{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
935 visninger | Oprettet:

Udstilling og avl. {{forumTopicSubject}}

Der er sikkert mange herinde som går meget op i at udstille deres hunde enten som 'hobby' eller i forbindelse med avl.

Så vidt jeg har forstået er udstillinger en 'skønhedskonkurrence for racens fremme'' forstået på den måde at det er hundens udseende og fysisk der bedømmes, men hvad med temperamentet? gør dette sig ikke gældende??

Jeg har oplevet hunde der på disse udstillinger fik nok så fine præmier og nogle af disse skulle bruges i videre avl, men deres temperament var bestemt ikke noget at råbe hurra for. og flere gange har jeg hørt opdrættere sige at 'nåh ja, det iltre temperament har den stammer fra faderen til hunden.

Hvis man tænker lidt nærmere over det burde der så ikke i tilfælde, hvor hunden skal bruges i avl også bedømmes udfra temperamentet og hundens grundlæggende sundhed udfra et medicinsk synspunkt ?

kunne det her være en mulighed at hunde som skal indgå i avl bliver tjekket af en dyrlæge og der fremlægges en attest fra denne inden den bliver præmieret og avlsgodkendt på en udstilling??


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Udstilling og avl.
  • #1   20. jun 2007 Jeg ved at indenfor amstaffén skal alle samtlige hunde der skal udstilles og bruges til avl mentaltestes.

  • #2   20. jun 2007 Til en vis grad bedømmes temperament. F.eks er det diskvalificerende hvis hunden er aggressiv eller for sky. Men en mentaltest kan dommeren nu ikke nå at lave.. smiley

    "Hvis man tænker lidt nærmere over det burde der så ikke i tilfælde, hvor hunden skal bruges i avl også bedømmes udfra temperamentet og hundens grundlæggende sundhed udfra et medicinsk synspunkt ? "

    Nogle racer har faktisk også mentaltest som krav, og det sundhedsmæssige er også dækket til dels ind af DKK's avlsrestriktioner (hvor specialklubberne til stadighed forsøger at få presset flere ind.. og det er jo dejligt). F.eks skal Labradoren både øjenlyses og have checket for HofteDysplasi inden parring for at hvalpene må stambogsføres.


  • #3   20. jun 2007 Newfoundlænderens temperament bliver næsten altid kommenteret på kritikken, så i min race mener jeg at de bliver vurderet....

  • #4   20. jun 2007 Denne mentaltest er det så noget som sker før de kan blive avlgodkendt 'i ringen' ?

    Der er jo desværre mange racer som ikke kræver en metaltest inden de bliver avlsgodkendt.

    Jeg har ikke så meget viden på dette område, så der skaber en del spørsgmål smiley


  • #5   20. jun 2007 Newf erne bliver ikke mentaltestet. Mener bestemt heller ikke at vi på nogen måde har problemer i den retning.

  • #6   20. jun 2007 Mette

    Nej. Der er vist ikke rækkefølge på prøverne.
    Men alle kravene skal opfyldes for at kunne stambogsføre. Du kan ikke bare parre en Amstaff, uanset hvor godt den har klaret sig på udstilling, medmindre den har både mentaltest og hd tjek.
    Eller, jo.. man kan altid parre.. men hvalpene får bare ikke papir på


  • #7   20. jun 2007 de bedømmer også temperamentet og nogen skal mental testes . .

  • #8   20. jun 2007 Vores race bedømmes også til en vis grænse på temperamentet.
    Men jeg mener nu at en hver seriøs opdrætter med respekt for sig selv, sine hunde og ikke mindst sine hvalpekøbere kun anvender hunde i avlen som har et stabilt og skønt temperament.
    At der så findes de såkaldte hundehandlere der kun avler for penge, ja dem kan vi nok ikke komme til livs.
    Jeg kunne ikke drømme om at avle på en hund der ikke 100 % svarer til hvad standarden siger om racens temperament. Men sådan er folk jo så forskellige.....


  • #9   20. jun 2007 Jeg ville jo mene at det ville være mere optimalt hvis den var blevet tjekket af den dyrlæge, og fx. mentaltestet inden den blev alvsgodkendt. - men det kan da godt være at det er for omstændigt.

    Nu ved jeg jo ikke lige i hvilken alder en udstillingshund kan blive avlgodkendt, men såfremt man interesserer sig meget for at udstille, men man som udgangspunkt ikke havde det som mål at hunden skulle bruges i avl, men pludselig godt kunne tænke sig at avle alligevel, så kunne man få fx. fortaget et dyrlægetjek, og en mentaltest for dernæst at få en avlsgodkendelse. ER det utopi?


  • #10   20. jun 2007 Mette

    Ah.. men udstilling er ikke lig med godkendt. Det er blot eksteriørbedømmelse. De specifikke sundhedstjek hører med i godkendelsen.


  • #11   20. jun 2007 Mine hunde bliver tjekket hvert år hos dyrlægen.....

    Må så sige at en hund kan jo godt få en psykisk brist senere i livet, og det hjælper jo ikke meget hvis den er mentaltestet som 1½ årig....Synes hundene bliver tjekket nok i forhold til avl....Vil vove at påstå at temperamentet er et meget større problem hos de tavleløse parringer


  • #12   20. jun 2007 amstaffen er ikke avlsgodkendt før den har fået min 2 pr i officiel klasse på en udstilling, mentaltestet og bedre end D hofter i røgten

    så der har du både udsende, sind og hofter


  • #13   20. jun 2007 Søster stædig:

    Jeg bliver nødtil at spørge indtil jeg får samling på tingene :0) - er en novice indenfor dette område.

    Fx. hvad jeg har forstået indenfor fx. de engelske bulldogs kan man opnå avlgodkendelse udelukkende udfra specialklubbens bestemmelser, hvilke ikke indebære hd/ad tjek, ej heller tjek af luftveje andet end det som lige vurderes på den pågældende udstilling.

    Har her kendskab til en som godt kan bruge sin hund i avl på trods af dårlige luftveje, da dette kun viser sig, når tæven har løbet lidt rundt, og der er jo ikke noget man ser på en udstilling. og det er jo lidt trist, kan man sige.


  • #14   20. jun 2007 Mette >>> der vil altid være brodne kar.....

  • #15   20. jun 2007 Mette

    Der er jeg dig svar skyldig da jeg ikke er racekender.
    Men denne side er GULD værd, da du kan gå på de enkelte racer og se præcis hvad der kræves for at opnå stambogsføring.. smiley

    http://www.dansk-kennel-klub.dk/640

    (og som jeg ser er der ganske rigtigt ikke nogen krav til sundhed... gad vide om bulldogklubben er på sagen?)


  • #16   20. jun 2007 Orv.. kan se at det er diskvalificerende til bedømmelse hvis de har vejtrækningsproblemer (i racestandarden)

  • #17   20. jun 2007 reese:

    Det er skam ikke et opråb, men bare undringer som jeg forsøger at får svar på efter jeg har talt med mange hundeejere og opdrættere, og fået fortalt at udstillinger 'kun kan ses som skønhedskonkurrence for racers fysiske fremme', og derfor kan det godt undre mig at udstillinger en en betingelse for stambogsførst avl, hvis der som jeg så tidligere har forstået primært ligges vægt på udseendet og ikke så meget på en dybereliggende sundhed.

    Det kan nogengang være lidt svært at få formuleret det hele på skrift, så i det må i bære over med det :0)


  • #18   20. jun 2007 Udstilling er også en skønhedskonkurrence, men har ikke meget at gøre med selve avlsgodkendelsen....

  • #19   20. jun 2007 på en udstilling bliver uhnden jo bedømt efter hvor tæt den ligger på racestandarden i udseende

  • #20   20. jun 2007 jeg har været inde og læse forskellige beskrivelser for krav til en stambogsføring, og nogle er meget specifikke i deres krav.

    når jeg har talt med forskellige bulldog ejere (engelske) kommer der mange forskellige udlægninger. fx. for nogle som har købt deres hund i udlandet fremkommer det, at det bestemt ikke er typisk for bulldoggen at have HD i D/E og deres er blevet tjekket og har HD 0, mens andre siger at det er ganske normalt at de ligger i D/E kategorien. Taler man med DKK siger de at det bestemt ikke er tilladt at avle på hunde som ligger indenfor denne katagori.......så kan man godt blive en smule forvirret.


  • #21   20. jun 2007 Jeg mente altså HD A - det er bare mig der ikke lige har tjek på kategorierne.

  • #22   21. jun 2007 Lidt pinligt, men jeg må lige spørge.......måske har jeg totalt misforstået noget.........(og det er sgu meget muligt for frk novicens her)

    At blive avlsgodkendt indbærer vel at man på en udstilling, ved opfyldelse af specialklubbernes kriterier, får et certifikat på dette...eller?


  • #23   21. jun 2007 Reese:

    nåh for søren. Jeg er blevet informeret om at hvis eks. en tæve en til to gange har opnået min. en 2. plads i en udstilling, har denne opnået en avlsgodkendelse og kan således bruges i stambogsført avl. men det lader vist ikke til at være den hele sandhed.

    I hvertfald har jeg fået mere klarhed over hvordan det foregår - så mange tak for besvarelserne smiley


  • #24   21. jun 2007 ved min race skal man kun opnå mindst 1 2.præmie så er hunden avlsgodkendt, hvilket jeg syntes er dybt tåbeligt.

  • #25   21. jun 2007 Mette O:

    så var mine informationer jo ikke helt ved siden af, når det gælder den engelske bulldog.


  • #26   21. jun 2007 udstilling er jo til for at bedømme om hunden lever op til race standarten, og ikke kun en skønhedskonkurrence og som mange af de andre også siger, så er temparmentet også en vigtig del...

  • #27   21. jun 2007 Alt det kloge er skrevet....

    Jeg har dog set flere hunde få en kip, fordi de var for nervøse eller lign.

    Såh jo - i et vist omfang tager dommerne også hensyn til temperamentet. Finder de det særligt godt, kommenteres det også. Jeg har da et par kritikker, hvor temperamentet bliver fremhævet som utroligt godt.

    Men der jo intet som helst, der forhindrer en opdrætter i at tage en masse prøver ved siden af - LP-prøver, UHM og lign. som jo også er en garanti for hundens temperament og samarbejdsevne.

    Hvalpetest.....

    Mange opdrættere bruger disse redskaber ved siden af.

    Men det er så ikke lige det, som det handler om på en udstilling.




  • #28   21. jun 2007 Newf udstillingerne vil jeg mene er en skønhedskonkurrence......Meget sjældent folk kommer for at få en avlsgodkendelse... Med ca 12 udstillinger i DK om året, hvor det er de samme hunde der kommer, er det ikke så meget omkring om hunden lever op til standarten eller ej...Det er meget meget sjældent der bliver givet 3 præmier, 2 præmier er det meget lidt af når hundene først har rundet åbenklasse, og dermed er mere færdige.

Kommentér på:
Udstilling og avl.

Annonce