Tilmeldt:
22. jun 2014 Følger: 3 Følgere: 95 Hunde: 2 Emner: 344 Svar: 3.161
Hvalp - de vigtige første uger {{forumTopicSubject}}
Nu håber jeg, I kan hjælpe mig med at skabe et lille overblik over, hvad I laver med hvalpen de første uger, der er vigtige.
Jeg tænker både i forhold til socialisering - specifikke situationer - men jeg vil meget gerne høre, hvilke lydighedøvelser I introducerer, når den allerede er helt lille?
Jeg har selv tænkt følgende:
Der er selvfølgelig renlighedstræningen.
Transport - tog, bil, bus
Hvad med socialisering på andre hunde og mennesker - jeg vil gerne have en hund, der ignorerer både hunde og mennekser når vi går tur og træner, men hvornår begynder man på det? Målet er at den som 2-årig kan gå forbi hunde og mennesker, uden at skulle hen og snuse/hilse, medmindre den får lov.
Den skal jo samtidig møde forskellige typer hunde og mennesker, så den ved at det er helt normalt. Det er en balancegang jeg lidt har svært ved at tyde?
Så er der selvfølgelig alene hjemme - den del har jeg styr på
feb 2013
Følger: 9 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 81 Svar: 7.428
Jeg opsatte ikke noget fint program med punkter over hvad han skulle nå at blive udsat for inden et eller andet tidspunkt.
Jeg hentede ham hjem og brugte de første par dage på at vi lige lærte hinanden at kende - og introducere ham til spor. Miljøtræning har vi taget lidt lemfældigt på: det er ikke så nødvendigt at gøre det store nummer ud af med den race. Han er bare kommet med os rundt - også i byen lørdag formiddag - og det har han taget i stiv pote. Det med at møde andre hunde er heller ikke noget vi har trænet meget målrettet. På gåturene har vi trænet kontakt, når der kom andre hunde og så får man jo massere af den slags træning med 'gratis' når man deltager på et hvalpehold Nogen gang har belønningen for kontakten været at han får lov at lege med dem (sådan er det stadig - han har nogle buddies som han leger rigtig godt med endnu). Træning i lydighedsøvelser har jeg ikke rigtigt haft fokus på før nu. Jeg har arbejdet med nogle grundelementer (fx følge i fri ved fod, indkald, opstart på fremadsendelse, selve positionerne i sit, dæk og stå). Apport er kommet helt af sig selv (jeg tænkte nu ser jeg hvad der sker og kastede en lille hvalpeapporte - den blev promte hentet og afleveret). Så har jeg trænet diverse tricks, der giver kropskontrol og som iøvrigt er geniale til at få et rigtig godt samarbejde med sin hund. Spor er det eneste, hvor jeg har været meget målrettet og det har i den grad givet pote. Han er lidt en haj til spor. Mit fokus har hele tiden været at træning er noget, der er sjovt og en fest og skal foregår i forholdsvist højt tempo med en høj frekvens af belønning i form af leg. Han kan rent øvelsesmæssigt meget mindre end et par hvalpe han startede sammen med og som der er blevet 'terpet' lydighedsøvelser med. Til gengæld så arbejder han med meget større iver og intensitet Han har slet og ret en fest når vi træner.
maj 2015
Følger: 54 Følgere: 1011 Emner: 210 Svar: 5.563
Jeg har linket til din tråd i tråden schæfer berner hvalpene.
Tænker at det kommer til at flyde med guldkorn her, som ts vil kunne bruge..
dec 2007
Følger: 22 Følgere: 19 Hunde: 4 Emner: 538 Svar: 3.334
dec 2012
Følgere: 21 Emner: 49 Svar: 3.675
Vi træner kort sagt de forskellige ting vi senere vil få brug for, jeg træner ikke bus og tog fx, det har jeg aldrig haft brug for, der i mod trænes der ophold på bord til senere dyrlægebesøg, alm håndtering af fx ører, hale, poter og negle.
At blive børstet og evnt vasket også vigtig at få trænet;)
nov 2007
Følger: 26 Følgere: 24 Hunde: 3 Emner: 542 Svar: 10.734
Jeg selv tog ham med alle vegne (vi bor i kbh, så der er mylder og larm overalt), lærte ham at sidde i cykelkurven, tog ham til skov og strand. Jeg lærte ham at løbe løs, og komme når jeg kaldte. I starten havde han en lang line i selen, mest for min skyld, for han løb aldrig langt væk...
jun 2008
Følger: 45 Følgere: 57 Hunde: 8 Annoncer: 2 Emner: 239 Svar: 3.383
- Besøgte diverse dyrehandlere i omegnen, gerne minimum én butik pr uge
- Besøgte dyrlægen et par gange udover 12 ugers vaccinen, bl.a. for at blive vejet.
- Fik gæster og besøgte familiemedlemmer.
- Havde dem med på værksted (lyde, lugte, underlag mm.)
- Trænet "nej", "værsgo'" og diverse kommandoer/tricks som sit, dæk, bliv, snurre rundt, på plads osv. så snart hvalpen er faldet til.
- Gået ture med forskellige mennesker og hunde, med og uden snor.
- Hilst på mennesker i alle aldre.
- Kørt i bil (gerne minimum 1 gang om dagen) de første 2-4 uger. Herefter ved behov.
- Burtrænet, fordi vi bruger det til træning (når hunden venter), i bilen, til udstilling mm.
- Lineføring / ikke trække.
- Indkald / navn.
- Alene hjemme.
- Balance / motorik træning.
- Klipper negle hver anden uge, og tjekker tænder hver dag. (gør jeg automatisk ved alle hundene)
Og ja, alt dette har vi gjort allerede i den første uge, dog ikke så meget kommandotræning udover sit, dæk og snurre rundt. (når der serveres middagsmad)
Derudover har de alle selvfølgelig gået til træning, og gør det stadigvæk.
Impulskontrol og at ignorer andre hunde/mennesker sker til hvalpetræning og på gåturene.
jun 2014
Følger: 3 Følgere: 95 Hunde: 2 Emner: 344 Svar: 3.161
#6 Jeg tænkte faktisk lige præcis på at jeg skulle introducere dead or alive, mens den er hvalp... Jeg har mine udfordringer med den leg med Nicki, fordi jeg kan jo satme ikke holde fast med en hånd, når hun trækker til
#7 Ah hvor smart, det kan være vi er heldige også at få sådan et!
Det jeg også tænker vi skal træne meget er selvfølgelig gå pænt i snor (den bliver svær for mig, det har jeg endnu ikke formået at lære en hund ) og så at være i ro på tæppe, som vi nok vil tage med rundt til træning, i busser/toge osv, så hvalpen lærer at det er et sted, hvor man er i ro.
Mange tak for al input, det er dejligt at høre, hvad folk har gjort
Til jer der dyrker LP / andet hvor der er lidt apportering: Hvornår introducerer man apporten? Jeg er også lidt nervøs for denne, idet det også er en kæmpe udfordring vi har med Nicki, fordi den først blev introduceret da hun var 1 år, og hun vil ikke rigtig bære den i ro. Hun vil gerne hente den, men jeg har ikke kunne baglænskæde det, fordi hun bærer den ikke, når jeg giver den til hende.
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
Det at hunden finder sig til rette og får set det miljø den fremover skal være i er det vigtigste. Et tæt bånd imellem hund og ejer,alt det andet skal man nok nå. Det er tros alt mange ting at forholde sig til som lille hvalp.
jun 2014
Følger: 3 Følgere: 95 Hunde: 2 Emner: 344 Svar: 3.161
feb 2007
Følger: 36 Følgere: 51 Hunde: 4 Emner: 77 Svar: 2.741
nov 2014
Følger: 3 Følgere: 2 Emner: 25 Svar: 286
Sørger også for at tage hende med alle steder jeg kan, og får hende lært at gå lidt længere ture dag for dag..hun er stadig lidt usikker og vil ikke gå nye steder..
Er så begyndt til træning i håb om at hun får lidt mere selvtillid ..
Ang alene hjemme træning har vi tiden til det, så vi "skynder" os langsomt, da vi begge arbejder hjemme ..så hun har ikke været meget alene endnu..tænker det er bedst med et lille areal, så hun får gangen at være i..vi går 5-10 min af gangen
Flere gange dagligt..meeeen syntes det er det sværeste ved at have hvalp..
Alene hjemme ..det er sgu svært at efterlade dem når man ved de piver..men de skal jo lære det..
mar 2017
Følger: 6 Følgere: 9 Emner: 56 Svar: 3.289
Almindelig gåture og så bare vores liv generelt. Det morderne liv giver jo automatisk alt den stimulation der skal til. En ting trænede vi dog meget bevidst. Hver gang hunden blev forskrækket, så ignorerede vi det bare.
Over tid, så lærte han at glo på os, hver gang han blev i tvivl om noget, og når vi ikke reagerede, ja, så var der ikke noget at frygte. Den læring fik vi stor glæde af, gennem mange situationer.
Det var egentligt nok det smarteste vi lærte ham. Vores nye omplaceringshund som er 3 år, der er vi begyndt på det samme, og allerrede et par måneder senere så har han fanget det. Reagerer jeg ikke, så gider han heller ikke.
Kan næsten ikke vente til nytårsaften og se om den også holder der.
feb 2014
Følger: 4 Følgere: 6 Hunde: 2 Emner: 32 Svar: 1.209
Derudover bruger jeg en del tid på at betinge klikkeren ( jeg træner efter hund og trænings klikkoncept )
Jeg bruger oceaner af tid på at træne kontakt og belønner massivt for dette og så starter jeg så småt indkald op.
Jeg dyrker LP og mht apporten har jeg præsenteret denne meget hurtigt i min træning. Ikke som et decideret træningsmoment, mere som noget spændende og sjovt og når hunden så er lidt ældre har jeg startet indlæring via baglænskædning. Jeg bruger ikke byttedrift i min indlæring af apport.
jun 2014
Følger: 3 Følgere: 95 Hunde: 2 Emner: 344 Svar: 3.161
En ting: Ville I bruge to forskellige klikkere, til de to hunde? Kan de høre forskel? Jeg tænker blot, at Nicki ville blive lidt forvirret, hvis hun hører "sin" klikker, men det slet ikke er hende, der bliver trænet med?
Hvordan introducerer du apporten for hvalpen?
feb 2014
Følger: 4 Følgere: 6 Hunde: 2 Emner: 32 Svar: 1.209
Jeg starter med bare at lægge apporten ned i græsset og lade min hund snuse og undersøge. Tager hunden den selv i munden roser jeg og bevæger mig så hunden helt af sig selv går nogle skridt med apporten. Tager den ikke selv apporten gør jeg den spændende, tager apporten op i hænderne, gør hunden interesseret lader den falde til jorden, måske fjerner jeg den igen med det samme måske lader jeg hunden tage den.
Men jeg gør kun overstående ganske få gange i et træningspas, for at holde spændingen på apporten og i starten går jeg ikke helt vildt op i om hunden tager den i munden. Det er selvfølgelig fedt hvis den gør, men det træner jeg med baglænskædning senere, så det overordnede mål med overstående er at gøre apporten spændende og til noget rart.
Hvalp - de vigtige første uger