{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.043 visninger | Oprettet:

HD og avl {{forumTopicSubject}}

Der var en tråd lige før, men den slettede trådstarter åbenbart.

Jeg synes ellers, det er interessant, så jeg starter lige en ny.

Hvad bør man avle på og hvilke kombinationer?

Jeg synes ikke umiddelbart, man bør avle på C-hofter, men jeg har ikke så meget forstand på det.

Hvad med B+B? Eller bør man kun avle B med A?

Jeg tænker mest på de mere udsatte racer, men andre svar er selvfølgelig også velkomne.

I den oprindelige tråd kom der også nogle gode pointer om at kigge på hele linien bag m.m. - men hvad så, hvis der f.eks. avles uden stamtavle? Altså på HD-tjekkede dyr, men hvor man ikke har mulighed for at spore familien på samme måde.
(Vil meget nødigt at dette gøres til en tråd om for/imod stamtavler, så skip gerne denne del, hvis du finder spørgsmålet provokerende i den ene eller anden retning.)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  HD og avl
  • #1   28. okt 2007 Det er et temmelig komplext emne, synes jeg, og ikke sådan liiige til at gi et enkelt svar.

    C-hofter, ville jeg personligt ikke avle på, og heller ikke købe en hund efter...
    B synes jeg KUN skal parres med A.

    Men igen er der flere faktorer man kan tage i betragtning...

    Hvis jeg kendte en hund MEGET godt, der havde C-hofter, og der ellers i linierne kun var A hofter, så ville jeg ha knap så mange betænkeligheder med at evt. købe en hvalp derfra, hvis nu f.eks. jeg vidste at de havde trænet agility eller lignende med den i en for tidlig alder.
    D.v.s. Hvis den tilsvarende havde blevet parret med en hund med rene A-hofter i linierne.

    Men så skulle det også være fordi lige netop DEN hund havde noget der manglede i racen...


    Så et helt entydigt svar er svært at gi...


  • #2   28. okt 2007 Umiddelbart kan jeg ikke se noget galt i at avle på c hofter selvfølgelig på betingellse af at der ikke avles C+C men at C altid parres med en A eller B hofte.. Hvalpenes HD-Index vil derfor også naturligt være højere end hvis man parrer C+C. For mig er Index'et af lige så stor betydning som selve resultatet, og man kan sagtens have en hund med C hofter der har et godt index. Derfor mener jeg også at det er vigtigt at kigge tilbage i stamtavlen.
    Dernæst vil jeg sige at en hund uden stamtavle ALDRIG kan have en HD status, da det er DKK der fastsætter status.. og at de fleste dyrlæger ikke engang er specialiserede nok i at kunne give et hint om hvor man befinder sig på skalaen. Lad de professionelle tage sig af HD/AA og dermed også avl.


  • #3   28. okt 2007 Hvis man tar amstaffen, som eksempel, så kunne jeg godt være fristet, selv om den ene af forældrene havde C hofter, hvis alle andre ting var helt i toppen ( temperament , almen sundhed og udstillingsresultater )

    Men igen kun hvis den anden part var ren A

    Det ville jeg kunne gøre, dels fordi at Amstaffer tit har dårlig HD-status, og hvis man KUN kiggede efter A+A kombination, så blev der hurtigt dels meget få hvalpe, men også måske ikke så gode hunde på de andre områder...


    Lyder måske liddt rodet, men det er heller ikke et nemt spørgsmål


  • #4   28. okt 2007 Okay. Kan man ikke få stamtavleløse hundes fotos vurderet ved DKK eller et tilsvarende sted?
    Synes mange uden tavle kan sætte status på. Er det så bare ud fra en dyrlægevurdering? Det lyder da mærkeligt. Selvom man har hund uden stamtavle, kan man jo sagtens være interesseret i at betale DKK el.lign. for en præcis vurdering.


  • #5   28. okt 2007 Der er jo også den faktor at HD ER arveligt, men man regner med ca 30% arvelighed, og resten foder- opvækst o.s.v.

    Jeg ville være langt mere betænkelig ved en dårlig AA status, da den er 70% arvelig...


  • #6   28. okt 2007 Det er ikke rodet, Annika.

    Fine svar på et stort emne. smiley


  • #7   28. okt 2007 Hvor har du statistikkerne fra?

  • #8   28. okt 2007 Ja hvis man køber efter at opdrætteren har rene hofter og albuer. Så er man jo også temmelig sikker på at få en ren hund derfra.
    Hvis man køber uden tavle, så ved man som regel ingen ting om hvordan hvalpen vil udvikle sig.
    Og hvis man som jeg ikke kan fordrage den skrå ryglinie, som er fremavlet på min race, ja så er man på den.


  • #9   28. okt 2007 Jeg tror ikke man kan få en HD-vurdering ved Dkk på en hund uden stamtavle, men mange dyrlæger kan også vurdere et røntgen billede.

    Hvis det er en dyrlæge der tit har taget HD-billeder og sendt ind til DKK, så ved de tit hvilken bedømmelse der vil sættes på.


  • #10   28. okt 2007 Så vidt jeg er orienteret er det ikke muligt at få vurderet en tavleløs hund hos DKK..
    og Ja.. det er bare en dyrlæge vurdering.. og for mig at se, så kan man lige så godt undvære..
    Igen kan jeg ikke understrege nok at HD/AA og avl skal man lade proffer om.


  • #11   28. okt 2007 Statistikkerne har jeg dels fra et hæfte der hedder Avl og Genetik, der kan købes ved DKK, og fra opdrætterkursuset jeg har været på for et par år siden.

  • #12   28. okt 2007 Jeg ville aldrig parre med C hofter..heller ikke købe en hvalp med C hofter i linjerne....

    Duchessè vores Eurasier har A/ B så et samlet B...hun vil kun blive brugt på en hanhund der har A og det højeste jeg vil se i hans linjer længer tilbage er et B...

    Hanhunden skal også være tjekket for alber og knæer og være øjenlyst selv om dette ikke er et krav for Eurasieren...Duchessè er også tjekket for alt.

    Selvfølgelig kommer det også lidt an på hvilken race det drejer som om og hvor meget avlsmatriale der er at arbejde med....og hvor høj Index tallet er for denne race...


  • #13   28. okt 2007 Og diverse bøger om genetik og arvelighed

    ( jeg er en lille nørd der vil vide så nøjagtigt som muligt hvad jeg laver )


  • #14   28. okt 2007 Annika C- De fleste dyrlæger er IKKE kompetente nok når det kommer til HD/AA billeder.. hvis der er nogle der har ladet dig tro det, så har de.. undskyld udtrykket- taget røven på dig...

  • #15   28. okt 2007 Nu er der jo netop også skrevet dyrlæger som er erfarne...

  • #16   28. okt 2007 Vi kan adrig komme til at vide nok omkring arvelighed og genetik.. Dette er meget spændende emner, men disse ting har også gjort at mange er blevet dødelige uvenner, da ikke alle er af samme opfattelse..

  • #17   28. okt 2007 Er enig med dig i det da var en spændende tråd...

    Jeg synes man skal se på Hd-index hvis et sådant er i racen, og jeg ville tillægge dette mere vægt end selve hundens status. Ellers ville jeg se på linierne bag hunden, er det første gang andet end A hofter optræder i linierne, ville jeg ikke bekymre mig nær så meget som hvis man avlede på den eneste A hofte i årevis ud af linier med et udtalt hd-problem...
    Er det en race som typisk har smerter og symptomer forbundet med hd, eller er det en mindre race som typisk lever fint, længe og uberørt med sygdommen...

    Og har vi med en antalmæssig stor race at gøre - så må der være bedre avlsmateriale end C-hoften et sted. Men er det en lille race, skal man også tage højde for at hver gang man fjerner en hund fra avlen, fjerner man også genmateriale... Og da det ofte er de samme liner som går fri for Hd, bliver slægtheden i avlen også mere tæt hvis man ikke ind i mellem får nyt ind.

    Sådan synes jeg der er flere ting man skal tage højde for. Var det avl uden tavle, ville jeg ikke avle på en C-hofte, da jeg ikke ville ane hvad der ellers lå bag.
    Og ellers så parrer man altid C på A smiley


  • #18   28. okt 2007 De dyrlæger vi har kontakt til, som ofte tager billeder, vil netop ikke sætte en status på, fordi det er ufatteligt dygtige specialister der vurderer billederne inde hos DKK

  • #19   28. okt 2007 Indtil 31/12 må vi avle på alt indenfor newfoundlænderne. Newf. er ikke påvirket på samme måde som andre racer af D og E status. Det er faktisk sjældent at en newf , hvor man opdager HD ved avlsgodkendelse, nogensinde bliver påvirket af dette.
    Mange er bekymret for at vi efter denne dato ikke længere har fri rådighedsret, da man mener at vi så vil få andre problemer, da man så må gå på kompromi med andre ting ?
    Alberts mor havde D hofter i status. Dog skal lige tilføjes at hun først fik B og C i status og så ankede opdrætter " dommen" da dyrlægen holdte på at hun havde B... Så ændrede DKK den til C og D ?
    Man skal tjekke linierne bag, forældre søskende og deres afkom, og så se om der er nogen " rød tråd". Hvis der ikke er dette, ville jeg godt turde gøre det igen.
    Jeg skal en dag have en hvalp fra Albert. Den tæve der skal levere den, skal dog have A eller B i alle linier, for selvfølgelig skal man vide hvad man har med at gøre, og tage sine forbehold


  • #20   28. okt 2007 og derfor er det også uden for de fleste andre dyrlægers kompetanceområder at vurdere et HD/AA billede...

  • #21   28. okt 2007 Rasmus og Louise J

    Det er ikke nogen der har fortalt mig det, men nu har jeg efterhånden fået taget en del billeder af mine hunde ( ok- 1 pr hund, men jeg har også haft en del igennem )
    Min dyrlæge har bedømt dem først inden de kom ind til DKK, og har ikke taget fejl endnu.

    De kan ikke altid sige nøjagtig, men de KAN altså se forskel på A og eks. C hofter, eller A og D for den sags skyld.

    Dkk holder seminarer for de dyrlæger der tar billeder til Dkk, og der lærer de altså en del.

    Hvis I har en dyrlæge der ikke kan bedømme et røntgenbillede, så ville jeg skifte dyrlæge...

    At de så ikke kan få det registreret nogen steder som værende A hofter ( eller B-C-D-E ) er en anden sag- det skal Dkk gøre


  • #22   28. okt 2007 Og for at min dyrlæge ikke skal fremstå som arrogant, så har han bedømt dem , ved at fortælle mig SIN mening, og ellers har han altid skyndt sig at sige at det godt kan være Dkk har en anden mening.....

    Han har så en enkelt gang sagt at hvis jeg ikke fik A på DE hofter sku jeg klage, for han havde sjældent set så fine hofter.....

    ( Jeg fik bedømt dem til A ved DKK- ligesom alle andre hunde jeg har haft igennem )


  • #23   28. okt 2007 Har også oplevet at hos de dyrlæger hvor mine blev HD foto. ( Karlslunde og Køge) Havde de ret i deres bedømmelse.

  • #24   28. okt 2007 For mig er det ok at avle på B+B men selvfølgelig helst A+B el A+A ville aldrig avle på C... Og grunden til jeg synes B+B er ok er fordi den race jeg har faktisk kun har HD pga. skade, slid og dårligt miljø(mange trapper) faktisk aldrig medfødt!

  • #25   28. okt 2007 Wøkk's> Jeg ville heller aldrig avle på C-hofter hos huskien smiley Det er der mere end rigeligt med A-hofter til smiley

  • #26   28. okt 2007 Det der også spiller meget ind: er om racen er en aktiv hund og skal bruges som " brugshund". Her er newfen jo stået af for lang tid siden ;o) .......

  • #27   28. okt 2007 tja...jeg er så en af dem der godt vil avle på en C hofte..og har også gjort det........overvejelserne var mange før parringen da det hele skulle hænge sammen...dvs fysisk og psykisk sundhed,udseende og avlslinierne bag ved de to forældredyr.......

    hanhunden som havde C hofter blev valgt simpelthen fordi han var den eneste med den linie bag sig i DK som jeg ville bruge..det skulle være så tæt på linieavl som muligt for at komme tilbage til typen som jeg savnede i avlen(udseende)..og så skulle det være intelligente hunde og ikke en halv-dum Bullmastiff...moderen havde B hofter, og udgjorde derfor ikke den perfekte partner på sundheden, men tæt på........

    indtil nu har jeg fået opfyldt alle de ønsker jeg havde for kuldet......de er smukke og racetypiske..dog med hver deres eksteriør fejl, men som er til at leve med og dermed også forbedre på længere sigt...de er p**** intelligente og tager r*ven såvel på mig som på deres ejere...og indtil nu, ja da holder sundheden uden på..de er meget aktive af bullmastiff'er at være og yderst muskuløse og smidige i højt tempo..så om der er "fejl" under pelsen..ja så er det tilsyneladende en "fejl" de kan leve med og ikke er hæmmet af!......

    til januar kan jeg da fortælle om jeg sundhedsmæssigt synes det stadig er en god kombination for der skal de HD/AA fotograferes......og til april kommer mentaltesten på dem..........

    men en C hofte skræmmer altså ikke mig..bare man kender hele indholdet af den avlslinie man bruger;o)


  • #28   28. okt 2007 Det kan jeg kun give dig fuldstændig ret i. Man avler jo ikke bare på hunde man ikke kender baggrunden for.

  • #29   28. okt 2007 det ser man jo gang på gang ske??? at folk avler på deres hunde som har en HD status fra den lokale dyrlæge og intet andet..end ikke så meget som 2 generationer at læne sig op af!....så hmm..jow..desværre ser man en hel del hundeavl hvor folk intet aner om deres hund andet end at den er sød,har 4 ben at gå på og dyrlægen siger den har fine hofter...

    de aner ikke om forældrene har HD eller mentale brister...for hvor skulle de vide det fra?


  • #30   28. okt 2007 Annika C.. jeg mener der er forskel på at kunne eller ville.. jeg har skrevet at vores dyrlæge ikke vil give os en status/sin mening, dermed ikke sagt at han ikke kan.. han plejer at sige at der er alt for stor usikkerhed i at give hans mening, da DKK ikke altid mener det samme.. Ham vi bruger er specialist i knogler og led, så jeg skulle mene at han også kan sit kram hvad det angår.. Jeg siger ikke at en dyrlæge IKKE kan ramme rigtigt når vedkommende giver en status, jeg mener bare at man burde lade profferne om at bedømme HD/AA, da det er det vi betaler pengene for en bedømmelse for.

    Reese.. Jeg kan kun give dig ret!!


  • #31   28. okt 2007 Brak's.... Det er sørgeligt men sandt..

  • #32   28. okt 2007 Viile aldrig avle på C-hofter eller et index på omkring de 100 , se for min race de to ting hænge meget tæt sammen
    Ville ej heller avl på andet en 0 på albuerne.

    Kan for min race ikke se nøvendigheden i at avle på C hofter, da racen er såå stor og se intet formål i at holde fast i dårlige hofter da der har være problemer nok med det, for racen.



  • #33   28. okt 2007 Rasmus og Louise

    Jeres mening:o)

    Jeg mener så så afgjort at min dyrlæge er proff nok.
    ( jeg sender self. stadig ind til DKK )

    Min egen dyrlæge er så heller ikke meget for at fortælle det, men fordi jeg kender dem så godt, så kommer han alligevel med en udtalelse.
    At der måske er nogen der bedømmer anderledes end Dkk, er for mig ganske naturligt, for det er andre øjne der kigger inde v.Dkk...


    Og Reese.
    B hofter er gode hofter, men stadig ikke så gode som A

    Og nu når vi er ved det, så er C-hofter jo altså ikke syge hofter, og langt størstedelen af hunde med C-hofter mærker aldrig til det.

    Men self. tænker vi mest i vores egne racer, det er jo trods alt dem vi kender mest til....


  • #34   28. okt 2007 Annika C.. der må jo så også være en grund til at din dyrlæge ikke er så meget for det.. Netop fordi de ikke vil have noget i klemme, hvis de giver dig en forkert status.. og her kan jeg absolut følge dyrlægen.. da det trods alt er DKK's folk det angiver endelig status.

  • #35   28. okt 2007 Endnu en gan HELT enig Reese.

  • #36   1. nov 2007 Anica C

    Jeg syntes bare man skal studere hunden grundigt hvis den har C hofter.

    Jeg har en veninde der har en hund med A hofter hvor moren har A hofter og faren har C hofter, så jeg ved det kan lades sig gøre, resten af kuldet fik A & B hofter, og farens forfædre havde A & B hofter hele vejen igennem.









  • #37   1. nov 2007 Ja ser en del pt som går ud med E hofter, hvor begge forældre har A , den samme status har deres forældre.....

  • #38   1. nov 2007 Hvis man kun skal lede efter hunde der har en stamtavle med A eller B hofter på er det virkelig svært jeg fandt kun 1 hund ud af 4 kenneler der havde en hund med rent A & B hofter, hvor de andre var der nogle c hofter imellem på stamtavlen.




  • #39   1. nov 2007 Kristina.... Helt rigtigt, derfor kan man aldrig helt gardere sig hvad end man gør. Der er jo også andre faktorer der spiller ind... Man kan kun håbe at opdrætterne gør deres bedste og ikke fører evt hvalpekøbere bag lyset....

Kommentér på:
HD og avl

Annonce