2.544 visninger
|
Oprettet:
Spiser sin afføring {{forumTopicSubject}}
jeg har et stort problem med at min hund spiser sin afføring, da den ikke er helt renlig i nu, kommer den nogle gange til at lave lidt indenfor, vi kan ikke finde ud af om han spiser det for at skjule at han har kommet til det og den skammer sig over det, eller det bare er en dårlig vane han har..? kan man gøre noget..?
Håber der er nogle der kan hjælpe.
feb 2008
Følger: 14 Følgere: 20 Hunde: 1 Emner: 563 Svar: 3.189
feb 2008
Følger: 36 Følgere: 38 Hunde: 3 Emner: 76 Svar: 4.089
feb 2008
Følger: 14 Følgere: 20 Hunde: 1 Emner: 563 Svar: 3.189
apr 2008
Følger: 2 Følgere: 1 Hunde: 1 Emner: 8 Svar: 18
jan 2006
Følger: 24 Følgere: 22 Hunde: 2 Emner: 182 Svar: 1.287
jan 2006
Følger: 24 Følgere: 22 Hunde: 2 Emner: 182 Svar: 1.287
okt 2007
Følger: 14 Følgere: 12 Hunde: 1 Emner: 1 Svar: 60
sep 2008
Følger: 4 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 2 Svar: 15
jul 2007
Følger: 13 Følgere: 12 Hunde: 3 Emner: 10 Svar: 257
okt 2007
Følger: 38 Følgere: 69 Hunde: 2 Emner: 241 Svar: 15.390
Man kan også drysse lidt af det 3. krydderi over hundens mad og så skulle hunden heller ikke spise sin egen aff. Men hvis det er andres og ikke dens egen aff. hjælper dette ligesom ikke.
Kia gjorde det som lille men holdt ret hurtigt op da hun lærte ordet nej.
Hun begyndte igen kort en overgang i forbindelse med foderskifte hvor hun stoppede igen pronto efter at hun opstartede vitamintilskud ...
Men ellers er det ret normalt at hunde æder aff. Klamt men normalt ...
Naturlig adfærd og "dårlig vane"
Det ligger faktisk i hundens natur at have interesse for fordærvede fødeemner. Tænk bare på de lækre kødben og tyggepinde, som mange hunde (til ejerens store irritation) omhyggeligt begraver i haven, og som hunden først efter mange dage eller uger i jorden graver op og fortærer med stor vellyst. En væltet skraldespand kan også byde på delikatesser, ligesom uglegylp eller en frisk hestepære spises i hast. Lækkert!
I nogle sammenhænge er det endog hensigtsmæssigt for hunde at spise afføring. Mens tæven har små digende hvalpe, stimulerer hun dem til at have afføring, ved at slikke dem på maven og omkring endetarmsåbningen, og spiser i den forbindelse hvalpenes afføring. Muligvis fordi "hulen" skal holdes ren og fordi andre rovdyr (i naturen) ikke skal får unødig fært af hvalpenes tilstedeværelse. Når hvalpene, i tre ugers alderen, begynder at bevæge sig uden for hulen, hvor de også begynder at besørge, ophører denne adfærd imidlertid.
Mangler hunden noget?
Vi har spurgt flere dyrlæger som samstemmende siger, at det er en skrøne, at hunde spiser afføring fordi de mangler specifikke næringsstoffer i maden. Hvis hunden får et godt fuldfoder tilpasset hundens alder og energiforbrug, så skulle den være dækket ind. Der kan være fysiske årsager til adfærden, som f.eks. en dårligt fungerende bugspytkirtel, men det er sjældent tilfældet.
Vi kan altså konstatere at der i de fleste tilfælde er tale om naturlig adfærd, som vi mennesker finder meget utiltalende. Da adfærden også kan indebære en øget risiko for bl.a. parasitære sygdomme, anbefales det at vi forsøger at begrænse adfærden.
Er hunden sulten eller keder den sig?
Adfærden ses nogle gange hos understimulerede hunde, der går i hundegård hvor afføringen er tilgængelig. Man gætter på, at adfærden i den situation hænger sammen med kedsomhed.
Nogle hunde har stor ædelyst og disse hunde kan med fordel fordres med et fiberrigt foder, da det giver en større grad af mæthedsfornemmelse. Tal med dyrlægen om hvilket foder, der passer til netop din hund.
Det er en god idé at give hunden flere, mindre portioner foder hver dag. Det kan få hunden til at føle sig mere mæt. Og hvis en del af foderet bruges til træning eller anden aktivering får den også noget at tænke på i løbet af dagen. Hundens daglige aktivitetsniveau - eller mangel herpå - samt mængden og brugen af foder, skal derfor også tages med i problemløsningsplanen.
Få styr på den uønskede adfærd
Jo yngre hunden er, jo nemmere er det at ændre hundens adfærdsmønstre, og det gælder også denne adfærd. Her følger nogle råd som virker, hvis du er konsekvent og følger dem omhyggeligt.
Opdel hundens madration og giv hunden mad flere gange om dagen. Sørg for at du fodrer din hund den rigtige mængde i forhold til alder og aktivitet. Det vil bevirke at den er mindre sulten og måske mister interessen for at se sig om efter andet spiseligt.
Lad hunden arbejde for føden. Husk på at kedsomhed også kan være årsagen til den uønskede adfærd. Lad hunden søge efter en del af dens tørfoder på græsplænen eller indenfor. Eller du kan komme maden i en bustercube eller aktiveringsbold. Brug også en del af foderet til den daglige træning. Det vil gøre hunden mæt og mentalt træt. Mange hunde har stor glæde af at "arbejde for føden" på denne måde.
Det uønskede adfærdsmønster skal brydes. Første skridt på vejen, er at forhindre hunden i at æde afføring i en periode. Dvs. at du skal sørge for at fjerne hundens afføring straks den har besørget - hver gang den besørger.
Hold øje med hunden, når du lufter den. Hvis du ikke kan afbryde hunden med en "nej!", når den viser interesse for afføring, så hold den i line når du lufter den. Du skal kunne gribe hurtigt ind, og hunden må ikke få succes med at spise afføring. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt i en periode at anvende en mundkurv.
En aluminiums dåse med lidt småsten i bunden, kan bruges til at afbryde adfærden på afstand. Dåsen skal kastes på en måde så den forskrækker og afbryder hunden før den har tænderne i afføringen. Målet er altså, at hunden forbinder synet og lugten af afføringen, med forskrækkelsen. (Bemærk, at hvis hunden har ædt afføringen, så hjælper det ikke at skælde ud). Metoden må naturligvis ikke misbruges. Straks hunden afbryder sit forehavende skal det roses og belønnes.
Tal eventuelt også med din dyrlæge om tilsætte lidt jern eller monosodium glutaminat til hundens foder. Det kan få afføringen (fra dette foder) til at virke mindre attraktiv, set med hundens øjne. Bemærk, at dette alene ændrer ikke hundens adfærd. Det er i langt højere grad et spørgsmål om at samle op efter hunden, være opmærksom på hundens adfærd, aflede/irettesætte og rose på de rigtige tidspunkter og sørge for at hunden ikke keder sig.
God træning!
Kilde: (link fjernet)
okt 2007
Følger: 38 Følgere: 69 Hunde: 2 Emner: 241 Svar: 15.390
Dyrlægerne er af princip imod det da langt de fleste ikke har sat sig ind i råfordring af hunde + de får en den penge ind på at sælge det tørkost de selv markedsfører + sponsorpenge.
Du skal bare sørge for at kødet er af ordentlig kvalitet hvilket du sikkert allerede også gør :o)
Mange hunde i DK lever af rådt kød fra de er fire uger og de lever alle i bedste velgående :o)
dec 2008
Følger: 2 Følgere: 1 Hunde: 1 Emner: 1 Svar: 2
sep 2008
Følger: 4 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 2 Svar: 15
aug 2007
Følger: 80 Følgere: 106 Hunde: 4 Emner: 480 Svar: 3.848
dec 2008
Følger: 2 Følgere: 1 Hunde: 1 Emner: 1 Svar: 2
sep 2008
Følger: 4 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 2 Svar: 15
okt 2007
Følger: 14 Følgere: 12 Hunde: 1 Emner: 1 Svar: 60
Spiser sin afføring