{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.263 visninger | Oprettet:

Hvorfor er hund og ulv så forskellige? {{forumTopicSubject}}

Interessere du dig for evolution og biologi og har ofte undret dig hvordan i al verden man i sin tid har fået noget der ser sådan ud (link fjernet)
til at se sådan her
(link fjernet)
eller sådan her ud?
http://www.limogesporcelainboxes.com/graphics/customers/chihuahua.jpg

Så er denne artikel lige noget for dig!

http://www.americanscientist.org/template/AssetDetail/assetid/15642/page/1;jsessionid=baa-%20kLlpU8bzAM

(Obs; når i bladre i artiklen så brug "next knappen" frem for "tal-knapperne" - så skal i nemlig ikke betale for adgang smiley

Artiklen er engelsk, videnskabeligt underbygget og super godt beskrivende! Om end jeg gerne ville se lidt flere tal og tabeller smiley Måske har du læst den før, måske har du hørt om den, men aldrig læst den selv... Jeg fandt den endelig! i går aftes, og synes i skal have muligheden for at læse den også.

Artiklen omhandler hvordan vi mennesker måske! har formået at domesticerer de hus og kæledyr vi omgiver os med. Herinde kunne man jo forestille sig især hundens fremkommen har stor interesse.

Hos alle domesticerede dyr ses nogle ensartede tendenser og afvigelser fra "stamformen". Reduceret/øget størrelse, en øget mulighed for drægtighed (tænk løbetider), pelsfarver og beskaffenhed, hænge øre, temperament m.m.
Der til kommer et utal af specifikke brugsegenskaber...

Er alt dette fremkommet ved selektiv avl? Er det et resultat af ekstrem indavl? Eller kan det være (evt. delvist) som artiklen foreslår - fordi dyr der skal leve med og omkring mennesker bliver selektivt presset (og senere bevist avlet) til at være mere rolige og have mindre mængder af stresshormoner?

Forsøget er udført på ræve og viser at mængden af stresshormon i blodet efter 12 generationers avl efter rolighed (som eneste faktor!) er faldet til ca. det halve og efter knap 30 generationer til en fjerdedel!
Samtidig ses flere af de før nævnte ændringer optræde gradvist gennem generationerne...
Forsøget er startet tilbage i slut 50’erne og allerede efter få generationer så man afvigelser i farver og pels – så måske tager det ikke helt så lang tid at lave selv store udseendemæssigt forandringer… Og måske skyldes hænge-øre hos mange af nutidens hunde, ikke at man fra menneskets synsvinkel synes ”det ser sødt ud”…

Meget spændende læsning synes jeg, hvis man holder det op sammen med teorien om at ulven i sin tid "domesticerede sig selv" og endte ud i ur-hunden, som man så fra menneskets side, siden hen (men dog langt senere) har avlet i de ekstremer vi ser i dag. En artikel der giver stof til eftertanke smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvorfor er hund og ulv så forskellige?
Kommentér på:
Hvorfor er hund og ulv så forskellige?

Annonce