourcetung handling det er efter min mening langt at foretrække at kunne hente gener fra mange forskellige hunde ved at hente sæden i udlandet................... og er der nogen indenfor den nære fortid der har haft succes med det?? Nævn lige hvem hvis du mener der er nogle eksempler.

    Da vi ikke har nogen kompetence i sundhedsudvalget har jeg svært ved at se at vi har noget ansvar?? Vi kunne ikke andet end rykke og det gjorde vi mange mange gange ................... men du har jo adgang til referater fra bestyrelsen så måske kunne du se hvorfor der ikke var interesse for sundheds arbejdet??

    Mener du at formanden er den eneste person i bestyrelsen der træffer beslutninger?? for så behøver vi ikke alle de andre?? er der ikke et fælles ansvar for alle bestyrelsesmedlemmerne??

    Skal jeg forstå dig således at du mener at man ikke kan være opdrætter under DKK og samtidig kritisk??

    Jeg stiller spørgsmål fordi jeg er interesseret i svaret og jeg mener ikke jeg driver hetz, hvori består hetzen??


  • #106   24. mar 2007 Nu er der mange have i verden så hvilket hav taler du om??

    -er du selv stolt af at fremhæve din inteligens som værende extremt lav....det var sverige/norge der blev nævnt ik....

    Hvad har samarbejdet med Norge og Sverige bestået i?? og hvordan skulle det tage skade af at Kennel Knorr lånte en Kennel Knor hund fra Danmark fordi kennelens egen hund var druknet??

    Har du set nogle svenskere/nordmænd på vores udstillinge efter det?+at vi alle bliver skårret over én kam som værende ret ligeglade med de regler vi har i DKK/DBK...

    Import af 1 hund er en ganske ressourcetung handling det er efter min mening langt at foretrække at kunne hente gener fra mange forskellige hunde ved at hente sæden i udlandet................... og er der nogen indenfor den nære fortid der har haft succes med det?? Nævn lige hvem hvis du mener der er nogle eksempler.

    Hmm....er de danske hunde vi har i dag ikke fulde af gener fra importer fra andre lande....? er du selv utilfreds med Håkon?-han er ud af import linier....?

    Da vi ikke har nogen kompetence i sundhedsudvalget har jeg svært ved at se at vi har noget ansvar?? Vi kunne ikke andet end rykke og det gjorde vi mange mange gange ................... men du har jo adgang til referater fra bestyrelsen så måske kunne du se hvorfor der ikke var interesse for sundheds arbejdet??

    Desværre....jeg har ikke adgang til andet end de gamle papirer som min mor har overladt til mig og det er private oplysninger som hun selv har indsamlet...ikke klubben eller bestyrelsen....så mht referaterne så må du nok igen kontakte formanden når han kommer hjem fra ferie og så få en redegørelse for det....ellers kan du jo prøve med referanten...?

    Mener du at formanden er den eneste person i bestyrelsen der træffer beslutninger?? for så behøver vi ikke alle de andre?? er der ikke et fælles ansvar for alle bestyrelsesmedlemmerne??

    Formanden valgte selv at han ville være en del af avlsudvalget, derfor bør du kontakte ham mht avl og sundhedsudvalget da det er hans bord og ikke de andre bestyrelsesmedlemmers?? -skal jeg henvise til dumheden i det spørgsmål også? eller kan du bare godt lide at spilde min weekend på ordkløveri?

    Skal jeg forstå dig således at du mener at man ikke kan være opdrætter under DKK og samtidig kritisk??

    Jow...kritisk med sine valg, og ikke bare ude på at omgå de regler der nu engang er der i DKK...det er ikke umuligt at avle med de regler vi har, medmindre man nægter at indse at ens eget avlsmateriale bare ikke lever op til de regler......

    Jeg stiller spørgsmål fordi jeg er interesseret i svaret og jeg mener ikke jeg driver hetz, hvori består hetzen??

    Du har da ingen interesse i svarret medmindre det er et svar der behager dig og din synsvinkel? læs de andre tråde?? først ber du om svar i en saglig tone, for derefter at kravle ned på børnehaveklasse nieavu i dine egne svar fordi svarrene fra andre simpelthen ikke passer dig...svar som folk faktisk bruger tid på at skrive til dig, for at tilfredsstille din "nysgerrighed"....og så er du så arrogant at tro at du har eneret på IKKE at svare på de spørgsmål der bliver stillet til dig....

    Hetz.........

    Kære Louise

    Hvorfor vil du ikke besvare mine spørgsmål??


    Skrevet to gange i denne tråd...........hvorfor er MIN mening så vigtig for dig?


  • #107   24. mar 2007 Sig mig.... er der meget få Bullmastiffer i verden?
    Og af dem der findes rundt om - er det kun et ringe antal der er HD og AA fotograferet?


    Nej....Bullmastiff'en er IKKE en race der er truet af udryddelse eller på verdensnaturfondens liste for truede dyrearter..........der er masser af Bullmastiff'er på verdensplan så kreativiten behøver ikke være viiiiiiiildt stor for at skaffe nyt blod hjem...problemet er at de er dyre at indkøbe og chancerne for noget godt er ikke altid lige store uanset hvilket land man kigger efter dem i....

    HD og AA fotografering er jo ikke så udbredt på verdensplan, men Bullmastiff'en er ikke dårligere stillet end så mange andre racer, så hvorfor lige fremhæve dem som værende en extremt vanskelig race at avle....?


  • #108   24. mar 2007 Formanden var ikke medlem af avlsudvalget, er de andre bestyrelsesmedlemmer, så medansvarlige for den syltning af den danske forskning??

    Overfortolker du ikke det faktum at der ikke er svenskere og nordmænd på vores udstillinger? Har der nogensinde været det og kunne det skyldes at de ikke bliver inviteret??

    Erfaring og forskning i Norge og Sverige nu må jeg le, jeg troede faktisk du mente England eller USA.

    Jeg fatter ikke hvordan du kan synes at det er optimalt at købe en hvalp i udlandet, der måske bliver ok, (man kan være rimelig sikker på at de udenlandske opdrættere ikke sender det bedste udenlands) set i forhold til at bruge sæd fra de bedste hanner i verden som har bevist at de er super gode og giver supergode børn(hvalpe) ???? Der må gemme sig noget i det som jeg ikke forstår? og jeg vil rigtig gerne forstå hvad der får dig til at have den holdning.

    Kom nu ind ikampen ................ selvfølgelig skal vi ikke være "sorte slyngel" men det ville da være en fremgang hvis opdrætterne kunne få etableret et aflæsningssystem i forhold til det engelske, så vi kunne hente sæd fra England synes du ikke??? ................. eller er det endnu et eksempel på forbryderagtig adfærd??

    Min filosofi:

    Jeg kan ikke bruge en han der ikke er albuefotograferet på Hera fordi hun er 1/! men det hiindrer ikke at jeg synes at opdrættere uden A/A kan fortjene at få dispensation til import at sæd.

    Jeg vil aldrig bruge en han med mindre end A eller B eller en status bedre end gennemsnittet, men det er min vurdering simpelthen fordi jeg ikke kan leve med det. Men folk der har flere kuld med A hunde hvor der pludseligt kommer en D kan for min skyld uden jeg bliver spor fornærmet godt får dispensation til at bruge den pågældende hund..................... og jeg mener også at det vil være fornuftigt at give dispensation når hunden er pennhipet........................ synes du det er forbryderagtig tænkning??

    Jeg vil undlade at kommentere de personlige flabede sider af sagen ...................



  • #109   24. mar 2007 tsk tsk hvor det lyser igennem at der er en her der prøver at indhente "gratis" materiale og viden - samt har noget fordækt kørende!


  • #110   24. mar 2007 Kære Karin

    Det må da uddybes **GG**


  • #111   24. mar 2007 Præcis mine tanker: Det må uddybes!!

  • #112   25. mar 2007 Jahhhh du giver altid diskussionen et ekstra pift og kedelig kan man ikke beskylde dig for at være ***GGGG***

  • #113   25. mar 2007 Jeg vil så undlade at kommentere mere da jeg tilsyneladende er den der skal svare på mest hér, og ikke føler nogen trang til at drive hetz på dem der ikke svare på spørgsmålene....

    og dog.....for jeg vil da godt vide hvad du vil med lige præcis det engelske sæd....uden HD,AA eller kryptorcid oplysninger så kan det da blive til spændende avl.........


  • #114   25. mar 2007 Skal jeg forstå dig sådan at du mener at englænderne (er det ikke landet med den største population af bullmastiffer?) ikke bedriver ansvarlig avl??

    Hvad synes du om amerikanernes avlsmetoder?


  • #115   25. mar 2007 Jeg skylder dig vist ikke noget svar...drag dine egne konklusioner Nete.....

  • #117   28. mar 2007 en anden gang så tryk "tilbage" og kopier det du har skrevet så kan du logge på og sætte det ind igen .......... måske kan du stadig nå det..........

  • #118   28. mar 2007 Nete

    Jeg vil gerne have mig frabedt du titulerer mig med "kære".
    Jeg er aldeles ikke din kære - ej heller noget andet.



  • #120   29. mar 2007 Ja jeg vasker mine hænder og pudser min glorie - for jeg både taler pænt og kører bestemt ikke på nogen...

    / Trine


  • #121   29. mar 2007 Helle - hvor i indlæggene er det det glipper for dig?
    Hvilke er det du springer over siden du ikke har fået det hele med?


  • #122   30. mar 2007 Helle... jeg kan egentlig godt forstå at Karin ikke bryder sig om nete....det er et ret så svært i virkeligheden uden for skærmen, og jeg tror ikke det er nemmere når man som Karin i forvejen er blevet latterliggjort og overset i andre tråde...så læs dem, så kan det være du kan forstå lidt af hendes negativitet over for Nete.......bortset fra dét, så er tråden kørt ret meget af sporret, og jeg kan ikke længere se sammenhængen til de oprindelige spørgsmål,så mon ikke det er en god ide at stoppe tråden hér medmindre man har noget man vil svare på til de første tre spørgsmål........og ellers så henviser jeg til Scandinavisk Bullmastiff forum,som et godt sted at stille sine spørgsmål ang Bullmastiff racen.......ha en go dag allesammen;o)

  • #123   30. mar 2007 Helle..

    der er sandlig mange måder at tale grimt på. Min er meget direkte - en spade er en spade - og den bliver ikke pakket ind af spidsfindigheder og andet glitter!
    Så den ene modbydligehed retfærdiggøre ikke den anden!

    Så vil du noget med dine beskyldninger - så bør du rette dit skyts efter begge lejre!


  • #124   30. mar 2007 Jeg vil gerne komme med et indspark - ikke sikkert i kan bruge det til noget..... Men

    Jeg har Dogue de Bordeaux - der er ikke specielt mange af dem, ved godt nok ikke om der er flere eller færre end B.M - vores restriktioner er: Avlsforbud på D og E, avl på A,B, og C - dog må C kun parres med A og B. AA status skal være kendt - ingen restriktione på det.
    Jeg TROR vi er nogenlunde lige stillet m.h.t. avlsmateriale, og mulighederne for at parre med udenlandske hunde. For DdB gælder også, at udlandet som oftest ikke har AA fotograferet deres hunde, fordi det ikke kræves i deres land. Men jeg har simpelthen gjort mig til vane, at spørge om de evt. vil lade deres hund AA fotografere m.h.p. en parring med min tæve. Jeg forklarer altid hvorfor - og jeg er faktisk blevet temmelig overrasket over hvor mange der egentlig er positivt indstillet over for mit forslag. De gør det gerne, fordi de gerne vil have deres hunde exponeret udi den store verden. Jeg bruger oceaner af tid på at surfe nettet tyndt for at finde mulige hanner, og læser MANGE stamtavler - er der noget jeg virkelig gerne vil have ind i mine linier, så spørger jeg og kommer med forslag - tilbyder også ind imellem at betale en del af udgifterne. Klart der er nogen der afviser, men så undskylder jeg ulejligheden og søger videre.



  • #125   30. mar 2007 Smydi...

    Jeg har samme erfaring som dig - da visse lande ikke har HD stus kendt som et krav før avl.
    Således kørte en hanhunde ejer 800 km for at lade sin hanhund teste under FCI og den var heldigvis fri som forventet - denne han brugte jeg til mit kuld sidste forår.
    Det er ikke første gang dette er sket - så det er nok en bred indstilling generelt til HD foto uanset race.


Kommentér på:
Avl på HD?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce