Case fra RL ;o) {{forumTopicSubject}}
Nu, hvor der er er samlet en god portion adfærdsterapeuter her, så vil jeg prøve at fortælle en historie om en familie, en hund, en adfærdsterapeut og dennes løsningsforslag - jeg glæder mig til at høre, hvordan I forskellige ville gribe situationen an.
Det er klart, at jeg min beskrivelse er meget begrænset, men den der er, skal jeg forsøge at gøre så konkret som muligt. Spørg endelig.
En familie på 4, mand og kone - i trediverne, to piger på hhv. 5 og 1½, ca.
Hund - schæfer af brugshundelinjer, 3 år.
Manden starter tidligt med at gå til brugshundetræning med hunden og hunden er meget stabil både i hjemmet og på træningspladsen. (Opnår faktisk at vinde kredsmesterskab i lydighed som to årig.)
Da hunden er omtrent 1½ år - da pige nr. to bliver født, er der mindre og mindre tid til træning, og mellem to og tre år er der meget langt imellem at hunden kommer på træningspladsen.
Han fungerer fint som familiehund, men da hunden er omkring 2½ begynder den at vise tegn på mistrivsel. Hunden knurrer af den mindste pige, når hun kravler på den. Den piber ved den mindste aktivitet i hjemmet. Når de går ture, og pigerne løber foran hunden, trækker den fremad og bliver frustreret.
Familien er i vildrede over hundens ændrede adfærd og kontakter en adfærdsterapeut.
Vedkommende konkluderer at hunden er driftig, og at den bliver stresset af det. Løsningen er, at alle bolde og legeting bliver lagt væk og familien bliver instrueret i, at gå uden de store kropsbevægelser og mimik, for ikke at animere hunden.
Hvad siger I?
Igen - jeg VED at det er meget begrænsede informationer.
Jeg kender selv hunden og har derfor et helt klart billede af ham - så spørg endelig.
Jeg glæder mig til at høre nærmere.
Jeg skal lige specificere, at dette ikke er et oplæg til adfærdsbehandling over nettet, men derimod nysgerrighed for mig om, hvordan forskellige adfærdsterapeuter forholder sig til drift og stress... Og hvilken indgangsvinkler der generelt tages i forbindelse med problemer af denne karakter...
Jeg uddyber endnu mere senere..
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
Dette er ikke noget, der vil blive refereret til den pågældende familie.
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Det er urealistisk at sådan en hund pludselig skulle kunne trives med bare "at lege i haven". Alle hunde har behov for stimulering og motion. Især dem, som er selekteret så meget til det. Og er vant til det. Hvis familien ønsker deres hund velfungerende, er det ikke nok, kun at fjerne noget. De er nød til at sætte noget ind i stedet for. Får den hund motion nok? Hvis de vil have den, må de også passe den. Gå nogle gode lange ture med den (og børnene) i varieret miljø. Sæt nogle regler for børnene og hunden, så de ikke løber rundt lige foran hunden, når den er både understimuleret og frustreret. Senere hen kan de forhåbeligt slekke på reglerne igen.
Angående barn og hund i hjemmet. Medmindre de gør noget, kan det ende meget ulykkeligt for alle partnere. Lad aldrig barn og hund være alene sammen. Begynd at kontrabetinge hunden overfor barnet. KLIK + GODBID eller DYGTIG + GODBID med høj forstærkningsfrekvens, når barnet nærmer sig hunden. Gentag øvelsen mange gange inden barnet nødvendigvis rører ved hunden, når den ligger ned. Undgå så vidt muligt at barnet kravler på hunden. Det er næppe rart for den.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
En anden ting, der dukkede op fra Christinas indlæg er dette: "Hvis familien ikke ønsker (eller orker) at bruge hunden til brugshundetræning længere, vil det sikkert være bedst for både hund og familie, hvis de prøvede at minimere driften (og den tilhørende stress her). "
Vil det ikke være bedst, at man finder en anden familie til en brugshund, som man ikke vil træne med?
dec 2004
Følger: 10 Følgere: 10 Hunde: 2 Emner: 20 Svar: 143
Desuden; jeg mener ikke alle hunde nødvendigvis "har godt af" brugsarbejde - særligt hvis det trænes efter "de gamle" metoder, da det ER en meget stressende aktivitet. Især hunde der i forvejen er dårlige til at håndtere stress. Jeg har set alt for mange hunde, der er blevet enormt stressede af det, og som ville have meget bedre af en anden type aktiviteter.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
Det stimulerer i samme omfang som eksempelvis spor gør.
Men det er klart, at brugshundearbejde ikke er godt for en hund, hvis fører ikke kan få hunden til at arbejde i den rigtige drift. Og da byttedrift ligger meget tæt på stress, så skal man bestemt passe på, hvad man laver..
Om den konkrete hund kan jeg sige, at den er fuldstændig ustresset i sit brugshundearbejde. Og har også været en harmonisk hund i hjemmet. Den stimuleres af boldleg og opbygger byttedrift, har ikke udvist stress i forbindelse med den type leg.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
Jeg skal fortælle om mine egne tanker i forbindelse med denne historie!
Min tanke er, at hunden i den grad er understimuleret. Det er en højdriftig brugshund, som er blevet trænet intensivt den første del af sit liv. Al træning er nu skrinlagt, og der er for mig ingen tvivl om, at hunden i den grad er understimuleret.
At hunden knurrer af barnet - selvfølgelig. Børn skal ikke kravle rundt på hunde.
At hunden er urolig, når børnene leger foran den - selvklart, her er der en stimulans, en anledning til at få lidt gang i gaden, men det bliver den afholdt fra.
At hunden er urolig når der er aktiviteter indenfor. Det er klart - den søger aktivitet, så snart den har chancen for det.
Når adfærdsterapeuten fratager alt legetøj og kropslige stimuli mener jeg, han gør ondt værre. I mine øjne er det det stik modsatte, der skal til. Der skal leg, der skal træning, der skal positiv kontakt til. Boldene skal ikke væk, de skal benyttes!
Min fordom er, at mange adfærdsterapeuter er "driftforskrækkede". Man ser en hund, der er meget aktiv, hurtig og krævende. Man ser en hund, der tilbyder sig selv for at opnå belønning - nemlig boldleg eller anden bytteleg.
Man ser de store pupiller, den løftede hale og det intense blik - og tolker det som stress.
Og så begynder man at fratage den alt det, den har brug for, for at komme i balance - nemlig stimulans af drifter.
Hvordan kan det være, at byttedriften opfattes som noget usundt, når spordriften opfattes som sund? Resultatet er det samme - en harmonisk hund, der er i balance.
Det var egentlig den diskussion jeg ville frem til - men jeg kan se, at der måske er lidt forbehold for at kommentere på en historie fra den virkelig verden ;o)
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Siden at den hund er ret dygtig og godt trænet, ville det måske være en bedre ide, om de søgte et nyt aktivt hjem til ham blandt deres gamle træningskammerater. Jeg har ikke selv børn, men ville ikke blive overasket over at opdage at de er p.... tidskrævende i ca. 18 år frem
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
En hund, der først er blevet driftet op og har kørt højt tror jeg ikke på, man kan få helt ned igen. Og får hunden ikke afløb for driften, så bliver den frustreret - ligesom den gør ved øvrige drifter, den ikke får lov at udleve.
Problemløsning og næsearbejde - så klart. Hunden er dygtig til at gå spor og har gjort det fra otteugersalderen. Men denne træning er også skrinlagt.
Jeg tror på, at løsningen ligger i at hunden skal arbejde. Det er det, den er skabt til og det liv, den har levet. Om det så skal være i den aktuelle familie eller et andet sted (det ville sandsynligvis blive på hærens hundeskole), det ved jeg ikke.
Jeg tror, at tage alt stimulans væk fra hunden vil gøre den tosset i hovedet.
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Er familien selv begyndt at tale om omplacering? I længden ville det nok være bedre, om den kom et sted hen med et aktivt liv. Familien ville nok bedre fungere med en mops, chavalier king charles spaniel eller lign....om 5-6 år, når børnene er lidt større.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
Er der her enighed om, at terapeutens råd er brugbare? I forhold til emnet drift/stress?
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Ellers holder det ikke.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Stress er i sig selv en praktfuld "ting" i det, at det forbereder kroppen til kamp, jagt eller flugt. Sanserne skærpes (vi bliver mere opmærksomme på stimuli fra omgivelserne) og blodet føres til musklerne fra hvor det kan undværes. Div. hormoner frigives deriblandt nogle endofiner, som giver kroppen et kick.
Adrenalin har en halveringstid i kroppen på ca. 20 min, så kortvarigt stress er intet problem. Ved overdrevet stresspåvirkning, såsom at lade hunden jagte en bold uafbrudt i længere tid hver dag, udskilles ikke blot adrenalin men også hormonet kortisol fra binyrerne. Kortisol har en meget længere halveringstid end adrenalin og holder dermed kroppen i en stresset beredskab lang tid efter at aktiviteterne er over, hvilket bl.a. påvirker fordøjelsessystemet hårdt. Der ud over nedsætter kortisol også tolerancen for stress, så der skabes en ond cirkel.
Selvom det heldigvis blivere mere og mere sjældent, så kan overdrevet boldspil/kamplege medføre en kronisk tilstand af stress, som bestemt ikke er sundt for hunden (eller os).
Derfor foretrækker en del terapeuter, at sætte ejerne i gang med at aktivere deres hund med problemløsning, næsearbejde og lange gåture i stedet for.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.138
Det vil sige, at man faktisk i dette tilfælde ikke har overvejet, at vedkommende er i stand til at håndtere byttedriften og at stimulere den korrekt.
Som sagt - drift er i mine øjne en rigtig god ting at stimulere for en hund - om det så er spordrift eller byttedrift.
Og når der i fortiden har været gode resultater med at hunden bliver trænet og får lov at køre højt i sin drift og at bruge den, så undrer det mig, at man vælger at forsøge at dæmpe den.
En anden ting, jeg kom i tanker om - hvor meget fylder byttedrift egentlig rent teoretisk på diverse skoler? Og bliver den på noget tidspunkt omtalt som en positiv drift, der kan stimuleres så hunden kommer i balance?
jul 2006
Følger: 3 Følgere: 2 Hunde: 2 Emner: 5 Svar: 237
Jeg er uenig med adfærdsterapeuten om at man skal fjerne al leg med en sådan hund. Man kan ikke fjerne disse hundes drift eller for den sags skyld dæmpe dem ved at fjerne diverse legetøj. Tværtimod vil de sikkert opleve at hunden selv begynder at lave en masse (uønskede) ting for at få gang i noget. Tage børnenes legetøj, grave i haven etc.
Jeg mener helt klart at hvis familien ikke vil arbejde med denne hund på et eller andet niveau, så beder de selv om problemerne. De har valgt en hund med høj drift, trænet meget med den og lader den nu lave ingenting. Selvfølgelig vil det ændre en hunds adfærd og ikke til det bedre.
Det kan ikke passe at de ikke kan finde 30 minutter om dagen til fornuftig aktivering af hunden. Det lyder jo trods alt til den stadig bliver luftet.
Jeg håber for hundens og familiens skyld de finder en løsning
okt 2007
Følger: 7 Følgere: 7 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 768
Hvor jeg læser fylder byttedrift og brugen af samme ikke ret meget, selvom vi har berørt emnet. Formentligt er dette en kombination af, at de fleste af os (men ikke alle) ikke har meget med emnet at gøre i det daglige, samt at vi ikke har mange klienter fra området. De fleste af os har dog et okay kendskab til området gennem div. bøger, som vi udveksler i mellem os, samt egne interesser og kurser, som vi tager.
Jeg ved ikke, hvor meget de andre skoler ligger vægt på emnet. Formentligt er det nogenlunde det samme.
Statistisk set har alene hjemme problemer hos hunde ligget på en fyldig førsteplads indtil for nyligt, hvor aggressivitets problemer overhalede, så en del steder har nok en tildens til at ligge vægten af undervisningen, på dertil relaterede områder..... samt på indlæringsteorien til div. trix og lydighedsøvelser.
Case fra RL ;o)
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside