4.258 visninger
|
Oprettet:
Min hund {{forumTopicSubject}}
Hej! Jge vil lige høre, om hunde kan tåle gulerødder?? Og æbler.. For min hund smagte et lille bitte stykke forleden, da jeg lavede råkostsalat, og han var heeeelt vild med det.. Selvfølgelig skal han ikke leve af det, men han får til daglig tørfoder, og økologisk vådfoder med gulerødder.
men mit spørgsmål er så:
Kan hunde tåle det?? Selvfølgelig kun som sunde snacks, og måske lidt belønning (:
apr 2008
Følger: 17 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 489
maj 2007
Følger: 43 Følgere: 144 Hunde: 5 Emner: 1.141 Svar: 38.615
Gulerødder får pigerne både morgen og aften som et godt supplement og det giver sundere tænder:-)
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.174
apr 2008
Følger: 17 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 489
Ps. æbler er jeg ikke sikker på... der er meget syre i...
aug 2007
Følger: 28 Følgere: 53 Hunde: 2 Emner: 314 Svar: 16.264
feb 2006
Følger: 70 Følgere: 139 Hunde: 7 Emner: 758 Svar: 27.229
æblekernerne er dog ikke sunde
feb 2006
Følger: 70 Følgere: 139 Hunde: 7 Emner: 758 Svar: 27.229
Chokolade indeholder giftstoffet theobromin. Theobromin påvirker hundens nervesystem, hjerte- og muskulatur og fremmer vandudskillelsen. Der er stor forskel på hvor meget theobromin, forskellige typer af chokolade indeholder. Her indeholder mørk chokolade mere end og mælkechokolade, mens hvid chokolade indeholder mindst theobromin. Symptomerne på chokoladeforgiftning viser sig indenfor de første 24 timer efter indtagelse. Hunden vil virke svimmel og rastløs, have hjertebanken og savle, have mavesmerter og kaste op, ligesom den kan få en øget drikkelyst og hyppig vandladning. Hvis det drejer sig om en stærk forgiftning vil hunden få en hurtig vejrtrækning og hjertebanken. Hunden kan også få diarre, samt blodig urin med urininkontinens. Mange ejere lægger desuden mærke til den muskelstivhed som en stærk forgiftning medfører. I meget slemme tilfælde kan der også ses blåfarvning af hundens slimhinder, samt feber og muskelkramper. I sjældne tilfælde kan hunden dø af de akutte kredsløbsproblemer som forgiftningen medfører.
Vindruer og rosiner
Vindruer og rosiner indeholder et ukendt giftstof, der kan give hunden livstruende, akut nyresvigt. Købe vindruer er lige så giftige som usprøjtede vindruer, og det er da ikke et sprøjtegift, men et stof i druen der forgifter hunden. Oftest ser ejeren mavetarm-irritation, opkast og diarre allerede 2 timer efter indtagelsen. 5-6 timer efter vil hunden virke trist, få diarre og have begyndende nyresvigt med hyppig vandladning. Efter 24 timer ses akut, livstruende nyresvigt samt nedstemthed, diarre, opkast, anoreksi, kramper, bugsmerter og blodmangel. Hvis hunden får et nyresvigt, vil den oftest dø af dette, i andre tilfælde kan hunden overleve, men få kronisk dårlige nyrer. Hos visse hunde kan så få som 7 rosiner fremkalde forgiftningstegn. En vindrue eller rosin kan således ikke skade hunden, mens der er grund til bekymring, hvis hunden har spist flere vindruer eller rosiner.
Menneskemedicin og ibuprofen
Hunde er ikke mennesker og mennesker er ikke hunde, derfor må ejere aldrig give hunden menneskemedicin med mindre egen dyrlæge eller vagtdyrlægen har godkendt dette. Det sker ikke sjældent at en hund forgiftes med menneskemedicin - her er en af de hyppigste forgiftninger, forgiftning med smertestillende medicin der indeholder ibuprofen.
Ibuprofen-præparater er nogle af de mest brugte smertestillende præparater her i Danmark. Eksempler på smertestillende medicin der indeholder ibuprofen er produkterne: Apain, Brufen, Ibumetin, Ibuprofen, Ibureumin, Ibutop, Ipren og Pedea. Disse smertestillende piller ligger i mange danske hjem og anvendes bl.a. ved svage smerter, menstruations-smerter, gigtsygdomme, sene-skede-hinde-betændelse eller ved tennis-albue. Desværre tror mange ejere at hunden også kan have gavn af en sådan smertestillende pille og anvender dem derfor ukritisk hvis hunden halter eller har ledsmerter. Ibuprofen er dog giftigt for hunde og kan meget hurtigt slå hunden ihjel. I de fleste tilfælde når hunden dog kun vise tegn på forgiftning, hvorefter ejeren hurtigt dukker op hos dyrlægen. Ved milde forgiftninger ses kvalme, opkast, diarre, bugsmerter og anoreksi. Ved moderat forgiftning ses blodig diarre, blodforgiftning og urinvejssygdom med nyresvigt. Ved stærk forgiftning vil hunden gå i shock, få kramper, gå i koma og dø.
Løg og hvidløg
Løg (Allium spp.), f.eks. alm. løg, purløg og hvidløg indeholder giftstofferne N-Propyl-Disulfid og S-methyl-L-cystein sulfoxid (SMCO) der kan give pludselig blodmangel. Hvidløg er mindre giftige end almindelige løg, men bør alligevel fodres med yderste forsigtighed.
Hvidløg har en række positive effekter, hvis det fodres i meget lille dosis, mens det kan give forgiftninger, hvis det fodres i for stor dosis. Kosttilskud der indeholder hvidløg bør derfor kun fodres efter samtale med dyrlægen, idet varedeklarationen på mange hvidløgsprodukter ikke tager højde for at hunde kan forgiftes af hvidløg. Hvidløgs ønskede virksomme stoffer er nogle svovlforbindelser, der til dels er bundet til "hvidløgs lugten", lugtfrie hvidløgsprodukter er derfor ofte mindre virksomme end friskt, knust hvidløg.
Der er lavet en række undersøgelser på hunde. Det er dokumenteret at hvidløg har antibakterielle, dvs. desinficerende egenskaber overfor bakterier. Hvidløg har en desinficerende effekt ved en evt. hudbetændelse, ligesom det har et højt indhold af svovlholdige aminosyrer, der er essentielle stoffer i opbygningen af pelsen. Hvidløg har også en antibakteriel og stabiliserende effekt på mave-tarmkanalen. Hos hunden har hvidløg en mild repellerende, dvs. skræmmende effekt på lopper. Hvidløg vil altså have en mild beskyttende effekt hos hunde, hvilket kan være fint hvor loppepresset er meget lille. Hvis din hund har levende lopper eller omgås andre hunde eller katte, vil hvidløg ikke kunne beskytte tiltrækkeligt. Hvidløg kan heller ikke slå levende lopper ihjel ej heller orm og andre parasitter - her skal du i stedet henvende dig til din dyrlæge for at få den rette rådgivning.
Kartoffelplanten og rå kartofler
Kartoffelplanten (Solanum tuberosum) er tæt beslægtet med planter fra natskyggefamilien. Umodne kartofler, rå grønne kartofler, kartoffelplantens grønne blade og kartoffelæblerne indeholder giftstofferne solanin og chaconin. Solanin er ætsende, kan give mavetarm-irritation, pludselig blodmangel og påvirker hundens nervesystem. Desværre er det ikke altid let at se om en rå kartoffel har et grønligt skær, og det er da svært at undgå risikoen for disse giftstoffer. Forgiftningen er dog oftest mild, og det er således ikke sikkert at hunden udviser tegn på forgiftning. Dette skyldes at stoffet solanin optages meget dårligt af hunden, ligesom det ofte omdannes til mindre giftige stoffer, der hurtigt udskilles fra kroppen. Symptomerne på kartoffelforgiftning viser sig som mavetarm-irritation med kvalme, opkast, nedsat appetit, bugsmerter og blodig diarre. Nervesystemet påvirkes også. Hunden vil virke sløv og fraværende, den vil få kramper og vil begynde at savle. Til tider ses åndedrætsbesvær, lammelse af kroppens muskler samt bevidstløshed. Kogte kartofler udgør ingen sundhedsmæssig risiko for en sund og rask voksen hund.
Top 10 - hyppigste forgiftninger hos hund
Medicin (menneskemedicin eller overdosering i hjemmet)
Rottegift
Sneglegift (metaldehyd)
Insektgift (organophosfater)
Kølervæske (ethylenglycol)
Tungmetaller
Alkohol
Giftige planter
Nydelsesmidler - kaffe, te, tobak og chokolade
Andre forgiftninger
Forskellige giftstoffer i hjemmet
Afkalker - myresyre, eddikesyre, oxalsyre
Algegift
Alkohol
Anemone (plante) - protoanemonin og anemonin
Anilin og anilinfarvestoffer
Arsen
Avocado - prunasin
Bejdsemiddel - fenoler
Benzin og benzindampe
Blegemiddel - hyperchlorid
Blomstergødning - nitrater og nitriter
Blå-grøn alger - bl.a. nervegifte og levergifte
Broccoli (rå) - isothiocyanat
Cannabis / marihuana / hash - delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)
Chokolade - theobromin
Cola - koffein
Deodorant - p-dichlorbenzol
Desinfektionsmidler - fenoler og formaldehyd
Drivhusgasser - propan og butan
Dværgbærmispel (plante) - cyanogene glycosider / blåsyreglykosider
Erantis (plante) - glykosider
Fingerfilodendron (stueplante) - bl.a. oxalsyre og calciumoxalat
Fremkaldervæske og fixer - borsyre og p-methylphenol
Fuglegift
Fyrværkeri - tungmetaller og salte
Gebisrens - perborat
Glasuld
Guldregn (plante) - cystein og metylcystein
Ildslukker - chlorbrommethan
Insektgift
Insektspray- diethyltoluenamid
Julestjerne (stueplante) - euphorbin og euphorobon
Kartoffelplanten og rå kartofler - solanin og chaconin
Kaffe - koffein
Kakao - theobromin og koffein
Kastanje (plante) - aesculin
Kloakrens - NaOH, KOH
Koralkirsebær (stueplante)
Kristtorn (plante) - bl.a. ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, cyanogene glykosider og digitalislignende gifte
Kødvarer med nitrit - nitrat kan omdannes til nitrit
Kølervæske - ethylenglykol (har en sød smag)
Lampeolie - benzindestillater
Liguster (plante) - syringin og syringopicrin
Liljekonval (plante) - digitalisglykosiderne convallatoxin, convallamarin, convallasid og saponin
Lim - acetone
Løg - N-Propyl-Disulfid og S-methyl-L-cystein sulfoxid (SMCO)
Medicin - menneskemedicin fra husapoteket
Motorolie - benzindestillater
Mistelten (plante) - lectin, viskotoxiner, cholin og acetylcholin
Molluscicider (sneglegift)
Møbelplejemiddel
Møbelpolish - terpentin
Mølpulver - naphthalin
Mønter - kobber, zink, nikkel
Narkotika
Nitrat
Nitrit
NPK-gødning - nitrogen, phosfor og kalium
Opløsningsmiddel - terpentin
Pinselilje - narcissin og narcipoetin
Påskelilje - narcissin og narcipoetin
Primula (plante) - primin
Rengøringsmiddel - fenoler
Rottegift
Rustbeskytter - oxalsyre og NaF
Rå broccoli - isothiocyanat
Rå grønne kartofler - solanin og chaconin
Rosiner - ukendt giftstof
Selen
Sigøjnerblad (stueplante) - bl.a. calciumoxalat og oxalsyre
Skoplejemiddel - fenoler
Solcreme - phenylbenzimidazol
Spray / pletfjerner - tetrachlorethylen
Sprays - dichlormethan og xylol
Stormhat (plante) - akonitin samt andre alkaloider
Stueazalea (stueplante) - grayanotoxiner
Svampegift
Te - koffein og theophyllin
Termometer - kviksølv
Terpentin
Thuja (plante) - terpenenet thujon
Tobak - nikotin
Tulipaner (plante) - alkaloidet tulipin
Tungmetaller / metaller - aluminium, bly, cadmium, kobber, kviksølv, zink
Tændstikker - kaliumklorat
Tændvæske / brikker - metaldehyd
Tøsalt - NaCl2 og CaCl2
Ukrudtsmiddel
Vedbend / efeu (plante) - glykosidet hederagin
Vindruer - ukendt giftstof
Vintergæk (plante) - narcissin og narcipoetin
mar 2009
Følger: 41 Følgere: 41 Hunde: 1 Emner: 114 Svar: 1.755
apr 2008
Følger: 2 Følgere: 1 Hunde: 1 Emner: 9 Svar: 16
Min hund