Spiretemperatur og spiretid {{forumTopicSubject}}
Det er vigtigt ikke at så, førend jorden er så varm, at frøene kan spire. Ellers er der risiko for, at de rådner eller angribes af svampe. Det er som regel en god ide at vente til temperaturen er i hvert fald nogle grader over minimum, da spiretiden ellers er meget lang, og der er risiko for dårligere fremspiring.
Hvis man vil have en god fremspiring er det vigtigt, at man ikke sår, førend jordtemperaturen er høj nok. Rødkålplanterne her er sået i drivhuset allersidst i marts, og fotograferet den 27. april. Foto: Karna Maj
Hvornår skal man så?
Det kan for de fleste afgrøder ikke betale sig at så, inden jorden er minimum 8° C varm, selv om de kan spire ved 4–5° C. Det er de arter, som man kan så i april. De arter, som spirer ved 6° C kan sås fra midt i april, men gulerødder vil f.eks. helst have 12° C for at spire hurtigt.
De varmekrævende arter som melon, agurk, tomat skal man så ved den optimale tempertatur indenfor.
Et godt såbed er lige så vigtigt
Ofte vinder man kun få dage ved at så tidligt, da frøene spirer hurtigere i bare lidt varmere jord. Så der er egentlig mere grund til at tage hensyn til, om jorden er bekvem, så man kan få etableret et godt såbed.
Brug radisens korte spiretid
Jo længere spiretid, jo mere ukrudt når der at spire frem, inden man kan se rækkerne. Her kan man evt. udnytte radisens korte spiretid og markere rækkerne ved at så enkelte radisfrø som markører i rækker med f.eks. gulerødder og pastinak, som spirer meget langsomt.
Såjorden kan blive for varm
Bemærk i øvrigt, at den maksimale temperatur som salatfrø kan spire ved er 22° C. Det er derfor det ofte er svært at få salat til at spire i varme perioder. Maksimumtemperaturen behøver vi normalt ikke at tænke så meget på – bortset fra salat, men hvis man placerer en potte til spiring ovenpå en radiator eller sår under plastic om sommeren, kan jordtemperaturen komme over maksimumtemperaturen for, hvornår frø kan spire.
Hvor hurtigt spirer frøene?
Det er også rart at vide, hvor lang tid, der vil gå, førend man kan forvente, at kimplanterne kommer op. Det afhænger selvfølgelig af jordtemperaturen. Hvis jordtemperaturen kun lige er høj nok til at frøene kan spire, så kan det tage dobbelt så lang tid i forhold til spiretid ved den optimale temperatur. F.eks. kan persille være op til 28 dage om at spire, når den sås meget tidigt, medens de ved højere jordtemperatur kan spire på 14 dage. At der så er større fare for, at jorden tørrer ud, og persillen slet ikke kommer, er en helt anden sag.
Tabel over spiretemperatur og spiretid
Grønsagsart Spiretemperatur Spiretid
Min Optimal Maks. Antal døgn
Agurk 12 22–32 40 5–8
Aubergine 16 22–30 38 6–12
Bønner 12 22–30 37 6–10
Bladbede 8 16–28 35 8–15
Cikorie 10 16–24 30 6–11
Dild 4 14–24 30 14–28
Gulerod 6 16–26 35 8–17
Græskar 12 22–35 40 5–10
Hestebønner 5 17–28 32 8–14
Kål 6 20–28 37 4–10
Kålroe 5 17–28 40 14–10
Løg 4 12–22 35 10–22
Majroe 4 15–30 40 4–7
Majs 12 20–32 40 6–10
Melon 17 22–33 40 5–12
Pastinak 4 10–20 30 16–28
Peber 15 22–30 40 7–16
Persille 5 14–24 32 15–28
Porrer 5 18–26 35 9–18
Radis 5 16–26 35 4–9
Ræddike 5 16–26 35 4–9
Rødbede 6 20–30 37 7–14
Salat 4 14–18 22 4–9
Selleri 8 18–23 30 14–24
Skorzonnerrod 5 14–24 32 7–12
Spinat 4 14–25 30 6–12
Squash 12 22–35 40 5–10
Tomat 14 22–27 35 4–10
Ærter 5 15–24 30 7–14
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Spiretemperatur og spiretid
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside