{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.538 visninger | Oprettet:

Hvad siger loven. {{forumTopicSubject}}

Hej.
Vi kom i dag til at snakke om hvad der vil blive dømt i følgende hypotetiske situationer:

Stor hund er i snor og bliver angrebet af mindre hund uden snor. Stor hund forsvarer sig og bider lille hund der pådrager sig skader. Stor hund får ingen.

Anden situation. Ejer går tur med hunden i snor og bliver overfaldet af et menneske. Hunden forsvarer ejer og bider overfaldsmanden. Han får flere bid. Han melder hunden for overfald.

Ingen af os er helt sikre på hvad loven siger omkring disse situationer.

Kan I hjælpe?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvad siger loven.
  • #2   5. mar 2016 Min kammerats hund var i snor og en løs hund kom imellem hund og ejer, min kammerats hund bed den løse, han har så lige fået brev fra politiet at der ikke er en sag, pga hans hund var i snor og den anden var løs.. (Den løse hund, var en politihund )

  • #3   5. mar 2016 Rotterne - tak for svar

    Rikke S - det mente vi nemlig også. Men på den anden så er det jo en skade. Størrelsen på hundene har ingen betydning heller.


  • #4   5. mar 2016 Jo men her var det en af politiets hunde der blev skadet og min kammerats hund blev stadig frikendt, pga den var i snor,, så vil bestemt mene at størrelse osv er ligegyldigt.. Dog mente betjenten der ejede hunden der blev bidt, at min kammerats hund gik i for lang snor ( dressurline i fuld længde) men der blev ikke en sag ud af det, netop pga politihunden var løs..

  • #5   5. mar 2016 Der er vist ikke mange eksempler på at hund i snor, der bider løs hund, er blevet aflivet?

    Eksempel 2: Det er vel en "erhvervsrisiko" hvis man er så dum at overfalde andre?


  • #6   5. mar 2016 Jeg har aldrig hørt andet, end at hvis en løs hund, opsøger en hund i snor, så vil den hund, som er i snor, aldrig risikere aflivning - man har jo taget sine forholdsregler ved at have den i snor. Og omvendt er det jo kun lovligt i Dk at have løs hund, hvis den er under fuld kontrol, det er den vel ikke, hvis den løber hen til ukendte hunde. Det kan altså aldrig blive den hund, som er i snor, der risikerer noget, uanset resultatet af udfaldet af situationen.



  • #7   5. mar 2016 Jeg er så ikke helt så sikker på, at man ikke risikerer aflivning, så længe at ens egen hund er i snor, og bliver angrebet af løs hund.

    Hvis ens egen hund "bare" laver et lille hul i den løse hund, så sker der ingenting. Men hvis ens egen hund skambider/dræber den løse hund, så tror jeg desværre at sagen bliver en helt anden. Selvfølgelig afhængigt af hvordan den lokale betjent ser på sagen, og hvor emsig ejer af den løse hund er ?


  • #8   5. mar 2016 Hvad siger loven og hvem bliver dømt?
    Det er 2 spørgsmål, og i begge tilfælde har ejeren af den hund der forårsaget en skade, som udgangspunkt overtrådt §6 stk.1 og står til en bøde-
    Det andet spørgsmål er om hvad loven siger om de sanktioner der kan komme, for at sikre den offentlige sikkerhed. Og i begge tilfælde kan den berygtede "skambidsparagraf" ikke komme i spil.
    Det betyder så at politiet stadigt har mulighed for at give påbud om alt fra snor, indhegning eller mundkurv, eller aflivling efter §6 stk. 2, men her gælder forvaldnings regler, der betyder at der skal bruges de mindst mulige midler.

    http://www.ft.dk/samling/20131/lovforslag/l92/html_som_fremsat.htm

    Afsnit 3 i bemærkningerne giver svarene


  • #9   5. mar 2016 Ann-Marie - Jeg troede det samme. Men har endnu ikke hørt eksempler på, at det er sket?

  • #10   5. mar 2016 CTS: Det har jeg heller ikke. Måske man skulle prøve at Google ? smiley Men det vil jo være en skambidning, hvis den løse hund bliver alvorligt såret/slået ihjel, så.... ?

  • #11   5. mar 2016 Der var en gammel pom der rendte ud og "angreb" en schæfer i snor, og politiet vurderede at det var et hændeligt uheld, og gav hverken bøde eller påbud

  • #12   5. mar 2016 Ann-Marie - lige præcis. Og sandsynligheden for en stor hund kan lave skade på en lille hund er jo bare betydelig større end omvendt.



  • #13   5. mar 2016 Housebuster - okay. Tak for svar

  • #14   5. mar 2016 Mette du spørger til loven.
    Læs nu loven, i stedet for at spekulere.


  • #15   5. mar 2016 Ann-Marie - Loven siger:

    "6. § 6, stk. 5, affattes således:
    »Stk. 5. Hvis en hund ved et overfald eller ved anden uacceptabel og farlig adfærd har bidt et menneske eller en anden hund, og hvis biddet kan betegnes som skambid, skal politidirektøren lade hunden aflive.«"

    Jeg vil ikke betegne det som overfald, hvis min hund i snor bider en løs hund. Og da særligt ikke, hvis den løse hund er nærgående, ikke aflæser min hunds signaler, er aggressiv o.lign. Og så vil jeg heller ikke mene, at min hunds adfærd er uacceptabel og farlig.


  • #16   5. mar 2016 Jeg er helt enig i at hvis min hund bliver overfaldet, og bidt, og den så bider igen, så sker der ingenting.
    Men hvad nu hvis min store hund, bliver overfaldet af en lille hund. Og min store hund rusker den lille til døde ?

    Synes at hundeloven er for vag på det område, mangler noget konkret.


  • #17   5. mar 2016 Ann-Marie - Hvorfor skulle der være nogen forskel?
    Hvis din store eller lille hund i snor bider en løs stor eller lille hund, fordi denne har overfaldet din hund, været aggressiv, været nærgående/overskrevet din hunds territorie, ikke aflæst din hunds signaler o.lign. - så sker der ikke din hund noget, fordi den har reageret som man kunne forvente. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan hundens størrelse kan have betydning for hvad der dømmes. For mig at se er det omstændighederne der har betydning - altså HVORFOR din hund bider.

    Om din hund kan blive aflivet, hvis den slår den anden hund ihjel ved jeg ikke - måske det anses som uacceptabel og farlig adfærd, at den ikke stopper igen. Men jeg tror simpelthen ikke det har nogen betydning, om din hund er stor eller lille.


  • #18   5. mar 2016 Ann Marie, mit link svarer på dine spørgsmål.
    Der bliver spurgt til loven, Så læs den dog inkl. bemærkningerne, som er det vigtigste i den her sammenhæng


  • #19   6. mar 2016 Lige nøjagtig, Housebuster.

    "»Det forudsættes, at aflivning ikke kan ske, hvis overfaldet og skambidningen undtagelsesvis er fremkaldt ved et uretmæssigt og umiddelbart forudgående angreb mod den pågældende hund (eller dens besidder), sådan at hundens adfærd må betragtes som et naturligt selvforsvar eller forsvar af hundens besidder. Det vil f.eks. være tilfældet, hvis en person begår vold mod hundens besidder, eller en person, herunder besidderen selv, slår og mishandler hunden.
    Hvis f.eks. den skambidte hund er i bånd, og den angribende hund er løs, må det som udgangspunkt formodes, at der foreligger en situation, hvor den angribende hund skal aflives. Hvis den angribende hund derimod er i bånd, mens den skambidte hund er løs, vil det bero på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, om der er tale om en situation, der er omfattet af den foreslåede bestemmelse, eller om den angribende hund alene har forsvaret sig. Det samme gør sig gældende i situationer, hvor begge hunde er løse."


  • #20   6. mar 2016 Jeg har læst teksten smiley Og det er netop den der med en konkret vurdering, som gør mig bekymret.

    Grunden til at jeg i mit eksempel nævner en stor hund i snor, som slår en lille, løs hund ihjel, er at jeg selv havde engelsk mastiff, og min værste frygt var netop at mine hunde skulle blive angrebet, og bide fra sig. En så stor hund kan lynhurtigt lave alvorlige skader på en mindre hund, også selvom det "kun" var i selvforsvar.
    Og som jeg tolker teksten, så bliver der lavet en vurdering i de enkelte sager. Ergo kan det også ende med en aflivning, hvis min store hund får taget lidt for hårdt fat i en mindre hund.


  • #21   6. mar 2016 Ann-Marie - Hmm... Vel ikke hvis din hund har en god grund til at gøre det. ;o)
    Men det handler jo bare stadig ikke om hundens størrelse, men om HVORFOR den gør som den gør.


  • #22   6. mar 2016 Helt enig i at størrelsen på hunden principielt er underordnet. En gravhund kan jo også lavet alvorlige bidskader på en grand danois.

    Min pointe er blot at en engelsk mastiff (eller anden gigant race), kan brække ryggen på en lille hund, på et splitsekund. Hvordan kan jeg føle mig sikker på at politiet ikke vurderer at min kæmpe hund har overreageret/udvist for voldsom agression ?
    Den bemærkning om at det er en konkret vurdering, ligger jo netop op til at det er en individuel vurdering.


  • #23   6. mar 2016 3.2.2.3. Definition af overfald:
    Tilfælde, hvor en anden hund er blevet bidt:
    Hunden har bevæget sig direkte og målrettet mod den anden hund og bidt den uden nogen form for indledende kommunikation. Den angribende hund er startet sin målrettede bevægelse mod den anden hund fra et udgangspunkt mindst syv meter fra den anden hund. Handlingen må ikke kunne betegnes som normal ud fra et adfærdsmæssigt synspunkt, f.eks. at hunden har forsvaret sit territorium i forbindelse med, at den angrebne hund er trængt ind på ejerens ejendom eller at hunden har forsvaret en for hunden vigtig ressource (f.eks. en tæve i løbetid, foder eller lignende).


  • #24   6. mar 2016 Housebuster: Ja tak, jeg kan sagtens forstå hvad definitationen af et overfald er smiley

    Men hvis min hund, som er i snor, bliver overfaldet af en løs hund, og min hund skader den løse hund alvorligt/slår den ihjel, så ryger det vel ind under skambidning ? Og der står at det er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, så jeg føler mig absolut ikke sikker på at min hund vil slippe med en løftet pegefinger smiley


  • #25   6. mar 2016 Ann-Marie - Nej, det gør det vel ikke, fordi din hund har reageret normalt på en anden hunds aggressive adfærd. Din hund er næppe bevidst om hvor stor den er, så at den "kommer til" at slå ihjel eller skade voldsomt fordi den tilfældigvis er større end den anden hund, tror jeg ikke umiddelbart har nogen betydning. Dens reaktion er jo forventelig og normal, selvom den kan virke voldsommere for en lille hund end en stor hund.

    Men som med enhver anden lov i landet, så kan det vendes og drejes, af den pågældende betjent der står med sagen. Det er ikke kun hér, det er sådan, men i sååååå mange andre tilfælde. Det er simpelthen ikke muligt at gøre loven så konkret. Der er jo så enormt mange situationer der kan opstå, der hver især skal tackles forskelligt. Det kan bare ikke lade sig gøre. JEG synes, at loven er rimelig godt formuleret, som den er nu. :o)


  • #26   6. mar 2016 CTS: Der er vist ikke så meget andet at gøre, end at håbe på at man aldrig kommer til at stå i den situation smiley

    Kan sagtens se at det ikke er muligt at lovgive i og omkring alle mulige, og umulige tænkelige scenarier. Er bare bekymret lige så snart der bliver lagt op til en fortolkning/konkret vurdering i de enkelte sager, for så kan det jo desværre gå begge veje smiley


  • #28   6. mar 2016 Ann-Marie - Men når loven siger, at hvis din hund reagerer normalt - altså forsvarer sig, hvis den føler sig trængt, truen, bliver angrebet o.lign. - så er det ikke skambid og ikke grund til aflivning.

    At din hund er større end den anden hund, har vel som sådan ikke betydning for, om dens reaktion er normal. :o)


  • #29   6. mar 2016 CTS: Håber at du har ret, men hernede på Lolland, er man generelt utrygge ved alt der ikke ligner en labrador eller DSG. smiley
    Nu er mine mastiffer døde, så jeg har ikke længere den bekymring at slås med. Men ingen tvivl om at jeg seriøst skal overveje om jeg virkelig magter ansvaret/frygten der følger med, hvis jeg igen skal have gigant hund. Alene socialiseringen vil være en kæmpe opgave, fordi folk går udenom i en stor bue smiley


  • #30   6. mar 2016 Ann marie din snor skal jo så være mindst 7 meter lang. Og så er det vel fair at sige du ikke har kontrol

  • #31   6. mar 2016 Housebuster: I det afsnit, som CTS så fint har fremhævet, der står hvis den ANGRIBENDE hund skambider en løs hund, bliver det en konkret vurdering. Måske jeg bare tolker det forkert, men jeg tolker ikke nødvendigvis at en angribende hund = overfaldshunden. Hvis den løse hund, angriber min hund først, vil det jo være overfaldshunden. Men hvis min hund skambider den løse hund. Vil min hund være den angribende hund fordi den skambider den løse hund.
    Giver det mening ?


  • #33   6. mar 2016 Bugsy: Håber at du har ret, og satser på at jeg aldrig nogensinde kommer til at stå i situationen smiley

  • #35   6. mar 2016 Bugsy: God pointe. Må lige overveje om man måske skulle vænne en fremtidig stor hund til mundkurv, så man kan færdes trygt i byer.

  • #37   6. mar 2016 Mon ikke jeg kan nå at forhindre at den lille hund bliver trampet ihjel smiley Kun tiden kan vise hvor tolerant en fremtidig kæmpe hund vil være, og om det evt. Vil være nødvendigt at lære den at gå med mundkurv ?
    Min gamle bullmastiff var super godt socialiseret, men han voksede op i Kbh. Nu hvor jeg bor langt ude på landet, vil det være en noget større udfordring at få socialiseret en ny hund.


  • #38   6. mar 2016 Tak for alle svarene. Jeg er i hvert fald blevet klogere.

  • #39   9. mar 2016 Bugsy - Ifølge det der står skrevet i loven, så risikerer man ikke aflivning ved dit første eksempel, HVIS hunden i snor har en normal adfærd. Så hvis den fx har følt sig truet af en anden hund, burde man (ifølge loven) ikke risikere aflivning. Kommer der en løs hund hen, og denne fx truer hunden i snor - men IKKE angriber - og hunden i snor så angriber, så burde man ikke risikere aflivning.

    Men det hele kommer jo an på hvem der vurderer sagen, og hvad man kan bevise. Det er jo svært at bevise, at den anden hund var truende, eller at den anden hund angreb først.


  • #40   10. mar 2016 Min kammerats hund bed politihunden, fordi den rendte imellem ham og ejeren og nullernok ville beskytte ejeren, men pga nullernok (nanok) var i snor og politihunden var løs, vurderede politiet at der ikke var en sag, det tog så også "kun" 6 måneder før min kammerat modtog brev om at der ikke blev en sag ud af det, netop pga hans hund var i snor og den anden ikke var,, selvom det var nanok der bed først.

Kommentér på:
Hvad siger loven.

Annonce