Nervøs hund? {{forumTopicSubject}}
Ja hvor går grænsen mellem nervøs/usikker og forsigtig, følsom, reserveret etc. Hvad mener i? Og hvad er acceptabelt? er det hele bare det samme og uønsket?
Jeg spørger fordi jeg tænker meget over det i forhold til min border. Lige nu er hun teenager og der sker meget og meget kan ændre sig, det er jeg klar over. Som hvalp var hun overdrevet glad for alt og alle. Men efter hun er blevet ældre er hun blevet mere... Ja forsigtig/nervøs/usikker eller hvad hun nu er. Hun er tydeligt utryg ved mænd. Ved ikke om hun har oplevet noget, men ikke noget jeg har været vidne til. Hun er meget nysgerrig, og vil egentlig gerne, men hun tør alligevel ikke gå hen til en mand for eksempel. Jeg kan sagtens gå med hende i gågaden med mange mennesker for eksempel, men er der en mand der henvender sig til hende, så bliver hun utryg og trækker sig. Jeg vil lige tilføje at hun er blevet bedre. Nogle mænd vil hun godt røres af og have godbidder af efter et stykke tid.
I træningen er hun ikke bange for noget, og hun er også rimelig cool på får. Overfor andre hunde er der heller ikke noget. Der er heller ikke noget overfor kvinder, trods hun lige skal se dem an, men så vil hun også glædeligt nusses, og børn elsker hun bare fra første øjekast.
Grunden til jeg nok også tænker over det, er fordi jeg nok går med en lille drøm om at lave hvalpe en dag såfremt det hele passer ind. Og nu går jeg så og tænker om hun overhovedet egner sig. Om en meget nervefast hanhund ville veje nok op for hendes følsomme sind, hvis man kan sige det sådan.
Men ja, hvad mener i om det hele?
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
dec 2010
Følger: 10 Følgere: 26 Hunde: 6 Emner: 278 Svar: 8.764
En reserveret hund er ikke nervøs/usikker, den er bare ikke interesseret i at hilse på folk, og viser det ved at forholde sig afventende, ikke opsøgende eller afstandssøgende. Bare sådan lidt ligeglad.
Det lyder som om at din hund, sikkert fordi den er blevet teenager, er blevt lidt usikker/utryg ved mænd. Det burde du kunne træne væk, med masser af positiv kontakt til mænd.
Vent med at overveje hvalpe, til hun er blevet voksen mentalt og fysisk. Du kan ikke vurdere hende ordentligt før.
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Jeg må bare give det tid og træne det
Men hvor er jeg glad for jeres tilbagemeldinger. Så er der håb forude endnu
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Nej, det vil han ikke kunne gøre.
Jeg ville aldrig parre på en hund med dårligt væsen - hun giver det videre til hvalpene.
Kun avl på mentalt stærke, nervefaste og solide dyr.
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Men når det så gælder avl kan man så godt bare skære alle racer over en kam i forhold til sind? Jeg prøver ikke at retfærdiggøre avl på min hund, men jeg synes det er spændende og interessant i forhold til grænsen for om en hund egner sig til avl eller ej.
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Lad os også liiiiiiiiiiiiiiiiige huske, at hvis en hund er nervøs og usikker er dens livskvalitet formentlig ikke ret stor.
Ingen hund / ingen race skal vel være usikker overfor livet, eller .. ???
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Ja, naturligvis er der forskel på racer - men efter min mening er det ikke fair overfor nogen race at fastholde den i at være usikker på stort set alt.
Det kan ikke være fantastisk at være bange hele livet - og det mener jeg ikke at nogen hund bør være.
Det har intet med brugsegenskaber eller politihund eller noget at gøre - det er ganske simpelt et krav om, at en hund qva dens væsen er i stand til at leve et normalt liv i en normal familie omgivet af normale omgivelser.
Kan den ikke det, ja, så stakkels hund - og i avlen hører den ikke til efter min mening.
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
Meget kan trænes,men det er en del af hunden. En del man ikke ønsker at bringe videre. Ser tit man prøver at finde undskyldninger for at bruge den i avl alligevel.
Hunden er ikke så gammel,den anden hund skal opveje det mm. Jeg forstår ikke,at man ikke bare affinder sig med, at hunden ikke skal i avl.
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Nu ved jeg ikke om du hentyder til min hund, men hun er altså ikke bange for stort set alt men ja, hun er utryg ved mænd men hun lever da et normalt liv her hjemme, og hun har heller ikke et problem med min kæreste.
Jeg forstår hvad du mener - tror jeg
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Lad nu være med at hive din hund ind i enhver disk vi har, Isabelle
Jeg taler om hunde, der er bange for "stort set alt" ... mao, så kan det jo ikke være dine jeg taler om, eller ???
At en hund ikke kan lide fremmede kan bero på mange ting - hvis usikkerhed er årsagen skal de ikke i avl uanset hvad.
Der er også "garvede schæferhundeopdrættere" der griner højlydt når jeg påpeger deres hundes bygningsmæssige forhold og siger "den er perfekt i udseendet"
Som der er franske bulldogejere, der .. jaja, ikke ligefrem griner .. men ihvertfald siger : sådan skal den lyde.
Hvad mener du at det beviser ???
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Det er ikke din hund jeg taler om - det er generelt.
At en hund bliver forskrækket er OK - det er altid afreaktionen der er interessant
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Jeg ved ikke om jeg prøver at finde undskyldninger. Jeg prøver muligvis at finde ud af om jeg er "farvet" af at det er min egen hund og jeg selv synes hun elskværdig.
Dine eksempler med "hunden er ikke så gammel" og "den anden hund skal opveje det" synes jeg ikke man kan sige er undskyldninger for at avle alligevel. Det er jo bare fakta at hunden ikke er så gammel og færdigudviklet endnu. Og uanset hvordan hunden er vil der så ikke altid være noget man synes godt kunne være bedre? Og er det så ikke meget naturligt at man leder efter dette i en hanhund?
Jeg siger ikke jeg mener min hund er nervøs. Jeg siger at hun er utryg ved mænd - som det eneste. Og så prøver jeg at finde ud af om det er nok til hun ikke bør avles på
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Emma jeg er enig med dig i at det er synd hvis "hunden er reserveret" bruges som undskyldning for ustabilt temperament. Men hvornår har hunden et ustabilt temperament?
jun 2009
Følger: 5 Følgere: 14 Hunde: 5 Emner: 4 Svar: 363
Noget der er absolut uønsket og som man absolut ikke bør avle på!! Under nogen omstændigheder.
Når det er sagt, så kan du ikke umiddelbart vurdere ret meget på en hund der lige er fyldt et år.
Det kan være en kort spøgelses periode og så er det ovre igen om lidt - Og så ville jeg for guds skyld bare lade det ligge og lade være med at presse hende ud i de situationer hvor hun bliver usikker.
Ingen grund til at gøre det til "noget" - Hun mærker lynhurtigt at det er et "issue" når i gør det til det og pludselig så ER det et issue og ikke bare en simpel ombygnings-periode der går over af sig selv.
Det kan også være, at hun rent faktisk har en lidt uheldig psyke og er for følsom og derfor begynder at få små "neuroser" og ting hun ikke kan lide.
Og så skal der sættes ind overfor det og gerne med hjælp fra en der har erfaring med den slags hunde.
Og så er der naturligvis ingen avl.
Min rettesnor er, at jeg ikke vil se min hund være utryg eller nervøs omkring mennesker. Punktum.
Den behøver ikke opsøge dem, den behøver ikke elske elske alt og alle, men den skal være 100% tryg ved at mennesker er mennesker og ikke altid forstår "hundsk".
Det skal være virkelig voldsomme episoder der skal til, for at jeg vil sige det er ok, at en tillært adfærd er ok og siger god for avl.
For alle hunde kan komme ud for mærkelige mennesker og ubehagelige møder med mennesker og hunde - Og det er skidt hvis de bliver mærkede for livet af det, det skal de gerne have psyken til at ryste af sig og komme videre.
Samtidig må en given tillært problem adfærd aldrig være noget hvalpene ser - For de lære så sindssygt meget af deres mor og skelner ikke mellem tillært og ikke tillært adfærd.
For en ting er, at jeg selv kan skærme min hund mod de ting den ikke bryder sig om - Men med et kuld hvalpe, kan man garantere at alle hvalpekøbere magter den opgave?
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
Det har sat tingene lidt mere i perspektiv og givet mig noget at tænke over
dec 2010
Følger: 89 Følgere: 66 Hunde: 4 Emner: 1 Svar: 932
aug 2008
Følgere: 8 Hunde: 1 Emner: 104 Svar: 5.012
Nu er mine racer Tervueren og Groenendael og her er nervøst temperament et problem, og jeg er simpelthen så ked af at holdingen er blevet sådan at "sådan er de racer jo", for NEJ, sådan skal de racer bestemt ikke være ifølge racestandarden, så spørger du mig, så ville jeg ikke avle på en hund som din, men for racens skyld kun avle på absolut nervefaste individer.
mar 2015
Følger: 11 Følgere: 9 Hunde: 2 Svar: 430
Man skal altså kunne vurdere om ens hund er nervøs/for følsom eller om den er reserveret ellers synes jeg ikke man skal springe ud i opdræt.
Martine skrev: det er ok at blive forskrækket - det er afreaktionen der betyder noget.
Det er nemlig det! Hvis en hund ikke kan komme sig over en dårlig oplevelse er den efter min mening "for følsom". Kan en hund ikke lide fremmede mennesker eller hunde og beder om afstand UDEN at vise nervøsitet og hvis det er racetypisk er det HELT OK.
Mht avl - er man i tvivl... Er man ikke i tvivl
mar 2015
Følger: 11 Følgere: 9 Hunde: 2 Svar: 430
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Ingenting. Jeg mener bare, at det indimellem er hundeejeren, der er nervøs.
Aj, det er da en massiv talen-udenom
Du fortæller en historie om "garvede" opdrættere, der grinede af dig fordi en usikker hund af din race er præcis som den skal være - og jeg dragede blot paralleller til andre racer, hvor "garvede" opdrættere også fortæller hvordan tingene hænger sammen .. eller noget ..
Schæferhundeopdrætteren, som mener at opbygningen på en sådan er helt iorden.
FB / EB opdrætteren som mener, at vejrtrækning er helt fin.
Og så åbenbart nogle Eurasieropdrættere, som mente at det er OK at racen var "ikke begejstret for fremmede" - og ovenikøbet fremhævede det som "perfekt".
Jamen godt så ....
Jeg brugte ikke ts´ hund som eksempel - jeg taler generelt, som du også ville opdage hvis du læste mine indlæg.
Jeg kommenterer på at en tæve med svagt væsen ikke vil kunne få super gode hvalpe pga en hanhund med godt væsen hopper på.
Jeg mener derimod at en tæve med tvivlsomt væsen skal holdes ude af avl.
Hvad du vælger at gøre - og hvor meget eller lidt du vælger at bagatellisere dine hundes fejl og mangler - det er dit valg
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
Jeg mener nu sagtens, man kan se om en hund er egnet før den er voksen. Det letteste er selvfølgelig at lukke øjnene for det og så ikke mene,at det er så galt når hunden er voksen.
Den måde som hunden håndtere verden på som ung kan man ikke bare se bort fra.
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Du har på et tidspunkt lavet en tråd hvor du efterlyste folks råd om hvad du skulle gøre mht en af dine tæver (!) - og efterhånden som tråden gik igang, forsvarede du / bagatelliserede du mere og mere ... og så er det jo bare jeg tænker, at du er fint tilfreds med dine hunde og mener at de skal indgå i avl ... og hvis nogle af os mener at du måske liiiiiige ... så er du vupti klar med en bortforklaring - det viste du ihvertfald i den tråd, eller det mener du måske ikke ?
Hvad du gør eller ikke gør mht avl er dit valg - der er hvalpekøbere til det meste ... så din sidste sætning vælger jeg at overse.
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Jeg "insinuerer" ikke noget - jeg synes jeg siger temmeligt klart, at du bagatelliserer og forsvarer .. at du vælger at tolke det til at jeg mener at du er skide ligeglad med hvad du parrer på, kan aldrig blive andet end dit problem.
Sålænge du holder dig til din race og jeg min - jamen, så kan jeg da være helt og aldeles ligeglad med hvor ansvarlig, eller det modsatte, du er som avler.
Jeg giver bare udtryk for min mening - jeg er ikke helt med på det her rygklapper til visse hg´ere - bær lige over med mig der
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.225
Ja, det tror jeg dæleme du har endda rigtigt meget ret i
Du forstår formentlig godt hvad jeg mener når jeg skriver rygklapperi på HG - hvis ikke, så er jeg helt sikkert ikke den rette til at forklare dig det
jun 2012
Følger: 11 Følgere: 4 Hunde: 4 Emner: 58 Svar: 736
C.G. Jeg er egentlig ikke i tvivl om min hund som sådan ikke er reserveret. For mig ligger tvivlen i om hun er følsom vs. FOR følsom jeg tror efterhånden at jeg godt kan se at det er hun sandsynligvis.
Mht. at være i tvivl, så synes jeg helt generelt godt man kan være det, uden der er nogen grund til det
Nervøs hund?