1.365 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 62 Svar

Sind og arvelighed Sind og arvelighed

Jeg kaster lige lidt tanker op i luften og håber på en livlig debat smiley

Da jeg arbejdede med malkekøer i bindestald ( dvs man er i nærmere kontakt med den enkelte ko rent håndteringsmæssigt end i løsdrift )kunne man ofte gætte sig til hvilken tyr, der var far til koen ud fra hvor omgængelig koen var.
Nogle kunne blive helt saglige når man klappede dem ... eller klappede til dem for at få dem til at flytte sig.. nærmest umulige at flytte med pga et utrolig venligt og roligt gemyt.
Andre skulle man gå meget forsigtigt til fordi der var fare for at den sparkede sig ud gennem forværket hvis den fornemmede at man skulle have grime på den..
Tyren " Framer" lavede velbyggede og højt ydende køer, men for hulan et temperament !

Og hvad kan man så bruge det til ?
Egentlig ikke meget hvis det ikke bliver registreret nogle steder, men der er / var et temperaments index på tyre..
Faktisk er der mange indextal.
Giver tyren store eller små kalve.. En tyr, der giver meget store kalve prøver man at undgå til kvierne.
Hvor nemt kælver tyrens afkom
Hvor høj ydelse har tyrens afkom ( mælkemængde)


Godt.. det var baggrunden for mine tanker.

Ville det ikke være en hel del nemmere at målrette hundeavl, hvis der er indextal for andet end HD ?
jeg kunne feks godt tænke mig at temperament indgik med et tal.
jeg ved godt det vil være et lidt svævende tal fordi det er svært målbart og at det i en vis udstrækning kan ses i en mentalbeskrivelse, men så skal man ind og læse den enkelte hunds beskrivelse.. Ellers er det vel bare bestået eller ikke bestået.

Hvad tænker I ?


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Gardinstang i soveværelset 600 kr.
  • Ophængning af lamper og spejl. 650 kr.
  • Samle det sidste af min jysk seng😂mangler meget lidt 720 kr.
  • Samle to små kommoder 450 kr.
  • Ophæng skab på lille badeværelse 400 kr.
  • Reparation af vandvarmer i kolonihave7 1.500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Sind og arvelighed
  • #1   31. dec 2012 rigtig interresant, så følger lige med her smiley

  • #2   31. dec 2012 Synes godt om og HØRT smiley

  • #3   31. dec 2012 Det ville være skønt hvis der skulle en godkendt mentalbeskrivelse til for at blive avlsgodkendt.

  • #4   31. dec 2012 Lige temperament har jeg meget svært ved at se hvordan man skulle måle og lave index over.

    Men jo, jeg så gerne index på meget andet end HD. Men det kræver jo at en god del hunde i en linie er testede/afprøvede, for at index'et kan bruges, og hvor man ved f.eks. malkekvæg jo har en ret god grund til at få ført statistik (det er jo praktisk talt altid bønder der har malkekøer, og dermed er det til gavn for dem selv. Yderligere har de jo typisk rigtigt mange køer = mange dyr af de linier man har er testede/afprøvede), så har man ved hunde ikke samme incitament til at få afprøvet/testet ens hund. Hver hundeejer har måske 1-2 hunde, og dermed er det rigtigt rigtigt mange hundeejere man skal lokke til at deltage i projektet. Og kigger man på f.eks. HD-index, er det jo ved mange racer svært at finde høje sikkerhedstal. Det tror jeg ikke bliver nemmere af at man laver index på flere ting


  • #5   31. dec 2012 Det ville blive noget rod. Det er ikke altid, at sind og arvelighed hænger sammen.

    Opvæksten har også rigtig meget at sige for et dyrs sind.


  • #6   31. dec 2012 Barleys -but why? Jeg har meget svært ved at finde ud af hvad den UHM-test skal bruges til.

    Jo jo, jeg kan se om min vovse skider en snemand ved en pludselig lyd, og om den er i stand til at afreagere.
    Men beskrivelsen siger ikke rigtigt noget om hvordan hunden fungerer i verden. Den siger intet om hvordan hunden har det med andre hunde, men gæster i hjemmet og hvad en almindelig familiehund ellers kommer ud for.

    Så igen -det er da meget sjovt at hale vovse med ud til UHM-test, men jeg har faktisk ikke rigtigt kunne bruge den til ret meget...


  • #7   31. dec 2012 Barleys bedste ven : Ja... for alle racer.
    Men ud over "bestået" ville jeg gerne at det var nemmere at gennemskue om hunden er let nervøst anlagt eller super nervefast.
    Har den et " der skal ske noget" sind eller vil den aller helst dase foran brændeovnen.


  • #8   31. dec 2012 Nu har vi en antalsmæssig meget lille race og derfor er det også temmelig nemt at følge med i hvad de forskellige hanner giver videre. Det er meget ydeligt hvilke linjer der har hvilket temperament.
    Jeg synes det ville være en spændende og god idé:-)


  • #10   31. dec 2012 jeg ved heller ikke om det er muligt at lave et klassisk "100 index" men en vurdering på forskellige parametre..
    På en skala fra 1-10, hvor:
    Vagtsom er hunden
    tillidsfuld er hunden
    reserveret er hunden
    nervøs er hunden
    osv


  • #11   31. dec 2012 Og jeg ved også godt det ikke er nemt, netop fordi det ikke er målbart.. det er den enkelte der vurderer.
    Den hund jeg ville vurdere til 7 er der måske en anden der vurderer til 5.

    Men præcis som Krumme skriver ville det i visse typer af hunde være lækkert hvis der kom lidt mere fokus på temperamentet og hvor væsenstærke eller svage avlsdyrene er.
    Miljø har noget at sige, men det har arv så sandelig også


  • #12   31. dec 2012 Forresten..

    Er der nogen, der har en ide til hvordan man kan oplyse om at sindet også er arveligt ?
    Man skal nok blive mindet om at man skal teste HD, patella lux, øjenlysning mm, men hvad med sindet.. ?


  • #13   31. dec 2012 lb -men hvordan skal det testes? For det du beskriver er jo stort set det man gør ved mentalbeskrivelsen. Der gives et tal der beskriver om hunde stak af, selv opsøgte "det farlige", fik hjælp til at opsøge det osv.
    Det samme med "jagtinstinkt" Ja jeg sætter det altså i "" for det er jo blot en klud der bevæger sig, og da Reiki blev testet, gad han løbe ca halvvejs ud, og så var det slut -altså har han ifølge sin beskrivelse ikke rigtigt det vilde jagtinstinkt. Herhjemme oplever jeg dog at han både jager og nedlægger bytte på egen hånd, f.eks. harer o.l. hvis ikke man er meget påpasselig) og ja, kan ikke huske alle elementerne, men det er jo stort set det du beskriver du ønsker.

    Og selvom jeg da synes dte var en sjov og spændende dag, så føler jeg ikke at jeg fik noget der virkeligt kan bruges til noget. Jeg fik dokumenteret at han ikke er et nervevrag, og at han ikke æder fremmede mennesker. Ting jeg self vidste i forvejen, men som en evt hvalpekøber så osse kan se.
    Andet end det fik jeg ikke ud af det....

    For retrievernes vedkommende kan jeg i øvrigt se et problem i forhold til skuddelen. De skal jo markere ved skud (i hvertfald hvis de er blot en smule jagttrænet) men er beskriverne nu osse istand til at vurdere det som det det er -en markering, og ikke en "forkert" reaktion for skuddet?

    jeg har mine tvivl, udfra hvad jeg har set og hørt om beskrivelser af netop retrievere


  • #14   31. dec 2012 Sindet er i den grad arveligt. Jeg kan se det på mit opdræt. Det er ikke kun moderens påvirkning og socialiseringen der kommer til udtryk. Min unge tæve ligner meget sin far i sind smiley
    Jeg vægter sundhed, sind og arbejdsegenskaber højt i mit opdræt. Og så må de gerne være pæne, men hellere godt sind end pæne aftegninger


  • #15   31. dec 2012 Sind og temperament er voldsomt vigtigt og bestemt arveligt, men det er svært at teste og karaktergive på en skala, så det bliver brugbart. Jeg er ikke personligt særlig imponeret af UTM testen, og som Krumme er jeg også sikker på, at skal den være udslagsgivende i forhold til at gå i avl, så vil folk træne til den, hvilket bestemt ikke er meningen. Det er jo derfor man tester unghunde og ikke voksne hunde. Jo ældre hundene bliver, jo mere kan ejer have influeret på dem og jo mindre brugbart er resultatet.

    Temperament er jo ikke så direkte målbart som f.eks. HD.

    Jeg synes, det er svært at sætte en egnet test op, som virker godt på alle racer.Tag f.eks. vagtsomhed som Ib foreslår. Nogle racer er vældig vagtsomme på hjemmebane - territorievogterne - men ikke på fremmede områder, skal de så testes hjemme ?

    Hvor nervøs er hunden ? tja, hvis man ved, at hunden skal skræmmes under testen, hvor mange alm hundeejere vil så lade deres ikke problematiske hunde teste ? Hvis det skal bruges til noget, er det jo ikke nok kun at teste avlsdyrene, så skal vi have fat i mange flere.

    Men klart, man kan ikke præke nok at væsensvage individer eller alt for skarpe hunde ikke skal i avl. Her er det også nødvendigt at købere lærer at stille krav både til hvalpene og avlsdyrene, når de er ude og se på hvalp.


  • #16   31. dec 2012 Michelle.. Ja du kan se den enkelte hunds resultater.
    det jeg er interesseret i at få et tal på er i hvilken grad hunden giver hvilke egenskaber videre til sit afkom


  • #17   31. dec 2012 Jeg er overbevist om at sind er arveligt , men miljøet har også en stor rolle. Vi har ikke et temperamentsproblem med newferne og hvis der har været noget " mystisk " ved hunden er det blevet opdaget ved udstillingerne som dengang var et avlskrav. Lige præcis her mener jeg at DKK har skudt sig selv i foden.. Desværre vil hunde med et dårligt temperament indgå i avlen i dag...


  • #18   31. dec 2012 Vi har kunne se på et kuld af Alberts hvalpe at de var sårbare som han selv var og derfor ikke kunne trives hos en opdrætter som havde hundene ude i bokse og store hundegårde.

  • #19   31. dec 2012 Jeg kender nu en del hunde med dårligt temperament, som har fået gode udstillingsresultater, så det sorterede måske enkelte fra men langt fra alle. En hund kan efter min mening sagtens have et temp., der gør den uegnet til avl, men alligevel være i stand til at opføre sig ok på en udstilling.

  • #20   31. dec 2012 Kan man lade det være op til opdrætteren at følge op på deres avl ?
    Så opdrætteren vurderer hundene når de er 1 år gamle ?
    Eller måske hanhundeejeren ?

    Der bliver udfærdiget et skema man skal gå ud fra og krydse af i..
    ikke noget med spøgelser der kommer flyvende, men hvordan reagerer den på fremmede venlige mennesker
    Fremmede hunde
    Uvante ting.. Feks en opslået paraply
    en pludselig høj lyd.. Kunne være man tabte et grydelåg

    Måske sammenholdt med ejerens vurdering.

    jeg VED godt det er vanskeligt og omfattende, men jeg synes vitterligt der er alt for lidt fokus på væsen..
    brugsracerne i brugslinierne er der fokus så vidt jeg er orienteret, men hvad med cavalier ? golden retriever ? Cane Corso ?


  • #21   31. dec 2012 Jeg vil både som opdrætter og evt. hvalpekøber klart foretrække selv at vurdere hundene og selv spørge ind til dem hos ejer og opdrætter. Jeg mener sandheden om den enkelte hund - både som individ og som avlshund - er meget mere nuanceret end en test som f.eks. utm, hvor man bare krydser af inden for nogle få valgmuligeder i et skema, kan give udtryk for.

    Det der er behov for, er at gøre folk opmærksomme på, at man skal spørge ind. Jeg har som opdrætter tit oplevet, at folk, der henvender sig vedr. hvalp eller racen som helhed, spørger: "Er det gode hunde?". Og det kan jeg da klart svare ja til, hvis jeg ikke synes det var gode hunde, ville jeg ikke have racen eller avle på mine hunde, men det er da alt for unuanceret. Det fortæller da ikke spørgeren noget som helst, lige som spørgsmålet ikke fortæller mig meget om, hvad vedkommende egentlig mener med "gode hunde"


  • #22   31. dec 2012 Ja man kan naturligvis spørge opdrætteren om linierne, men så er man nødt til at være helt sikker på at man kan stole på opdrætteren.. Og man skal vide hvad man skal spørge om.

    En ting er hvordan forældredyrene er.. En anden ting er hvad de giver videre.
    Er der en tendens til at hvalpe efter x hanhund let finder sig i at blive børstet og få klippet klør mv og hvalpe efter Y hanhund kræver noget mere tilvænning og træning for at kunne håndteres


  • #23   31. dec 2012 Det er klart, det er nemmere for os, der allerede er involveret i en race at følge med i hvad type temperament, man ser i linierne.

    Som ny kan man f.eks. gå på udstilling og spørge nogle, af de folk der ikke er opdrættere og ikke står og skal sælge hvalpe, hvordan deres hunde er at leve med. Det gjorde jeg, da jeg skulle købe min den første. Og folk vil normalt gerne snakke og fortælle om deres hund.

    Det ville da være ideelt, hvis det ikke var nødvendigt for hvalpekøbere eller opdrættere på jagt efter ønskehannen selv at skulle gøre et forarbejde, men bare kunne slå op i en tabel eller et index. Eller endnu mere ideelt hvis man kunne gå ud fra som givet at ingen opdrætter avlede på andet end godt temperament. Jeg tror bare ikke rigtig på det.


  • #24   31. dec 2012 Og Ib, når du nævner ting som at blive børstet og få klippet negle, så er vi ude i detaljer, som jeg har meget svært ved at se komme med i en test.
    Og som du selv siger, det er væsentlig hvor meget arbejde der har skulle til for at lære det, men de ville formentlig alle kunne det, den dag de skulle til test i det, så testen ville ikke give noget brugbart svar.
    Der tror jeg, man har større chance for at få et brugbart svar fra opdrætter, hvis man er heldig at ramme ind i en ærlig, og dem er der trods alt en del af.


  • #25   31. dec 2012 Lene.. Så skulle det ikke være en test, men et spørgeskema til ejeren / opdrætteren/hanhundeejeren.
    netop for at få et naturligt billede af hundens sind


  • #26   31. dec 2012 Så interesserede kunne få lov at læse alle besvarelserne og så selv sammenholde svarene for de forskellige linjer? Det var da en mulighed, men måske lidt uoverskuelig i en talmæssig stor race, selvfølgelig alt efter hvor omfattende skemaerne er og hvor udførligt, de udfyldes.
    Jeg ville i hvert fald klart foretrække den løsning frem for en karaktergivning.


  • #27   31. dec 2012 Temperament er 50% arveligt sådan ca. Det lærte vi på genetikmodulet. Resten er socialisering, prægning og opvækst.

  • #28   31. dec 2012 Lene: Nja... jeg tænkte mere så en eller anden "myndighed" kunne sammenfatte en form for konklusion der skulle offentliggøres

  • #29   31. dec 2012 Ib, hvis jeg skulle vurdere en hanhunds afkom f.eks. med hensigt på at bruge ham i avl, ville jeg gerne kunne sammenholde resultaterne af de forskellige afkom med hvilken tæve, der var mor til den pågældende hund.
    I en talmæssig stor race og med en meget benyttet hanhund med udfyldt spørgeskema fra mange hvalpe fra forskellige kuld ville det måske være realistisk at se udelukkende på hanhunden, men langt de fleste hanhunde bliver ikke far til så mange hvalpe, at man kan tillade sig, at se bort fra tævens indflydelse.
    Men ja, en sammenfattet konklussion ville være brugbart, sålænge man ikke regner med at det kan stå alene.

    Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvor mange stk. afkom fra hvor mange forskellige kombinationer ville du mene, der skulle til, før det gav mening ?


  • #30   1. jan 2013 Marianne -se jeg er så IKKE ret imponeret over evt selektion på temperament til udstillinger.
    Til min første udstillings med reiki, fandt jeg ud af hvor meget larm sådan en flok islændere kan lave (det var en udstilling i specialklubben). På sidelinien var der gøen og skaberi i et format jeg aldrig har oplevet hverken før eller siden. Dengang var en vovse der var helt hysterisk i ringen, ganske enkelt et udtryk for "islænderen er jo en gøende race". Det har så heldigvis ændret sig siden, og bliver ikke accepteret længere, i hvert fald ikke i den udstrækning som tidligere.

    Men jeg har stadig oplevet at knurren af dommeren accepteres i nogen racer (og her taler vi altså ikke vagtsomme, reserverede racer e.l.) mens det i andre jo ville være grund til diskvalificering (en labbe vil jo uden tvivl ryge ud af ringen -jeg har oplevet at det ikke engang blev nævnt på kritikken ved Reiki -og skal så måske lige understrege at han ellers er ganske menneskeglad, men var temmeligt trykket til udstillingen. Men personligt havde jeg jo nok smidt hunden ud, for som dommer kan man jo ikke se hvordan den sædvanligvis er, men kun hvordan den er på dagen)

    Udstillinger viser et øjebliksbillede. Og nogle hunde er fantastiske til at vise sig i ringen (og har måske en dygtig og erfaren handler), mens andre (måske osse med en urutineret handler) bare ikke er de fødte udstillingshunde, uden at det betyder de har et skidt temperament.

    Lene -meget meget enig i dine betragtninger i forhold til et index.



  • #31   1. jan 2013 Og et spørgeskema er jeg lidt tilbageholdende overfor. Hvordan sikrer man sig at det er en objektiv vurdering man får.
    Os hundeejere imellem ser jo vidt forskellige ting, når vi kigger på den samme hund -hvad en ser som sky/nervøs, ser en anden som reserveret, hvad en mener tenderer agression, ser en anden som meget vagtsom osv.


  • #32   1. jan 2013 Michelle: Jeg mener bestemt heller ikke at man skal bruge udstillingen som selektering af avlsdyr, men vi ser dem der. 99,9 % af avlen på newfoundlænderen er opdrættere der udstiller eller deres hvalpekøbere, så alle ved mere eller mindre hvordan sindet er på de forskellige hunde..

    Hvis kun 50 % er arveligt spiller miljøet en meget stor rolle.. Vi har set et kuld fra Albert, hvor nogle af hundene var ligeså stille og rolige som ham. Nogle af tæverne havde svært ved at være kennelhunde, da de havde brug for meget mere nærvær og menneskekontakt. I det kuld var der også en hanhund, som ejer slet ikke kunne styre, han lavede udfald og nej det var heller ikke pga tæven, men miljøet...


  • #33   1. jan 2013 Når man kan gøre det på produktionsdyr, så kan man f.... også på hunde.
    Jeg har selv en opvækst, uddannelse og arbejdet med produktion - heste, køer og grise.

    Og som Ib skriver så er der index over meget hos produktionsdyrene og eks størrelsen på kalven ved fødslen - er helt klart noget vi burde arbejde med hos hundene.

    Hvor fedt ville det ikke være eks.vis at kunne finde en han man vidste gav lav fødselsvægt til 1.gangsfødende tæver? (selvfølgelig skal de matche på alæt det andet også)
    eller en han man ved giver små eller store avkom (voksenstr) - til parring med en tæve der ligger i den ene eller den anden ende af skalaen?

    og ja arveligheden på sindet kan sagtens registreres - det bliver gjort på både køer og grise - og i et eller andet omfang også på hestene.

    eller hvad med kuldstørrelse?
    Vi går glip af mange vigtige informationer ved ikke at registrere disse ting.

    Så jeg er totalt enig med Ib

    BTW så kan man se meget fra en UHM - specielt når man kommer ud i flere generationer testet. Jeg kan ihvertfald se forandringer i mine UHM over tid.
    billedet er test over 3 generationer - sidste gen er første kuld hvor begge forældre er testet.
    Tikki er 1 gen testet
    Thea er 2 gen parret med Tjalfe der er 1 gen testet
    Thriffyn er 3 gen. testet (+hun er testet meget tidligt)


  • #34   1. jan 2013 Sussan Præcis smiley

    Og hvad med evnen til at føde..
    Hvis man kan se en tendens til at tæver med en bestemt hanhund på stamtavlen oftere end normalt får kejsersnit, så har man jo mulighed for enten ikke at lade tæven indgå i avl eller vælge en hanhund, der giver relativt lav fødselsvægt.

    jeg har ikke nogen endelig løsning på hvordan det skulle gribes an, men jeg synes det er noget der kunne være interessant at kigge nærmere på.


  • #35   1. jan 2013 Ib

    Jeg kan rigtigt godt lide tanken. Aner ikke hvordan man skal gribe det an i praksis.

    F.eks. hvis vi taler collie. Nogle ejere forventer, de skal være forsigtige og ikke kunne lide glat gulv eller skal lære at gå op af trapper eller skal "have lov til" at være lysfølsomme.

    Jeg har også en collie og det ligger meget langt fra min virkeligsopfattelse. Jeg har haft Buddy i 2,5 år (gud tiden får hurtigt) og har trænet meget lyd og selvtillid. Har oplevet nogle, der synes, han er nervefast og hviler meget i sig selv. Deler ikke den opfattelse, de kan heller ikke se hvor meget tid der er langt i lydtræning. Men kanonslag reagerer han f.eks. overhovedet ikke på.

    Men hvis den ene har den holdning at det er en collie-ting og helt normalt og acceptabelt, hvordan sammenligner man så de to hunde for de vil jo være præget meget forskelligt?

    Jeg har da måske fået sløret nogle ting fordi jeg gradvist har vænnet ham til at tolerere et meget højt niveau af rabalder. Vi skød da bordbomber osv. af i går, det havde jeg IKKE gjort lige da jeg fik ham hjem. Men i dag kan jeg da hilse og sige at 6 bordbomber og 20 popflasker ikke gjorde ham urolig overhovedet. Og han reagerede ikke på fyrværkeriet overhovedet - bare han fik lov at blive indendøre smiley Så i dag er jeg en glad og meget tilfreds collieejer, der kan konstatere at træningen har givet pote;)


  • #36   1. jan 2013 Hehe hov..

    Lysfølsomme = lydfølsomme smiley


  • #37   1. jan 2013 Der bliver både registreret antal af hvalpe og om tæven fødte normalt eller om det endte med kejsersnit ved fødselsregistreringen hos dkk

  • #38   1. jan 2013 Marianne..
    Bliver det registreret så man kan se det ved at slå hanhunden op ?


  • #39   1. jan 2013 Ikke helt med ?


  • #40   1. jan 2013 Det er d. 1 januar, jeg kom sent i seng i går - så jeg svarer lige uden at have læst alle indlæg.

    Det lyder jo rigtig rart det her med at få tal på mentalitet, men jeg må jo nok erkende, at hvis det, der skulle ligge til grund for sådan et index var de nuværende mentalbeskrivelser, så ville jeg hellere undvære.

    Jeg synes nemlig de der drøn-elendige og i den grad kan give et misvisende billede af en hund. Der er for mange forhold, der spiller ind og som beskrivelsen ikke tager højde for og jeg synes det ville være lidt af en katastrofe hvis sådan noget indgik som grundlag for avl.

    Men ideen om index i sig selv - jo. Det er let at forholde sig til. Blot ville det være rart hvis mange flere hunde indgik.


  • #41   1. jan 2013 Marianne: Du skriver at bla kuldstørrelse og naturlig fødsel eller kejsersnit registreres.
    Kan man se den statestik for hver enkelte hanhund hvis man finder ham frem på hundeweb ?


  • #42   1. jan 2013 Ja hvor mange hvalpe der er registreret i hvert kuld hanhunden har lavet også hvilken status hvalpene har fået når de er hd og ad tjekket og andet sundhedsoplysninger. Selvfølgelig kan man ikke se om fødslen endte i kejsersnit eller ej, men der har hannen jo heller ingen indflydelse smiley

  • #43   1. jan 2013 Kuld størrelse har hanhunden minimal eller ingen indflydelse på. (undtaget dårlig sædkvalitet)

  • #44   1. jan 2013 CH : Måden hvorpå tallene skulle komme har vi også vendt lidt.
    nej en mentalbeskriver er måske ikke den bedste til det.
    Måske en form for spørgeskema til ejeren / opdrætteren når hunden er 1 år


  • #45   1. jan 2013 Marianne... Hvis 7 ud af 10 tæver efter en bestemt hanhund fik kejsersnit, så synes jeg det er en vigtig info til ejere af andre tæver efter den hanhund

  • #46   1. jan 2013 Meget få ejere vil være i stand eller villige til selv objektivt at vurdere deres hundes sind.


  • #47   1. jan 2013 *Ib* : Hvilken indflydelse mener du en hanhund kan have på et kejsersnit ?

  • #48   1. jan 2013 Marianne: det aner jeg heller ikke om den har smiley
    men måske giver hanhunden et smalt bækken, der vanskeliggør naturlig fødsel.

    Housebuster... Det har du sikkert ret i.. det er også kun en tanke og en brainstorm, for jeg synes det bliver nedprioriteret med sindet.. Sådan generelt set.
    Der er heldigvis også opdrættere der er meget obs på at lave hunde med stabilt sind


  • #49   1. jan 2013 Og når jeg fokuserer på hanhundene, så er det fordi de nemmere får et antal kuld, der er til at lave noget statestik ud fra end tæverne gør.. Og tæverne har jo også en far, så der indgår også nogle værdier

  • #50   1. jan 2013 *Ib* Så er det jo ikke kuldet , men børnebørn man så skal kikke på, og det er vel også noget der ligger i linerne og ikke kun hos den enkelte hund..
    Hvorfor mener du at det er nemmere hos hannen end tæven ? Der er vel flere tæver fra et kuld der kommer i avlen end hanhunde ?
    På et tidspunkt hørte jeg at HD først viste sig i 2 generation efter en hund smiley


  • #51   1. jan 2013 Jamen jeg har ikke gennemtænkt noget smiley
    det var bare en ide.

    Sådan lidt.. Hvordan kan vi samle viden på en måde så det kan bruges ?

    Og ja du har en pointe mht at der nok er flere tæver fra et kuld der går i avl end hanner


  • #52   1. jan 2013 Nøglen er åbenhed , åbenhed og åbenhed og som med alle de andre ting holder opdrætter kortene meget tæt indtil kroppen, og så længe de ikke vil åbne op for problemer kan intet lade sig gøre...




  • #53   1. jan 2013 Er HELT enig i at åbenhed er nøglen

  • #54   1. jan 2013 Sussan -men hunde er ikke produktionsdyr, og det vil med stor sandsynlighed kun være et begrænset antal der så tæller med i sådanne statistikker. Så sikkerheden vil jo være ret lille.

    Yderligere har man jo så, i hvert fald i de mindre racer, hanhunde der kun laver et par kuld. Det er jo ikke meget at føre statistik udfra,




  • #55   1. jan 2013 Nej hunde er ikke produktionsdyr, Men antallet af fødsler pr avlsgående tæve/ko/so er ikke så forskelligt alligevel. så forskellen er ikke så stor.
    Gennemsnitskælvninger pr højtydende malkeko ligger vel på 5-6 stk pt (har ikke fulgt med i nogle år) Da jeg var i svineproduktion var kuldgennemsnittet på 6 kuld pr so.

    Selv med små racer og enkelte kuld, vil der hvis nogle af disse går i avl være basis for statistik - specielt på de mindre racer hvor genpopulationen er lille - kan dette være en fordel.

    jeg har eksempelvis altid arbejdet med at oppe kuldstørrelsen og ja det registreres på hundeweb hvor mange i hvertkuld(antal levende/køn og antal døde) DESVÆRRE - oplever jeg at flere ikke indberette dødfødte/hvalpe der går til og så ryger pointen.
    Jeg ville ydermere også gerne have indberettet tomme parringer (på både han og tæve) + insiminationer + grund (ganske som man gør i heste/kvægverdnen)

    kuldstørrelse hænger meget på tæven - men ved at bruge hanner ud af store kuld, har man bedre chancer for at kommende tæver også giver store kuld.

    Mine kuldstørrelser er generelt større end racenormen
    Dværgschnauzerne (normstr 3-4, enkelte individder giver store kuld)
    egne tæver
    2 x 8
    1 x 7
    3 x 5
    og et på 3 (1 død) insimination og kejsersnit - tæven kommer formodentlig ikke i avl igen pga dette

    efter mine hanner
    2 x 7
    2 x 6
    1 x 1 Kejsersnit - tæven kom aldrig i avl igen

    Welshen (norm 2-4)
    1 x 4
    2 x 6

    Det er noget jeg undersøger nøje ved brug af han og når jeg selv lægger han til.
    når jeg skal lave hvalpe på mine tæver og dermed fjerne dem fra sporten og deres "arbejde" i ca ½ år - så kan vi lige så godt få det bedste ud af det.

    Jeg synes det er vigtige data og noget man bør observere og tænke over som avler - desværre er det ikke mange der går op i disse "detaljer"

    Eksempelvis har jeg rigtig svært ved at få noget at vide fra hanhundeejerne omkring tidligere kulds fødselsvægt og voksenstørrelse - mens jeg kan få masser af udstillingsmeritter.............



  • #56   1. jan 2013 Sussan : Hannen har da intet med hvor mange æg en tæve lægger ned ?

  • #57   1. jan 2013 Hvorfor ønsker man store kuld af hunde?
    Jeg kan forstå det når der er tale om dyr vi spiser, men i avl af racehunde får vi så ikke større genetisk diversitet ved mindre kuld?


  • #58   1. jan 2013 Nej hannen har intetn med hvor mange æg en tæve ligger ned at gøre.

    Men hvis man arbejder med kuldstørrelse - så skal det der afgør hvor mange æg en tæve ligger ned jo komme et sted fra - og ved at bruge hanner fra store kuld på tæver fra store kuld, har man en forbedret chance for at deres døtre også giver store kuld. giver det mening?

    Det er SÅ mange år siden jeg læste alt det faglige omkring dette smiley

    House - hvor mange fra et kuld går i avl? og hvor mange bliver familiehunde? Ønsker man ikke noget at vælge imellem?
    Jeg avler som regel kun når jeg selv skal beholde - men jeg har normalt venteliste på flere hvalpe end jeg får i kuldene - til arbejde og sport - så jo jeg ønsker store kuld.


  • #59   1. jan 2013 Sussan der skal vel en tævehvalp til avlsbrug fra hver avlstæve og det samme med avlshander (som gennemsnit)
    Men her i skal selvfølgelig medregnes evt hvalp solgt til avl.


  • #60   1. jan 2013 så betyder størrelsen på kuldet jo ikke noget på diversiteten- det er sådan ca det samme antal avlsdyr der kommer ud af det...

    Da jeg har masser af bestillinger på hvalpe(det tror jeg mange opdrættere har) så ønsker jeg mig store kuld


  • #61   1. jan 2013 Har du kun et kuld per tæve?
    Er der ingen der køber hvalpe fra dig henblik på avl?


  • #62   1. jan 2013 Der findes mange mange racer. Det er et fåtal af hvalpe der ender i avlen , en tæve laver 2-3 kuld i dens levetid.. Hos newfoundlænderen ser vi fra 1- 10/ 12 hvalpe i et kuld .. gennemsnittet er vist 7 .. Albert og Louis har lavet 30- 35 hvalpe hver. Mener 2 fra Albert er indgået i avlen og 2 hos Louis af dem der er lavet i DK .. Så ihvertfald i min race er der ikke stor nødvendighed i om der kommer 5 eller 10 hvalpe omkring antal af hvalpe.. Må så også sige at hvis man skal kikke på avlskravene; Hjertescannet, HD, AD alm sundhed og sind og så yderligere skulle vælge fra pga kuldstørrelse... Ja så er det blevet en produktion istedet for alm " hygge " Der er meget stor forskel i min verden på husdyrproduktion og hundeavl ! Første er i mange tilfælde et arbejde hvor man håber på overskud.. Hundeavl skulle gerne være lyst og hygge og ikke måles i effektivitet


  • #63   1. jan 2013 Jeg har 2-3 kuld pr tæve - men hos os er et stort kuld 8.

    Jeg sælger sjældent med henblik på avl. De fleste af mine hvalpe bliver købt enten til familie eller sport. Der er et par stykker der er brugt i avl udover mine egne. Det giver dog stadig ca 1 der går videre i avl pr kuld. eller ca 2 i avl pr tæve (det er det nuværende gennemsnit på mine tæver/kuld)

    Selvom man avler af lyst kan man jo godt kigge på effektiviteten. hvorfor "nøjes" med 3 hvalpe, hvis man ved bestemte valg kan få 6? (i givet fald at man kan sælge dem)

    Det hænger nok også lidt sammen med at for mig hænger kuldstørrelse og overlevelsesprocent i høj grad sammen med liniesundhed - og ja der er jeg klart farvet af at være født ind i griseopdræt/avl.


    Jeg vælger ikke hunden fra alene pga kuldstr - men det er klart med i mine overvejelser.

    Jeg savner som TS et skema hvor man kan vurdere en hanhund ud fra tal - ganske som vi har på produktionsdyrene - se DET ville jeg virkelig finde interessant!

    Som TS skriver noget af det jeg savner mest er det her med fødselsvægten - at kunne vælge en tyr/hingst der giver små kalve/føl til 1. gangs fødende - DET ville være en uhørt luksus til vores hundeavl.


Kommentér på:
Sind og arvelighed

Annonce