{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.296 visninger | Oprettet:

Hundens ve og vel {{forumTopicSubject}}

Det er jo ingen hemmelighed, at det efterhånden nærmest er en videnskab at skulle fodre sin hund.

Hvilket foder skal man vælge, skal man have med eller uden kornprodukter, skal det være BARF eller tørkost, skal BARF være med eller uden blendede grøntsager, skal man tilsætte glukosamin, lakseolie osv. osv.

Dette kan få folk op på dupperne.

Og så er det jeg undrer mig en smule, for der er specielt én ting, som videnskaber er HELT tydelig omkring, og det er overvægt.

Alligevel ser man aldrig én tråd om, hvordan man behandler visse/en hel del racer, når det kommer til udstilling. For når visse racer skal udstilles, er det kotume, at man skal fede dem op for at de kan leve op til et bestemt skønhedsideal.

I går holdt jeg foredrag, og der var en breton-ejer ( jagtmand) blandt puplikum, og aldrig i min vildeste fantasi havede jeg troet, at jeg skulle høre det fra en breton-ejer.

Men han kunne kun istemme mine erfaringer og fortalte, at han havde fået nøjagtig de samme erfaringer i forholdet til hans race.
Når han kom med en fit for fight-jagthund, som var i fin form, blev hans hund dømt ned, fordi den var "for opknebet".

Ja, jeg undres.....


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hundens ve og vel
  • #1   25. jan 2011 Vi havde diskussionen fornylig her i forum, hvor der blev spurgt om skrammer opstået på jagter ville "trække ned" på en udstilling og mange svarede; "NEJ DA".
    Men jo! Ligesom en jagthund, der sidst på sæsonen er meget slank, meget muskuløs og meget senet bliver dømt ned i forhold til de mindre skarpkantede "stueeksemplarer"!
    Der var bred enighed om, at det tangerede mishandling, at have en funktionsduelig og fit hund.
    Og at det var et udtryk for mangelfuld fodring, når vore jagthunde holdes slanke og stramme.
    Men nogen af os har set forskellen på en sommerfed hunds kondition og evne til at bevæge sig hensigtmæssigt og ubesværet og en toptunet.
    Og vi vil blæse på all-round dommernes ukendskab til racernes egentlige formål og forudsætningerne for at kunne leve op til kravene.


  • #2   25. jan 2011 Jeg kan kun være enig.

    Jeg har jo en af de meget overtypede racer og den ene gang vi har været på udstilling fik jeg at vide, at Lulu skulle ta' et par kilo på, så hun kunne få noget mere fylde. Hun er, efter min mening, en rigtig smuk hund, kompakt, fine muskler og så har hun talje, noget jeg sætterstor pris på. Det hører jeg ofte er forkert, en bulldog skal ikke ha' talje???? Min dyrlæge synes, hun er i perfekt foderstand, men det har dyrlægerne ikke forstand på, er beskeden:/

    Mange af de fede bulldogs vinder på udstillingerne, de grynter og halser, men det er det, der bli'r belønnet "det er en del af charmen"...nej, det burde det ikke være IMO. Jeg synes en smuk, slank, velproportioneret bulldog uden vejrtrækningsproblemer (og ryg-, hofte-, knæ-, allergiproblemer) er en vinder:)))


  • #3   25. jan 2011 Nå måske afsporer jeg diskussionen lidt, det beklager jeg...I snakker jagthunde, det har jeg desværre ikke forstand på:(

  • #4   25. jan 2011 Men diskussionerne omkring de eksteriøre forudsætninger for hundenes brugsværdi er p.t. hed i jagthundekredse.
    Vi vil ikke finde os i dommere, der møder op med et "showideal", der betyder, at karakteristika der i bedste fald er uden betydning for brugsværdien og i værste fald er hæmmende foretrækkes frem for rigtige brugbare hunde!
    Vi ser eksempler på overvinklede hunde med brystkasser så smalle og dybe, at de ikke kan bevæge sig hurtigt og smidigt, ligesom dette eksteriør også optimerer risikoen for mavedrejninger.
    Eller med pelse så voldsomme, at hunden efter de første 100 meter gennem skrub, ikke ville kunne bevæge sig for pinde, grene og burrer!


  • #5   25. jan 2011 Rie

    Nej, da. Dit indlæg er da LIGE PRÆCIST en perle i denne her debat.

    Det er jo utroligt, at man skal fede sin hund op uanset om det er en jagt-, brugs- eller selskabshund, når den skal udstilles.

    Ps. Jeg tror så bestemt ikke, at det kun er all round dommere, som gerne ser visse hunderacer federe end de burde være.


  • #6   25. jan 2011 Men til gengæld er det min erfaring, at med et højkvalitetsfoder som f.eks. wolfblut, kan du fodre din hund med passende mængder af foder, som sikrer den mod sultfølelse. Og da det ikke er fyldt med fedende værdiløse fyldstoffer, kan den opbygge muskler uden at deponere fedt!
    Så foderet, mener jeg, har lige så stor betydning for din hunds slanke linie, som for den fede "udstillingsideal"!


  • #7   25. jan 2011 Er langt fra heller ikke hoppet på nogen foder vogn om at hunden ikke må få korn, majs osv. eller alt det kun og KUN barf som dur. Syntes efterhånden at det grænser til det psykotiske sådan som folk kommer op på dupperne og nærmest skændes over det. Tror ikke at vores hunde pludselig bliver 20-25 år fordi vi foder på en bestemt måde. Ydermere skal hunden have nogle kulhydrater for at ikke at gå og være sulten hele tiden, både letoptagelige og let fordøjelige samt langsomt optagelige og langsomt fordøjelige. Og nej hunden udnytter ikke alt hvad den indtager 100% og det gør mennesker heller ikke, det er derfor at der kommer lort ud i den anden ende, hvis den proces næsten stopper jamen så har hunden(eller mennesket for den sags skyld) ikke en velfungerende mave. Jeg foder ligesom trådstarter med et foder som jeg syntes fungere(overvejer at skifte på grund af prisen og at min hund ikke er super vild med det(men det er hun vist ikke med noget tørfoder)). Ved ikke om jeg mistede sporet, men syntes også at det er forkert med det i fortæller med fodringsstand af udstillingshunde(har ikke selv nogle erfaringer på området). Men ofte ved nogle racer kommer udseenet for helbredet, hvilket jeg syntes er meget forkert.

  • #8   25. jan 2011 Lige mine ord Marietta;)))

  • #9   25. jan 2011 Mine hunde holdes nemmest slanke og muskuløse på BARF. Det har fungeret upåklageligt her i nu 3 år.

    Men det er jo to debatter i en her........hvad man finder er optimale fodring, og så udstillingskriterier.

    Om jeg fatter, at idealer kan gå hen og blive så forskruede at de er deciderede sundhedsskadelige for hundene. Det er almen viden, at overvægtige hvalpe/unghunde har stærk forøget risikoe for at udvlikle HD f.eks. Så overfodrer man sin hund, er det godt nok en betragteligt risikoe at løbe.

    Tjah, hvad skal jeg sige ? Indenfor min race, er der dommere, som belønner slanke hunde, med gode bevægelser og pænt lange kroppe.

    Så er der nogen der er mere til kortere hunde, store pelse og dens slags.

    De første har jeg stor respekt for - må de vedblive at være der. Alternativt kan et evt. modelune. ikke få mig til at ændre på, hvad jeg selv tror på.


  • #10   25. jan 2011 Det er meget lærerigt at gå en tur på en udstilling..

    Som Rie bemærker jeg også de overdrevet fede sleskabshunde.
    Min veninde har en mops. Det er en lille import og kunne have været meget syg. Men det er den ikke.
    Den er super aktiv, i flot flot form, en rigtig smuk mops, med antydningen af snude, flot talje og generelt en lækker hund i flot stand..
    Så ser man udstillingsmopser, som alle har en "krave" af fedt rundt om hovedet... Og det er jo vildt???

    Hvordan kan man mene at det er det bedste for racen?.. Jeg undres gang på gang, og synes de fleste af de hunde er SÅ grimme..


  • #11   25. jan 2011 Faktisk en spændende tanke.. At det stadig kan være til diskussion hvorvidt overvægt er skidt eller ok...

  • #12   25. jan 2011 Jeg er meget meget enig. Jeg har store hunde, og når nu vi ved, at det er bedst for ben m.m. at vokse op lidt langsomt og hellere lidt for slank end lidt for tyk, så er det frustrerende, at se dommere præmiere unghunde for at være så veludviklede og kraftige (læs fede) som muligt.

    Som jeg ser det, har man netop unghundeklasser, fordi de unge hunde ikke skal se færdige ud. Men i hvert fald for dommere, der ikke har alt for meget racekendskab, er det lettere at gå efter en færdigudviklet unghund i stedet for en måske mere langsomt udviklet og slank.

    Dermed ikke sagt, de skal være magre, men for mange kilo på sidebenene er lige så lidt sundt for hundene som for os andre.


  • #13   25. jan 2011 Det er så ikke det, jeg umiddelbart har set mht. de korthårede collier.

    Buddy var ret så tynd, da jeg fik ham hjem. Ærgrer mig lidt over, at jeg ikke lige fik vejet ham... Man kunne tydeligt se ribben og hoftebenene stak tydeligt frem.
    I dag vejer han 20-21 kg (han er 56 cm høj) og man kan stadig svagt ane ribbenene og han har en fin talje - jeg synes denne vægt er mere passende for ham.

    Men hos opdrætter blev han udstillet og har klaret sig fint med en noget lavere vægt, selvom jeg vil mene, at han er stærkere og har mere energi nu. Så der lader de da ikke til at dømme ned for en tynd hund.

    Jeg fodrer med tørfoder, som opdrætter anbefalede og supplerer med lakseolie og tørfisk som godbidder. Han spiser for øvrigt kun ordentlig, hvis han skal arbejde for føden.


  • #14   25. jan 2011 Ja fodring er nærmest blevet en religion.

    Og jeg er overbevist om, at det er meget individuelt hvad ens hund fungerer på. Hvad der fungerer for mine hunde er ikke ensbetydende med, at det fungerer for andres. Jeg fodrer med Wolfsblut, netop for at undgå kornprodukter, for meget unøvendigt fyldstof, tilsætningsstoffer og fordi jeg vil ha' at mine hunde får kød som hovedbestandel (de får også kødben næsten dagligt)...men det er jo ikke det samme som, at det er det eneste, der duer i denne verden. Min race har desværre allergiproblemer og derfor tror jeg, at det er bedre at undgå korn.

    Hvis din hund trives, er sund og FIT at se på, er aktiv og har flot pels og tænder er foderet ikke helt galt, det er mit mantra:)


  • #15   25. jan 2011 Anja, ja den der krave af fedt fatter jeg heller ikke...stakkels hunde. Det hjælper ikke ligefrem på vejrtrækningen:'(

  • #16   25. jan 2011 Sarah - jeg tror disse bedømmelser er meget race-afhængige.

    Jeg har endnu ikke mødt nogle collie-dommere, der synes collierne skal være fede.

    Men Buddy har været for tynd - ingen tvivl om det. 20-21 kilo er stadig ikke meget til en voksen hanhund ( hvis han er voksen nu - kan ikke huske hvor gammel han er ).


  • #17   25. jan 2011 Katja

    En udstillingsdommer har jo sine skønhedsidealer at gå ud fra, - en dyrlæge har sin viden om hundens velfærd.

    Så hvis udstillingsdommeren dømmer din hund for tynd, mens din dyrlæge bedømmer den til at være for tyk, ville jeg da 100 % følge min dyrlæges råd.

    Hvorfor tilsidesætte hans/hendes råd?

    Dyrlægen siger det vel ikke bare for at såre dig eller genere din hund.


  • #18   25. jan 2011 Jeg har heller aldrig oplevet problemet blandt collier. Det ér et meget race-specifikt problem, at udstillingsdommere vil se decideret fede hunde.

    Typisk hos molosserne og retrieverne, men også hos visse andre.


  • #19   25. jan 2011 Lise, der tror jeg bestemt du har fat i noget. Når man ser racestandarden, for min race, fra for 100 år siden og til nu...så er der virkelig sket noget...til det meget værre og i en helt forkert retning eftre min mening:(

  • #20   25. jan 2011 Hvis man tager over i modsatte grøft til mynderne, som jeg synes er utrolig smukke, så er nogle af dem jo så slanke at ejerne ville blive meldt for vanrøgt hvis det havde været en hvilken som helst anden race..
    Bla saluki ( for at tage en jeg kan stave til)

    Mine forældres hund får gerne at vide at den er for tyk til udstillinger.
    Den har talje og ribben kan ses og den har en yderst veludviklet og markeret muskelmasse.
    Det er en whippet


  • #21   25. jan 2011 Og Lise L, jeg mener, at det er en udbredt misforståelse, at vi skal, fede vore hunde op eller avle på ekstremerne for at tilfredsstille nogle tilfældige eksteriørdommere, vi skal tværtimod kræve kompetente racespecialister, der om nødvendigt efteruddannes i hundes hensigtmæssige generelle fysik!
    Ligesom vi skal blive ved med at udøve vores indflydelse på de forskellige tåbelige "eksteriørtrends" via vore specialklubber og ved udvælgelsen/ uddannelsen af dygtige dommere ved at stille krav! Påpege urimeligheder og vise vore funktionsdygtige hunde på udstillingerne.
    Pludselig er der en dommer eller to, der deler vort ideal og måske kan vi få skabt nogle fornuftigere "trends"!


  • #22   25. jan 2011 Nette:

    Han er 18 måneder nu og han er stadig til den tynde side ja. Han er ikke en af de hunde, der spiser meget og han har 2-3 dage om måneden, hvor han ikke gider røre sit foder. Fodersøg i haven eller tørfoder i bustercube virker motiverende og gør at han gider spise, men mad i skål rører han ikke, ja så skulle det da være menneskemad som leverpostej på rugbrød smiley

    Men han ser nu pæn ud nu, synes jeg. Eller også har jeg fået stirret mig blind på hans "mynde-look-a-like" i for lang tid. Men han er ikke så høj kun 56 cm på størrelse med en border collie han - sådan mere eller mindre.


  • #23   25. jan 2011 Egentlig sært at der tilsyneladende ikke er en ( eller flere ) udstillingsdommere herinde på HG. De er jo ikke til at diskuterer med "på dagen", men det kunne være sjovt at høre deres mening herinde. Og der er jo ind i mellem tråde om udstilling ol herinde.
    Men ja, det er det samme indefor schæferverden. En pragtfuld muskelfyldt schæfer med masser af energi og som er slank og lækker, bliver altid dømt ned i forhold til de store, dvaske, småfede hunde. Trist men sandt.


  • #24   25. jan 2011 Marietta

    Jeg må give dig at du er optimist.

    Jeg tror desvære ikke på en positiv udvikling. Og folk, som virkelig bruger deres hunde til det, de er opdrættet til, bliver færre og færre. Det er desværre den sørgelige sandhed.

    Og når "brugen" går af vores hunde, så har historien vist os, at så træder forkvaklede udstillingsnormer til.

    Der er jo også en grund til, at retrieverfolk og mange jagthundefolk har brudt med DKK. Og måske kommer det også så langt ud, når det gælder brugshunderacer som schæfer.

    I Tyskland er der jo allerede sket sådan et brud.


  • #25   25. jan 2011 Tina og Alex - Det er sjovt, jeg har aldrig fået kommentarer om Alfas tykkelse og hun er i samme stand, måske endda mere "fed" end dine forældres.
    Til gengæld synes jeg de fleste whippets i dag er tykkere end dem man så på udstillingerne for 20 år siden, der var mange lige så tynde som salukierne.

    Marietta - Jeg er helt enig i at det er den vej vi skal gå,men kan godt forstå Lises bekymring.


  • #26   25. jan 2011 Kirsten: Pudsigt.. For ja på billederne ser Alfa "tykkere" ud end Neala.
    Måske det bare er den enkelte dommer.
    Det er så heller ikke hver gang hun får det at vide, men det er vist sket et par gange


  • #27   25. jan 2011 Tina og Alex, det tror jeg, de gange jeg har set Neala, har hun været i pæn stand, og ikke tykkere end hovedparten af de andre udstillede hunde.
    Alfa er stor både i højde og drøjde, bliver hun for tynd ser hun helt forkert ud. Perfekt foderstand for hende er hvor ribben netop kan anes.


Kommentér på:
Hundens ve og vel

Annonce