{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.963 visninger | Oprettet:

At avle med HD - Et etisk spørgsmål! {{forumTopicSubject}}

Jeg vil gerne høre jeres mening mht at avle på hunde med HD.
Jeg har hele tiden været af den opfattelse, at hvis min hund, som jeg skulle benytte i avl, fik konstateret HD var det ens betydning med at hun ikke skulle benyttes.
Min hund er sund og rask, og har på rekordtid opnået yderst imponerende resultater på udstillingerne hun har deltaget i.
Hun har i en kortere periode af sit liv været lettere overvægtig, hvorfor hun siden juni måned været på streng diæt som betyder at hun nu har sin kampvægt.

Mit problem er så at min hund har fået konstateret HD i mild grad. B/C hofter. Hun og en søster i Holland med B hofter er de eneste to med hofter under A så langt tilbage i generne som der kan spores. Jeg har imidlertid ikke sendt min hunds billeder til DKK og deres vurdering da jeg jo var af den overbevisning at hun ikke skulle benyttes i avl, hvilket jeg fortryder bitterligt for nu skal hun igen i narkose da jeg godt kan se at hendes resultat skal indgå i statestikken så man har både gode/ dårlige hofter med.
Ergo så skal billederne tages om og jeg vil forsøge at finde eksperter på området.

til udstillingen i Polen blev jeg nærmest bombarderet med argumenter der talte for at jeg skulle benytte min hund til avl.
- På grund af få hunde i racen, mener mange det er forsvarligt at avle på en hund med C hofter, hvis modparten er en hund med A hofter, når hunden ellers er sund og rask og lever op til racestandarden.
- Sandsynligheden for at min hund vil give HD videre i generne er meget lille da alle andre dyr i hendes linjer har A hofter, og således er hun og søsteren to afvigelser.
- Min hund vil få nedsat sandsynligheden for at få en underlivs sygdom. Stor risiko for det hos tæver der ikke har født - siges der.

Kærligheden til racen og min hund ikke mindst gør at jeg har lovet at revurdere spørgsmålet om at benytte min hund til avl. Men jeg mener stadig at det er en unødig belastning jeg udsætter min hund for. En Podhalaner vil i gns. føde 10 - 13 hvalpe på kuld og alt under 500gr betragtes ikke som en podhalanerhvalp.

Hvad mener du, er det forsvarligt?

Er der iøvrigt nogen som kan fortælle om erfaringer med et produkt der skal genopbygge brusken skulle hedde vitalanamin eller der omkring...

På forhånd tak for jeres svar - det er muligt at jeg er fraværende, alt efter hvor længe der går til der kommer svar, men jeg tjekker jævnligt tråden og skal nok kommentere evt. indslag!

/ Trine


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  At avle med HD - Et etisk spørgsmål!
  • #1   26. nov 2006 Så du mener ikke at de argumenter jeg har fået holder?

  • #2   26. nov 2006 Jeg har samme holdning som Lucky-staff, ingen avl på hunde med hd eller anden sygdomme, du kan bare se i samojedkredse, der har hunden som blev årets hund sidste år noget med øjenene, og selvom hun er gudesmuk, så skal hun ikke bruges på avl

  • #3   26. nov 2006 Nu taler vi om en race hvor der er omkring 3000 hunde på verdensplan og for at racen ikke skal uddø avler mange i Polen på hunde som ikke lever op til standarden eller som har andre skavanker. Dkk har ingen restirktioner og siger god for avl af hunde på C hofter, tæller det ikke?

  • #4   26. nov 2006 Deedee hvad er J/D fortæl....

  • #5   26. nov 2006 Gitte
    Hvis sandsynligheden for at hunden giver dårlige gener videre i avl er minimal - fx dårlige øjne som i det tilfælde du nævner vil du så stadig holde på at der ikke skal avles, og hvorfor... jeg har brug for argumenter. Ved godt det er et spørgsmål om følelser og følelser er meget svært at diskutere, men voger alligevel!


  • #6   26. nov 2006 Polski: men alligevel såer riskikoen større for at du avler sygdommen ind i hvalpene, samt det er jo hårdt på din hund at være gravid og passe hvalpene, som måske kan have en skadelig virkning på hunden, så hd´en kan forværres

  • #7   26. nov 2006 Solli

    Så vidt jeg er orienteret så er det blot 30% der er genetisk bestemt for HD, de resterende 70 % er afhængig af opvæksten, kost, motion og hvor hurtigt hunden er vokset.


  • #8   26. nov 2006 MGP hvad mener du... min race har ingen avlsrestriktioner så jeg forstår ikke helt, hvad du mener!

  • #9   26. nov 2006 Jamen det glæder mig at du går ud fra det - for en har da bebrejdet sig selv mange gange at min hund har HD men selvfølgelig har jeg gjort alt hvad der er muligt. Jeg har nu aldrig hørt at HD skulle være 100% genetisk bestemt men sådan lærer man hele tiden noget nyt.

  • #10   26. nov 2006 men svømning skulle det ikke også være godt for knoglerne?????

  • #11   26. nov 2006 MGP
    nu har jeg jo fået konstateret HD så jeg ved jo at min hund har HD.

    Sollis
    Jeg har lovet at revurdere om jeg vil avle da jeg sætter hensynet til min hund højere end hensynet til min race, og er sikker på at jeg vil avle denne race når jeg finder det rigtige materiale. Problemet er blot at pga meget få hunde i racen kan vi ikke tillade os at være kritiske og kun ville avle på A hofter for så vil der tilstøde mange andre sygdomme til som fx indavl på grund af for få avlshunde. Jeg har et kæmpe dilemma da min hun på alle andre områder er sund og rask - og det har ikke noget med udseende at gøre.


  • #12   26. nov 2006 Inden for min race Berner sennen må vi godt bruge hunde til avl med C hofter, for ellers vil der ikke være nok matriel at avle på og for at få noget mere genetisk variation i racen.
    Hunde med C hofter må så kun parres men hunde der har A hofter.

    Personligt syndes jeg også at man skal tage et kig på hundens HD- indekstal - og det skal så være større end 100 ( over gennemsnittet for racen) for ellers kan den ikke være med til at forbedre racens HD - så hvis hunden har C hoifter men har et indeks over 100 så syndes jeg det er ok at bruge den til avl.


  • #13   26. nov 2006 Sollis jamen det fortæller vel blot at netop denne hund ikke er disponibel for at få HD?

  • #14   26. nov 2006 Sollis har en hund B hofter har den også HD

  • #15   26. nov 2006 Sollis Tak jeg er også pænt stolt af mine hunde, hvis den var til mig, hvilket jeg jo ikke er i tvivl om... hi hi

  • #16   26. nov 2006 Ja B hofter er HD i mild grad, men dog alligevel HD og for at bruge dine egen argumenter så har hunden sygdommen og kan derved vidregive dårlige gener i avlen og man kan risikere at hvalpene få HD og være årsag til mange bekymringer hos køber

  • #17   26. nov 2006 Min egen dyrlæge har tegnet og fortalt da jeg fik taget billederne og det var tydeligt at se at lårbensknoglen og hofteskålen ikke passede sammen. Og min dyrlæge er meget blid i sin bedømmelse - jeg tror ikke at DKK vil vurdere på samme måde?

  • #18   26. nov 2006 Hvad er det værste en hund kan få med HD?
    Altså nu tænker jeg bogstaver


  • #19   26. nov 2006 Trine, hvis du vil bruge din hund til avl skal der under alle omstændigheder tages nye billeder, som skal bedømmes af DKK. Var det ikke bedre at gemme spekulationerne til det er sket og du har en endelig dom ?


  • #20   26. nov 2006 Jeg har også blot lovet min hunds opdrætter at jeg ville revurdere min opfattelse når jeg har fået taget nye billeder - jeg er meget stejl i det spørgsmål, men kan godt se at jeg kan være med til at skade racen som helhed ved ikke at bruge hende i avl. Så hvis jeg ombestemmer mig skal hun have et kuld hvalpe og det skal være ved næste løbetid.
    En lille historie. Formanden for min specialklub har en tæve som havde fået vurderet D hofter hos DKK en afgørelse de ankede fik taget nye billeder hos en specialist i Tyskland - og en som har speciale i racen - fik sendt de nye billeder ind og ville benytte dem i deres ankesag og da vi er i Polen kommer afgørelsen fra DKK og deres tæve får vurderet sine hofter til ren C. De sidder og jubler over at have en hund med C hofter - da de har en kæmpe stor kærlighed til racen og nødig ser den uddø - og jeg på det nærmeste sidder og begræder min hund har B/C hofter. Men denne episode gav mig en meget mærkelig fornemmelse indeni for jeg elsker jo også racen og ser helst at den vil kunne reproducerer sig selv og med sunde hunde til følge.


  • #21   26. nov 2006 Så længe du ike har fået billederne fra DKK er intet sikkert. Jeg fik at vide at min han nok havde C-hofter, men de kom tilbage med A på begge sider. HD-index er fint, men for flere racer, og der er min og sikkert også din, er det ikke regnet ud. Der skal registreres 50 nye fotograferinger om året for at der bliver lavet et index, og det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre med de racer. Inden for min cace har jeg set et kuld hvalpe med tæven B og hannen C hofter, og alle de hvalpe i kuldet der blev tjekket ca. 75% havde A hofter. Jeg synes ikke det er uansvarligt hvis du finder en han med A.

  • #22   26. nov 2006 Janni jeg forsøger blot at samle argumenter der kan få mig overbevist om avl...og jeg synes da det er vigtigt at have overvejet det spørgsmål meget nøje inden et resultat.

  • #23   26. nov 2006 Julie og Kasper Det værste er et E

  • #24   26. nov 2006 Okay, så må det vel også være meget smertefuld for hunden..

  • #25   26. nov 2006 Ja det er en frygtelig sygdom og meget uforudsigelig. Nogle hunde er mere medtaget af sygdommen end andre...

  • #26   26. nov 2006 Det betyder uendeligt meget hvilken race det - hvad der er normalt for racen samt hvor mange individer der er i en race.

    Jeg har aldrig set en hund som din så jeg vil skyde på den ikke er ret almindelig - det er et argument for!

    Var din hund en Schæfer ville jeg sige nej, men det er den ikke...

    Det er en stor hund - som oftere går rundt med ikke så gode hofter som standard - som fx Newfoundlænder hvor man endda avler på hunde med E hofter - for de findes næsten ikke bedre...

    Så hvis der næsten ikke er nogen andre - og slet ikke nogen med bedre hofter - og hun ellers er et godt eksmeplar af sin race - så helt sikkert!!

    Det er ikke så sort og hvidt at man bare kan sige at kun hunde med A-hofter må bruges - det kommer an på hvad racens gennemsnit er!

    Og så ville jeg sige at du da helt sikkert skal have den vurderet af DKK - er der skrevet navn på dine billeder siden du ik kan bruge de samme?

    Så vildt jeg har forstået det, er det kun hvis man ikke har orienteret dyrlægen om det og de så har skrevet ejerens navn på billederne...

    Men da du fik dem taget - var hensigten vel at få dem sendt ind ik?

    Endnu et argument for er jo også at hun har været overvægtig - så sliddet på hofterne kan stamme derfra og ikke fra henedes gener - hvis du forstår hvad jeg mener!

    Jeg ville få dem vurderet og så tage den derfra - snak med eksperter inden for racen og hør hvad de siger...

    For der er virkelig forskel på en staff eller en schæfer og så en stor hund af tung race!


  • #27   26. nov 2006 Hokamix har et produkt til at hjælpe på dårlige hofter/ led

    Der findes også noget hos Olivers - Mobility Boost og Artroflex som jeg bruger til mine...


  • #28   26. nov 2006 I øvrigt tak for linket og de mange svar. Nu vil vi går tur - god søndag til jer alle! Kigger ind senere så bare skriv hvis du har noget på hjertet!

    / Trine


  • #29   26. nov 2006 Ja.. Brutalis lider desværre af HD, men heldigvis har han ingen smerter. Vi køber noget ledstyrkende pulver fra dyrelægen, som han får i sin mad også om sommeren får han lov til at komme ud at svømme, det skulle nemlig være godt for hans hofter

  • #30   26. nov 2006 Nicola.
    Det er lige præcis "eksperterne" indenfor min race der mener jeg ikke kan sige nej til at avle.

    Mht billederne jeg fik taget så blev jeg så perpleks da jeg modtog dommen - havde jo regnet med at det var en formsag, få taget nogle billeder, sendt dem ind og så avle - så jeg ville ikke sende dem til DKK. Omridset på billederne var meget lyse og iflg min dyrlæge ville DKK ikke godtage de billeder, hvorfor de skulle tages om hvis jeg ønskede at indsende dem. I mine frustrationer siger jeg at de ikke skal indsendes, men kan jo godt se at også de dårlige hofter skal registreres så de kan indgå i det samlede billede for racen - så derfor skal billederne under alle omstændigheder tages om.

    Og nu må jeg gå min hund er meget utålmodig!


  • #31   26. nov 2006 Så må du få taget nogle nye men jeg ville da prøve at få sendt de første ind - så må du tage dem om hvis Dkk siger de ikke duer....

    Plus at DKK tit kan vurdere noget helt andet end din dyrlæge - begge veje så bare klø på!

    Hvis du skal have taget nye billeder så ville jeg give et af de produkter jeg nævnte i 2-3 mdr - før jeg fik taget de nye billeder...

    Og hvis dyrlægen ikke kan gøre det ordentligt, så må du få de næste gratis!


  • #32   26. nov 2006 Jeg har en ung hund med HD. Hun er udvalgt fordi jeg skulle bruge hende til avl, markprøver og udstilling. I udstillingsringen er hun gudesmuk og har allerede vundet en del. De viste sig så bare at hun har D hofter. Hun er udlukket fra avl og da nogle af hendes kuldsøskende har D og E hofter, ja så burde de absolut heller ikek bruges i avl - uanset hvor smukke de er!!! Der er normalt ikke HD i flatten.. men det er da noget som er begyndt at blive mere og mere aktuelt i racen og jeg går rigtig meget op i mentalitet og sundhed og kan ikke stå inde for hvis kuldsøskende bliver brugt i avl - selvom der måske er en med A eller B... Det er så bare MIN mening!

    Man skal huske at de alle bære de gener og de ejere som køber en hvalp og herefter måske får HD på den, ja det er jo dem som skal sidde med tårerne og bekymringerne - nøjagtig som jg har været igennem. Jeg giver absolut INGEN skylden for MIN hunds HD da det bare har været en dårlig kombinations han og tæve imellem.

    Kort sagt er jeg meget imod at avle på andet en A hofter!! B kan også gå an, så længe den anden part så har A... måske strenge regler, men det gør kraftsuseme ondt at have en hund med HD!!!!!!


  • #33   26. nov 2006 Min hund får foder med Glucosamin og chondriotinsulfat samt Arthrocare og spormineraler.. hun har aldrig vist tegn på at halte eller smerte.... og kommer det dertil, ja så må vi tage den derfra...

  • #34   26. nov 2006 Janni - i din race er jeg enig - men ikke i Trines!

  • #35   26. nov 2006 ET lille tillæg omkring HD

    Jeg har jo en hund med officielle B-hofter, også i en race uden HDrestriktioner.
    Min erfaring og 3 uvildige dyrlægersvurdering af/med ham er at han har C-hofter.
    Han har fået lagt guld ind for nyligt og det har hjulpet.

    Han vinder også en del på ustillinger og har en fantastisk masse at tilbyde racen, men altså det her med hofterne og så er han skudræd!

    En evt. tæve skulle dermed være A-hoftehund og mentaltestes eller skudprøvet, men for mig ville det nu nok være over min etiske grænse alligevel. Nu er det også en relativ stor race, så man kan nok undvære Tempo i avl smiley

    Jeg regner som skrevet, ikke med han skal bruges i avl, men DKK vurdere ham jo til at være RASK så i realiteten kunnne jeg bare avle derudaf!

    Brug dine egne vurderinger og meninger, for ja i en lille race, så kan man skulle vælge mellem pest eller kolera og der er det op til den enkelte opdrætter at vurdere hvad man helst vil.

    I Tempos Race er det herhjemme normalt med enddog meget skarpe hunde (manglende STOP-knap), pels og allergi problemer samt enkelte linier indeholdende voldsom epilepsi!

    Som primært EJER og træner af den race (jeg avler selv kun dværgschnauzere) Jamen så vil jeg da langt hellere "nøjes" med HD frem for at ha en hund man enten ikk kan stole på eller som ligger med store epilepsi og/eller allergianfald!

    Ville selfølgelig helst ha en helt rask hund....... smiley Men man er også nød til at viderføre racen, der er jo som regel en grund til man har valgt racen,

    og B/C er jo altså ikke noget særligt slemt, B er fri og C er let, har set hunde med A, som har haft ondt og Tempo har ondt med officiel B!

    Min den lille har også fået officiel B (Højre A og venstre B)og han har squtte ondt og jeg har overhovedet ikk overvejet at tage ham ud af avl!


  • #36   26. nov 2006 Synes lige i skulle tage den med ro (siger det med et smil på læben)....

    Det er er race, som der ikke er mange af. Din tæve er åbenbart meget racetypisk og flot...

    Jeg kan ikke se noget problem i det, så længe hun bliver parret med en, der har A-hofter...

    Det kan godt være at ikke alle af hvalpene, får A-hofter... Men hvad så???
    Så længe det ikke er D-hofter og værre, så er det da ikke et problem. De lever som regel fint med B og C-hofter...

    Synes at det er en omgang hysteri, at kun A-hofter duer...
    Det kommer selvfølgelig an på racen...

    I min egen race...Den Amerikanske Bulldog, hvor der kan være HD-problemer, er det ikke sundt for dem KUN at avle A-hofter.
    Det skyldes, at hvis man bliver ved og ved med at avle A-hofter kommer man til at smadre deres bagparti... Deres muskulatur ville efter adskillige generationer ændre sig betydeligt meget til en af de der væddeløbshundes bag....Og det ville ikke passe sammen med resten af kroppen... Ergo.. Flere sygdomme....

    Det er ikke meningen, at vores hunde skal have A-hofter hele vejen igennem.. Det er ikke det, de er avlet til i tidernes morgen.. Det tænkte de ikke på dengang, og hvis man ændrer det smadrer vi hundene...Deres vinkler på bagpartiet forsvinder..

    Vi skal kontrollere det og for så vidt muligt undgå det... Men vi kan ikke udrydde det.... Men husk.. Jeg siger ikke, at vi skal til at avle HD-hunde.. Jeg siger bare, at det ikke behøver være rene A´er....
    Og vi skal selvfølgelig avle efter så gode hofter så muligt, men engang imellem så må vi huske at der skal en B´er til engang imellem...

    Håber ikke jeg er blevet misforstået... Ellers så må i lige spørge mig....



  • #37   26. nov 2006 Maria - HELT enig!!!

    Der kan jo være hunde der kan tilføre en masse andet godt til racen men som altså har en "mindre" god HD-vurdering, som man kan vælge at bruge på en god HD vurderet hund....
    Min egen Tempo kommer af A-linier det dårligeste på en 5 genereations stamtavle er B1..... og har altså fået C... tror også det hænger lidt sammen med mit pergogulv smiley


  • #38   26. nov 2006 Så er jeg tilbage og vil da lige kommentere Jannis indlæg.

    Jeg hat bragt dette emne op her i forum i håb om at kunne få argumenter både for og imod da jeg selv er meget stejl i spørgsmålet om at avle på en hund med HD.

    Jeg ved at jeg vil føle om ikke en større smerte så dog den samme som køber hvis det viser sig at en hvalp fra min hund skulle blive syg. Jeg forguder jo racen og ønsker ikke at skade den. Mit dilemma er om jeg skader racen mest ved at undlade at benytte min hund i avlen eller ved at lade være.


  • #39   26. nov 2006 Sollis
    Kan du ikke forsøge at argumentere for, hvorfor det ikke dur. Synes du at DKK er for langt ude når de anbefaler at man kan benytte C hofter hvis modparten har A hofter - burde de ikke vide hvad de taler om?
    Jeg er selv af den opfattelse at jeg ikke vil avle på hofter under A, men hvad nu hvis min race uddør fordi jeg er så stejl - skal jeg så bare sige nå ja den kunne ikke reproducere sig selv og så må den uddø? Eller skal jeg accpetere at man benytter hunde i avlen som ikke lever op til racestandarden og hvor man ikke kender de genetiske linjer alene for at skaffe nyt blod til racen - det kunne også være et sprøgsmå om indavl fordi man benytter de samme avlsdyr hele tiden og dermed skaber flere sygdomme... Ja det er et vanskeligt spørgsmål og jeg må da i sidste ende også føle efter indeni mig selv for at træffe en afgørelse.


  • #41   26. nov 2006 Hej Tina
    Tak for dit svar - billederne skal tages om under alle omstændigheder og se en penn hip havde jeg ikke lige overvejet.

    Nogle som har gode forslag til et rigtig godt sted at få foretaget disse ting - dyrlæge eller klinik. Og jeg vil lige pointere at jeg ikke får taget hendes billeder om fordi jeg håber på at resultatet siger noget andet, men udelukkende fordi hendes resultat skal indgå i statistikken dårlige/gode hofter til trods. Måske var det også værd at fortælle alle jer venlige mennesker som har været meget hjælpsomme med jeres uforbeholden mening omkring et svært spørgsmål - ikke ment negativt men positivt! - at min tæve på ingen måde lider under at have HD og efter hun har sin idealvægt springer hun rundt som en anden gazelle, og jeg er af den overbevisning at det vil hun ikke gøre hvis hun er mærket af sin sygdom - dog undlader jeg at belaste hende ved at undgå hun løber på skrænter eller ved siden ad en cykel - al motion sker i hendes eget tempo og på hendes primisser.

    Endnu engang tusind tak for alle de gode svar og link til foder.

    / Trine


  • #42   26. nov 2006 Inde for min race er der flere der køre hen og for dem taget, ved Næstvedegnes dyrlæger

    http://www.dyredoktoren.dk/

    De har klinik inde i Næstved og ved Skelby

    De er super dygtige til at tage dem


  • #43   26. nov 2006 Tak Erika

  • #44   26. nov 2006 Polski- Jeg synes heller ikke at du behøver at afskrive hende helt til avl.
    Som du selv siger så er det en lille race, og det skal jo være en variation i avlen. Hvis resten af hendes familie flere genrationer i avlen har gode hofter, og hun ellers er sund og rask og uden fejl, så ta et kuld, sælg dem med kontrakt på at de skal hd-fotograferes og se hvordan kuldet bliver.

    Det skal selvfølgelig være med en passende han med A hofter- det siger sig selv.


  • #45   26. nov 2006 Tak Annika! Nu har jeg fået en masse gode input for og imod så nu kan kun nye billeder afgøre mit dilemma. Vurderer DKK Athenes hofter til D eller E hofter ja så er jeg mit dilemma kvit - men det håber jeg da ikke!!!!
    Men siger DKK B/C hofter så er der meget som taler for at min hund skal have et enkelt kuld hvalpe, og så har hun gjort sin race en tjeneste.
    Indtil da vil jeg skifte foder og se om det kan have nogen væsenlig forandring på hendes knoglekonstruktion.

    Jeg skal sørge for at holde jer alle up to date i det videre forløb - og endnu engang stor tak for de mange input!

    / Trine


  • #46   26. nov 2006 Trine

    Jeg kan med stor glæde anbefale Fakse dyrehospital til både HD og PENN-HIPP, det er de eneste jeg pt har mødt der har kunne tage HD af mine dværge så DKK synes de ligger ok og det på 2 billeder!
    Synes heller ikk de er voldsomt dyre og man kan forhandle sig til rabat!


  • #47   27. nov 2006 Naar der ikke er flere hunde i din race, til at udgoere(har ikke lige de rigtige bogstaver, da jeg sidder i USA pt) et varieret avlsmateriale, saa synes jeg at det er ok, at bruge en C hund. Man maa ogsaa avle paa hunde med C i hofterne inden for rottweilere, hvis man vil det. Personligt ville jeg aldrig bruge en hund med C i hofterne i avl. Men som andre skriver, saa er det vigtigt at bruge en A hund paa en C hund, saa har man i hvert fald gjort hvad man kan for at mindske risikoen for at der dukker HD op i afkommene.

    HD: B er ikke mild HD, det er en overgangs fase, altsaa hverken fri eller HD. HD: C er den milde grad af HD.

    Man kan vel ogsaa foerst sige, at hunden har HD status C, i det oejeblik, at den er blevet bedoemt af DKK, for det er jo deres ord, der er lov, naar det kommer til avl, uanset om det er den rigtige status eller ej, saa er den den status de giver, der vil foelge hunden. Den status min dyrlaege har fortalt mig, har altid svaret til det DKK ogsaa bedoemmer den til. Han goer ogsaa meget ud af at hunden ligger rigtigt. Dyrlaegen faar i oevrigt karakter for, hvor gode billederne er, hvor et 1 tal er det bedste. Og ligger hunden ikke rigtig, kan den nemt falde en status.

    Hvis din hund kan give noget positivt til avlen, hvilket det jo tyder paa, da den jo klarer sig godt paa udstillinger, saa vil jeg da sige, at det er et forsoeg vaerd at bruge den i avl en enkelt gang, for saa at se, hvordan disse afkom bliver baade udseeendes maessig og HD maessig(f.eks med pen-hipp) foer du fortsaetter avlen paa hende. For der er jo ikke nogen, der siger at hun BEHOEVER at give det videre, hvis hun selv har C.


  • #48   27. nov 2006 Til alle der læser denne tråd så har jeg tilladt mig at kopiere en besked fra Athenes gæstebog og sætte ind her da jeg aldrig har hørt om denne hypotese før, og i måske heller ikke har. Hvis hypotesen holder er der et håb for min pige da hun var i løbetid da hun blev undersøgt for HD, men læs selv og vurdér.

    / Trine

    Citat:"Løbetid og HD

    Ups - mens jeg husker det:
    Jeg læste på en svensk hundedebat at nogle svenske dyrlæger har en hypotese om at tæver får løsere led (og ofte dårligere HD-bedømmelser) omkring deres løbetider. Om det passer ved jeg ikke, men hvis jeg en dag får taget mig sammen til at få HD-fotograferet min tæve, vil jeg for en sikkerheds skyld sørge for at det sker MELLEM to løbetider. Better safe than sorry...! :-)" Citat slut.



  • #49   27. nov 2006 Lykke.
    Håber du hygger dig over there...men det er jeg et eller andet sted sikker på du gør!

    I flg min dyrlæge er alt andet end A hofter hunde med HD og som du selv skriver så er det en overgangsfase når hunden har B men dog alligevel HD da hunden har mulighed for at udvike sygdommen,hvis den har optimale betingelser. Men det er vist et spørgsmål om petitesser eller ordkløver og jeg synes da kun det er godt hvis en hund med B hofter ikke har HD.

    Du må have en god ferie? eller Arbejde? eller kigger du efter hund? Ja se nu er nysgerrighed ikke noget der ligger til mig.... men hva laver du i USA?

    / Trine


  • #50   27. nov 2006 Sussan jeg overså dig Sorry. Ja min veninde benytter også dem og har kun godt at sige om dem så jeg vil tjekke tider og priser inden jeg bestiller tid. Tak for alle de gode input.

    / Trine


  • #51   27. nov 2006 Tæver i løbetid kan have lidt løsere hofter i den periode, det er rigtigt nok - så det kan være en fordel at vente til midt mellem to løbetider..


  • #52   29. nov 2006 Nu bruger man ikke A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1, D2, E1, E2
    - nu hedder det bare A, B, C, D, og E

    A hofter = Fri
    B hofter = overgang
    C hofter = Let HD
    D hofter = Middeldsvær HD
    E hofter = Svær HD


  • #53   1. dec 2006 Charlotte O.
    Undskyld jeg først svare dig nu, men af en eller anden grund får jeg ikke en mail når der kommer nyt indlæg i min tråd her selvom jeg har krydset af at det vil jeg gerne have.

    Hvis du læser mit indlæg fra starten af så udtrykker jeg den samme bekymring som du gør i dit indlæg. Mit dilemma består så i at folk der har forstand på min race og som kun vil den det bedste har bedt mig om at revurdere min opfattelse om IKKE at avle på min hund - og jo hun er en tæve - Da der er meget få hunde i racen er man nødsaget til at hente nye hunde fra Tatradog highlanders og det er vel og mærke hunde som der ikke er stambog på men af frygt for indavl er man nødsaget til at tilføre racen nyt blod. Det er et spørgsmål om at vælge pest eller kolera.
    Min hund har HD i mild grad, men besidder til trods sin sygdom så mange andre kvaliteter der ville kunne forbedre racen.
    En anden ting er at fordi man avler to hunde med A hofter er det IKKE ens betydende med at man får et kuld med A hofter, hvilket ses hos min egen tæve og en søster, som må siges at være to afvigelser. Min dyrlæge og andre jeg har talt med omkring avl på C hofter er af den opfattelse at man i min race kan forsvare avl.

    Vi er omkring 3000 hunde i racen på verdensplan og spørgsmålet er om jeg har lov til at være så kritisk og ikke mindst egoistisk at fravælge at avle på min ellers sunde og raske tæve.

    / Trine


Kommentér på:
At avle med HD - Et etisk spørgsmål!

Annonce