{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.805 visninger | Oprettet:

Nick F
Nick F
Tilmeldt:
31. okt 2013
Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192

Ulve og hunde {{forumTopicSubject}}

Faldt lige over dette indlæg i en anden tråd :

Man har lavet et spændende forsøg med ulves skyhed i Sverige.

Kort fortalt er forsøgene gennemført på den måde, at man i ti ulverevirer i Mellemsverige har undersøgt, hvordan de reagerer, når et menneske nærmer sig. Man lokaliserede vilde, radiomærkede ulve på 1-2 kilometers afstand og når de havde opholdt sig roligt i et område i 20 minutter, kørte man tættere på. En forsøgsperson begyndte at gå i almindeligt tempo, som var man på spadseretur, mens en anden blev tilbage for at tjekke afstanden. De nærmere forhold er beskrevet i rapporten, som jeg linker til forneden.Nogle steder var det enlige ulve, andre steder en flok.

Resultatet var bl.a., at ulve lader mennesker komme ret tæt på. En enkelt gang ned til 18 meter, den største flugtafstand var 310 meter. Gennemsnittet var 85 meter på de ialt 35 forsøg. Det var også karakteristisk, at i alle de tilfælde, hvor ulvene stak af på mere end 200 meters afstand, var der mere end 2 ulve i flokken. Tættest kom man på enlige ulve, når det var blæsevejr. Dagslysmængden spillede ingen rolle for flugtafstanden.

I fire tilfælde gik de ind på ulve med bytte. Ulvene blev ikke længere ved kadaveret, end ulve der efter forskernes bedste viden ikke havde bytte. Bjørne, der i mod, bliver ved byttet.

Man prøvede også at gå mod ulvene med hund i snor i mørke. Der regnede forskerne med, at ulvene ville blive stående længst, fordi man regnede med at ulvene følte sig mere sikre i mørke og fordi både de og udlandske kolleger havde oplevet, at ulvene fokuserede så meget på den medbragte hund, at de helt glemte at reagere på det medfølgende menneske. Men modsat antagelsen stak ulvene af ved større afstand.

Alle forsøgene blev lavet på sne, så man kunne se, hvordan dyrene havde forladt stedet. I 75 % af tilfældene var ulvene sat af i spring, dvs med flugt, ikke bare lusket af. De standsede dog som regel et lille stykke væk for at se, hvad der var på færde.

Ulvene viste aldrig nogen tendens til offensiv eller aggressiv reaktion på forstyrrelserne.

Rapporten er her i pdf-format: (link fjernet)

Så tror nu nok vi roligt kan gå med vores hunde i de områder de befinder sig i stadigt. Og med hensyn til jagt så kan man læse på ulv i Danmark :
80% af alle ulveangreb på hunde sig om jagthunde under jagt. Tilsyneladende er det i omkring halvdelen af tilfældene hundene selv, der opsøger ulvene. Man har regnet ud, at risikoen i Sverige for, at en hund, som anvendes til jagt i et ulveterritorium, bliver angrebet, er omkring 1 ud af 9000 jagtdage i et territorium med en enlig ulv eller et ulvepar. I et territorium med en hel ulvefamilie er risikoen omkring 1 ud af 5000 jagtdage. Det svarer nogenlunde til risikoen for at få påkørt sin jagthund af en bil i de ulveområder, hvor statistikken her stammer fra. I de resterende tilfælde, hvor hunde bliver angrebet af ulv i Sverige, er der også typisk tale om hunde, der har været ude på egen hånd, men indimellem bliver der taget hunde nær bebyggelse, fx vagthunde. At ulve kan finde på at angribe hunde, er der for så vidt intet unaturligt i. Det er en del af naturens barske orden, at rovdyr slår andre rovdyr ihjel – og hunde, skal man ikke glemme, er jo rovdyr. Løver fx dræber voksne leoparder og geparder uden at æde dem, men tilsyneladende for at skille sig af med konkurrenter. Der findes tre dominerende hypoteser om, hvorfor ulven angriber hunde:
- Ulven betragter hunden som byttedyr.
- Ulven betragter hunden, der jo nedstammer fra ulven og er tæt beslægtet med denne, som en anden ulv og dermed potentielt en indtrængende artsfælle i dens territorium, hvilket også ofte ville resultere i angreb, hvis det drejede sig om en fremmed ulv.
- Ulven betragter hunden som et mindre rovdyr, der konkurrerer om de samme byttedyr.

Så tag lige en slapper .... med mindre man er en fanatisk jæger der ikke mener rovdyr skal være i naturen så går det nok alt sammen smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Ulve og hunde
  • #1   19. maj 2014 Spændende læsning! smiley

  • #2   19. maj 2014 Ulve er nok et af de større dyr jeg ville være mindst bekymret for at møde smiley
    Det ville bare være et smukt syn, hvis den ikke nåede at stikke af (hvilket den jo nok ville)...


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #3   19. maj 2014 Ja. Ulve er et stort rovdyr som bestemt skal behandles med respekt så man skal ikke løbe efter dem og evt prøve at fodre osv men den hysteriske debat nogen prøver at frembringe er helt til grin.

  • #4   19. maj 2014 Ulve vil ikke angribe hunde som et byttedyr. De angriver byttedyr, der er vegetarer!


  • #5   19. maj 2014 Interessant.
    Tusind tak for spændende læsning smiley


  • #6   19. maj 2014 Pomtoy det er nu ikke helt rigtigt. Jeg har læst at Sverige får taget 300hunde om året pga. Ulve.

  • #7   19. maj 2014 Jamen, har hundene så ikke jagtet ulvene inden?


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #8   19. maj 2014 "Pomtoy det er nu ikke helt rigtigt. Jeg har læst at Sverige får taget 300hunde om året pga. Ulve"

    Vrøvl det årlige antal af ulveangreb på hunde de seneste tre år i Sverige har ligget på hhv. 27, 41 og 21. I Tyskland, hvor de jyske ulve jo kommer op fra, kender man derimod kun til et eneste ulveangreb på hund.

    Og i Sverige er det jo snak om jagthunde der jæger elg langt fra ejere. Der dør mange flere ved jagt ulykker fx og trafik.


  • #10   19. maj 2014 Min fejl, men synes bare jeg har læst det i en artikel.

    Det er ikke så meget det at vi har ulven i Danmark, jeg synes bare vi skal have nogle retningslinjer med hensyn til hvis de tager et husdyr.

    Ulven florerer i de områder hvor jeg bor, så derfor synes jeg bare at vi skal have nogle retningslinjer. Men desværre så har ulven ikke ligefrem været sky overfor dem som har mødt dem, og det er en ting som bekymrer mig.


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #11   19. maj 2014 Der er mange retningslinje. Der er jo blevet lavet en ganske fornuftig forvaltningsplan. Og alle dem der har set en ulv i Danmark har højst sandsynligt set en løs hund smiley Selv de som er sten sikre på at det var ulv har o vist sig at være hund smiley Nu bor jeg selv i et område der er fundet dna spor og jeg håber da at se dem en dag.

    (link fjernet)


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
  • #13   19. maj 2014 Desværre så synes jeg ikke de er helt ok. der er mange ting som burde laves om. Nu har jeg selv heste, og så er det jeg tænker på de avlere som lægger 25000 i et føl, og så får de kadaver prisen på sølle 1200? smiley

    De mennesker som har set har ikke været i tvivl om at det var en ulv. Sporerne har vi selv set nede i vores eng, og vi har da haft kontaktet ulvetracking med hensyn til sporerne. Det er ikke bare ulve spor vi finder, men også afgnaskede krondyrs kadaver, hvor flere af tingene er bidt midt over, og huden er flået af.


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #14   19. maj 2014 Så er der to ting at gøre 1. sørge for at have ordenlig indhegning 2. flyt

    Hvis man ikke kan håndtere natur så må man flytte ind til byen. Og mht heste avl så må det være et forsikrings spørgsmål.


  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #15   19. maj 2014 Og noget helt andet så er det sjældent heste og føl ulve angriber af husdyr. I Tyskland har undersøgelser vist at husdyr udgøre under 1 % af ulvens kost. Og det er kultur landskab som i DK. Så problemet er altså ikke større. Men selvfølgelig skal der være en forvaltningsplan.

  • Nick F
    Nick F Tilmeldt:
    okt 2013

    Følger: 1 Emner: 16 Svar: 192
    #16   19. maj 2014 Og så vidt jeg kan se sker kompensation ved hest efter vurdering. Se bilag 1 i det link jeg lagde op.

Kommentér på:
Ulve og hunde

Annonce