For og imod sterilisation {{forumTopicSubject}}
Jeg ved godt, at det er et emne, der er taget op før, men nu prøver jeg altså lige igen.
Jeg overvejer nemlig kraftigt at få min 5-årige JRT steriliseret, men der er nogle ting, som jeg er lidt nervøs for (udover selve operationen ).
Hun har det fedeste sind og det skønneste drive - hun er flot slank og dejlig aktiv. Det jeg er nervøs for, er om en sterilisering vil gøre hende "doven"/mindre aktiv og også ændre hendes sind/temperament/mentalitet? Eller gøre hende overvægtig?
Jeg overvejer det blandt andet, fordi hun er rigtig dårlig til at holde sig (og omgivelserne) ren, hun bløder meget OG hun skal ikke have hvalpe.
Hvad er jeres tanker for og imod sterilisering? Lyder det helt skørt, at jeg overvejer det?
sep 2017
Følgere: 527 Emner: 140 Svar: 10.311
Den ene er kraftig, men har altid været det. Om hun ville være mindre hvis hun var intakt, ved jeg ikke. Men doven er hun bestemt ikke!!
Ingen af dem har fået kraftig underuld eller er inkontinente. Eller jo, den store kan være inkontinent når hun har været bedøvet, eller når hun har virkelig ondt.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Ok, det lyder fint. Hvad er/var dine begrundelser om man må spørge?
#2
Ok, det er især det med sindet, jeg er nervøs for. For hun har det skønneste temperament og personlighed. Og det vil jeg ikke have, at hun mister.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
sep 2017
Følgere: 527 Emner: 140 Svar: 10.311
Den anden havde 2 løbetider. Efter 2. løbetid fik hun skedekatar. Hanhundene rendte hende konstant i numsen, og hun blev bundhysterisk. Jeg snakkede med dyrlægen som anbefalede at sterilisere hende, fordi katar er en ubalance og kan give livmoderbetændelse ved næste løbetid. Hun blev steriliseret med kikkert, og var slet ikke mærket af at være blevet opereret.
Jeg er ret overbevist om at min kommende tæve også bliver steriliseret.
sep 2017
Følgere: 527 Emner: 140 Svar: 10.311
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Men hun blev mindre driftig af det, desværre.
Det er så den eneste ulempe vi har haft, pelsen er den samme, vægten og madlyst den samme.
Hun blev gladere, men mindre driftig. Så vi træner minimalt, og lever et glad liv.
Den næste hund bliver kun steriliseret hvis der er problemer igen. Jeg synes det et et voldsomt indgreb at lave når det kun er forebyggende, og uetisk overfor hunden især når det, som nævnt her, er for at undgå bøvlet med løbetid.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Ok, det er også gode grunde. Når operationen blev lavet med kikkert, blev livmoderen så også fjernet eller "kun" æggestokke? Uh det lyder godt - min har også knald på, det skal hun gerne fortsætte med.
#8
Hvad mener du med driftig?
#9
Okay Min er glathåret, så jeg tror ikke hendes pels kan blive påvirket.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Hvis ikke man kan leve med løbetider, så burde man nok have valgt en hanhund.
Og gudskelov, så er der kommet nye neutralisering anbefalinger sidste år, hvor man anbefaler ikke at neutralisere sunde og raske dyr.
Jeg har en veninde, som har fået to tæver steriliseret på grund af tilbagevendende falsk drægtighed.
Hun træner på konkurrenceplan med sine, og de har begge mistet en del af "arbejdsgnisten"
Ved at neutralisere kan du få en træls pels, væsensændrig, en kamp for at holde vægten og måske få en i indkontinent hund, som drypper over det hele resten af dens liv.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Jo jo, du forebygger livmoderbetændelse, men samtidig øger du så chancen for andet.
Det er jo ikke uden grund, at det er kommet nye neutralisering anbefalinger sidste år.
Og som sagt, så kan man altså ikke forebygge alt ved at operere påvores dyr.
Skal vi så også til at fjerne analkirtlerne så de ikke får betændelse i dem?
Og øjnene, de kan jo også få øjenbetændelse - og sådan kan man så blive ved.
Hvis man er så angst for livmoderbetændelse, at man vælger at operere på et dundt og rask dyr, så burde man købe eh ha hund i stedet for, de får ikke livmoderbetændelse.
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Jeg mener bestemt ikke at det er et lille indgreb og det gjorde min hund godt nok heller ikke! Hun havde ondt den første aften, pev og ville ikke bevæge sig. Hun tissede ikke det første døgn og hun havde først afføring efter næsten tre døgn. Der gik 5 dage inden hun blev normal igen, indtil da lå hun bare og var trist.
Hendes mave er vel omkring 30cm lang og hendes snit var vel omkring 10cm langt, det er sørme ikke noget lille snit.
Livmoderbetændelse er helt sikkert en farlig sygdom, men hvad med risikoen ved sterilisation? Som Anni nævner er der negative ting, at dømme hunden til et liv med lortepels ellers endnu værre evig inkontinens og medicinering, hvis det virker, fordi man er bange for at noget anden måske sker?
Havde jeg haft råd havde jeg taget kikkertoperation, men jeg var studerende på det tidspunkt, så det kunne ikke retfærdiggøres når den gammeldags metode kostede 5000kr mindre. Jeg har så sidenhen hørt fra nogle forskellige dyrlæger at mange er gået væk fra kikkert igen, jeg tænker den anden metode foretrækkes af en årsag...
TS: driftig handler sådan kort sagt om ivrighed og energi til at træne. Min hund blev gladere og deraf mere energifyldt i hendes dagligdag, men hendes lyst til at arbejde blev mindre. Hun er blevet svær at tænde, hvor hun før var en lille kanonkugle.
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Jeg tænker ikke dyrlægen har været ualmindelig dårlig, da det blev lavet på KU's dyrehospital, så der har været rigeligt med opsyn på hvad der foregik;) 10 er måske i overkanten, måske "kun" 7-8cm, størrelsen på snittet er dog ikke så relevant. Der er jo også hul "ind i hunden" uanset str på snittet, og det ændrer ikke på, at jeg synes det er et voldsomt indgreb når der reelt ikke er noget i vejen med hunden.
Har dine hunde hormonelle problemer, så giver det jo fint mening at forsøge at forbedre hundens liv, især hvis det er så meget at hunden slet ikke fungerer, som det var tilfældet med min. Men bare fordi man er bange for livmoderbetændelse?
Hvorfor får man så ikke fjernet andre kropsdele/organer, som hunden måske kan få problemer med? Hvorfor lige livmoderen, når der ikke er noget i vejen?
Jeg synes det er en arkaisk tilgang.
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Trumfer potentiel dårlig pels virkelig risiko for livmoderbetændelse? Hvorfor?? Det giver ingen mening for mig..
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Du lyder da til at mene at være mere inde i tingene end dyrlægen du har jo også rigelig med erfaring med dyrlæger...
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Får langpelsede hunde ikke livmoderbetændelse?
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Men uden ironi:
Jeg kan sagtens se at et lille snit er at foretrække, men nu var snittet praktisk takt helet dagen efter, så det handler jo ikke om snittets størrelse, det handler om indgrebets størrelse og en livmoder er jo en livmoders størrelse, hvis ikke den er syg, uanset hvor lille/stort et snit.
Du har haft mange hunde som du har fået steriliseret og ikke oplevet problemer, jeg har haft én hund, som ikke havde en god oplevelse med det. Risikoen for at du får en hund engang, som kommer til at lide pga din overbevisning eksisterer altså.
Men indtil videre så er det da dejligt at du ikke har haft problemer, især for dine hunde er det dejligt.
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Jeg ville da frygte inkontinens langt mere, hvad hvis det ikke kan behandles? Hvad hvis det kræver en ny operation for at fikse? Det er da en langt værre risiko at løbe. (I mine øjne)
jan 2005
Følger: 161 Følgere: 154 Hunde: 3 Emner: 300 Svar: 30.881
Hun fik en djævelsk masse underuld og blev som 9-årig lidt inkontinent, men det klarede vi fint med lidt propaline (medicin).
Om Quila bliver steriliseret ved jeg ikke endnu, hun får ihvertfald lige løbetid nr. 2 med først.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Jeg er selv ikke så vild med tanken om, at hun skal igennem sådan et stort indgreb, når hun jo egentligt er rask. Men jeg er i tvivl. Hun bløder fx mere og mere for hver løbetid, bliver dårligere til at holde sig ren, virker lidt "trykket", og hendes løbetidsperioder er uregelmæssige.
Måske skal jeg ringe og få en snak med min dyrlæge imorgen? Eller tænker de kun på penge?
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Jeg har to dyrlæger (de arbejder sammen på klinikken). Den ene er jeg ikke vild med, så jeg skal have fat i den anden når det handler om sådanne ting.
Jeg hæller mest til ikke at få hende steriliseret.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Ikke et eneste sted.
Jeg fatter bare ikke, at hvis man er så sygdomsforskrækket, at man vælger at operere på sunde og raske hunde, hvorfor man så ikke vælger at anskaffe sig hanner i stedet for. så slipper man for at begå unødige overgreb på en sund og rask hund.
Jeg kan så hellere ikke forstå, at du påstår at det "bare er et lille indgreb". Det er det ikke, hverken for mennesker eller dyr.
Jeg forstår hellere ikke, at ikke synes at det er et problem, hvis hunden bliver inkontinent og skal have daglig medicin resten af dens liv.
Det er så sandelig ikke sund at blive fyldt med medicin hele sit liv, og alt medicin har bivirkninger
Og hvorfor tror du, at der kom nye anbefalinger angående neutralisering sidste år ?
Mener du, at dyrlægeforeningen er kommet med dem fordi de har siddet og kedet sig ?
Jeg mener, at vi engang debatterede kuperinger, og at du var imod det, da det var unødvendige operationer ?
At fjerene indre organer på en sund og rask hund er nøjagtig det samme, nemlig en unødvendig operation.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Jeg forstår dig godt, Anni. Eller i hvert fald, hvad du prøver at sige, ikke måden.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Og det giver vel ikke nedsat livskvalitet for hunden. Kun for ejerern, som må gøre lidt mere rent.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
maj 2004
Følger: 14 Følgere: 28 Hunde: 6 Emner: 126 Svar: 5.065
De er også begge to pæne og slanke stadig. Selvfølgelig har neutraliserede tæver nemmere ved at tage på, men hvis man er opmærksom på det, så bliver det ikke et problem.
Huskyen har så fået rigtig nedern pels af det. Beauceronen har ikke ændret pels. Jeg tænker en nedern pels er værd at leve med, med de helbredsmæssige fordele der er Jeg neutraliserede pga. risikoen for livmoderbetændelse. Og så for at nedsætte risikoen for mælkekirtelkræft. Huskyen blev også falsk drægtig, så det var endnu en årsag.
jun 2007
Følger: 11 Følgere: 23 Hunde: 5 Emner: 106 Svar: 6.090
Jeg tænkte dog på om du kunne give hende en p-sprøjte en enkelt gang. Jeg er meget mod p-sprøjter da de langt fra er sunde i længden, men tænker du kan få et hint om, om hun ændrer adfærd. Har sprøjten ingen negativ effekt på hende, så kunne du jo vælge at neutralisere.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Jeg ville endda betro Gaddafi til dig, hvis altså ikke du skar bollerne af ham
Anbefalingerne er her, og der er ikke bevist, at sterilisering giver et længere og bedre liv.
http://www.hunden.dk/nyheder/neutralisation-ny-vejledning-til-landets-dyrlaeger/55758
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Læs anbefalingerne.
okt 2004
Følger: 34 Følgere: 598 Hunde: 2 Emner: 420 Svar: 4.938
jul 2012
Følger: 22 Følgere: 1424 Hunde: 1 Emner: 37 Svar: 7.602
For kort tid siden fik vi sterilieret en 3 år gammel hunkat, der havde kræft i livmoderen, og kort inden det fik vi en på knap 4 aflivet med underlivsinfektion. Det er et hårdt slag som opdrætter.
jul 2018
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 16 Svar: 700
Jeg ville ikke tøve et sekund, hvis min hund fejlede noget helbredsmæssigt, som kunne afhjælpes med et indgreb, men at bruge kirurgi som adfærdsregulering eller bekvemmelighedshjælp, er for mig helt utænkeligt.
Jeg har en søster som fik steriliseret sin tæve (for at undgå løbetider). Hun, og desværre hendes hund, betalte så den pris, at der skulle tørres pis op de mærkeligste steder, da hunden ikke havde nogen kontrol over sin blære.
jul 2012
Følger: 22 Følgere: 1424 Hunde: 1 Emner: 37 Svar: 7.602
jul 2018
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 16 Svar: 700
jul 2012
Følger: 22 Følgere: 1424 Hunde: 1 Emner: 37 Svar: 7.602
jul 2018
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 16 Svar: 700
Det du beskriver, lyder da som noget der ville falde ind under "helbredsproblemer" hos mig.
I en så høj alder, er de vist også ude over det stadium hvor man kan beskyldes for at der er tale om den "nemme løsning"
Tilfældene som A med B og T nævner, er da også oplagte som eksempler på, at hundene vil få det bedre.
Jeg tænker bare, at man som minimum kan vente til der ER et helbredsproblem, før man finder kniven frem.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Koks med hormo er er jo også en sygdom.
Men der er da stor forskel på at neutralisere dine og så en sund og rask hund for at slippe for løbetider og fordi dem måske Kunne gå hen og få en livmoderbetændelse.
Samt at man kastrerer hanner frem for at opdrage kræet.
jul 2012
Følger: 22 Følgere: 1424 Hunde: 1 Emner: 37 Svar: 7.602
jul 2012
Følger: 21 Følgere: 16 Hunde: 1 Emner: 13 Svar: 400
Så voldsom blødning, som du beskriver er ikke normalt. Det kan være hormonelt eller meget fortykket væv eller andet
Personligt ville jeg henvende mig til specialist omkring dettte
Jeg er enig i at sterilisation er et større indgreb - dog skal det vel også se i en større sammenhæng
En anden indskydelse er, at det er skræmmende at læse om, hvor mange ældre tæve som mistes eller er meget syge pga livmoderbetændelse
Jeg ønsker dig en god dag og pøj med dit valg
aug 2008
Følger: 32 Følgere: 1463 Hunde: 9 Annoncer: 1 Emner: 29 Svar: 30.144
Kan kun komme på positive ting ved det.
sep 2017
Følgere: 527 Emner: 140 Svar: 10.311
Jeg kan sagtens se at et lille snit er at foretrække, men nu var snittet praktisk takt helet dagen efter, så det handler jo ikke om snittets størrelse, det handler om indgrebets størrelse og en livmoder er jo en livmoders størrelse, hvis ikke den er syg, uanset hvor lille/stort et snit.
Sådan af nysgerrighed, A-S, hvor stor er en rask livmoder på en hund?
maj 2004
Følger: 14 Følgere: 28 Hunde: 6 Emner: 126 Svar: 5.065
sep 2017
Følgere: 527 Emner: 140 Svar: 10.311
jun 2011
Følger: 14 Følgere: 17 Hunde: 2 Emner: 75 Svar: 4.943
Nej, det, du skriver der, er misforstået. Det mener jeg ikke.
Så du mister desværre din mulighed for at gøre grin med folk uden nogen særlig grund.
Det var en skam
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.957
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Jeg er også lidt i tvivl om det er normalt, for hun plejer ikke at bløde så voldsomt.
Jeg kontakter nok min dyrlæge for at være på den sikre side. Men jeg regner ikke med, at hun skal steriliseres. Tak for jeres kommentarer.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.497
Jeg har oplevet det på 2 af mine hunde, og den ene måtte opereres med det samme, hvilket ikke er så nemt ved voldsom blødning. Den anden fik en lukket livmoderbetændelse et par uger efter løbetidens ophør. Hun blev meget dårlig og det gik voldsomt hurtigt, vi snakker ganske få timer. Hun blev aflivet, hun var 13 år gammel, og jeg ville ikke trække hende igennem en operation på det tidspunkt.
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.538
Unormal kraftig blødning indikerer jo at der er et eller andet galt, og så er det jo at få gjort noget ved det, så er det jo ikke at operere på en sund og rask hund.
Men pøj pøj med hunden, håber, at alt er ok.
dec 2018
Følger: 22 Følgere: 17 Hunde: 3 Emner: 36 Svar: 1.783
Jeg har aldrig selv fået neutraliseret en hund. Begge mine tæver fik kræft i mælkekirtlerne og min søsters tæve døde af livmoderbetændelse.
Så jeg vil klart overveje neutralisering hvis jeg får en tæve på et tidspunkt.
Jeg kan se en masse fordele og meget få bagdele ved neutralisering.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 552 Svar: 31.070
Hun fik både nedsat stofskifte og en del mere underuld, men eftersom hun hele livet havde været til den tynde side, når hun levede aktivt, og i øvrigt havde nærmest ingen underuld, så gjorde det hende egentlig bare til en almindelig aussie i pels og vægt
Men at påstå at pelsproblemerne bare handler om at ejer må gøre en bedre indsats er godt nok at negligere det. Det afhænger da i høj grad af dels hvordan pelsen er normalt (en chow kan jo nok potentielt blive værre end en BC) og dels hvor meget den forandres.
Vi havde en collie da jeg var barn, som blev kastreret som ca 5års. Han havde jo før også meget pels, men efter kastration blev den ekstrem. Han var ved hundefrisør et par gange om året for at få så meget underuld som muligt af, og min mor børstede og børstede hjemme, men underulden var bare ekstrem.
Pelsproblematikke alene er nok til, at jeg kun ville neutralisere ved tvingende nødvendighed ved den type hund jeg har.
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
Keg vil bare knytte en kommentar til urininkontinens. At folk synes at tænke det er en sjælden bivirkning ved operationen.
Incurin og propaline er nok nogen af de præparater - efter smertestillende og flåt/lopper handling - vi på apoteket sælger aller mest af til hundene.
Jeg tror bare ikke det er noget man snakker så meget om med naboer og kollegaer - at man hver morgen står op til vådt gulv eller sætter vækkeuret i løbet af natten for at kunne lukke sin gode kammerat på 4 ben ud og tisse.
At steriliserer for bekvemmelighed - så ved man ikke hvad det evt kræver i tid, energi og omtanke at have en kronisk inkontinent hund. Også selv om den får medicin - tænk hvis man glemmer en dosis. Hunden skal passes. Økonomien i det osv. Og de tvivls spørgsmål der kommer når hunden så er lidt utæt - går det i ro igen? Er det i virkeligheden en urinvejs betændelse vi bør reagerer på. Osv. Og hvilken indsats pelspleje af en skod pels kan kræve - måske flere gange ugentlig. Måske ens drømme og forhåbninger med hunden ikke kan lade sig gøre med en pelskappe så tyk. Feks en god aktiv tur en sommervarm dag. En gigtplaget ejer med dårlige hænder kan få store problemer osv.
Jeg synes det er fint man overvejer operation når det giver mening. Og selvfølgelig når hunden er syg. Men med i overvejelserne skal man simpelthen også have worst case af riciko.
Det sker og ikke kun hos naboen.
dec 2014
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 66 Svar: 246
Tak for info Ginne. Det er tankevækkende.
dec 2010
Følger: 10 Følgere: 26 Hunde: 6 Emner: 278 Svar: 8.764
Men når det så er sagt, så er jeg helt klart for at sterilisere. Jeg har 2 gange stået med ældre tæver med livmoderbetændelse, og det var dælme ikke sjovt Den ene tæve, som var 11 år, da hun blev opereret for livmoderbetændelse, var meget længe om at komme ovenpå igen.
Så jeg tør ikke andet, end at sterilisere, hvis jeg skal have tæve igen. Jeg har haft/fået steriliseret 6 tæver. Ingen af dem har ændret adfærd. Den ene fik en skodpels med tæt underuld. De 3 af dem tog på i vægt. Ingen af dem blev inkontinente.
Det er en stor operation, og meget kan gå galt under og efter operationen, så det skal overvejes grundigt. Men der er også en del fordele ved operationen. Den vigtigste er, at du slipper for risikoen for, at stå med en ældre/gammel hund som er dødsyg af livmoderbetændelse.
For og imod sterilisation