Råd søges til usikker/lydangst hvalp {{forumTopicSubject}}
Havde desværre en uheldig oplevelse med min 18-uger gamle hvalp, der har gjort den bange og usikker for høje lyde og gåture. Håber der sidder nogen derude med erfaringer, tips eller gode råd!
Lidt baggrundshistorie:
Mille er 18 uger gammel og er en ellers glad og tilpas Stabyhoun, men til den forsigtige side.
For en 3-ugers tid siden fik hun sig en slem forskrækkelse af et meget larmende skateboard henover nogle brosten i gågaden, og oven i hatten en ny forskrækkelse, få dage senere, af en drejende lastbil, der kom lidt for tæt på i et lyskryds. Dette har tydeligt sat sine spor og desværre kan vi konkludere, at hun siden da har koblet høje lyde sammen med en følelse af ubehag og at hendes selvtillid uden for hjemmet er røget i bund.
Vi bor selv lige i hjørnet af et lyskryds og haven peger ud mod vejen kun adskilt af et hundehegn og en utæt bøgehæk. Her kommer der jævnligt, mennesker, cykler, lastbiler og alverdens køretøjer forbi. Op til forskrækkelsen var det intet problem at have Mille i haven, og der kunne køre store lastbiler, traktorer og andre støjende køretøjer forbi uden hun så meget som blinkede. Vi kunne endda gå ture med hende ned langs den travle vej med forbipasserende lastbiler uden at det var et problem.
Efter at hun er blevet forskrækket, går hun stadig gerne ud i haven, men hver gang der nærmer sig en lastbil i det fjerne daler halen og hun søger indenfor. Når lastbilen er passeret, kommer hun ud i haven igen og forsætter der hvor hun slap. Den samme reaktion har hun til alt der larmer mere end en personbil.
Som reaktion på hendes forskrækkelse begyndte vi efterfølgende at flytte gåturene til kvarterets roligere omgivelser, med den tanke, at hun skulle have nogle gode oplevelser med at være udenfor og dernæst langsomt kunne optrappe til gåture i lidt mere larmende miljøer igen.
Det har gået fint med at gå tur i disse rolige omgivelser i de sidste 14-dages tid, men den seneste uge er det pludselig begyndt at gå ned ad bakke. Da vi for en uge siden er ude på en ganske almindelig gåtur vil hun pludselig ikke længere og trækker meget insisterende for at komme hjem. Dette var på et tidspunkt, hvor der for mig at se hverken var køretøjer, mennesker eller andet i nærheden. Vi bliver stående et par minutter og går dernæst langsomt hjemad med Mille insisterende i spidsen.
Siden da har vi ikke kunnet gå meget længere end 200 meter væk fra huset før samme oplevelse gentager sig. Hun er altid ved godt mod når vi forlader huset og halen står højt, men så snart der kører en knallert forbi i det fjerne, naboen smækker med et containerlåg, eller der sker noget andet som er en lille smule uvant eller fremmed, så begynder hun at pive og spjætte og trække for at komme hjem. Det er som om hendes nerver løber afsted med hende. Hun får ikke nødvendigvis et chok eller farer sammen, men hun bliver utryg og tænker kun på at komme hjem i "hulen".
Vi har rigtig svært ved at finde ud af hvordan vi skal håndtere disse situationer og hjælpe hende på rette spor. Når først hun har fået færten af noget "farligt" så tager hun hverken imod godbidder, legetøj, beroligende ord eller klap. Hver gang hun får sådan et "anfald" har vi hidtil forsøgt os med at blive i samme område indtil "faren" er væk og har dernæst trisset lidt rundt i en radius af 5-10 meter med den forhåbning om, at det vil gå op for hende, at der intet var at blive bange for. Vi har prøvet at komme hende i forkøbet og forsøgt at aflede hendes opmærksomhed før der nærmer sig noget fremmed. Mig og min kæreste har også prøvet at sætte os på jorden og ført en almindelig samtale med hinanden for at indikere at alt er okay. Hvis vi er heldige falder hun en lille smule ned, men aldrig nok til at hun bliver rolig eller ligeglad - det eneste hun vil er hjem i tryghed. Vi oplever, at der efterhånden skal mindre og mindre til at slå hende ud, og det er jo desværre en rigtig trist udvikling, som vi rigtig gerne vil have vendt rundt på.
Derhjemme har vi jævnligt glasdøren ud til haven til at stå på klem, så hun kan høre trafikken imens vi laver almindelige hverdagsting, hvilket hun virker til at have det fint med.
På alle andre punkter går det godt med hende. Hun hilser venligt på fremmede hunde og mennesker, hygger sig med vores familiemedlemmer og deres hunde, ligger roligt og sover i sin transportkasse i bilen, sover igennem hele natten i vores bryggers hvori hun også er god til at være alene hjemme. Spiser, drikker, leger og virker ellers glad og tilpas.
Vi har kontaktet en adfærdsbehandler der desværre er på sommerferie indtil uge 33 og håber derfor på at kunne hente et par gode råd herinde i mellemtiden...!
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 48 Hunde: 4 Emner: 135 Svar: 4.935
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
genetisk lyder det også til at hvalpen ikke kan ryste sådanne oplevelser af sig. Det er ikke så godt hvis jeg har ret. hvordan er linjen ifht lydfobi?
anxitane er et kosttilskud som måske kan gøre hvalpen tryg nok til at i kan arbejde med det. Det forhandles via dyrlægen. I er nødt til at bremse fobien og kosttilskud doper ikke. en angst hund modtager ikke læring og adfærden bliver hele tiden forværret. årsagen er at hunden er i alarmberedskab og producerer ekstra kortisol mm hvilket forstærker reaktionerne på lyd. Den onde cirkel skal brydes og så kan I træne
Den gyldne regel er at hvis en hund er angst dagligt så bruger man tilskud eller medicin.
det er i en periode imens i arbejder med disse ting
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
men puha hvem kan levere retur.... Jeg kunne måske men kun måske og sikkert ikke...
apr 2020
Følger: 1 Emner: 5 Svar: 59
Overforsigtige, lydnervøse hunde er efterhånden så gennemgående for racen, at opdrætter næppe bliver overrasket over at høre at i kæmper med problemet. Hvis jeg var jer, ville jeg kontakte dem og høre om de har råd.
Held og lykke med projektet
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
mange tanker ts
apr 2020
Følger: 1 Emner: 5 Svar: 59
Det er på ingen måde for at tage glæden fra dig, TS, og jeg er SIKKER på at i har en skøn og dejlig hvalp. Men når man står med en lydangst hvalp, af en race der døjer med netop det problem, må og skal det tages seriøst hvis det ikke skal blive en hæmsko i resten af hundens liv. Det er muligt at jeres hvalp aldrig kan blive en velfungerende jagthund, men er det ikke det i skal bruge den til, kan det sagtens blive den perfekte hund for jer alligevel, hvis i vil ligge rette arbejde i den.
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
apr 2020
Følger: 1 Emner: 5 Svar: 59
apr 2020
Følger: 1 Emner: 5 Svar: 59
Når det kommer til stykket, handler rigtig meget om, hvad de ønsker at bruge hunden til. Skal det 'bare' være en sød familiehund kan man altså nå at gøre meget, men har de visse ambitioner er det en anden sag.
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
http://www.happydogs.dk/
dec 2008
Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
Ingen har dødsdømt hunden. Jeg siger, at muligheden for, at den kun vil trives bedre i andre omgivelser er til stede.
Se tiden an. Pres ikke hunden. Gode oplevelser. Andet kan man vil ikke gøre
apr 2020
Følger: 1 Emner: 5 Svar: 59
Jeg bruger en del afsnit på at fortælle at det er en generel racesvaghed - underforstået at det er genetisk og at man derfor ikke nødvendigvis kan træne sig fra det, for så ville vi jo snakke individer og ikke på et større plan. At I kun hæfter jer ved én sætning, er da ærgerligt.
/ out herfra.
sep 2017
Følgere: 524 Emner: 137 Svar: 10.235
Mit hund nåede trods alt at komme godt over hvalpetiden, før hendes angst opstod. Hun er meget angst for skud (ikke fra skydebanen), fyrværkeri (ikke på film og CD) , torden og lyden fra droner
Det er på ingen måder et nemt liv. Der er mange forholdsregler, og der opstår desværre tit situationer, hvor hunden panikker, og vi står midt i skoven eller lignende, og bare er nødt til at kapere det. Det er blevet bedre med alderen, men ikke bedre end at hun får virkelig meget medicin i forbindelse med nytår.
Da hun var 3 år gammel, fik jeg en anden hund, som ikke sådan er til at ryste. Og hvor er livet altså meget nemmere, når man ikke skal forsøge at forudse hvad der kan trigge angsten.
Jeg ville ikke vente til uge 33. Og jeg ville ikke lytte til råd online. Ingen, hellere ikke adfærdsbehandlere, kan sige en dyt om din hund, uden at have oplevet den. Ingen kan fortælle om den er så meget i stress, at det ikke kan løses. Og ingen herinde kan fortælle dig om du skal kaste håndklædet i ringen og sende hvalpen retur, eller om den kan blive en god familiehund.
feb 2013
Følger: 10 Følgere: 23 Hunde: 3 Emner: 79 Svar: 7.376
Jeg har også hørt det med der er mange Staby'er der er enormt lydfølsomme. Men ikke desto mindre træner jeg sammen med to der ikke er - så de findes
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
Så hvalpen fik lov at vælte det, og fik gradvist mere larmende ting at larme med.
Om det overhovedet kan hjælpe jer ved jeg ikke. Der er alligevel ret stor forskel på selv at lave larmen, og så larm udefra og uforberedt, men ville da nævne det i hvert fald.
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
det er Viv som jeg linker til herover der har æren for den.
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
Jeg tænkte bare at det var ret genialt, men aner ikke om det kan overføres, men hvis det kan så er det da perfekt.
jul 2020
Følger: 10 Emner: 1 Svar: 1
Det som mange af jer skriver er selvfølgelig foruroligende - men hellere såres af sandheden end glædes af løgnen, som man siger.
Vi holder dog hovedet højt og tror på, at der med den rette indsats kan gøres en forskel. At sende hende tilbage til opdrætter kan vi næsten ikke bære tanken om - man knytter sig så hurtigt, som I selv skriver - men jeg forstår godt hvad I mener. Til gengæld biddrager den store tilknytning kun med ekstra kampgejst til at få det til at lykkes.
Vi var godt bekendte med at racen kan have tilbøjelighed til sensitivitet og lydfølsomhed før vi skrev os op til en Stabyhoun. Dog forstår man nok aldrig helt alvoren, før man pludselig står med problemet selv eller har prøvet det før. Det var i hvert fald ikke tilfældet hos os, som tænkte, at den rette miljøtræning og socialisering kunne forebygge disse karaktertræk - men netop, som man tror, at man er igang med en langsom tilvænning bliver man pludselig overrasket af en uforudset lastbil/skateboard... og sådan er verden jo så uforudsigelig, så det ville nok være sket før eller siden. Vi troede hun var urokkelig lige indtil hun pludselig ikke var.
Det er godt at vide, at der findes kosttilskud, der kan gøre det lettere at nå ind til hende og træne med hende, hvis det skulle gå hen og blive nødvendigt. Tak for tip.
Det kommer sikkert bag på jer, når jeg fortæller, at vi faktisk havde en forhåbning om at kunne bruge hende til lidt hobbyjagt. Dog var vi indstillet på, at der ikke nødvendigvis var nok "jagt" i hende til, at det kunne blive en realitet. Så hvis det viser sig, at hun istedet er for sensitiv/skudræd, er det ikke dét der er altafgørende. Vigtigst af alt er, at hun er velfungerende hjemme hos, hos familie/venner og selvfølgelig i haven og på tur.
Tak for anbefaling af adfærdsbehandler. Vi bor i Tjørring lige uden for Herning, så det er ikke urealistisk at skulle til Solbjerg.
Adfærdsbehandleren, som vi har kontaktet er Jan fra https://egelyhunde.dk/, hos hvem vi også går i "hunde-legestue" ugentlig og hvor vi er glade for at komme.
Vi har i går og i morges forsøgt os med at lufte hende væk fra hjemmet for at komme lidt væk fra "spøgelserne" derhjemme på de vante sti'er. Det har været to positive oplevelser og det virker som, at når "hulen" ikke ligger og lokker lige rundt om hjørnet, så mander hun sig lidt op og er istedet mere opmærksom på mig og min kæreste, som selvfølgelig gør alt hvad vi kan for at udstråle afslappet adfærd, hvilket hun virker til at kopiere.
Igår fik hun også skubbet en vase ned fra sofabordet der fik både mig og min kæreste til at hoppe af forskrækkelse, men som hun selv kun syntes var sjovt og spændende. Det lyder meget som metoden "aktiv larm", som I nævner. Det får et lille håb til at spire om, at hun ikke er helt uden for rækkevidde - men vi ser meget frem til at få hende analyseret af en adfærdsbehandler, der forhåbentlig kan give os de rigtige værktøjer til at få hende på rette spor
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.494
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
Det skal i naturligvis ikke give noget for.
min mail er nemokat@email.dk hvis det er. så sender jeg det fluks. er hjemme fra lørdag
maj 2009
Følger: 2 Følgere: 31 Annoncer: 16 Emner: 186 Svar: 10.494
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
dec 2018
Følger: 21 Følgere: 17 Hunde: 3 Emner: 36 Svar: 1.784
Jeg tror I gør det helt rigtige i at køre væk fra hjemmet og lufte i roligere områder og give hende mulighed for at få nye input.
Og Aktiv larm bør alle hvalpe/unghunde lege dagligt.
Slap af og nyd hende også selvom hun udviser underlig adfærd engang imellem. For nogle gange går det faktisk bedre når man ikke udviser bekymring selv.
Det er snart uge 33 så I kan få ekstern hjælp og fortsætter adfærden så ekstremt som nu, vil jeg anbefale et grundig dyrlæge tjek med blodprøver/urinprøver og få hende på medicin for angst.
Hun vil altid være lidt sensitiv og følsom men derfor kan hun sagtens blive en super god hund.
Og opgiv ikke håbet om jagt endnu. Det er da før sket at lydangste hunde er blevet ok jagthunde.
Kontakt opdrætter og oplys ham/hende om problemet, især hvis der var planer om at forældredyrene skulle bruges mere i avlen.
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
For nemheds skyld kalder vi lige den fiktive hund Felix
Aktiv Larm
Lær Felix at der sker rare ting – godbidder! – når det larmer. I denne øvelse skal Felix dutte med snuden på forskellige genstande, som du stiller frem, så de larmer. Marker alle hans forsøg med klik eller markørord og beløn med mad bagefter hvert klik/markørord.
Stil genstanden på jorden foran Felix. Lad ham selv på eget initiativ berøre dem. Beløn alle forsøg og initiativer omkring hver genstand løbende.
• Start med genstande, der næsten ikke larmer og øg ganske gradvis lydstyrken ved at vælge nye genstande, der larmer mere og mere.
• Gå varsom frem – hellere være for forsigtig med denne del end at skræmme ham.
• Start fx med en papkop, vælg så en plastikskål osv – arbejd dig ganske gradvis frem med genstande, der larmer mere og mere, når Felix skubber til dem med snuden.
• De må gerne vælte og larme lidt. Men hold dig hele tiden under hans stress- og reaktionsniveau.
• Til sidst kan du lade ham vælte og larme med for eksempel metalskåle.
• Alle forsøg udløser klik/markørdord og en godbid
Via dette lærer du Felix, at larm er ok, at der følger mad med larm og hans forventninger ved lyde vil over tid ændres, men det er afgørende, at du vælger dine genstande med omhu, så han ikke skræmmes undervejs.
I øvelse er det Felix selv, der tager initiativ til at skabe larm. Øvelsen bygger derfor på frivillighed og Felix vil ikke opleve det som et pres. Den form for træning skaber øget initiativ og mod til at møde omgivelser, da han lærer, at han selv kan præge sine omgivelser via sine handlinger.
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
alternativt indlærer man en target adfærd på hånd og så overfører man det til genstand og derfra til aktiv larm.
Jeg har ikke oplevet en hund der ikke brød sig om legen. hvis ville jeg ikke anvende metoden til den hund
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
Vi har trænet rigtig meget lyd igennem flere år, og nu er hun da tryggere i det, når hun er indendørs herhjemme, men det har ikke gjort noget for hendes angst udendørs desværre, det eneste der hjælper lidt, er at sørge for at hun ikke er overstimuleret, så kan hun rumme en del mere, selvom det betyder at vi skal skrue gevaldigt ned for aktiviteter og indtryk.
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
måske du skal få en til at vise dig det?
reagerer hun skidt så lad være ellers. umiddelbart gør 101 ting med en papkasse hunden fri og de elsker den leg, den er baseret på ren positiv psykologi hvor ens forsøg anerkendes og derved øger motivationen og lysten til at gå til verden.
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
dyr er jo forskellige skal vi altid huske
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
virker det ikke så bruger man bare en anden metode
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
Man behøver vel ikke holde sig 100% til en metode?
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
maj 2007
Følger: 37 Følgere: 610 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 54 Svar: 1.865
Det er vigtig at en følsom hund, der let føler sig presset ikke bliver bange, så får den modsat effekt og den skulle gerne give mere selvtillid og mod
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
her kan jeg jo kun poste en meget generel version.
maj 2007
Følger: 37 Følgere: 610 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 54 Svar: 1.865
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
Vi arbejdede på gulvtæppe, med papkrus i første omgang. Så meget stille og let, men hus synes bare det var en dum leg.
Hun kan godt få en plastflaske med mad, og skubbe rundt med den, og så længe maden kommer med det samme er det ok, men hun mister hurtigt interessen, hvis det tager for lang tid at få maden ud.
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
I må i gang med at tænke i andre baner.
Kan man lege og så vælte noget i legen?
Mister hun også interessen ved at træne target? Tænker det ikke er så langt fra hinanden de to ting.
Er hun glad for at apportere?
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
Tessa elsker at træne og er meget madglad, men hun er bare også ret speciel, og nogle ting vil hun bare ikke, apport er også en af dem hun ikke synes om. Jeg kan godt få hende til det, men hun kan ikke lide at bærer på ting, udover sin bold som hun tilgengæld elsker at bærer på.
Men som sagt er det ikke et problem for mig, undrer mig bare ofte, især når man hører at bare du gør sådan og sådan, Tessa har bare sin egen mening og er meget tydelig når der er noget hun ikke synes om.
Det fungere feks. heller ikke med frivillig håndtering, eller at lokke, hun bliver mistænksom og står helt af. Hun kan ikke rigtig når hun skal træffe valg. Men det er helt ok, jeg ved jo hvordan jeg skal håndtere det, eller det arbejder jeg virkelig med at blive bedre til.
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
Havde forstået at du ikke helt havde flere idéer til hvad I kunne gøre.
Så target er sjovt, men ikke uanset hvad target er. Sådan Tessa Hun har sine meninger
Dixie var også ultra skeptisk som yngre, og jeg oplevede også, som du skriver at lokning havde helt modsatte effekt
Skønt at du lytter til Tessa
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
apr 2018
Følger: 19 Følgere: 661 Emner: 121 Svar: 6.963
aug 2004
Følger: 15 Følgere: 19 Hunde: 2 Emner: 96 Svar: 1.497
Hver hund og menneske er forskellige.
Selvfølgelig kender du hende. Mavefornemmelsen er vigtig.
Hvis du synes det virker, så virker det og omvendt.
Hvis man går og bokser med en metode, så synes jeg man skal spørge om hjælp til den eller søge efter en anden.
Og så ellers bare blande dele af metoder sammen, så det giver mening for begge parter.
jun 2008
Følger: 1 Følgere: 9 Hunde: 1 Emner: 170 Svar: 1.889
Råd søges til usikker/lydangst hvalp