653 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 9 Svar

Apportindlæring: Baglænskæde vs byttedrift-metode Apportindlæring: Baglænskæde vs byttedrift-metode

Hej Alle

Her er et spørgsmål til jer som HAR ERFARING MED BEGGE METODER!!!

Jeg har før brugt baglænskædeindlæring ved hjælp af clicker til indlæring af apport. Jeg synes det er nemt, præcist og skaber en hund der er meget stabil på kommandoen.

Jeg bliver nu af min hundetræner bedt om at arbejde med byttedrift-metoden, hvilket jeg ikke helt kan se fordelen i.
Jeg har selføgelig tænk mig at spørge træneren, men i mellem tiden er jeg spændt på at høre jeres erfaringer:

Træneren begrunder det med at jeg skal bevare driften på apporten.

Min hund bliver allerede tændt, og vil gerne løbe væk med apporten og have den for sig selv, desuden vil hun også gerne tygge på den. For mig at se er det oplagt at bruge baglænskædeindlæring til netop en hund med meget drift/energi.
På den måde kan jeg få "hendes" hovede med i øvelsen.
Jeg ved at så snart min hund lærer at jeg kaster igen, hvis jeg få apporten i hånden så vil hun komme hjem "som et søm" med apporten til mig ;o)

Mit spørgsmål er, hvad er lige helt præsist fordelene ved byttedrifts metoden. Og helt præcist hvordan gør I når/hvis I bruger byttedriftsmetoden?!

Venlig HIlsen Eva


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Montering og installation af opvaskemaskinen 650 kr.
  • Flytning af stikkontakt - 15min 500 kr.
  • Hjælp til at samle en BRIMNES seng fra ikea 750 kr.
  • Help with bicycle gears that are slipping 210 kr.
  • Skift af vandhane i køkken 800 kr.
  • Sætte spejl og hylde op 400 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Apportindlæring: Baglænskæde vs byttedrift-metode
  • #2   2. maj 2014 Min erfaring siger mig at det kommer meget an på hunden, hvilke metide der virker bedst.
    Vores gamle hund læret det via baglænskædning forholdsvis hurtigt, men Rulle kunne simnpelthen ikke se ideen i baglænskædning. Så har lært ham det via bytte dirft" lege det ind"

    Næste gang jeg skal lære det til en ny hund vil jeg helt sikkert bruge baglænskædning. Synes man får et noget bedre resultat hurtigere.


  • #3   2. maj 2014 Undre mig også lidt her. Altså byttedriften handler jo om hundens evne/vilje til at løbe efter noget, der bevæger sig væk fra den. Altså 'tænde' på at fx apporten bliver kastet. Jeg vil kunne forstå meningen med det hvis man har en lidt 'død' hund, som ikke rigtigt er interesseret i apport. Sådan en kan måske 'vækkes' og bringes til at synes at apport er superfedt hvis man bruger byttedriften i træningen. Men til en der i forvejen er tændt og som gerne vil fjante rundt med apporten selv ville jeg nok vælge noget andet. Personligt har jeg til de fleste af mine brugt dirrigeret shaping (ikke baglænskædning) i forbindelse med apport og de har fungeret rigtig godt og givet stabile og hurtige apporter. Eneste undtagelse er min dobertæve. Da jeg fik hende 8 uger gammel tænkte jeg at jeg ville prøve at se hvad der skete når jeg kastede apporten: hun piskede ud efter den og kom glad tilbage med den - og det har hun gjort lige siden. Her har jeg så brugt gammeldags lokning til at få nulret detaljerne (blive sidende til kommando, side foran osv) på plads

  • #4   2. maj 2014 Det kommer meget an på hunden, men jeg synes det er oplagt at arbejde med drift i apportøvelsen!
    Både for driftige hunde og de mindre driftige. Klart at hvis hunden kører meget højt i stress, så kan det være svært og uhensigtsmæssigt at arbejde med byttedrift, men ellers vil jeg altid bruge det. Som minimum som et moment i indlæringen.

    Jeg synes vi har tendens til at gøre apporten til måske verdens mest kedelige øvelse, mens vi tager al drift, glæde, eksplosivitet og intensitet ud af hunden. Det kommer måske også an på hvad målet er. Mit målbillede er at hunden løber lynhurtigt ud til apporten, samler lynhurtigt op og spæner tilbage og afleverer. For mig er det derfor vigtigt at jeg i starten arbejder med intensitet og tempo, og så kan præcisionen bygges på senere.

    Eksempelvis min hundehvalp. Han kan hverken holde apport, sidde på plads med den eller andre præcisionsmomenter. Men han kan løbe i fuld fart ud efter en apport på kommando, samle hurtigt op og spæne tilbage og bytte med legetøj. Fordi det er for mig det vigtigste at have indlært som grundmoment, og så bygger jeg videre på det.


  • #5   2. maj 2014 Jeg har i øvrigt aldrig haft problemer med tyg. Det er klart min erfaring, at medmindre man har en voldsomt tyggeglad hund, så er tyg slet ikke et problem, så længe hunden har korrekt fokus.

  • #6   2. maj 2014 S.R. Hov ja, du har jo ret. Den vinkling med at bruge byttedriften som belønning når hunden kommer tilbage med apporten havde jeg da fuldstændig glemt bort. I så fald giver det faktisk rigtig meget mening netop til en hund der gerne selv vil rende rundt om muntre sig med apporten. Altså lege med hunden når den kommer og aflevere.
    Jeg har næsten helt glemt alle de issues der kan være med apport efter at have trænet 2 år med dobertøsen og med min irer der med dirrigeret shaping var ultranem at lære en fin apport smiley


  • #7   2. maj 2014 Nemlig - det giver super god mening. Man kan også bruge en anden apport, hvis apport er noget af det der har højest værdi.
    Det kan godt være at for nogen hunde er baglænskædning den eneste vej, men jeg oplever faktisk lidt det modsatte.
    Og det er 100 gange lettere og sjovere at træne apport, især med en hvalp, når man arbejder med byttedrift. Synes jeg smiley Ukompliceret og ren leg - det er sådan jeg helst vil have al min træning.
    Detaljerne, holde fast osv. det kan jeg arbejde med ved siden af (det er aftentræning i sofaen).



  • #8   2. maj 2014 Jeg har prøvet begge dele !

    Startede ud med baglænskædning med klikker og godbid som belønning. Det kom jeg ikke særlig langt med, om det er manglende timing fra min side, det kan godt være. Men driften, som han ellers har masser af, var ikke til stede ved denne øvelse, og det var tydeligt at øvelsen kedede ham og han tyggede en del (som han ellers ikke gjorde når han løb ved siden af mig med apporten, eller ved tilbageløb).

    Jeg startede så forfra, og brugte byttedriften i stedet. Kastede bare apporten ud og han måtte løbe uden kommando ud og når han kom tilbage løb vi sammen i en æresrunde, mere og mere langsomt, og så hånden under apporten og slip kommando.

    S:R:
    I dag så jeg lige din video på best friend !
    Har egentlig brugt godbidder når han har afleveret, men er nu gået over til leg med genstand- så byttedriften opretholdes. Det var en god idé !





  • #9   2. maj 2014 Fedt med så mange gode svar, fra jer der har prøvet lidt af hvert ;o) Glæder mig til at spørge min træner når jeg skal til træning igen. ;o)

  • #10   2. maj 2014 For mig at se er der ikke en modsætning mellem at bruge baglænskædning og byttedrift.
    (beklager hvis jeg gentager, hovedet er ikke lige til at læse alt lige nu)

    To forskellige ting - metode og valg af motivation.

    Men - når det så er sagt, så vil jeg beholde driften på en anden genstand en selve apporten. Gerne byttedrift - det kan give max spænding og dermed et meget fast greb.
    Men min oplevelse er, at der er mange hunde der ikke kan håndtere når apporten er driftmålet.


Kommentér på:
Apportindlæring: Baglænskæde vs byttedrift-metode

Annonce