{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
11.515 visninger | Oprettet:

Tævers psyke og "bivirkninger" efter sterilisation {{forumTopicSubject}}

Jeg har nogle spørgsmål angående sterilisation af tæve:
Hvad er jeres erfaringer mht. indvirkning på psyken, når en tæve er blevet steriliseret?
Jeg spørger for en ven, som overvejer at få sin tæve på 3 år steriliseret. Det er en miniaturerace, ikke chihuahua.

Jeg har oplevet et par stykker, som er blevet "tantede", lidt "sure mokker" overfor andre hunde. Tror I det har været tilfældigt eller har I også oplevet det?

Kan tæver blive usikre efter sterilisation, ligesom hanhunde kan?

Kastrerede hanhunde kan have det problem at de dufter af intetkøn. Derfor kan andre hunde være noget mere intense og pågående når de møder en kastrat. Kan steriliserede tæver også risikere at opleve det?

Er der andre mulige bivirkninger, som kunne være rare at vide før man tager skridtet og beslutter sig for sterilisation?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Tævers psyke og "bivirkninger" efter sterilisation
  • #1   4. okt 2012 Jeg kan kun tale for mig selv og min hund... men min er ikke mærket af det overhovedet hun var 1 år da hun blev steriliceret... og det er en CC Powder puff

  • #2   4. okt 2012 Tæver bliver som regel ikke påvirkede på samme måde. Sker der noget temperamentsmæssigt, så bliver de som regel mere legesyge og hvalpede.

  • #4   4. okt 2012 Tæver ændrer sig som regel kun til den gode side. Vi har ikke oplevet psykiske ændringer.
    Tæven mister sin tævelugt, ja, men det har vi slet ikke haft problemer med. Lúa var sådan en hanhundene ville parre hele året. Hun lugtede simpelthen så godt. Det er vi heldigvis færdige med nu.


  • #5   4. okt 2012 Lilly ændrede sig ikke. Det troede jeg i starten men når jeg tænker over det har hun altid været lidt af en mokke over for andre hunde og legesyg der hjemme. Og hun er på ingen måde blevet doven som min kastreret hanhund er.

    Hun dufter stadig af tæve. Hanhunde er vældigt interesseret i hende og folk spørger ofte om hun er i løbetid. Men så giver hun hanhunden en på hatten og så forsvinder den igen.


  • #8   4. okt 2012 Jowina blev måske lidt mere kæk af at blive steriliseret, hun bevarede hendes førerposition i flokken og dufter stadig godt.

    hendes pels er til gengæld blevet monstertræls, kæmpestor og umulig, jeg sterilisere aldrig mere en hund, hvis det kan undgåes og der ikke ligger sygdom bagved.
    Jowina fik livmoderbetændelse

    hunden kan have en større tendens til overvægt, inkontinens + den dårlige pels





  • #10   4. okt 2012 Ih, hvor er det nogle gode informative svar I skriver, bliv endelig ved:)
    Det med risiko for inkontinens har jeg ikke hørt om før, er der nogen af jer der ved hvor udbredt det er?
    Og jeg har hørt at det skal gøres ret præcist midt imellem 2 løbetider, for da er tæven mest neutral. Er det også jeres erfaring?


  • #11   4. okt 2012 Jo en tæve kan godt blive mere usikker efter en sterilisation. Ligeledes kan den blive mere berøringsfølsom, som kan være med til at forstærke usikkerheden. En anden usikkerheds-forstærker ift andre hunde er at de andre kan blive alt for pågående pga "duften". Det var meget træls for min gamle tæve Smilla. Da hun blev steriliseret blev hanhundene enormt voldsomme i deres snusen, og det var ikke sjovt for hende smiley Nogen gange blev hun ligefrem løftet bagtil.

    jeg er på det kraftigste blevet anbefalet af adfærdsbehandler ikke at sterilisere Viska, fordi hun i forvejen er en lidt usikker hund. Hun har ellers været falsk drægtig, hvorfor vi overvejede det.



  • #14   4. okt 2012 inkontinens ricikoen er faktisk størst når hunden er ung ved sterelisation, så en hund på tre år bør have minimal risiko.

    sasha har ikke ændret sig, eller hvis hun har er den eneste ændring faktisk positiv, for hun er måske blevet en smule bedre til at sige fra over fora ndre hunde så de forstår det, det var svære før der var hun mere halvhjertet (men dette kan være fordi hun selv er mindre interessant nu da hun duftede før)


  • #15   4. okt 2012 Stine: min blev steriliseret mellem to løbetider (helt tilfældigt for det var pga kræft), og hun skulle alligevel lugtes så ekstremt til. Men det forklarer jo heller ikke hvorfor hanhunde også skal lugtes ekstra meget til, når de er kastreret. Jeg har altid fået at vide at det var pga "manglende" kønsduft både ift tæver og hanhunde.

  • #16   4. okt 2012 det er ikke pga lugt man ikke skal sterelisere lige fter løbetid. Men der går teorier og er set eksempler på at hvis tæven stereliseres under falsk drægtighed kan man risikere at hun forbliver falsk drægtig, og med de tæver der er meget ramt af falsk drægtighed kan løbetiderne også begynde at komme så hyppigt at det bliver svært at operere på et tidspunkt hvor tæven er inaktiv hormonmæssigt.

    men hvis tæven ikke stereliseres i anøstrus, men fx stereliseres i elelr tæt på løbetiden, eller fx mens hun er falsk drægtig og giver mælk, så er operationen lidt mere hård, da der jo er stor blodforsyning til både uterus, og også mælkekirtlerne, og det skal man jo tage højde for under operationen, der er mere at snøre af, og det kan være svære at få til at holde, og så kan man risikere at man skal bruge flere ligeringer og derved vil der efterlades mere opløselig sutur inde i hunden som der kan dannes reaktion imod

    så optimale sterelisationstidspunkt efter løbetid er 3 måneder efter blødningsstart


  • #17   4. okt 2012 Ingen ændring her, kun til det bedre ved at de opfører sig som lalleglade hundehvalpe.

  • #18   8. okt 2012 Louise p, du skriver at det optimale tidspunkt for sterilisation er 3 mdr efter blødningsstart. Gælder det uanset hvordan hundens cyklus er? Min tidligere tæve havde præcist 4 mdr. 20 dage mellem hver løbetid. Naboens tæve er i løb med 10-11 måneders mellemrum. Ville reglen om 3 måneder efter blødningsstart gælde for dem begge?

  • #19   8. okt 2012 Nej det skal bare være midt imellem to løbetider.

  • #20   8. okt 2012 Altså midtvejs? Dvs. 2 mdr og 10 dage efter løbetid for min tidligere hunds vedkommende? Og 5 måneder efter løb for min nabos vedkommende?

  • #21   8. okt 2012 Ja hvis du kender cyklus så regner du det bare ud. Normalt kommer tæver i løb ca. 2 gange om året og så regner man det bare ud.

  • #22   8. okt 2012 Så min hund skulle altså steriliseres 2 md 10 dage efter løb? Det giver ikke mening, for 2 mdr efter løb "fødte" hun pivedyr, hun blev nemlig falsk drægtig, så det tidspunkt ville da ikke være det optimale tidspunkt at blive steriliseret?

  • #23   8. okt 2012 Nej men det er heller ikke normalt at en tæve har en cyklus som din. Normalt kommer de i løb 2 gange om året, altså hver 6 måned.

    Men snak med dyrlægen omkring det hvis du er i tvivl smiley


  • #24   8. okt 2012 Min tæve er død, så det er ikke aktuelt for mig. Det er aktuelt for min veninde, men hun har naturligvis også kontakt til sin dyrlæge omkring sterilisation.
    Jeg prøver bare at forstå det med tidspunktet, for jeg hader når der er noget jeg ikke forstår:o)
    Og så kunne det jo også være af almen interesse, hvad man egentlig gør med hunde hvis cyklusser ikke er lige efter bogen.
    Det kan være Louise p kommer med noget input, jeg kan se på hendes profil at hun læser til dyrlæge på 5. år, så hun ved garanteret hvad man gør.


  • #25   8. okt 2012 Nåå troede det var den der havde den korte cyklus.

    Jamen det hedder sig midt mellem to løbetider, mine er steriliseret og de havde normale løbetider, så kender ikke rigtig til det med korte løbetider smiley


  • #26   8. okt 2012 hvis løbetiderner ellers er normale og hvis hunden bliver falsk drægtig på et normalt tidspunkt, altså efter 2måneder så stereliserer man en måned efter "fødselen" for først der er tæven "normal" igen, Men hvis tæven har løbetider hvor den anden løbetid kommer lige umiddelbart efter den falske drægtighed eller inden der er gået 3 eller godt 3 måneder

  • #27   8. okt 2012 man kan sagtens gøre det senere hvis man kender tævens cyklus og den er lang nok til at det ikke behøver være 3 måneder efter,. men sashas tidligere ejer vidste fx ikke hvornpr hun sidst havde haft sin, og hvor tit de kom, så da hun så også blev falsk drægtig gjorde vi det da synpt. stoppede og min. 3 måneder efter løbetiden. og de to ting faldst sammen, altså hun var efter 3 mpneder ikke længere falsk drægtig

  • #28   8. okt 2012 Okay, nu tror jeg jeg forstår. Tjekker lige at jeg har foprstået det rigtigt;)
    Altså i eksemplet med min hund, der havde 4mdr og 20 dages cyklus, ville man vælge at sterilisere 3 mdr efter løbetidsstart, eller +3 mdr efter.
    Og ved min nabos hund ville man vælge 3 mdr. efter løbetidsstart, men det ville også være ok at vente længere tid, f.eks. op til 9 mdr. efter løbetidsstart, fordi cyklus hedder 10-11 mdr.


  • #29   8. okt 2012 nemlig ja Vivian :9 hvis man er helt sikker på at cyklus er så lang. for man vil helst ikke sterelisere lige når løbetiden starter inden man opdager det

  • #30   8. okt 2012 Min hund skulle have været steriliseret her den 16. oktober, men nu er hun gået i løb - for tidligt smiley Så sterilisation er nu udsat til en måned efter sidste løbetidsdag (ca.) efter samråd med dyrlægen. Så håber vi at nå det, inden hun går i falsk drægtighed, hvilket hun gør hver gang.

  • #31   8. okt 2012 Bente H.: Min tæves cyklus påvirkede humøret således: Efter løb gad hun ikke rigtigt andre hunde, hun passede sin "graviditet". To mdr efter "fødte" hun pivedyr. Ca.en uge efter var hun færdig med at passe og pleje dem. Hurtigere hvis hun fik hjælp af galastop.

    Først når hun var ovre sin fødsel og yngelpleje, havde hun atter lyst til at omgås andre hunde for alvor igen. Og det havde hun så indtil næste løbetid var ovre.
    Det jeg prøver at sige er at jeg ville aldrig turde sterilisere hende allerede 1 måned efter løb. For hvis teorien er rigtig mht. at de kan forblive i det stadie, de er i når de bliver steriliseret, ville jeg have fået en tæve, der ikke gad andre hunde særlig meget. Og med ikke gad, mener jeg: Hun snerrede dem bort, som kom for tæt på.

    Faktisk var det først da jeg begyndte at føre kalender -på opfordring af specialdyrlæge med interesse for adfærd- at jeg opdagede at hendes humørsvingninger var helt i overensstemmelser med de forskellige tidspunkter af hendes cyklus. Da begyndte det at blive lidt nemmere at have med at gøre.

    Ville bare lige nævne det, så du ikke risikerer at hun bliver steriliseret i en ikke så god fase af hendes cyklus.


  • #32   8. okt 2012 Vivian: Det er sødt af dig at gøre opmærksom på det, jeg har spurgt min dyrlæge, og hun siger, det er en skrøne det med at fastholde tæven i en speciel hormonel status. Heldigvis er min hund også kun påvirket psykisk under falsk drægtighed, hun er helt normal og omgængelig på alle andre tidspunkter af cyklussen - bliver i øvrigt heller ikke aggressiv under "drægtigheden", hun bruger bare tiden på "hvalpene". Og hun elsker altid andre hunde, hun er et meget venligt væsen smiley

  • #33   9. okt 2012 Min hund var nu ikke aggressiv. Hun hørte til de tæver der dufter godt længe efter løb, så mange hunde ville snuse hende vedholdende bagi. Så hun lærte at det eneste der fik dem væk fra måsen var en snerren. Hendes første signal, som var at løfte overlæben blev sjældent respekteret af andre hunde:( Men hun lærte at det gjorde en snerren. Ellers var hun en fantastisk chihuahua, hendes bedstevenner var 3 hunde ejet af en adfærdsbehandler. Denne adfærdsbehandler sagde i øvrigt at hun ville kunne tilføre racen noget positivt, pga sit gode sind. (Jeg ville dog ikke lade hende indgå i avl pga stort overbid.) Så ligefrem aggressiv var hun ikke:)
    Men det lyder rigtigt godt at din hund udelukkende har problemer i kort tid, for så er det jo ikke helt så svært at finde et ok tidspunkt at få det gjort på.


  • #34   9. okt 2012 Vivian: Det må dælme også være irriterende at have en hanhundesnude i bagen hele tiden smiley Og man må jo bruge det sprog, der virker smiley

    Nej, lige på det punkt er jeg heldig med min hund - det er udelukkende den lille uge, hun er psykisk påvirket. Jeg har så brugt Galastop, for hun er virkelig ekstrem, når hun har "hvalpe". Og det er bare så synd, at jeg ikke kan forsvare det længere.


Kommentér på:
Tævers psyke og "bivirkninger" efter sterilisation

Annonce