{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
801 visninger | Oprettet:

"Menneske"-sygdomme hos hunde? {{forumTopicSubject}}

Der er jo ingen tvivl om, at rigtigt mange af de fysiske sygdomme, som mennesker kan få (sukkersyge, cancer, nyresvigt osv.) også kan opstå hos vores hunde.

Men hvad tænker I om de sygdomme, der går mere på adfærd/opførsel, og som er svært at teste sig frem til.

Jeg tænker fx. på:
Demenslignende symptomer
ADHD-agtig adfærd
Autistiske tendenser

I hvor høj grad er det noget, der er relevant at "overføre" til vores hunde? Og er det overhovedet "diagnoser", som man ville kunne stille og behandle hos vores hunde?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  "Menneske"-sygdomme hos hunde?
  • #2   28. jul 2016 Elton - Jeps, kender godt den forskning. Både Punktum og Lanka har været med i forløb på KU Life. Det var mere, hvad "almindelige" hundeejere tænker omkring de her sygdomme. Om diagnoserne er relevante at stille - om de kan bruges til noget - om de kan hjælpe til en bedre dagligdag.

    Jeg synes fx. tit jeg hører folk sige, mere eller mindre i sjov, at deres hund har ADHD (som regel er den "bare" top-stresset) osv....



  • #3   28. jul 2016 Jeg tænker at vi har fået vores hunde til at ligne os så meget, at de "naturligvis" også kan have mange af de samme sygdomme ink. halløj der foregår oppe i hovedet.

    Jeg er godt klar over at ovenstående er en påstand, uden nogen som helst valid kilde. smiley Det er bare en tanke jeg har gjort mig. smiley


  • #4   28. jul 2016 Jamen jeg er helt enig Anne Julie, og det er så oplagt, at benytte de "termer", vi kender fra mennesker, når vi skal beskrive en bestemt adfærd hos hundene.
    Men hvis et menneske får sådan en diagnose, så kan man tit hjælpe med medicin o.lign. Men det kan man vel ikke med hunde? Der er vel ingen hunde, der får medicin mod autisme? Eller ADHD?


  • #5   28. jul 2016 Mon ikke at man begynder at eksperimentere med den slags også...? smiley

  • #6   28. jul 2016 Nu tror jeg ikke på at mennesket er så unikt at vi kan have sygdomme som andre dyr ikke kan have. I forhold til diagnosticering og behandling er der selvfølgelig til en vis grad forskelle - også i forhold til hvor meget man skal gøre.

    Men det er helt rigtigt at man tit hører om nogen der synes at deres hund har "ADHD" fordi den er lidt stresset/overgearet, men jeg synes nu også tit man hører om børn at de har "damp" uden der ligge nogen diagnose til grund.


  • #7   28. jul 2016 Man skal passe på at antropomorfisere dyr. Det er vi desværre lidt for gode til. Min veninde har en DSG, der er blevet diagnosticeret OCD. Altså tvangstanker. Hunden er medicineret mod OCD. Medicinen hjalp, men jeg er stadig skeptisk over diagnosen. OCD hos hunde? Tjah....

  • #8   28. jul 2016 ADHD er en dysfunktion på hjernen.. Og jeg har set et program med en hund der havde det.

  • #9   28. jul 2016 Demens jo. men ADHD, OCD, autisme har jeg lidt svært ved at tro på. Ja, det er dysfunktioner i hjernen, men der er altså forskel på menneskehjerner og hundehjerner. Så indtil det er videnskabeligt bevist så vil jeg stille mig noget tvivlende overfor det. Mht OCD er der jo en del ret højtkørende racer, der meget let kommer til at virke OCD agtige hvis de stimuleres uhensigtsmæssigt. Det har intet med OCD at gøre det handler om stress og stereotyp adfærd. ADHD er lidt en modediagnose som mange påberåber sig uden at have det og ja, det er da nærliggende at kalde en hyperaktiv voldsom unghund uden bremser for en ADHD-hund smiley

  • #10   28. jul 2016 Det er ikke I hjernen men PÅ hjernen. Jeg har ADD og er ud af ADHD familie.. Der er foreskel på om noget er i hjernen og om det er på hjernen..

  • #11   28. jul 2016 Selvfølgelig kan hunde have OCD, lide af autisme eller demens. Der er da trods alt en grund til at også hunde bliver brugt til studier af den slags sygdomme hos mennesker. Og hvorfor hører man så ikke mere om det hos hunde? Der er ikke mange penge i forskning af sygdomme hos dyr. Når der bliver udviklet testmetoder til at kunne give konkrete og præcise diagnoser hos mennesker - altså fysiske 'beviser' på en sygdom, vil det helt sikkert med tiden kunne overføres til dyr også, men pengestrømmen løber altså en anden vej først. Det samme med medicinering. Tit og ofte tror jeg bare at når man står med en hund der viser symptomer af en eller anden 'diffus' art, så tager man stilling til hvor længe den hund er endnu, eller hvilke foranstaltninger man laver, og så lever man med det.

  • #13   29. jul 2016 Når man så sætter sig ned og læser om fx CCD (og ja, OCD er noget andet hos hunde smiley ). Så er det, der beskrives jo altså ikke det samme, som OCD hos mennesker (hos OCD er der jo fx forstyrrelser i signalstoffet serotonin i hjernen). Men istedet det man i klassisk etologi beskriver som stereotypier. Altså gentagne abnormale adfærdsmønstre. Baggrunden er IKKE et problem i hjernen som sådan, men en frustration, som følge af dyret forhindres i at udføre sin naturlige adfærd i en eller anden form. Hos hunde handler det ofte om manglende stimulation, overstimulation, for meget alenetid, for meget tid på meget lille plads osv osv.
    Mht autisme. Tjaa, man kan jo ikke bare afvise det, men det må være meget svært at vurdere om man står med en hund, der blot er dårlig præget og socialiseret og derfor ikke fungere særlig godt socialt med andre hunde (hvis det vel og mærke er en hund man ville FORVENTE burde fungere godt med andre hunde!) ???? Med tanke på at diagnosen stilles ud fra om der forstyrrelser i forestillingsevnen, kommunikationsevnen og det sociale samspil så tror jeg at det i praksis vil være umuligt at stille en sådan diagnose.
    Mht dyremodellerne i forskningen så bruges de jo ofte på et meget tidligt stadie i forskningen. Man kan kun komme til et vist punkt med dyremodeller før man bliver nødt til at fortsætte med mennesker, hvis det er mennesker der er målet for ens forskning. Og ja, hunde har været en ganske udmærket model i forb. med demens, hvor der jo sker fysiske forandringer i hjernen. Det samme er jo ikke tilfældet med fx OCD og autisme.
    "Når der bliver udviklet testmetoder til at kunne give konkrete og præcise diagnoser hos mennesker - altså fysiske 'beviser' på en sygdom, vil det helt sikkert med tiden kunne overføres til dyr også" Nej - ikke nødvendigvis
    ", men pengestrømmen løber altså en anden vej først. Det samme med medicinering. " Nej, sådan hænger det nu ikke altid sammen og der er faktisk mange penge i udviklingen af medicin og behandling af både produktions- og kæledyr smiley


Kommentér på:
"Menneske"-sygdomme hos hunde?

Annonce