hyrdehunde (fci gruppe 1) {{forumTopicSubject}}
okay bliver lige nød til at have nogle eksperter på banen her, så må vi se om jeg kan formulere mit spørgsmål, så det kan forstås uden at blive alt for indviklet.
jeg har gået et par dage og tænkt lidt over det med de hyrdehunde og deres brugs-kundskaber
men der er jo mile til forskel på dem, så er de evt delt op i undergrupper?
fx Schæferen og Mallinoais bliver brugt både hos politiet og i hæren og andre lignende steder, men ville ikke kunne se det for mig, at fx en Collie lave et bide arbejde på samme måde som de gør, har tit oplevet på træningspladsen at folk med mindre hyrdehunde har svært ved at få hunden til at beholde en genstand i munden og så er de ofte meget "blide" i munden, så en ruske leg er de ikke helt med på.
så mit spørgsmål er om der er delt op i undergrupper af en art? jeg mener, mange af hundende har ens egenskaber i forhold til en anden race i den samme "klasse"
håber i forstår hvad jeg prøver at sige hehe
og så lige en sidste... hvorfor har Belgiske hyrdehunde den samme FCI standard når der er 4 (som jeg ser det) forskellige racer? som jeg har forstået det er de overhovedet ikke ens hverken i udsende eller temperament?
på forhånd tak
jul 2012
Følger: 22 Følgere: 88 Hunde: 2 Emner: 160 Svar: 2.250
Så er der muligvis en anden type såsom sheltien, som ikke hyrder på samme måde som de drivende hyrdehunde og som er mere vokal (alarmende egenskaber var værdsat)
http://www.omhunden.dk/html/vogtende_hyrdehunde.html
http://hundenavne.info/hyrde-og-kvaeghunde/page/2/
aug 2008
Følgere: 8 Hunde: 1 Emner: 104 Svar: 5.007
Belgierne deler samme standard fordi de oprindeligt var "samme" hund på nær pelstype. Du kan stadigvæk i dag få Tervueren fra Malinois parring og Tervueren fra Groenendael parringer.
Malinois er så blevet avlet skarpere, mens Tervueren og Groenendael lider under udstillings- og familiehundfænomenet, der har givet problemer med nervøst temperament. Laekenois skulle efter sigende være den der temperamentsmæssigt ligger tættest på den oprindelige standard, men jeg har hørt at de også har problemer med nervøst temperament.
Man kan stadigvæk få gode Tervueren og Groenendael, men det kræver at man ser sig godt for og er meget kritisk med hvor man får hvalp fra (min første Tervueren var mentalt meget stærk, Lia er lige en anelse til den bløde side og bliver aldrig IPO hund). Sidst jeg tjekkede var der et par Tervueren og Groenendael kenneler i Europa der stadigvæk hovedsageligt fokuserede på brugsegenskaber.
Det er dog mit indtryk at mange opdrættere tager problemet med nervøst temperament alvorligt og forsøger at få vendt kurven. Jeg krydser fingre og tæer for at det lykkes og i mellemtiden gør jeg opmærksom på problemet så meget jeg kan, for hvis hvalpekøberne og hundefolk generelt ikke accepterer et nervøst temperament (der er desværre mange mennesker der tror det er meningen de skal være sådan, har endda set det i en bog med racebeskrivelser), så tvinges opdrætterne forhåbentligt til at gøre noget mere ved det.
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 13.996
At mange af racerne har været brugt forskelligt og på forkelligvis har egne egenskaber og brugsområder, betyder ikke det også er sådan de i er opdelt i kennelklubben.
nov 2008
Følger: 13 Følgere: 11 Hunde: 3 Emner: 237 Svar: 3.146
sep 2012
Følger: 1 Følgere: 3 Hunde: 5 Emner: 100 Svar: 579
og ja har mødt en Groendal eller 2 og den ene var noget nervøst anlagt så håber da at seriøse opdrættere vil hjælpe det på vej i den rigtige retning, men som du selv sige M.I så kræver det jo også at købere er mere kritiske i deres valg af hvalpe og opdrætter
hyrdehunde (fci gruppe 1)