{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.904 visninger | Oprettet:

Heste essay {{forumTopicSubject}}

Hej alle.
Har et essay for og er nået frem til det her. Synes der mangler en slutning af en art. Hvad synes i?
OBS: det er ikke en tråd hvor man diskuterer synspunkter om ridning men kun til ideer til mit essay!
på forhånd tak

Blod, sved og tårer

Bannerne vejrer, glinsende heste til millioner af kroner traver ivrigt rundt mellem hinanden, og publikum klapper og peger, når der er en hest der er værd at se. Og det er der ofte. Efterhånden drypper skummet fra hals og bringe, øjnene er hvide og munden spærret op af angst og frustration, når to hingste passerer hinanden lidt for tæt, men rytternes hænder griber bare hårdere og hårdere om de to tøjler, der fører ned til kandaren.

Her stopper vi så lige engang. En kandar er to tykke og skarpe bid, der ligger i hestens mund på samme tid. Det er ikke noget, hvem som helst kan ride med. Den beskrives som et værktøj for øvede ryttere med en utrolig blød hånd. Men hvad er det vi ser på stævnepladsen?
Der ligger vel tre til fem kilo i hver af rytterens hænder, altså hviler der op imod 10 kilo i hestens mund. Er det en blød hånd? Ikke i mine øjne. Gang på gang kan man se heste bløde fra næse og mund på grund af skader heraf, men kun alt for sjældent giver dette anledning til større undersøgelser, som i mange tilfælde ville vise brækkede tænder, ganer og næseben. Men en hest er et byttedyr og må ikke vise smerte. Så den går godmodigt videre, selvom rytteren mishandler den for øjnene af hundredvis af beundrende tilskuere. Er dette en sport? Kan vi være bekendt at høste medaljer, som er lige så meget en andens fortjeneste, måske endda mere? Er det okay, at det ikke er ens eget sved der drypper og ens eget blod, der flyder når man kæmper for at komme til tops? Disse ryttere bruger utrolige summer på deres sport, på at få en god hest. Og er det dem selv, der lærer hesten op? Nej det er det ikke. De får en færdiguddannet hest, der med det samme vil kunne bære dem igennem et OL-program. Hermed skal det ikke være sagt, at rytterne ikke er dygtige, for selvfølgelig er de det. Men alt for ofte glemmer vi det levende dyr under dem. Et dyr som bliver frataget muligheden for at følge sine instinkter. De får ikke lov at løbe og lege med andre på folden, fordi de ikke må komme til skade. De må ikke tage på en afslappet tur i skoven, da de jo nødig skulle snuble, så de ikke kan tage til stævne i weekenden. Derimod bliver det sejlet og fløjet rundt i verden, for at starte til forskellige konkurrencer. Hvad end det er løb, spring eller dressur vil dyrene blive presset til ting, der er dybt skadelige for deres muskulatur og knogler. Og når de ikke er på banen, står de i bokse side om side med fremmede heste ofte hingste, som i naturen aldrig ville kunne komme inden for ti kilometer af hinanden uden at ende i en kamp, der ofte vil fortsætte til døden. Selvfølgelig ender dette engang imellem med, at hestene forsøger at angribe hinanden, når de kommer ud af boksen, hvor de har stået i op imod et døgn og opsparet energi. Men disse angreb er nærmest afværget, inden de er startet. I det øjeblik dyret svinger hovedet til siden og rykker i tovet, strammes en kæde om deres næse og biddet rykker i den følsomme mund.

Som i andre sportsgrene er der lægekontrol inden start, men denne er desværre langt fra tilstrækkelig. Ikke engang når dyret bliver tæsket på banen, skrides der ind. Hvordan ville vi reagere hvis vi så en agility hund blive sparket efter en dårlig runde, eller til et kanin-hop arrangement! Det er vel rimelig tæt på ridebanespringning… ville vi ikke blive chokerede hvis kaninen blev grebet i ørerne og banket ned i jorden, fordi den rev en pind ned? Men vi har vænnet os til volden mod disse storslåede dyr. Mange tror det er nødvendigt for at kunne kontrollere dem, dominere som nogen kalder det. Men heste er venlige dyr, der ikke ønsker at slås. I deres verden er det livsvigtigt, at de sparer energi. Derfor er kamp utrolig sjældent. De ønsker ikke at dominere og heller ikke at blive det. De har brug for tillid. Det vigtigste for dem er en vished om at deres ejer, rytter eller ven ikke vil bede dem om noget, der kan skade dem. Om det er at krydse en flod eller snuse til en parkeret bil, det hele er muligt, når bare de har deres ven ved deres side.
Det er mig en gåde hvordan man kan behandle dette smukke, venlige væsen som skidt. Som et værktøj i ens søgen efter succes.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Heste essay
  • #1   2. feb 2010 smukt skrevet :o)

  • #2   2. feb 2010 Det var dog grove beskyldninger, hvor har du dog set det henne.
    Jeg var igennem 20 år dressurdommer og har aldrig accepteret, hvis en rytter behandlede sin hest dårligt, rytteren vil straks blive diskvallificeret eller nægtet at starte, hvis rytteren ikke behandlede sin hest ordentlig, det var noget Dansk rideforbund vægtede meget hårdt og det gør de sikkert stadigt.
    De internationale ryttere tror jeg bestemt de passer godt på deres heste.
    Fornylig måtte den hoppe som Andreas Helgstrand har redet til utallige internationale sejre på, aflives fordi den fik sit forben sparket over ved at gå på fold med andre heste.
    Jeg oplevede at amatørrytterne var de værste og allerværst var ponyrytterne.
    Jeg synes det er en hån imod de ryttere der behandler deres heste godt.


  • #3   2. feb 2010 Pia M: Mange tak
    Inge: Har set så mange ryttere hive, flå og piske deres heste på banen, endda en dommer der kom ud og sagde at det var ikke kønt redet men når hesten var så strid var det godt hun satte den på plads. Kender endda en hvis veninde fik point for at knække en pisk på hesten til et stævne. Det er self på lavt nivau og ikke ol men det er nu ikke så meget det det går på. Og som sagt er det ikke en debat om ridning


  • #4   2. feb 2010 godt skrevet smiley
    men vil lige sige min ridelærer bruger 2 fingrer på hver hånd til kandaret..mere skal der ikk til smiley
    har selv redet med kandar på en GP hingst og mere skulle jeg ikk gøre..det gælder jo ikk om at holde balancen i tøjlerne..ellers må du ride uden tøjler jo xD


  • #5   2. feb 2010 Tak smiley og er helt enig!

  • #6   3. feb 2010 Hvis du ikke ønsker en lille smule debat synes jeg at det er dumt at lave et i mine øjne så groft indlæg.
    Jeg kan kun erklære mig 100% enig i det Inge skriver, jeg synes dælme også at det er nogle grove beskyldninger du kommer med.
    JA der er folk der mishandler deres heste under ridning, men der er skisme endnu flere der formår at ride deres heste med en blød hånd osv.
    Og insunierer at ALLE får en færdig uddannet hest som de kan starte OL på, er da en omgang vrøvl. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at Anky og Andreas har stået for en stor del af deres hestes uddannelse, og det tror jeg at der er ret så mange topryttere der har gjort.
    Og at hestene ikke kommer på fold og får lov til at komme i skoven er også en omgang vrøvl, jeg rider lige nu sammen med en pige som har arbejdet på Stutteri Ask (springstalden der er tilknyttet Blue Horse) og ved at deres heste altså også fik lov til at være heste... Det kan godt være at de blev passet lidt ekstra godt på når de var på fold osv, men hvis du havde en hest i den prisklasse, ville du så ikke passe på deres ben?

    Som sagt så er jeg slet ikke blind overfor at der er er heste der bliver mishandlet, men jeg tror ikke at hesteverdenen er værre end hundeverdenen... Der er jo også stadig mange hunde der bliver opdraget efter den gammeldags metode, men som tingene ser ud nu så tror jeg at der er flere der har lært hvor vigtigt det er at opdrage med bløde metoder, og det gælder også for hesteverdenen...
    Rom blev ikke bygget på en dag, men med al den fokus der er på dyrevelfærd ogv lige nu, så tror jeg ikke at der går mange år før vi har fået de sidste hårdhændede ryttere/hundeejere lært at man kan komme længere med bløde metoder.

    Ja undskyld hvis jeg vrøvler lidt lige nu, er ualmindeligt træt, men blev skisme lige nødt til at komme af med lidt af min galde over dit "essay" inden jeg hoppede i kassen.


Kommentér på:
Heste essay

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce