{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.028 visninger | Oprettet:

Brunkartofler - fedtstof i hvornår? {{forumTopicSubject}}

Nu blev jeg jo lige inspireret af Hundemutters tråd *GG*

Lad os tage en infight *GG*

Altså - næsten alle har traditioner omkring det at lave brunkartofler. Og det er jo næsten helligdom, man bryder det IKKE.

Så jeg vil høre jer om en ting - HVORFOR vælger I at gøre som I gør?

Jeg selv putter både sukker og fedtstof på samtidig - en kold pande. Grunden - jeg synes det tager en krig for sukkeret at smelte og fedtstoffet får det hele til at varme langt hurtigere op.

Hvorfor gør du, som du gør? Og kunne du VOVE at prøve noget andet?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Brunkartofler - fedtstof i hvornår?
  • #1   9. dec 2011 Jeg har aldrig selv lavet det, men jeg ved at min mor gør som dig ;o)

  • #2   9. dec 2011 Jeg kunne godt vove at gøre andet.. Jeg putter fedt på og så sukker.. Ellers brænder det for nemt på (gas og støbejern)..

    De smager herligt, karamellen bliver tyk så den hænger ved *mmnnn*


  • #4   9. dec 2011 Nina, min oplevelse er også, at når sukkeret når at smelte først, så branker det lettere.... Synes hele processen bliver speedet op uden risikoen for at branke, når fedtstoffet er med fra starten.

  • #5   9. dec 2011 Jeg har aldrig lavet dem selv da jeg ikke spiser dem. Men min far (som altid lavede julemaden da han var rask) har altid gjort som dig.

  • #6   9. dec 2011 Krumme - hvilken fordel synes du den metode har?

    (og sikke syndigt du skriver - de skal da være på MEEEGET længere ;o) )


  • #7   9. dec 2011
    TARVELIG TRÅD!!!!

    ...For nu blev jeg helt sulten efter brunede kartofler!!!
    (Og jeg er hos mine ex-svigerforældre og der står den vist kun på rugbrød/franskbrød i dag)



    Men... Kalder I det brune kartofler eller brunede kartofler?? :o)


  • #9   9. dec 2011 Frankly My dearest ;o)

    Hvorfor skal sukkeret på først?


  • #12   9. dec 2011 Altså jeg gør som man har gjort i en menneskealder i min eksmands familie. smiley
    Først dækkes panden med sukker, der skrues op på middel-høj varme, man rører ikke i det, men venter til al sukkeret er helt smeltet, så smider man en kæmpe klat stegemargarine i sukkeret, når det er smeltet så er det på med kartoflerne. Man skruer godt ned for varmen, så der nu kun er lav varme på blusset.
    Kartoflerne får et tykt lag sukker, og de smager fantastisk. smiley


  • #13   9. dec 2011 Nu har jeg kigget i opskrifter, både i bøger og på nettet. Tror jeg har fundet 8 stk. i dem alle står der at sukker skal smelte FØR smør bliver tilsat. Der står ingen af stederne hvorfor.



  • #14   9. dec 2011 Og jer er i øvrigt enig - det er samme fremgangsmåde jeg bruger. Og næhhh, hvorfor ændre på det.

  • #15   9. dec 2011 her smelter sukkeret først. også smør i også kartofler.


    har et par gange prøvet mig med det hele på en gang. og der er sukkeret brændt på..



    men ja jeg er skyldig i denne tråd. en veninde og jeg blev engang meget meget uvenner efter en meget ophedet debat om dette emne


  • #17   9. dec 2011 Det er mystisk - jeg hører ofte den med at sukkeret klumper hvis man ikke smelter det først - men jeg har aldrig oplevet det.

    Jeg har aldrig selv haft nogen traditioner hvad det her angår, så jeg har prøvet alt muligt. Det eneste, der ikke går er, når der ikke er varme nok på, SÅ går det i ged - eller der er for meget væske ved kartoflerne.... Men jeg har aldrig oplevet problemer i forhold til rækkefølgen på sukker og fedstof. Tænker at det ene dybest set er ligeså godt som det andet - den med fedstoffet først gør bare, at jeg og min utålmodige sjæl kommer lidt hurtigere videre i teksten *GG*


  • #18   9. dec 2011 Sukkeret klumper hvis man rører i det - ikke hvis man blot lader det stå og smelte i ro og mag.

  • #19   9. dec 2011 Grynet, jeg har heller ingen problemer med at røre i det...

    Gad vide, om jeg bare har en god brun-kartoffel-fe hængende på min skulder, når jeg laver det?


  • #20   9. dec 2011 Eller også kan det være, at det er det, at jeg smelter fedtstof og sukker samtidig der gør, at varmen fordeles ligeligt og det derfor smelter jævnt ligegyldigt hvor meget der bliver rodet rundt?

  • #21   9. dec 2011 Fandt lige noget sjovt:

    Brunede Kartofler 1901
    Smaa Kastanie-Kartofler koges og pilles lettest, medens de ere varme. Paa Stegepanden kommes rigeligt af Klaret, og naar det er hedt, røres en Skefuld Puddersukker deri. Saa snart det er brunt, men ikke branket, kommes et Par Skefulde Vand i, og det koges sammen med Sukkeret og Fedtet. Kartoflerne kommes da heri og vendes forsigtigt. De maa koge i Sukkeret, indtil de faa en smuk, brun Farve. Store Kartofler, som ikke ere melede, kunne skæres i Stykker og brunes, men blive sjældent saa smukke. Der findes i Handelen Kartoffeljærn, hvormed smaa Kartofler kunne udstikkes af større.
    Fra: Frøken Jensens Kogebog.


  • #22   9. dec 2011 Kommer fra denne side - DEN er da sjov!
    (link fjernet)


  • #23   9. dec 2011 Så tager vi da også lige Madam Mangor's kogebog fra 1837 smiley

    Når puddersukker er brunet, som til karamelbudding, kommes et stykke smør deri tillige med de kogte og pillede kartofler, som koges ved jævn ild, indtil de er brune.
    Man kan også brune smør på panden, komme sirup eller puddersukker deri og lade kartoflerne under jævnlig omrøring langsomt koge deri, indtil de er brune.

    Så ifølge den kan begge metoder bruges smiley

    Jeg smelter sukker først og kommer derefter smør i.


  • #24   9. dec 2011 Kirsten, lur mig, om ikke den diskussion er ligeså gammel som brune kartofler er *GGG*

    Det kunne i øvrigt være sjovt at prøve med enten sirup eller farin...


  • #25   9. dec 2011 CH- Det tror jeg smiley

    Jeg fik også lyst til at prøve brun farin, men skal lige have spurgt min gamle mor, hun fylder snart 90 og har fortalt at i hendes barndom kunne man få farin i 3 forskellige farver, lys, mørk og en mere.

    Den lyse minder om rørsukker, så det kunne være man skule prøve med det smiley


  • #27   9. dec 2011 jeg har sommetider brugt brun farin. giver en lækker lidt mere krydderet smag.. ummm

  • #28   9. dec 2011 Hundemutter, det var præcis det, jeg kunne forestille mig.. Måske ikke noget man skal eksperimentere med juleaften, men der er jo andre aftener, hvor man kunne indsnige sådan et projekt *GG*

  • #29   9. dec 2011 jeg kan rigtig godt lide dem med brug farin. og kunne godt finde på at bruge det juleaften. specielt til and er de gode

  • #30   9. dec 2011 Gad vide hvordan de ville smage hvis man bruge muscuvado (eller hvordan det staves) sukker ? Hmm , skulle næsten prøves en dag smiley
    Her er det sukker på først , når det er smeltet så en klat smør (ikke margerine , kærkården, men rigtig smør) og så kartoflerne .. Og så skal de have god tid smiley Og hvorfor .. Fordi det er sådan min kære mor gør , så er det også sådan jeg gør det smiley

    Jeg har også hørt om folk der kommer en sjat vand eller eddike i smiley


  • #31   9. dec 2011 Jeg laver brune kartofler, som min far lærte mig...

    Først smelte sukkeret - så på med margarine - så kartoflerne.


  • #32   9. dec 2011 Jeg smelter altid sukkeret først og derefter en klat LUPAK smør i.

    Hvorfor?? Det ved jeg ikke. Jeg har lært det af min mor, som har lært det af sin mor, som har lært det af sin mor osv osv smiley
    En slags tradition i familien *ggg*

    Min mand kommer altid begge dele i samtidig, men så synes jeg det bliver én stor klistert masse, der har svært ved at hænge fast på kartoflerne.....


  • #33   9. dec 2011 Jeg gør som de fleste andre her i tråden - først sukker, der smeltes, så en klat smør i og så kartoflerne - der bliver tændt samtidig med de alm. kartofler, så hele processen varer ca. 30 min. Og jeg gør sådan, fordi min mor har lært mig det, som har lært det af sin mor und so weiter ;o) Den med farinen kunne jeg godt hoppe på - men det skal måske ikke lige være juleaften, der skal eksperimenteres smiley

Kommentér på:
Brunkartofler - fedtstof i hvornår?

Annonce