{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.379 visninger | Oprettet:

Max H
Max H
Tilmeldt:
26. dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272

Jagt {{forumTopicSubject}}

Af en eller anden grund forsvandt Schæfer og jagt?. Jeg syntes det kunne være spændende at hører om andre racer til jagt.Jeg var igang med at skrive følgende.

De belgiske hyrdehunde blev brugt til jagt og i 1909 måtte en anderkendt tysk opdrætter af stående jagthunde indrømme at de belgiske hyrdehunde var hans hunde langt overlegen på jagt.

Schæferen som er en glimrende til at apportere kan vil også bruges til den form for jagt. Har selv haft min egen med på fasan jagt uden problemer.

Er der inden for jagt kredse en form for hunde snobberi?.Jeg tænker på en der skrev at man ikke var velkommen hvis man kom med en hund der ikke var lydig. Det gælder vil uanset race?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Jagt
  • #1   8. feb 2014 Ej, er den tråd væk...? smiley Den slettetknap burde slettes!

  • #2   8. feb 2014 Jeg har det sådan, at jeg bedst kan lide, at cykle i medvind.

    Det samme, når jeg vælger hund, muligt man kan træne en schæfer til at blive en udmærket apportør, men hvorfor cykle opad i modvind, når der nu er racer, som er skabt til den slags og hvor det i træningen i højere grad gælder om at støtte hundens naturlige egenskaber fremfor at indlære alt fra bunden.

    Jeg tror de fleste ville ryste på hovedet og sige tåbe, hvis jeg sagde, at whipperne var indkøbt med det formål at blive danske lydighedschampions.
    Det kan lade sig gøre, der har været 2 gennem al den tid DKK's lydighedsprogram har eksisteret, men det ville da være både op ad bakke og i strid modvind smiley


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #3   8. feb 2014 Kirsten. Helt sikkert at en Sch ikke vil blive verdens bedste jagthund men der fra og så til den ikke kan bruges. I tilfældet med de belgiske var der jo flere der ikke en gang ville se hundende fordi at de troede at det ville være spild af tid. De ændrede så mening når de først have set hundende arbejde.

    I tilfældet at man som jeg kun har skulle bruge hunden til at bringe og hente kan det vil være ligemeget om det er en anerkendt jagthund eller jeg bruger min Sch.At hente og bringe vil aldrig blive op af bakke med en Sch. Tværtimod.


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #4   8. feb 2014 Anne Julie. Jeg forstår det heller ikke. Kan godt være at at der var en der syntes det var et dumt ? men hvorfor skal det ødelægge en tråd der kunne være spændende for flere af os.

    Og så var det for en gang skyld noget der handlede om hunde,så syntes jeg ville tage den op igen.


  • #5   8. feb 2014 Det er sgu ikke kun inde for jagthunde der er "snobberi"(hvilket jeg ikke mener det er.). Min springer er heller ikke vildt velkommen i IPOarbejdet som er schæfernes forcer. Og det er klart man bruger en hund til det der ligger til højre benet. At der så er individer der kan yde indenfor steder man ikke tror er muligt er en snak. Har selv en af dem. Men det er ikke ligmed at racen egner sig til det, men at individet gør.

  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #6   8. feb 2014 "I tilfældet at man som jeg kun har skulle bruge hunden til at bringe og hente kan det vil være ligemeget om det er en anerkendt jagthund eller jeg bruger min Sch"

    Jeg plukker kun lige den her ud, for det er sgu ved at være lidt sent.
    Men nej. Det kan absolut ikke være ligemeget, for der ÉR ikke noget der hedder "kun" og "må vel være godt nok" i den sammenhæng.
    Jeg vil anbefale at du tager ud og ser hvad en ordentlig apportør rent faktisk skal kunne. En åben klasse B-prøve ved retrieverklubben giver et nogenlunde billede.
    at tage ud at se 5 åbne klasser b-prøver, et mere dækkende, for prøverne varierer både med indhold og med sted.

    Men helt kort: Står du med en hund der stabilt kan markere på land og i vand, dobbeltmarkere på samme, er dirigérbar, på trods af at der altså OGSÅ er faldet en markering (det kaldes så en distraktion i dét tilfælde) samt dækker hele søgeområdet effektivt og i god fart, samtidig med andre hunde og på kryds af hinanden. Ja så har du en hund der kan tingene godt nok.
    Hvis din schæfer kan dét, så tillykke.

    Og fint at én eller anden jæger i sidste århundrede angiveligvis har sagt at et par belgiere var bedre til jagt, end hans stående jagthunde.... der mangler bare lidt information. For bedre til hvad? Stand? Næppe. For der ER ikke stand i en belgier. Eller en schæfer for den sags skyld.
    Altså har de været bedre til en anden del af jagthundearbejdet og en anden jagtform, end hans stående hunde var. Stående hunde er specialister. Ikke generalister.

    En sådan udtalelse giver bare overhovedet ingen mening, hvis ikke man kender manden bag, baggrunden for den, og sammenhængen den er givet i.

    SOm jeg skrev i den anden tråd, har jeg selv kommet med en lignende kommentar om en spaniel prøve en gang. Men jeg ville dælme være ked af hvis min udtalelse om én prøve, og de omkring 6 hunde jeg så den ene dag, blev anvendt på samme måde om 100 år. For så var der da en der har misforstået meningen.


  • #7   8. feb 2014 Max -det var ikke det jeg skrev (ang lydigheden). Jeg skrev at man næppe bliver inviteret igen, hvis man møder op med en hund der ikke udfører sit arbejde tilfredsstillende. Det handler ikkebare om lydigheden (selvom den self ikke er uvæsentlig).
    Jeg er ikke super jagtkyndig, men jeg kan jo regne ud at hunden skal være villig til at hoppe i søen og hente ænder 30 gange i streg hvis det er det der er behov for, den skal hente dem uden huller (de schæfere jeg kender, er noget hårde ved apportbukkene -om det skyldes dårlig træning eller en generel tendens, ellerr om det måske ville være anderledes med vildt ved jeg ikke)

    Hundene SKAL kunne sidde afslappet og holde deres kæft til det er deres tur til at arbejde -osse dette kan være et problem ved en del racer, herunder schæfer (det betyder ikke at jeg mener de aldrig kan lære det, men det er ikke noget jeg opfatter som noget racen ligefrem har anlæg for).

    Sådan noget som at tage stand er jo osse noget man har avlet i visse racer gennem mange år -og altså ikke ligefrem noget der falder en schæfer naturligt.

    Ja, det er muligt at lave en brugbar jagthund ud af mange andre hunde end lige jagtracerne... men for det første ligger de ønskede egenskaber jo ikke "lige under huden", så træningen bliver altså mere besværlig end den behøver være, og for det andet er der jo bare nogen ting som, uanset træning, aldrig vil falde hunden så naturlig som det vil for en hund der er lavet til netop dette arbejde.
    -helt som at de fleste racer vil kunne lære at lave C-arbejde i et eller andet omfang, men vi kan vel godt blive enige om at der er racer der aldrig bliver RIGTIGT gode til det, og at det for nogen ligger meget langt fra deres natur.


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #8   8. feb 2014 Michelle. Det var et svar jeg kunne bruge til noget. I de bh kunne jeg godt tænke mig hvad der skulle gøre at de ikke kunne blive en god jagthund?. Vi har her at gøre med hunde der er førerbare,driftige,stor udholdenhed,god næse mm. Lyder for mig som ting der burde kunne bruges i en jagt hund?.

    At en bh ikke kan stand kan man vil komme uden om ved at lærer den at markere sit bytte?. Jeg spørger fordi jeg ikke kan se den store forskel. Hvis det udelukkende er fordi det ikke ser ligeså pænt ud giver jeg ikke meget for det.

    Et sted jeg kan se et problem er hundens høje drift hvis man ikke kan håndtere den. Her tænker jeg at det burde man vil have kendskab til som jæger. Nu er det jo ikke et ? om de kan for de bliver brugt til jagt,for det er de blevet de sidste mange 100år som tidligere beskrevet. Her kunne det være rart hvis der var folk der rent faktisk har kendskab til det,i stedet for det jeg læser og andre tror.
    .


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #9   8. feb 2014 Footrot. Jeg har læst det i de belgiske hyrdehundes historie og det var ikke kun en enkelt der kom frem til den holdning. Er sikker på at det ikke har været med deres gode vilje at indrømme.

  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #11   8. feb 2014 Stand kan du ikke lære en hund, der ikke har det i sig. Det har ikke noget at gøre med hvordan tingene ser ud at gøre.
    Hvis du virkelig har haft en "god hund til fuglejagt" så må du da være stødt på hvad stående jagthundearbejde ér?


    Og fint nok med den historie, Max... Jeg tror stadig at det er med dén historie, som med mange andre og lignende historier. En god fortælling, hvis egentlige baggrund og mening forlængst er gået tabt. FOr historien fortæller stadig intet om hvad det faktisk var de åbenbart var bedre til, og den gode historie er altså over 100 år gammel.


    "Et sted jeg kan se et problem er hundens høje drift hvis man ikke kan håndtere den. Her tænker jeg at det burde man vil have kendskab til som jæger."
    Den her forstår jeg ikke?



  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #12   8. feb 2014 Footrot. Jeg har aldrig sagt jeg har haft en god hund til fugle jagt?. Jeg har haft den med på fugle jagt et par gange og her har den hentet de fugle den skulle. At dirigere hunden er intet problem. Jeg spørger hvorfor at det er bedre at en hund står stand i forhold til på anden måde at markere sit bytte.

    Hvad er det ud over stand som mangler for at de kan bruges til jagthunde?.

    Krumme. Nu hører man jo om ufine metoder brugt på jagthunde så de kan jo også have det problem.


  • #13   8. feb 2014 om de kan for de bliver brugt til jagt,for det er de blevet de sidste mange 100år som tidligere beskreve

    Men BLIVER de brugt eller BLEV de brugt... det er da en væsentlig forskel. Som sagt er jeg ikke super jagtkyndig, det jeg ved om jagthundearbejde har jeg lært ved at kigge på lidt markprøver (retriever) og lytte til de jægere jeg kender... jeg er hverken jagthundefører eller jæger selv.
    Men jeg har aldrig hverken set eller hørt om belgiere brugt til jagt (at man kan finde en enkelt betyder ikke at racen som sådan er egnet)
    ER der rent faktisk jægerE der konsekvent vælger belgiere fremfor jagtracer når de skal lave en jagthund?
    Jeg synes Kirsten beskriver det rigtigt godt, når hun sammenligner det med at cykle op af bakke i modvind...

    I øvrigt er der jo mere i det at finde en god jagthund, end at den skal kunne motiveres og have lyst til at samarbejder... det er self en udemærket start, men der er jo en grund til at man har avlet på lige netop de egenskaber man har ved jagthundene... fordi de skal bruges...

    Ang stand så ved jeg ikke meget om det, men så vidt jeg forstår, så tager hunden ikke bare stand fo at fortælle hvor vildtet er, så at lære hunden et andet signal for "her er vildtet" kan næppe gøre det...







  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #14   8. feb 2014 Jaja. Tænkte nok historien lød meget godt.

    Og det gør den da også. Hér er den:

    “Man havde fortalt mig, at der fandtes i Lierre en gruppe sportsmænd, som brugte deres Belgiske Hyrdehund til jagt på harer, kaniner og fasaner. I min indbildskhed som elsker af stående jagthunde, spaniels og engelske retrievere, trak jeg på skuldrene og afslog flere invitationer til at deltage i en jagt sammen med Belgiske Hyrdehunde , fordi jeg ikke ville være nødt til at iagttage en løjerlig præstation og tilkendegive min urokkelige mening… Efter at have tilbragt nogle timer med Belgiske Hyrdehunde, har jeg helt forandret min mening, og jeg er endnu ikke kommet over dette “chok”… . Jeg har set Belgiske Hyrdehunde i den bedste pointer- og setterstil gennemstøve enge og stubmarker, under ugunstige betingelser (medvind) for så i fuld fart at vende omkring og finde små, skjulte genstande som handsker og punge og apportere dem i fuld galop over 200-300 meter. Jeg har set markprøver for stående jagthunde og spaniels, og jeg viger ikke tilbage for at påstå, at hvis disse Belgiere fik lov til at deltage i disse prøver, ville de slå selv de bedste jagthunde.”

    Lyder jo helt fantastisk. Mangle dog en ekstern kilde på citatet for at bekræfte den, men pyt nu med dét. Lad os lige skille prøven hér ad.

    Jagt på harer, kaniner, og fasaner. Altså jagt på åben mark, og som man gjorde det dengang, aktiv hundejagt. Dvs. Det er hunden der er jægeren. Lurcher-jagt kalder man det i england/irland, og der findes da you-tube videoer af dén slags, hvis man vil se dét.

    Deres arbejdsform beskrives som "bedste pointer og setter stil". dvs. med hjernedød hastighed, over meget store afstande, dog uden den altafgørende stand fra settere og pointere og kontinentale stående hunde.
    Dvs. skytter kan ikke komme til skud, og det er sådan set heller ikke det der bliver afprøvet hér på den beskrevne prøve for belgiere, for hér render de ud og jager på egen pote, vender om, og apporterer genstande (ikke fugle eller dyr) på hjemvejen.
    Dét at der ikke er apporteret fugle eller pelsdyr betyder så også at man ikke har beskrevet om hundene har blød mund eller ej. Det er der såmænd heller ikke noget at sige til, for "dengang" var det bare sådan man afholdte prøver uden at gå på egentlig jagt.

    Og så er det en fortælling om en oplevelse på et par timer, på en arrangeret demonstration. Ikke en fortælling om jagt med disse hunde.

    Og ja. På åben mark ville en belgier givetvis give spaniels og stående jagthunde baghjul, hvad angår at komme igennem terræn hurtigt. Det er så heller ikke dét hverken spaniels eller de stående hunde er lavet til, og med dén arbejdsstil der beskrives, så er det aldeles værdiløst uden en ordentlig og fast stand i hunden, for ellers kommer skytten aldrig på skudhold.

    Altså er vi tilbage til at dét der egentlig beskrives, faktisk er lurcher-jagt. EN jagtform der i dag er forbudt de fleste steder der er relevante, og som vi som brugere af kødet egentlig slet ikke er interesseret i når det drejer sig om fugl.

    Hertil skal siges at man lige skal huske på at det var for 100 år siden. Når man nu gik der og passede sine får, og hunden alligevel var med, og kaninen alligevel hoppede op af hullet, ja hvorfor så ikke sende hunden efter den. Den er jo hurtig nok til at fange den, og lidt ekstra kød i gryderne.... tja...


    Det er under alle omstændigheder hvad jeg kan udlede af historien, såvel som lidt graven efter gamle markprøve regler og lignende.
    Hvis der er andre jagthundefolk der mener at kunne udlede andet af den fortælling, så er jeg da egentlig ganske nysgerrig efter et alternativ.



  • #15   8. feb 2014 Altså finde ting og hente dem, det er belgiere som regel emminente til, så er det sådan de bliver brugt på jagt, tror jeg gerne de er gode. Min første belgier fandt rigtig mange tabte ting (også småting) uden at vi nogensinde havde trænet det, og hun hentede alt fra 25 ører til dummies.

    At tage stand eller gribe fat i et levende bytte bliver nok mere problematisk, især det at tage stand. Der er da belgiere med fuld jagtinstinkt, men det er uønsket i forhold til racestandarden. Her skal de løbe byttet op, men ikke tage fat. De er jo hyrdehunde, det kan ikke nytte noget at man sætter dem til at hyrde ænder og de så lige hapser en i forbifarten.


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #16   8. feb 2014 Footrot. Jeg kan bare stadig ikke forstå hvad der er der gør at man ikke mener at kunne lærer en bh at markere et bytte?. Så er vi tilbage ved stand. Hvad er det der gør forskellen på om en hund står stand eller om den lærer at sætte sig på samme afstand. Jeg spørger for at blive klogere.


    Michelle. De både blev og bliver brugt. Kan ikke finde hvor jeg har læst at de bliver brugt til hare og fasan jagt i England.


  • #17   8. feb 2014 Max -fordi den stående jagthunds opgave ikke er afsluttet når den har markeret hvor byttet er

  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #18   8. feb 2014 Max.. Det er tilladt at søge bare en smule viden, selv. Jeg har foreslået dig at tage ud at SE hvad der rent faktisk er tale om, når vi snakker stående hunde-arbejde. Jeg har også foreslået at tage ud at se mere end ét sted, mere end én gang. Forklare selve arbejdet er uhyre svært. Forstå det ved at se det én gang, ligeså.

    Men der er da et lille indblik i det, hér, som jeg godt nok ikke selv har set det hele af endnu, og det er da heller ikke alt der går lige godt. Kniber bl.a. lidt med sekunderinger og respekt i opfløjet histen og pisten, og det gør ikke noget godt. Men... På 2 minutters søgen...
    http://www.youtube.com/watch?v=O1-zl3Odtck


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #19   8. feb 2014 Det er jeg klar over. Kan du få en hund til at markere byttet kan du også lærer den at få det op på tegn fra jæger. Det er her jeg ikke rigtig kan se forskelen,for mig er resultatet det samme.

  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #20   8. feb 2014 Footrot. Ja for mig ser det ikke alt for godt ud.

  • #21   8. feb 2014 Max -hvis det var hip som hap hvordan hunden gør når den har fundet byttet, tvivler jeg på at man ville have brugt så mange år på at avle en god stand ind i diverse racer... det havde jo alt andet lige været nemmere bare at lære de eksisterende hracer at sætte sig så...


    det korte af det lange er, synes jeg, at vores racer er forskellige med forskellige egenskaber, og jeg undrer mig over at du, som jeg egentlig har indtryk af normalt er mere end klar over dette, er å uvillig til at se at dette ikke blot gælder schæfere mm men osse jagthunde.
    jagthunde er jo lige så meget specialister på deres felt, som IPO-racerne er det på deres...
    Vi kan vel godt blive enige om at selvom mange racer sikkert kan blive lydige nok til IPO og osse kan lære et elelr andet omfang af C-arbejdet, så er der racer der "har det i blodet" (de egenskaber man ønsker altså) og rigtigt mange der ikke har. Og resultatet bliver derefter... hvorfor skulle det være anderledes når det handler om jagthunde?


  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #22   8. feb 2014 Det er ganske enkelt ikke rigtigt, Max. Der er dælme forskel på at tage en rigtig og fast stand, og så til at markere fuglen. Måden hvorpå hunden gør det, og derved fastholder fuglen og sidenhen får fuglen rejst, kan du ikke lære en hund.

    Der er også helt tydelig forskel på hvordan en setter gør det, breton'er gør det og hvordan korthår og ruhår gør det. Og dét er faktisk ganske tydeligt at se i filmen der linkes til.

    Jeg har til dato ikke set en hund der ikke var født til dét arbejde, kunne gøre det samme, lige så godt og sikkert. Hverken irl, eller på film.
    Men jeg har hørt en del påstå at det kan man sagtens.



    omkring 22 min. har vi iøvrigt en apportering af en ikke helt dødskudt fugl.


  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #23   8. feb 2014 du kan bare springe de første 10 minutter over. SÅ begynder det at ligne noget smiley

    Omkring 25:25, har vi en setter der tager stand for sneppe, på formidabel vis.


  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #24   8. feb 2014 og 30 minutter, en rigtig fin stand for fasan.

  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #25   8. feb 2014 og pointeres arbejdsmetode, område/type og afstande (!!) 33:00 Det er virkelig "deres" specialistområde. Hede og eng, lange afstande, og bare derudaf.

  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #26   8. feb 2014 så kan vi sammenligne med SPaniels... Eftersom spaniels blev nævnt i samme åndedrag som de stående.

    http://www.youtube.com/watch?v=vq6UzomF6TE


    Det er 2 vidt forskellige jagtmåder, og 2 vidt forskellige slags hundearbejde. Spaniels skal holde sig "under bøssen"... dvs. omkring 10, måske 15 meter, og gå hele terrænet ordentligt igennem, mens man bevæger sig fremad.
    Letter den noget, skal den slå røven i jorden, og vente på at få besked på at få lov til at fortsætte.



  • footrot.flats
    footrot.flats Tilmeldt:
    jun 2013

    Svar: 479
    #27   8. feb 2014 Svært at finde en ordentlig video med dirigering (retriever speciale, må man sige)

    Men jeg fandt en der er nogenlunde, af træning. Jeg er rimelig sikker på det er træning til en c-prøve. Ihvertfald er der tale om dummyer, men skidt nu med det. Altså er der tale om opstarten af hele "balladen"

    http://www.youtube.com/watch?v=UM5GuImkw1Q

    Der startes med at blive kastet en dobbeltmarkering. Altså er der "skudt" 2 fugle.. Dem ser hunden, og hvis den har markeret dem, ved den hvor de ér, og de trækker altså i hunden. (Ihvertfald når man når så vidt at der er tale om rigtig vildt, så kommer der et gear mere i kræet)

    Men den skal altså ikke hente de 2 markeringer. Nej den skal dirigeres ud til en "anskydning" i en helt anden retning, som iøvrigt er "blind" (hunden ved ikke hvor den er. hundeføreren har fået stedet/området udpeget af dommeren.

    EFtersom det her er træning, og en formentlig halv ung hund, er det "kun" en simpel lige ud dirigering, men det går fint.
    Herefter sendes hunden i en almindelig apportering efter de 2 markeringer.

    En sådan dirigering, når man når så vidt i træningen, kan være meget lang, og med knæk på, over vand, på vand, op ad skrænter og igennem terrænskifte, og ofte også så føreren ikke kan se hunden, så man er nødt til at gætte sig lidt frem til hvor langt hunden mon er løbet, før man giver områdefløjt osv osv.




  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.272
    #28   9. feb 2014 Michelle. Jeg er helt klar over at der er en grund til at man ikke bruger de racer jeg nævner. Jeg er ikke så meget inde i jagt så syntes det kunne være rart at hører om hvor det er at problemer opstår. Her er jo også kommet flere gode begrundelser på hvad der kan gøre at de ikke egner sig.

    Footrot. Jeg siger at jeg ikke kan se den store forskel og håber at der er nogle der kan gøre mig klogere. Du skriver at det ikke er noget man ikke kan lærer en hund der ikke har det og det må jeg så tro på.

    Som du selv er inde på er der mange måder man kan bruge en hund til jagt på. Det korte af det lange er at man såfremt man ikke har det store behov kan man bruge hunde der ikke behøver at være avlet til jagt(kender jeg et par stykker der gør)


Kommentér på:
Jagt

Annonce