{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.867 visninger | Oprettet:

alternativ sport for hunden(Racen) {{forumTopicSubject}}

Lidt inspireret af tråden om "Pisk", kom jeg til at tænke på, hvorfor det er at mange ser racen på hunden, som en begrænsing for hvad den kan lave i forhold til sport?

Jeg har selv dværgschnauzer og welsh terrier (startede mit hundehold med mellemschnauzer) og har vist snart bredt mig over det meste af træningsspektret.

Hundene elsker de forskellige udfordringer og nyder at få lov at prøve nye træningsformer.

Enkelte har helt deres egne ideer om hvad der er sjovt og hvad man ikke har lyst til. og så træner vi selvfølgelig efter det.

Jeg har aldrig haft en hund der trivedes udelukkende som "klappehund".

Pt er har vi 3 hoved felter inden for træning.
Weightpull
Spor (Kaninslæb/Schweiss/nordisk vildtspor)
Grav (kun welshen)

Derudover kommer selvfølgelig alt lydighedstræningen og den obligatoriske udstilling.

Men vi træner ind imellem også;
Bidearbejde.
Rally
Lydighed (DCH/DKK)
Agility
ID-Spor
Nordisk
Til Færdselsprøve (herunder socialisering på de mærkeligste ting)
Hyrdning
dogdancing
og hvad der nu ellers falder mig ind af skøre ideer.

to spørgsmål til alle jer derude;
Hvorfor er det at hundens race ofte ses som en begrænsning for hunden??
Hvad laver i med jeres hund?

ET billede af en af mine 2 aktive Weigthpull-konkurrence hunde - Tazhia der egentlig selv har valgt sporten, hun gider nemlig ikke nogle af de andre ting vi laver, udover udstilling. til gengæld er hun helt vild med opmærksomheden på weightpullshowene smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  alternativ sport for hunden(Racen)
  • #1   25. feb 2013 Fedt at se folk går op i wp og med andre racer end dem folk typisk tror der bliver brugt. Vil ses starte om et år.

  • #2   25. feb 2013 hov - glemte da helt at flere af dem også bliver brugt på jagt smiley

    profilbillede
  • #3   25. feb 2013 Min begrænsning hedder, at jeg skal kunne "bilde" hunden ind, at det vi foretager os sammen er lige så sjovt (eller næsten) som det den oprindeligt er skabt til.

    Når jeg arbejder med mine whipper vil jeg se samme gejst og glæde, som når de spæner efter en frisbee eller hinanden og det er ikke helt nemt smiley

    Jeg ser eks. ingen mening i, at slæbe Ghini gennem et lydighedsprogram, hvor hun ligner en, der skal skydes, hver gang hun bliver bedt om, at sætte sig eller lægge sig, eller et schweiss spor, hvor hun på intet tidspunkt har et dybt søg, fordi hun er alt for "øje-styret"

    Så jeg plukker enkelt øvelser fra en pokkers masse dicipliner


  • #4   25. feb 2013 Jeg ville meget gerne bruge whipperne til jagt, men det er ikke tilladt, de må nøjes med at fange mus.

    Måske det kommer igen på et tidspunkt, det er ganske miljørigtigt at lade en mynde knække nakken på en hare eller kanin smiley


  • #5   25. feb 2013 I min mening findes det inge begrænsninger i hvad man kan lave med de forskellige racer, udfodringen ligger kun i at gøre det sjovt for den hunden man har. Det kan jo kræves meget mer for en del racer at synes at lydighed er sjovt end for f ex min australian shepherd der er meget nem at motivere.

    Vi træner agility, lydighed, spor, forskellige former af søg, og alt andet vi kan finde smiley Vi har også trænet bidarbejde, og der ligger udfodringen i at få min hund til at bide korrekt. Hun elsker det, og vi har gjort store skridt framad, men racen har normalt ikke et bid med hele munden og holder fast, de bider gerne med den foreste dele af munden, og skifter greb (det er jo en hyrdehund så det er deres naturlige adfærd). Men det har vi kunnet arbejde på, og jeg tror sagtens at jeg med tiden vil få et meget godt bid.


  • #6   25. feb 2013 Kirsten H: Hvorfor må man ikke bruge whippet til jagt?

  • #7   25. feb 2013 HeHe kirsten, Den begrænsing har jeg som også med Terrieren.
    Han nyder dog sine spor, omend han gerne går af hvis han finder noget der er mere interessant. Det er mere min stolthed der lider nød end hans interesse!

    Hvad med lurecourcing til mynderne? Det synes et par af mine er rigtig sjovt


  • #8   25. feb 2013 Bettan - Fordi de er skabt til selv at nedlægge byttet.

    De jagter haren/kaninen og knækker nakken på den og den form for jagt (coursing) er ikke tilladt herhjemme.


  • #9   25. feb 2013 Ja, jeg er så en af dem der mener at race har noget at sige når det kommer til hundesport - i det mindste hvis man vil dyrke det på konkurrenceplan.

    Det vil være nær utopi at tage en mynde og regne med at man vil have success med at få den til at præcisionshyrde gæs eller bare hyrde i det hele taget. Jeg siger ikke at det ikke kan lade sig gøre der skal nok være en eller anden undtagelse fra reglen derude et eller andet sted.

    Spidshunde og bidarbejde skulle så vidt jeg ved også være en rimelig dårlig ide.

    På den anden side, så skal man da ikke holde sig tilbage fra agility, spor, lydighed osv. selvom man ikke har en race der er 100% egnet til det, men at sige at racen ikke kan være en begrænsning i forhold til hundens egenskaber indenfor visse sportgrene, der er jeg så ikke enig.

    Hvad jeg laver med min hyrdehund: Hun hyrder høns, vi træner lydighed og tricks, og så går hun spor - og ja, hun er super god til det, men jeg tvivler på at hun ville kunne hamle op med en blodhund eller lign. smiley


  • #10   25. feb 2013 med begrænsing, mener jeg at jeg f.eks. ofte høre en dværgschnauzer er en familiehund og må derfor ikke bruges til weightpull/grav/jagt.

    Eller en pitbull er farlig - man ved ikke at mange af dem faktisk gør sig rigtig godt som eftersøgshunde...

    I sverige har de to CC - der gør det fantastisk i weightpull... hvorfor har vi eks. ikke flere alternative race i weightpull/C-arbejde/spor??


    profilbillede
  • #11   25. feb 2013 Jeg synes bestemt der er begrænsninger i forhold til hvad man kan bruge sine hunde til at træne i.

    Hvis jeg nu fik lyst til at træne gravjagt (hedder det det?) med mine maller .. nej, vel ?
    En CKC i IPO ?
    En EB i væddeløb ?

    Taler vi "bare" lydighed, kan alle racer jo være med - der er bare en del, der er avlet til samarbejde og en del, der ikke er.
    Har det som Kirsten - hvorfor trække en hund igennem et program, den ikke ser nogen glæde i ?



  • #12   25. feb 2013 Helt enig i at når man skal på konkurrenceplan, har/kan have racen noget at gøre med ens placering i konkurrencer.

    Men derfor kan man jo godt træne det og man kan også konkurrere - det kunne jo vise sig at hunden/racen var fornuftig til det.

    Jeg har eks. fået rigtig mange overrasket positiv på schweissprøverne, fordi dværgen faktisk er rigtig gode til det!

    Schnauzeren gør det rigtig godt på hyrdekonkurrencer i usa - så mon ikke vores danske også kunne det - hvis det faktisk var muligt at komme til at træne et sted (når man ikke selv kan have får i baghaven)

    Det er måske mere fordomme end begrænsinger jeg mener smiley


  • #13   25. feb 2013 man skal klart ikke trække hunden gennem et program den ikke bryder sig om - det var slet ikke det jeg mente - men hvis hunden nu godt kan lide træningen - hvorfor så lade være (fordi den er en forkert race.

    Selvfølgelig kan man ikke lave ting der er fysisk umulig (malle i grav), de skal jo kunne komme ind


    profilbillede
  • #14   25. feb 2013 Sussan - Lure coursing er fin træning, men løb efter frisbee tænder dem lige så meget.
    Vi bruger en ring som denne, der uden problemer svæver 150 meter.
    Leg med pisk ibundet kaninskind er også et hit.

    Alfa er god på schweiss, Ghini kommer aldrig i nærheden at af søge dybt og hvis knæk og lignende mærkes med bånd, har hun luret, hvornår der skal drejes smiley

    M.I Jeg ville aldrig turde lade en mynde hyrde, satte jeg mynderne sammen med en flok høns, ville det ende blodbad.


  • #15   25. feb 2013 Sussan - LOOOOOOOOOOOOL smiley
    Fedt billede !

    Men enig - vi er herhjemme meget traditionelle i forhold til hvilke racer til hvilke ting.

    Jeg har en del venner i Tjekkiet og her ser man mange flere forskellige racer, der dyrker IPO .. at de ikke er ret gode til det er en anden ting, men der er mange, der træner med de forskellige racer, istedet for som her i Danmark, malle, schæfer, rotte, dober smiley


  • #16   25. feb 2013 Martine - HiHI
    ja william ved ikke, at han fysisk ikke burde kunne være i graven (brystmål 53 cm, højde 42 cm, vægt 11,9 kg, mod gravens 21x21 cm rør)
    Men han er faktisk i den sværeste klasse i graven og den første welsh med 1.præmie i certifikatklassen i 30 år. Og han ELSKER det over alt på jorden!

    Det er lidt det jeg mener. hvis nu hunden elsker det, som william elsker sin grav, hvorfor så ikke træne/konkurrere - selvom de måske ikke står nr. 1 på skamlen?

    William elsker også sin ipo - men der er for meget jagt i ham til jeg kan slippe ham på eks. ronderinger, hvis ikke der er hegnet. Det er så vores begrænsing i forhold til Ipo smiley


  • #18   25. feb 2013 Sussan -

    Jamen det står jo enhver frit for.

    Jeg er "desværre" konkurrencemenneske med stort K, og jeg går efter en god placering når jeg stiller .. derfor har jeg valgt en race, der kan være med på top-plan.

    Jeg har leget med tanken om en Airedale Terrier - men ved også godt, at det bliver ved tanken smiley


  • #19   25. feb 2013 Personligt så interessere jeg mig mest for agility og lydighed men er da også begyndt at finde rally rimelig spendende.
    - så det jo ikke så svært at finde racer der egner sig men for mig handler det også om at hunden har det sjovt som der også er blevet nævnt og lidt om at det 'ser' rigtigt ud. F.eks. Ville jeg ikke kunne forestille mig en shar pei lave ag eller en engelsk bulldog. smiley

    De må selvfølgelig gerne hvis de kan men for mig personligt betyder det noget at min hund egner sig til dette smiley


  • #22   25. feb 2013 Martine - Airedalens brugsegenskaber er vist ikke til Ipo på (dit) konkurrenceplan mere! jeg kender jo dine præstationer og er også vildt imponeret smiley

    Jeg er konkurrence menneske - men nok ikke helt så dedikeret smiley



  • #23   25. feb 2013 Kirsten H: Jeg ville bestemt heller aldrig turde lade en mynde hyrde. smiley

  • #24   25. feb 2013 Nu var det ikke decideret, for at komme langt konkurrence mæssigt i en sport.
    Men hvorfor ikke træne en given sport
    - HVIS både hund og fører synes det er sjovt
    - på trods af at racen måske ikke lige er "typisk" for den sport?

    Man kan da godt have det sjovt med at træne noget, uden at gå til tops konkurrencemæssigt.


  • #25   25. feb 2013 Jeg kunne helt sikkert få Ghini til at eftersætte en figurant og bide i ærme, hun er så driftstærk at hun også ville kunne tåle, at der blev lagt pres på hende, men hvorfor skulle jeg, hun har lige så stor glæde af at rykke i et kaninskind.



  • #26   25. feb 2013 Kirsten -

    Det vil jeg uden at kende din hund godt indgå et væddemål om at hun ikke kan smiley

    Der er lidt mere i det end som så ..



  • #27   25. feb 2013 Sussan -

    Der er et par stykker i Tyskland, der bruger dem til IPO - men desværre ikke så mange flere.

    Kan rigtigt godt lide racen - kanon charmerende hund smiley


  • #28   25. feb 2013 http://www.youtube.com/watch?v=gv-T7NWLcuA

    Denne her kan man da kun elske smiley


  • #29   25. feb 2013 Selfølgelig kan man jo godt dyrke alle mulige former for hundesport med alle mulige racer, men hvis man er konkurrencemennesker og godt kan lidt at få præmier så er det ofte en fordel at vælge en race der har anlæg for den pågældende sport smiley
    Jeg droppede i sin tid totalt agility fordi det bare var så surt at hunden gjorde sit absulot bedste og løb fejlfrit og under banetiden. Og så bliver man tadaaaaa nr. 32 ud 60. Jeg måtte sande at jeg var for meget konkurrencemennesker til at jeg synes det var sjovt i længden. En irsk terrier i stor klasse havde bare ikke en chance mod border collierne.
    Jeg har i mange år trænet lydighed med mine irske terriers og bevares de gør det OK og med min gamle hanhund gik det med præmierne rigtig godt i C-klassen i DcH, meeeen han havde nogle driftmæssige begrænsninger allerede da vi kom til B. Min nye irske terrier han har lidt mere drift i sig men programmet var lidt stor en mundfuld for ham. Til gengæld passer DKK's LP program helt fint til ham - ligesom det har passet fint til mine tidligere irere. Jeg kan godt lide at komme til konkurrencer og gøre det godt så derfor har jeg nu valgt en race til at træne DcH programmet med, der er lidt mere egnet: en dobermann af brugslinier. Og det er altså fedt at hunden bare passer til det man laver med den, så man ikke skal ud alle mulige mærkelige og mere eller mindre kreative løsninger for overhovedet at få hunden med på ideen. Sådan synes jeg ofte det er med racer der ikke lige er designet til det man vil med dem.
    Med mine irere har det være totalt optur at træne scweissspor; det er ikke noget man som sådan skal lære dem. Det er noget de bare gør.
    Kunne måske også godt tænke mig at snuse lidt til IPO sammen med doberdamen, men nu bliver det lige DcH programmet i første omgang.


  • #30   25. feb 2013 Jeg vil nok vove den påstand, at sender man en hund, der ikke er uddannet efter en figurant med ærme på, så vil den ikke vide, hvad den skal. Den vil ikke bide hverken i ærme eller i figurant.
    Og en hund, der ikke fra den er hvalp/unghund er blevet præsenteret for de rammer og den form og den stigende grad af belastning som uddannelsen giver, vil ikke kunne modstå belastningen fra figuranten. Den vil løbe væk. Det vil være den mest naturlige reaktion.
    Specielt i et overfald, hvor hunden jo altså skal svare ved at gå imod figuranten.

    Det er en langsom proces, hvor hunden tilvænnes belastningen.

    Og så er der en vigtig evne en hund skal have for at kunne gøre det der - den skal have en vilje, lyst, behov for, drift til at forsvare sig selv. Ellers vil den slippe ærmet og løbe væk.
    Og det er det, der gør den mest væsentlige forskel fra IPO-egnede hunde til andre hunde med høj byttedrift.


  • #31   25. feb 2013 aarrrh hvor er den airdale altså skøn. Men får helt lyst til at prøve om det trods alt ikke var noget for en irsk terrier smiley


  • #33   25. feb 2013 Krumme, det er et ret teorietisk spørgsmål.

    For at få den færdige hund i forsvarsarbejde ligger nogle års uddannelse. Og det er klart, at denne uddannelse også forudsætter, at hunden har noget byttedrift.

    Det her er jo ikke noget hunden kan, det er noget hunden lærer.


  • #34   25. feb 2013 Jeg synes så ikke det er korrekt at sige at der ikke er begrænsninger. For det ER der, eller det BØR der være, i hvert fald når hunden skal bruges i praksis.

    F.eks. synes jeg ikke det er rimeligt overfor hverken vildt, andre jægere eller hunden, at insistere på at en hvilken som helst hund kan være jagthund. Der er ganske givet eksempler på at en ikke-jagtrace har fungeret som jagthund, og kan hunden klare jobbet er det jo fair nok.
    men fakta er at det ikke er alle hunde der er egnede eller finder glæde ved den slags arbejde, og så synes jeg egentligt ikke det er ok at insistere på at man kan bruge hunden til alt.

    Eller som CH nævner, en sport der er så specialiseret som IPO og kræver en hel del både fysisk og mentalt. Det er da meget muligt at jeg synes det ville være morsomt at have en fuldt uddannet IPO_chihuahua, men jeg tvivler på ret mange chi'er ville synes det var ligeså sjovt som jeg (og det skyldes ikke så meget størrelsen;))

    Jeg har svært ved at forstå behovet for at insistere på at en bulldog skal hyrde eller en skt bernhard skal være jagthund.
    Hvis jeg virkelig vil hyrde, havde både hund og jeg jo nok mere glæde af at det var en hyrdehund jeg købte.

    Det betyder ikke at jeg ikke mener man kan lege med forskellige ting med den hund man har -men vil man dyrke en sport "rigtigt (altså mere end bare hygge rundt derhjemme e..l.) så synes jeg da man skal vælge hund efter det man vil bruge den til. Oftest vil det gøre livet lettere for både hund og ejer.

    Og ja, jeg kender osse til eksempler på hunde der bruges atypisk -jeg husker da godt fox-terrieren der dyrkede IPO f.eks.
    Men det er altså ikke ensbetydende med at enhver hund vil finde glæde ved den slags træning, og i sidste ende skal hunden jo gerne synes det er sjovt det vi foretager os.




  • #36   25. feb 2013 Det er jo svært, for hvad er det i realiteten, vi snakker om.

    For hvis det er, at sætte tænderne i et ærme, så er det jo - omend stadig ikke ukompliceret - men så langt mindre kompliceret end at gennemføre et program i Gr. C. på en ordentlig måde.

    For ja, man kan givet vis sagtens få en hund til at gå løs på en figurant i heldragt ved at tirre den.
    Men det er jo noget helt andet end lige IPO, som var udgangspunktet lige her.





  • #37   25. feb 2013 Jeg ha gennemset det klip Martine har lagt ud flere gange - er meget nysgerrig: Hvad laver hunden til sidst? Den bliver sendt afsted - og publikum pifter - og den løber tilbage til sin fører

    Hvad går den øvelse ud på? Hvad skal den ud og lave??

    Jeg er bare videbegærlig - så det er et reelt spørgsmål.


  • #38   25. feb 2013 Personligt elsker jeg agility - Og slædehunde ;o) Ikke den kombi man ser mest, men de er skønne at træne det med smiley

    Skal starte min husky op her til foråret.

    Og spor er også skønt :o) Og de er eeelsker det. Ellers bruger vi mest tid på svømning, kløv, lille smule træk (ikke særlig meget), løb, dogdance, rally og parkout. Men det er agility vi er mest vilde med ;o)


    profilbillede
  • #39   25. feb 2013 Helle G - hvad for et klip?

  • #40   25. feb 2013 Nåååå .. godmorgen Martine ..

    Det er en fremadsendelse.

    Øvelsen går ud på at hunden ved kommandoen "fremad" skal bevæge sig hurtigt i en lige linie væk fra føreren. På tegn fra dommeren, råber hf "dæk" til hunden, og hunden skal dække med det samme.

    Hunden kikser øvelsen på filmen, fordi den ikke dækker - og så går øvelsen i 0.



  • #41   25. feb 2013 Mange tak, Martine.

    Det giver mening. Nu forstår jeg det igen

    Og skal hunden så efter afdækning kaldes tilbage til hf - og øvelsen er slut?


    Og endnu mere nysgerrighed - på klippet går hf ud af banen. Er det fordi programmet er færdigt eller fordi den kiksede og blev sendt ud. Synes at andre klip indeholder mere i programmet


  • #42   25. feb 2013 Sussan: ja du kender jo min holdning;)

    Funky er mit multitool. Narkohund, WP (DM og Europamester (APA), Lydighed, spor, agility, Schweiss, drømmen er at få en IPO V på hende;) (kun for sjov)



  • #44   25. feb 2013 Tak Søren N.

    Jeg er glad for at du tog dig tid til at forklare; meget lærerigt


  • #46   25. feb 2013 Hmmmm jeg er også en af dem, der mener at man bør bælge en sport, der passer til hunden( hvor den har det sjovt og får succesoplevelse) Jeg har haft den dejligste grå schæfertæve som blev trænet i PH.. Hun elskede det og jeg elskede det. ( Himmelhund)Jeg har desværre ikke schæfer mere i den erkendelse af at jeg ikke har samme tid som før...:( og selvom det er drømmehunden nægter jeg at have en hvis jeg ik har tid til at bruge den. Jeg har valget en race, der passer ind i min nuværende situation og må så indse at PH må vente...:) jeg kunne aldrig drømme om at lave forsvarsarbejde med min nye vaps... Han skal slet ik vide at han kan forsvare eller bide...:) derimod basis lydighed og spor er et hit...:)


  • #47   25. feb 2013 Christina: hvis du træner sportsprogrammet træner du jo heller ikke forsvar eller bid, du træner byttedrift.

  • #48   25. feb 2013 Det er rigtigt, det kaldes jo bare forsvar.. Min ayah elskede det og havde super drift..:) men syntes måske ikke at det er passende for min type hund at fremkalde byttedrift...:)

  • #49   25. feb 2013 Christina: så får du dældulme svært ved at træne hund hvis du overhovedet ikke vil stimulere kræets byttedrift..

  • #50   25. feb 2013 Søren - stillede du selv i 2012 ?

  • #51   25. feb 2013 Ayah var også en skrap dame..:) ved bare for lidt om hvordan racen reagere på den form for stimulering til at jeg tør gamble med det... Kender du til staffer der bliver brugt til IPO eller anden form for forsvarsarbejde.. PH programmet passer perfekt bortset fra øvelse 11

  • #52   25. feb 2013 Kan godt ske at jeg er for forsigtig...??? Han er super glad for f.eks spor og vi er også startet så småt med at finde gemte genstande...:)

  • #55   25. feb 2013 Christina: nu bruger man jo byttedriften i alt fra lydighed, rondering osv . så det er jo ikke kun i C-arbejdet.. men ja har da set staffer træne C. PH kan du ikke komme ind i da de kun tager en række udvalgte racer ind.

  • #56   25. feb 2013 Søren - okay smiley

  • #57   25. feb 2013 Det ved jeg. Vi træner i DcH. Ja det kan godt ske at folk med god erfaring med racen tør begive sig ud i det, men jeg holder mig til lydighed og andre "bidfri" øvelser..:) kan godt ske at jeg er for forsigtig, men sådan som situationen er for racen lige nu tør jeg ikk risikerer noget..:) Ved godt at han skal bruge drift til at lave de andre øvelser, men for mig er der stadig forskel..:)

  • #58   25. feb 2013 Troede egentlig ikke at Emmi vilde været vildt pjattet med lydighed, men hun er glad og vi hygger os smiley

    Og så elsker hun løbe efter pind træning, det er nok det der begejstrer hende mest hehe.. Ja egentlig elsker hun bare at løbe, om det er en anden hund en bold eller en pind har ikke så stor betydning..


Kommentér på:
alternativ sport for hunden(Racen)

Annonce