808 visninger
|
Oprettet:
kommet hjem fra dr.dyr {{forumTopicSubject}}
tessi har idag fået fjernet en knude ca 2 cm fra mundvigen, og vidst nok også fået trukket en tand ud.
vi hentede hende kl 15:00.
mit spørgsmål er om vi ikke burde ha fået noget smertestillende med hjem til hende?
feb 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Hunde: 3 Emner: 80 Svar: 898
mar 2009
Følger: 18 Følgere: 16 Hunde: 2 Emner: 20 Svar: 1.377
maj 2009
Følger: 4 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 97 Svar: 610
Vi tager jo heller ikke dyre piller.
apr 2007
Følger: 17 Følgere: 16 Hunde: 4 Emner: 63 Svar: 1.059
Self skal man ikk bare gi dem menneske medicin uden først ha fået grønt lys af dr. dyr
jul 2006
Følger: 21 Følgere: 16 Hunde: 3 Emner: 16 Svar: 350
feb 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Hunde: 3 Emner: 80 Svar: 898
aug 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Hunde: 1 Emner: 28 Svar: 351
feb 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Hunde: 3 Emner: 80 Svar: 898
maj 2008
Følger: 26 Følgere: 26 Hunde: 6 Emner: 116 Svar: 614
okt 2007
Følger: 38 Følgere: 69 Hunde: 2 Emner: 241 Svar: 15.389
Jeg bruger personligt aldrig Paracetamol til min hund og fraråder brugen af dette udenom dyrlægen hvorimod jeg godt kan finde på at anbefale Acetylsalicylsyre til en hund hvor det ikke er kontraindikeret pga. fx. blødning.
Årsagen til det er at Paracetamol rent faktisk sagtens kan bruges til hund, men har et lav terapeutisk indeks, dvs. lille forskel mellem den dosis som virker og den dosis som kan give forgiftninger.
Derfor er det nemmest bare at sige at man ikke kan bruge det, for ikke at risikere at folk overdoserer det.
Men har man styr på doseringen så kan man godt bruge Panodil til hunde (ikke til kat).
Bare til info:
Smertebehandling af hunde og katte af Fagdyrlæge Jørgen Mikkelsen,
Især katteejere bør tage særlige hensyn, når der vælges smertestillende medicin.
Såvel dyrlæger som dyreejere er blevet mere opmærksomme på og bevidste om vigtigheden af en god smertebehandling.
Det har imidlertid også medført, at dyreejere i højere grad end tidligere selv indleder en smertebehandling - i en god mening - men uden at tænke på, at den medicin, der tåles af et menneske, ikke nødvendigvis tåles af en hund og måske forgifter katten.
Forbruget af sovemedicin, smertestillende medicin og lignende er meget stort. Det kan man læse om i dagspressen med jævne mellemrum. De fleste mennesker har et velforsynet medicinskab med alskens medikamenter til enhver lejlighed.
Bliver familiens firbenede syge, er det oplagt at gribe til de midler, der er til rådighed. Nogle dyreejere vælger da også undertiden at løbe an på, at den medicin, som de selv har glæde af, sikkert også vil gavne deres hund eller kat. Det gælder især, hvis den viser tegn på smerte eller er kommet til skade. I bedste fald går det godt, men i værste fald risikerer man at forgifte dyret eller ligefrem forårsage dets død.
Et af de smertestillende midler, der i dag findes som “standard” i medicinskabet er paracetamol (Panodil, Pamol m.fl.). Disse meget anvendte midler tåles udmærket af hunde, men katte er ikke små hunde. Giver man en enkelt tablet (500 mg) til en kat risikerer man at slå den ihjel. Vælger man et andet almindeligt middel som acetylsalicylsyre (Albyl, Kodyl, Aspirin, m.fl.) og behandler katten flere gange daglig i flere dage, vil den blive forgiftet.
Der er flere forklaringer på disse forhold.
Tag hensyn til dyrets vægt.
For det første er det vigtigt at tage hensyn til dyrets størrelse (vægt). For hundenes vedkommende kan der være op til 100 gange forskel i deres vægt. En yorkshireterrier eller en chihuahua vejer undertiden under 1 kg, hvor en Sct. Bernhard kan veje op mod 100 kg. Det er indlysende, at de to hunde skal doseres meget forskelligt.
Et andet forhold er, at der kan være meget store forskelle i de forskellige dyrearters evne til at omsætte (nedbryde og udskille) lægemidler i organismen.
Katte er særlig sarte.
Kattene indtager her en særstilling. De er ude af stand til, eller meget dårlige til, at nedbryde visse former for kemiske forbindelser. Jeg har allerede nævnt de to mest almindelige håndkøbspræparater til smertebehandling. Katte kan tåle acetylsalicylsyre i små doser, men de er mange gange længere om at omdanne, nedbryde og udskille stoffet end mennesker og hunde. Det betyder, at hvis man indgiver stoffet ligeså tit, som man gør til mennesker, ophober det sig i kroppen og medfører alvorlige forgiftninger. En almindelig albyl indeholder 500 mg acetylsalicylsyre. Dosis til en kat er 10 mg pr. kg legemsvægt eller ca. 40 mg til en voksen kat. Det er under en tiendedel af en tablet. Hertil kommer, at det kun må indgives én gang hver anden dag eller med 48 timers mellemrum. Ellers risikeres en ophobning og forgiftning.
Paracetamol egner sig i det hele taget dårligt til dyr. Det er kendt, at der hos mennesker er betænkelig kort afstand mellem terapeutisk dosis, altså den dosis, der giver effekt, og så den dosis, der kan give forgiftning. Hos katte er det meget værre. De tåler slet ikke stoffet. Så små doser som 60 mg pr. kg legemsvægt medfører forgiftning. En undersøgelse fra 1992 viser, at paracetamol var årsag til over halvdelen af forgiftningstilfældene hos katte. Så pas på. Spørg din dyrlæge inden du leger medicinmand.
Hunde ligner mere mennesker
Hunde er mere lig os selv, når det drejer sig om smertebehandling. De tåler såvel paracetamol som acetylsalicylsyre.
Paracetamol kan gives i en dosis på 10-15 mg pr. kg legemsvægt 3 gange dagligt. Det har en smertestillende og febernedsættende virkning ligesom acetylsalicylsyre, men det mangler den vigtige betændelseshæmmende virkning, som acetylsalicylsyre også besidder. <b>Derfor vil acetylsalicylsyre være at foretrække</b>
Acetylsalicylsyre, der findes i Albyl, Kodyl, Kodimagnyl og Aspirin er et godt valg i de fleste tilfælde. Det kan gives i doser som til mennesker, men husk at korrigere for vægten.
Men også her er der andre forhold, der bør tages i betragtning. Ligesom hos mennesker kan stoffet irritere maveslimhinden og forårsage opkastning. En længerevarende behandling kan medføre nedsat evne til koagulation af blodet. Derfor: Tal med dyrlægen først, hvis en længerevarende behandling er nødvendig.
Hunde og katte er ikke små mennesker.
Et af de spørgsmål, som man som dyrlæge ofte stilles er : “Har den (hunden eller katten) smerter”. Det er et spørgsmål, som kan være meget vanskeligt at besvare. Vi har kun os selv at sammenligne med. Ville vi have ondt i den situation, som dyret befinder sig i ? Men er man i tvivl, bør man efter min mening hellere behandle en for meget end en for lidt. Man ved i dag, at smerte virker “stressende” og kan være med til at forlænge et behandlingsforløb.
Men det kan anbefales, så vidt det er muligt, at aftale smertebehandling i samarbejde med dyrlægen. Hunde og katte er ikke små mennesker.
maj 2009
Følger: 4 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 97 Svar: 610
- Men som du selv siger, snak med dr. dyr først
feb 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Hunde: 3 Emner: 80 Svar: 898
kommet hjem fra dr.dyr