{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.406 visninger | Oprettet:

Plantning og pleje af stauder {{forumTopicSubject}}


Omplantning:

Alle stauder skal normalt omplantes hvert 3.-5. år. Undtagelsen er pæoner eller bonderoser der ikke må omplantes, da der ved en omplantning let kan gå op til 10 år før de blomstrer igen.

Normal vækst ved stauder foregår ved at de hvert år breder sig ud fra plantens centrum (som åreringe), derfor kan der efter ca. 3 år, hos de kraftigst voksende stauder, ses døde og udgåede dele i centrum. Planterne skal derfor graves op og deles, hvorved de nye dele af planten genplantes, de tørre og udgåede dele kasseres. De bedste tidspunkter for den omplantning er forår og efterår.

Inden stauderne plantes er det vigtigt at rense den for forskellige ukrudtsplanter.

Jorden i staudebedet skal være let og porøs, helst så man kan plante med hænderne uden brug af redskaber. Husk at plante i næsten samme dybde, som de har vokset i andre steder.

Planteafstand:

Stauder som f.eks. røllike, ridderspore, marguritter m.fl. er hurtig og kraftig voksende, derfor anbefales her en planteafstand på ca. 45 x 45 cm.. Moderat voksende planter kan plantes med 30 x 30 cm. afstand. Bunddække eller pudeplanter kan plantes med en afstand på 20 x 20 cm.

Vanding:

Det er meget vigtigt at få alle nyplantede planter til at vokse nedad. Stauder med stort dybtvoksende rodnet, klarer lettere tørkeperioder end planter hvor rødderne ligger helt oppe i jordoverfladen, hvor udtørringen sker først. Hvis staudebedet får ca. 6o mm. vand i maj og juni måned - fordelt med 30 mm. i hver måned - er det meget sjældent at der skal vandes i tørre perioder. Klatvanding hjælper kun på fordampningen, planterne får ingen gavn af vandet.

Opbinding:

Mange stauder har behov for støtte eller opbinding i vækstperioden, da de ellers vil vælte eller brække sammen. I stedet for at bruge jernringe eller andre stokke, er der en enkel og billig måd at gøre det på: om foråret, når væksten er godt ignang, stikker man afklippede grene, uden blade, imellem de nye skud, grenene vil give skuddene støtte og yderligere opbinding er unødvendig.

Vinterdækning:

Er der frostfølsomme stauder, skal du huske at vinterdække. Det er let at vinterdække ved at bruge afklippede grangrene, som lægges oven på stauderne. Afdækningen vil også forhindre en udtørring i februar/marts måned, hvor solen kan være så kraftig, at den udtørrer jorden omkring planterne.


Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Plantning og pleje af stauder

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce