{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.395 visninger | Oprettet:

Border collie tjek af forældredyr {{forumTopicSubject}}

Hej Alle

Når man skal kigge efter en border collie hvalp, skal man selvfølgelig tjekke om forældrene er tjekket for sygdomme..

Der skal testes for HD, AD, OCD?

Og så står der noget med DNA test.
Under DNA finder jeg desuden:
CEA- DNA status
CL-DNA status
TNS-DNA status

Hvad er disse og er det vigtigt der tjekkes for alle?

hos nogle står der fri, genetisk fri, bærer og så normal.. Hvad er betydningen af de forskellige ting i forhold til dem?

Hvad synes i man som køber af border collie skal kigge på i forhold til alt dette?

Jeg er slet ikke inde i alt det med DNA test smiley

Håber der er en som kan hjælpe mig smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Border collie tjek af forældredyr
  • #1   12. maj 2012 Prøv at få fat på charlotte brains and beauty, det har hun styr på.

  • #2   12. maj 2012 jeg kan ikke finde hende smiley

  • #3   13. maj 2012 Taget fra border collie klubbens hjemmeside... en side jeg anbefaler du ser på, hvis du gerne vil have en border collie :0)

    Desuden er der flere "typer" af border collier - den hyrdende - agility/lydighed osv - og udstillings border collien..

    CEA - en arvelig øjensygdom
    CEA er en arvelig sygdom, der karakteriseres ved en unormal udvikling af øjet. Der findes mange grader af CEA, lige fra den milde form, hvor der er tale om en manglende udvikling af årehinden bagest i øjet, til de alvorlige tilfælde, hvor der er pletvise områder, hvor årehinden helt mangler.
    Der kan forekomme hævninger og udposninger i senehinden, der kan udvikle både nethindeløsning og blødninger. Dette er dog meget, meget sjældent hos Border Collier.

    Der findes som sagt flere forskellige typer af CEA, men at komme nærmere ind på detaljerne omkring dette, vil være for omfattende.



    TNS - en arvelig sygdom (hvalpedødelighed)
    TNS står for Trapped Neutrophil Syndrome, som er en arvelig sygdom, hvor knoglemarven producerer neutrophile granulocytter (hvide blodlegemer), men som ikke på en effektiv måde kan videregive disse til blodet. Hvalpe, som har sygdommen, har et svækket immunforsvar, og de vil med tiden dø af infektioner, som de ikke kan bekæmpe, ej heller ved hjælp af penicillin eller lignende.

    Tidligere troede man, at denne sygdom var ret sjælden, men den seneste forskning i TNS peger på, at lidelsen bare ikke bliver diagnosticeret, og det er der flere grunde til. For det første er der ikke ret mange dyrlæger, som kender til sygdommen, og derfor ikke falder over den. For det andet, hvis dyrlægen kender til sygdommen og ”leder” efter den, er det ikke altid sådan, at en blodprøve viser et lavere antal neutrophile end normalt. Desuden vil de ”angrebne” hvalpe vise flere forskellige typer af symptomer, alt afhængigt af hvilken type infektion de har fået. En del af tilfældene bliver diagnosticeret som ”Fading Puppy Syndrome” – en samlebetegnelse for svage hvalpe.

    Det, som gør diagnosticeringen endnu mere besværlig, er, at alt afhængigt af infektionstypen hvalpen/hunden bliver angrebet af, viser sygdommen sig i forskellig alder – den længst kendte overlevende border collie blev 2 år og 8 måneder. De fleste af de angrebne hvalpe dør eller bliver aflivet allerede i 6-18 ugers alderen.



    CL - en arvelig hjernesygdom
    Sygdommen Ceroid lipofuscinosis er en sjælden, alvorlig og arvelig lidelse, der forekommer hos border collier og flere andre racer. På grund af mangel på et bestemt enzym aflejres der affaldsprodukter fra stofskiftet i centralnervesystemet inkl. hjernen. Lipofuscin er en vokslignende substans, der dog desværre først kan ses i forbindelse med en obduktion.

    De første symptomer på CL opdages normalt efter 1 års alderen – og hidtil er ingen border collier med verificeret CL blevet mere end 3-4 år. Skaderne på hjernen viser sig først og fremmest i hundens adfærd: frygt for kendte ting, problemer med synet, unormal gang og dårlig koordination, hyperaktivitet eller demens, og der kan ses krampeanfald.

    Der findes ingen behandling mod CL, så det eneste rigtige er aflivning, når diagnosen er stillet. Diagnosen kan stilles ud fra en blodprøve, ved en DNA-test.

    CL er en arvelig sygdom, der nedarves såkaldt autosomalt recessivt, dvs. den afficerede hund har to syge gener, ét nedarvet fra hver af forældrene. Begge forældre til en hund med CL vil således være bærere (eller selv syge). Det samme gælder evt. afkom efter en syg hund.

    DNA-testen kan bruges til at finde både syge, bærere og raske hunde. Undersøgelsen kan foretages på flere forskellige laboratorier, dog endnu ingen danske. For at undgå at få spredt sygdommen i den danske border collie population, kan man teste hunde, der skal bruges i avl. Da CL heldigvis er sjælden, vil det ikke betyde noget for den genetiske variation i racen at udelukke anlægsbærere fra avlen.


  • #4   13. maj 2012 Tusinde tak!

    Hvordan er mentalen på de forskellige slags bordere? Her tænker jeg udstilling, hyrdning og lydigheds/agility..

    Jeg ved nemlig at fra mange andre hunderacer, kan udstillings linjen være lidt mere ustabil i sim psyke end arbejdshunden er..

    Jeg ved at jeg skal vælge en hund af lydigheds eller hyrdegener.. Men, er de hyrdende hunde mere stabile i sindet end lydigheds?

    Hvad vil du anbefale?
    Jeg vil gerne træne med den + at hyrdning helt sikkert skal prøves.. Elsker at se en hund lave det som den er lavet til:)


  • #5   13. maj 2012 Ja jeg ville altid vælge arbejdslinier, på den måde får du den bedste allround hund. Lydigheds/ag linierne kan være lidt svære at gennemskue liniemæssigt da der ofte blandes udstillingslinier i. Glem ikke at alle de egenskaber der gør borderen til en helt unik hyrdehund er de samme som skaber en skøn ag/lydighedshund.
    Jeg kender til et kuld nu her der er helt igennem efter fantastiske linier og arbejdshunde, men det er også hvalpe der skal arbejdes md.


  • #6   13. maj 2012 Enig med Charlotte smiley

  • #7   13. maj 2012 Jeg har også altid hældt mere til arbejdshundene smiley og også det jeg regnede med smiley så det bliver bare ved den tanke:)

    Det er først om nogle år jeg skal have en.. Min ''gamle'' hund på 3 år skal lige leve sit liv først, men jeg vil gerne være velvidende om de ting jeg skal holde øje med, og kigge efter kenneler, komme ud og kigge border


  • #8   14. maj 2012 Nu er det jo min personlige mening, men jeg tror aldrig jeg kommer til at købe en border af rene udstillingslinier..

    Jeg bruger mine hunde til lydighed - agility - og de bliver hyrde testet.
    Jeg ville meget gerne hyrde mere, men har ikke muligheden for egen fårhold, og hyrdning er et instinkt man ikke bare kan tænde og slukke for, til en ugentlig træningsgang..

    Jeg kender nogel lydighedsfolk, der har valgt at parre deres lydighedshund med en ren hyrdehund, og de hvalpe adskiller sig ved at de er mere intense og ikke på samme måde kan holde sig i ro, til lydighed.. Det er mere de garvede lydighedsfolk der har disse, da de hunde også kræver mere..

    Hvis du ved, at du vil arbejde med din border, og det er din første border, ville jeg helt klart anbefale en "allround" border - altså fra forældre der bliver brugt til lydighed, agility, spor osv..

    Men et godt temperament, og fra en opdrætter du er tryg ved, er det allerbedste..



Kommentér på:
Border collie tjek af forældredyr

Annonce