Erstatningspligt ved hundebid - svar fra advokat {{forumTopicSubject}}
Vores whippet er i weekenden blevet bidt af en schæferhund.
Det foregik således, at vores hund stak hovedet ud af hegnet, som er omkring vores grund, og på den anden side kommer der nogen gående med deres hund i løs snor og lader deres hund gå hen til vores, hvorefter den bider vores hund!
Vores hund lå på operationsbordet i to en halv time og har store muskelskader i halsregionen. Nu, hvor vi bruger ham til udstilling med henblik på avl, vil jeg spørge, om man kan kræve noget erstatning for det tab, vi får ved det?
Der er optaget politirapport, og dyrlægen har lavet en udførlig rapport, hvori der også står, at biddet var for at dræbe.
Med venlig hilsen Kristina
ADVOKATEN
Kære Kristina
Dit spørgsmål handler i realiteten om, hvad der kan medtages i en erstatningsopgørelse som følge af overfaldet af din hund.
Ansvar for skader påført af en hund påhviler efter hundelovens § 8 besidderen af hunden. Dette ansvar er objektivt, men kan evt. nedsættes størrelsesmæssigt, såfremt der foreligger helt eller delvist egen skyld.
I denne sag var den skadevoldende hund uden snor og derfor ikke under fuld kontrol, hvorfor det er overvejende sandsynligt, at dens ejer vil blive pålagt fuld erstatningspligt for de skader, hunden har forvoldt.
Det forhold, at din hund kunne stikke hovedet ud gennem hegnet til forbipasserende, vil sikkert i nogle situationer kunne medføre en grad af egen skyld, men næppe i dette tilfælde, da den fremmede hund krydsede gaden for at angribe din hund. Hunden ville ikke kunne krydse gaden, hvis den var i stram snor.
Uanset ovennævnte omfatter erstatningspligten alle dyrlægeomkostningerne, og dette typisk uanset, om disse måtte overstige hundens værdi f.eks., jf. en dom fra 1981.
Det andet erstatningspunkt er spørgsmålet, om I vil kunne få erstatning for tab afledt af, at hunden ikke mere vil kunne anvendes til udstilling eller avl. At dette er tilfældet, skal tillige kunne bekræftes af en dyrlæge eller syns- og skønsmand (dvs. ekspert på området). Forudsætning for et erstatningskrav er, at der foreligger et dokumenteret tab. Derudover skal kravet være en direkte og påregnelig følge af overfaldet.
Hvis der er tale om en avlshund erhvervet til dette formål, som har en betydelig dokumenteret værdi som avlshund, og det kan bevises, at den ikke mere kunne anvendes hertil pga. skaden, vil der formentlig kunne fremsættes et økonomisk krav.
Et sådan krav vil i så fald typisk kunne baseres på et ved syn og skøn vurderet tab i værdi af hunden, i hvilken forbindelse også hidtidig brug indgår. Har hunden ikke tidligere været anvendt som avlshund, vil det være meget vanskeligt at dokumentere et tab, samt at hundens værdi er forringet i forhold til andre tilsvarende hunde.
Der gives således ikke erstatning for hypotetiske krav. Som det fremgår, er det vanskeligt med sikkerhed at sige, om der ville kunne opnås erstatning, da det helt afhænger af de faktiske omstændigheder.
Med venlig hilsen Henrik Holm
jul 2006
Følger: 34 Følgere: 965 Hunde: 8 Annoncer: 2 Emner: 237 Svar: 9.481
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.068
Men uanset, så er det da rigtigt trist for hunden det er gået ud over -tror dog osse det bliver svært at hive noget hjem i forhold til fremidigt ønske om avl
-men er hunden allerede udstillet (og avlsgodkendt?) burde den jo i øvrigt kunne bruges til avl alligevel
sep 2008
Følger: 19 Følgere: 31 Hunde: 4 Annoncer: 6 Emner: 73 Svar: 4.140
Erstatningspligt ved hundebid - svar fra advokat