{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.060 visninger | Oprettet:

Sådan arbejder man på opdræt {{forumTopicSubject}}

Nu er der mange som har en tæve om som gerne vil lave et kuld hvalpe på den..

Vi som er prof. opdrætter har en holdning, til tævens og hanhunds egenskaber mm.

Når man har et kuld hvalpe, vil man gerne vælge en hvalp som kan indgå i avlsarbejdet, så man kan få det bedste resultat.

Ens for både hanner og tæver

Når man så har udvalgt en tævehvalp, så begynder hele arbejdet med at opbygge tæven netop til det den skal bruges til, nemlig avl, man starter på hvalpehold, besøg hos dyrlægen, hvor hvalpen bliver undersøgt på kryds og på tværs, vaccinationer mm.
Når hvalpen så er 6-10 mdr. gl. bliver der fortaget en HD-røntgenfotografering, så man kan se, hvordan hofterne er om det har sat sig i den rigtige stilling og leje..

Træningen forsætter på hvalpehold/kåringshold, med det mål at den første prøve skal i hus som 12 mdr. Når hvalpen/hunden har bestået prøven, kan man forsætte træningen, til næste prøve. Som er en brugshundeprøve 14 mdr.gl.

Når hunden er 16 mdr. gl. skal den lære at cykle, dan den næste prøve er en cykleprøve (UHP) udholdningsprøve, som er på 20 km. Som skal bestås.

Nå hunden så er 16 mdr. gl. skal den en tur til dyrlægen, for at få fortaget HD / AD røntgenfotografering, som så bliver sendt ind til DKK, for at blive bedømt.

Som 18 mdr. er det igen brugshundeprøve, det er PH, BHP eller IPO programmet, når disse prøver er i hus, er næste skridt en avlskåring.

Først når avlskåringen er i hus, kan man begynde at tænke på at finde en han/tævehund som passer med den hund man nu har.

Der ligger ca. 3 år arbejde i at få en hund avlskåret, og der er mange ting som kan opstå undervejs, så hunden ikke bliver avlskåret, eller at hofterne er dårligere end C –hofter.

Hunden skal DNA testes, være fremstilles på et anerkendt skue/udstilling, ind den kan blive avlskåret..

Så er det det med hundens væsens og egenskaber,

Nervefast, selvsikker, opmærksom, forsvarsdrift, skarphed, kampdrift, mod, hårdhed, førervillighed, temperment og intelligens.
Disse egenskaber bedømmer man hele tiden hen ad vejen,

Det er et stort stykke arbejde i det, også så kan det gå galt alligevel, så hunden ikke kan avlskåres. Og så må man starte forfra igen og håbe på at de så lykkes.

Dette er bare et lille indblik i, hvordan de seriøse opdrætter arbejder med at få det rigtige opdræt, som de kan være stole af. Det er jo ikke noget man kommer sovende til..


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Sådan arbejder man på opdræt
  • #1   27. dec 2007 ja det er helt korrekt babett, der er arbejde i det hele, og jeg ved da også at kravene til schæferen er meget stramme, kender et par stykker som også avler dem, men jeg syntes så også der skal være stramme krav så man hele tiden kun bruger det bedste i avlen.

  • #2   27. dec 2007 Hulgaards Babett - ja det er noget af et program i der har Schæfere skal igennem. nyt for mig er det at hunden skal DNA-testes. Det har jeg ikke hørt før.

    min race er ikke brugshund, så der er ikke så mange prøver der skal bestås. Sundhed og temperament skal derimod være på plads.
    Udover det ligger der et stort arbejde at finde de rigtige hunde at parre med hinanden. Da vores race er lille, er det ikke altid lige nemt.

    og du har helt ret. Seriøst opdræt er ikke noget man kommer sovende til. Og alt det før hvalpene er jo bare begyndelsen. Derefter er der hele socialiseringen af hvalpene.

    dem der "bare" vil have hvalpe fordi det kunne være sjovt eller fordi de syntes deres tæve skal have lov. skal jo også tænke på at der ligger en fare for tæven forbunden med fødslen. meget kan gå galt der og ugerne efter


  • #3   27. dec 2007 * Modesty *
    Jeg lader altid en hvalp forfotografer i 6-10 mdr. kund for at se hvordan hofter sidder, det er ikke den endelige bedømmelse,

    Den rigtige bedømmelse er når hunden er 16-20 mdr. hvor røntgenbillederne bliver sendt til DKK.. og så er det den bedømmelse der gælder..


  • #4   27. dec 2007 ja jeg undrede mig godt nok over at den skulle laves Hd foto på den i 6-10 mdr. alderen. jeg har hørt (ved ikke om det passer) at stålerne kan skade hvis man lader hunden fotografere i tidlig alder og at det bedste resultat er omkring 1 år

  • #5   27. dec 2007 Linda A

    Det kan jeg ikke udtale mig om, jeg tror ikke at hunden bliver jo iudsat for en masse Gamastråling, så den tager skade af det..

    Et foto tager måske 10 sek. så er det overstået..
    Hvis det var farligt, så scannede man nok ikke gravide mm.


Kommentér på:
Sådan arbejder man på opdræt

Annonce