Tilmeldt:
4. maj 2007 Følger: 43 Følgere: 144 Hunde: 5 Emner: 1.141 Svar: 38.620
Søde nuttede hvalpe {{forumTopicSubject}}
er der nok af til salg lige nu. Det har der været længe. Racerene og blandinger (af mere eller mindre suspekt art). Søde små hvalpe i nogle af annoncerne. Større og mere pladskrævende i nogle af annoncerne. Halvvoksne og ALT for pladskrævende i nogle af annoncerne. Paniksalg. "Vi har 10 hvalpe tilbage. De er 12 uger. Skal væk NU. Vi har ikke plads til dem". Panikkøb: "Vi SAVNER en nuttet lille hundehvalp og børnene VIL så gerne. Og de HAR lovet at lufte hunden. SE, der er en til salg i avisen. DEN ser sød ud. DEN køber vi". Den "søde lille hvalp" vokser op og vejer 40 kilo. Ungerne gider ikke at lufte den og mor og far har ikke tid. "Jamen, så sælger vi den bare". Annoncen lyder "Det er med blødende hjerte............................"
TÆNK jer nu om INDEN I avler og INDEN I køber en hund!
Her er et bud til avleren:
TÆNK før du avler.
Til de tæveejere som påtænker at få hvalpe på deres tæve
Her er et par ting du måske skulle ta' stilling til inden du tar' den store beslutning, det er at få hvalpe.
Meget ofte er den eneste undskyldning ”at det kunne være sjovt at prøve”, •
men der er absolut intet sjovt i at ta' ansvaret for at sætte liv i verden, det skal tages særdeles alvorligt.
ER DU FORBEREDT PÅ AT BLIVE EN GOD OPDRÆTTER?
Det gælder uanset om du har planlagt at få ”bare et hyggekuld"
eller vil forsøge dig som opdrætter på længere sigt.
De der skal købe hvalpene ved ikke, der er en forskel, og det er der som regel heller ikke på prisen.
Ofte er nye og førstegangsopdrættere meget dyrere med deres hvalpe end succesfulde "gamle" opdrættere.
At udvikle en race er ikke kun et spørgsmål om at producere nuttede hvalpe, der er lette at sælge, det er en kostbar hobby og en livsstil - intet mindre.
Svar på disse spørgsmål før du går i gang.
1. Kender du de væsentligste fejl hos din egen hund, samt anerne i din hunds stamtavle min. 3 generationer bagud - og kender du også de fejl, der findes hos den udkårne hanhund samt hans aner?
2. Mener du, at din hund har noget at byde racen? (Hvad?)
3. Kender du klubbens avlsregler og racens stambogsføringsregler? Har du sat dig ind i index tal?
4. Har din hund et stabilt temperament? Har den et godt racetypisk udseende uden væsentlige fejl? (Hvordan ved du det?)
5. Har du nogle hvalpe afsat på forhånd - før du parrer tæven ?
6. Er du forberedt på at kikke interesserede købere nøje efter i sømmene for at være sikker på, at dine hvalpe får de optimale hjem og den korrekte pleje?
7. Er du forberedt på at beholde dine hvalpe indtil de rette hjem viser sig, ligemeget hvor lang tid det tar’? Er du i stand til at sige nej til tvivlsomme købere, selvom du ikke ved, hvornår telefonen ringer igen?
8. Kender og forstår du racens standard?
Kender du nok til genetik til at kunne forsøge at opveje din tæves fejl og få det du søger (du har vel et mål?), og ved du nok til at vide hvad der evt. gik galt, hvis det ikke går som ventet?
9. Ved du nok om hvilke specielle karaktertræk din tæves linie / partnerens linie bærer på, til at være i stand til at forsikre dine hvalpekøbere om stor sandsynlighed for en sund, god hund?
10. Har du lidt penge på bankbogen, hvis det skulle vise sig, at udkommet af parringen gir' en død hvalp med kejsersnit søndag eftermiddag til min. 8000 kr, og herefter ingen indtægter fra hvalpe?
11. Er du parat til at møde den risiko, der er ved en fødsel - at kunne miste hvalpe og sågar tæven til fødselsproblemer?
12. Har du den tid og energi, der skal lægges i at passe og socialisere et kuld hvalpe ordentligt?
Det er stort set et 24 timers job i mindst 8 uger. - og har du ordentlige og sikre forhold at ha' dine hvalpe under?
13. Vil du / er du i stand til at:
a.) Hjælpe dine hvalpekøbere til at opfostre deres hvalp bedst muligt og være der, når de har brug for dig fremover ? (og selvfølgelig være i stand til at hjælpe dem - eller finde ud af en vej til at hjælpe dem)
b.) Følge kuldets opvækst og tage disse erfaringer med i dit avlsprogram fremover?
14. Vil du altid være villig til at ta' en hund af dit opdræt retur ligegyldig under hvilke om stændigheder, hvis ejeren ikke længere kan ha'den?
15. Har du sat dig ind i købeloven? (du er lige erstatningspligtig om det er en brugt bil eller en hundehvalp du sælger)
Er du ikke i stand til at svare ja, til stort set alle spørgsmål her, skulle du måske tænke dig lidt om inden du begiver dig udi at opdrætte hvalpe og i al fald vente til du ER i stand til at svare JA -
for racens, din egen, de kommende hvalpe og hvalpeejeres skyld.
Jeg må opfordre alle, der påtænker et kuld hvalpe til at læse samtlige afsnit af opdrætterens ABC,
og et link til Opdrætterens ABC:
(link fjernet)
Og et bud til køberne:
Skal du have hund?
Man påtager sig et stort ansvar, når man anskaffer sig en hund. Et rigtigt stor ansvar. For hundens liv og skæbne afhænger af de beslutninger, der bliver truffet for den gennem hele dens liv. Til gengæld tilbyder hunden et væld af oplevelser, glæder og et varmt venskab i mange år. Og for det skylder vi at vise hunden respekt. Hunden har krav på, at beslutningen er velovervejet, at den bliver valgt med omtanke og med forståelse for hunden som art og individ.
For den familie, der ikke tidligere har haft hund, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad sådan en familieforøgelse indebærer.
Glæderne:
Det er nærliggende først og fremmest at tænke på alle glæderne, der er forbundet med at have hund. Det er nemlig en meget følelsesbetonet sag at have hund - og så er det en livsstil!
Mange hundeejere kan ikke forestille sig at skulle leve uden en eller flere hunde i deres liv. At have en hund er deres interesse og store passion. Andre hundeejere, nok den største del, nyder hundens selskab, venskab og det aktive liv, men tager det mere afslappet. Der er mange forskellige grunde til at anskaffe sig hund.
Det er sundt:
Vi, der har hund, ved det godt, med der er også et stort antal videnskabelige undersøgelser, der bekræfter det: Det er sundt at holde hund! Børn, voksne og ældre påvirkes positivt både fysiologisk og pskologisk ved samværet med dyr, navnlig hunde.
Det aktive liv:
Man bevæger sig en hel del, når man har hund. De mange gåture, leg og træning holder hundeejeren aktiv og giver daglig motion. Det bliver hurtigt til adskillige kilometer på en uge, og dertil kommer de ekstra gange støvsugeren eller gulvmoppen skal svinges! Et puf fra en snude og et lidt utålmodigt suk sørger også for, at vi ikke falder i staver foran computeren eller sover alt for længe i weekenden.
Året rundt kan man således regne med at have en frisk ven, der altid er klar til at nyde naturen - uanset sol, regn, sne eller blæst. Gode sko, røde kinder og regnsæt bliver en del af hverdagen, når man har hund og bor i Danmark. Det er dejligt!
Godt for sjælen:
Det er ikke uden grund, at hunden omtales som menneskets bedste ven. Venskab, loyalitet, ligfremhed, den varme snude og logrende hale er da også nogle af de kvaliteter, som hundeejere nævner som væsentlige grunde til, at de holder hund. I modsætning til deres tobende bofæller har hunde ingen skumle bagtanker, og de kunne ikk drømme om at holde mindre af os, fordi vi får et par grå hår. Og gensynsglæden er lige overvældende, uanset om vi har været en uge i Italien eller nede og poste et brev. De står os bi i tykt og tyndt.
Det ligger også i menneskets natur at drage omsorg for andre, og det har hunden brug for. Den kræver daglig opmærksomhed og omsorg, og belønningen for vores anstrengelser falder prompte: Hunden svarer med en logrende hale og en smittende entusiame. Mange oplever også, at hunden fungerer som en slags social isbryder. Hunde giver en naturlig anledning til spørgsmål og snak, og hundeejere kommer generelt nemmere i kontakt med andre mennesker. Man får nye venner i parken eller på gåturen.
Tryghed er også en væsentlig faktor i vores dagligdag. Man sover bedre om natten, vel vidende at hunden nok skal slå alarm, hvis noget pusler udenfor. Erfaringer viser også, at indbrudstyve ofte forbigår huse, hvor hundes gøen kan høres fra. Og det er uanset, om larmen stammer fra en lille eller stor hund. Det er simpelhen for besværligt.
Med en hun er man heller ikke ensom, og der er altid én at tale med. Børn har en kammerat, der venter, når de kommer hjem fra skole. I perioder hvor livet giver modvind, hjælper en hund én med at fastholde de daglige rutiner. En hund "lytter" gerne - helst under en gåtur - til beretningen om, hvor uretfærdig chefen har været i dag. Og den sidder gerne ved vores side, når vi har brug for at græde ud. En hunds nærvær virker beviseligt afstressende, beroligende og blodtryksnedsættende.
Og så er det helt legalt at lege, når man har hund. Faktisk er spontan leg, fantasi og fjollen rundt i naturen forventet, når man har hund. Det er svært at surmule ret længe ad gangen, når en glad hund trisser rundt efter én.
Begræsningerne:
Hundeejerens glæder er iøjefaldende, men alting har sin pris. Der følger også en hel del arbejde, udfordringer og udgifter med ansvaret som hundeejer. Det er vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i, hvad det kræver at have hund, og man skal gøre sig klart, hvad man selv kan tilbyde hunden. Alle dyr i vores varetægt skal behandles med respekt og forståelse for netop deres særpræg samt fysiske og adfærdsmæssige behov. Med lidt held lever en hund 10-15 år, og det er længe at skulle leve op til alle de forventningerne og bære det fulde ansvar.
Ingen af os kan se ind i krystalkuglen og forudsige, hvordan vores tilværelse vil forme sig de næste 10-15 år. Men overvej planerne og stil nogle vigtige spørgsmål, som kan hjælpe med at træffe den rigtige beslutning. Det skylder du hunden, men også dig selv og dine omgivelser.
Kender du dine begrænsninger?
Som udgangspunkt er vi meget optimistiske, når vi skal vurdere vores egne evner. Tænk blot på planerne om opsparingen, slankekuren mm.. Når du vurderer den tid og energi, du planlægger at bruge på hunden, er det derfor en god idé at trække ca. 20 % fra. Det er mere realitisk, og på sigt vil du være glad for ikke at være "spændt så hårdt for".
Har du tid?
Alle hunde, uanset race, har brug for at tilbringe meget tid sammen med familien for at trives. Hunden er, som alle flokdyr, meget socialt anlagt og har brug for at knytte stærke bånd til sin nye "flok", altså menneskefamilien. En hund bør ikke være alene mere end ca. 5 timer dagligt og maksimalt 8 timer. Husk, at du ud over evt. arbejdstid også skal iberegne tiden brugt på transport, indkøb, fritidsaktiviteter m.m.
Har du ekstra 1½ time hver dag? Ikke alle hunde er lige krævende med hensyn til motion og aktivering, men fælles for dem alle er, at de er som minimum har brug for at komme ud og opleve nye ting, "læse avisen", møde andre hunde, lege osv. Ud over den daglige motion skal alle racer i forskellig grad aktiveres og trænes for at blive mentalt trætte og tilfredse. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden. Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1½ time dagligt til beskæftigelse af hunden - ud over den tid, hvor du på anden måde er sammen med den.
Har du en god fysik?
Hundeejere står tidligere op. Har du arbejde, skal hunden luftes, før du tager af sted, og igen når du kommer hjem. Det er sådan, hvad enten det er sommer eller vinter. Hvalpe er også krævende. De er livlige, opfindsomme og udfordrende, og man når at lave mange knæbøjninger i deres første år. En voksen mellemstor hund skal ud at gå mindst ½ time et par gange om dagen.
Vil du træne med hunden?
Alle racer har brug for et minimum af træning for at føle sig godt tilpas i menneskeverdenen. En hund ved ikke på forhånd, hvad der forventes af den. Det skal du lære den. Vær indstillet på at bruge en hel del tid på at socialisere, opdrage og træne med hunden. Dette gælder, hvis du køber en hvalp, men også hvis du anskaffer dig en voksen hund.
Selvom du har nogen erfaring med hunde, bør du gå til hvalpetræning. Specielt hvis du anskaffer dig en hvalp. På et hvalpehold lærer du og hunden at samarbejde om nogle grundlæggende lydighedsøvelser, og hunden lærer også at omgås andre hunde samt fremmede mennesker. Husk på, at en aggressiv og udfarende hund ikke trives og heller ikke er velset i nabolaget.
Passer en hund ind i din hverdag?
En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Den kan lære at være alene, og den kan vænnes til at være med på farten. Med lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, skiftende pasningsordninger m.v. kan gøre hunden utryg, stresset og give anledning til problemer.
Har du et godt netværk?
Du skal være forberedt på, at alt ikke altid går efter planen. I en familie vil der typisk være flere om at tage sig af hunden, men bor du alene, bør du overveje, hvem der kan træde til og hjælpe, hvis du bliver meget forsinket i at komme hjem, skal ud og rejse, bliver syg og lignende.
Har du råd?
Det koster penge at have hund, og her tænkes ikke på hvalpens pris. Anskaffelsesprisen er nemlig forbavsende lille, når man tænker på, hvad det koster at holde hund i 10-15 år, og det overrasker mange.
Man skal påregne udgifter til dyrlægebesøg, udstyr, vaccinationer, loppe - og ormemidler, ansvars - og sygeforsikring, træning, pelspleje, pensionsophold m.m. Dertil kommer udgifter til foder, som naturligvis variere afhængigt af hundens størrelse.
En hund giver dig:
-Én at tage ansvar for
-Én at drage omsorg for
-Én, der holder dig med selskab
-Én, der giver dig venskab ◦Én, der kan give anledning til øget kontakt til omverdenen
-Én at nyde naturen med
-Én, der gør dig glad og holder dig ung
Bor du i lejlighed, skal du tænke på, at du skal gå med hunden ud, hver gang den skal luftes. Flere gange hver dag. Dels fordi den skal ud og besørge, dels fordi den har behov for motion og mental stimulering. Mange trapper kan være en udfordring både for dig og hunden.
Bor du i hus, kan du lukke hunden ud i havnen, når den skal besørge. En have er dejlig, men det er stadig nødvendigt at gå tur med hunden flere gange dagligt. Det er begrænset, hvor meget motion hunden får ved at gå alene rundt i en have. Alle hunde skal uden for ligusterhækken og opleve verden.
En hund kræver:
-Ansvar
-Tid og planlægning
-Selskab, tillid og tryghed
-Mentalt overskud og tålmodighed
-God fysik
-Penge
-Regelmæssighed i hverdagen
-Plads
-Ekstra rengøring
-Måske tilladelse
Hvis du ikke bor i egen bolig, skal du sikre dig, at det er tilladt at holde hund i ejendommen. Det er normalt boligselskabet eller afdelingsbestyrelsen, der bestemmer reglerne for hold af husdyr. I andels - og ejerboliger vil det være beboerforeningen, der fastlægger reglerne. Husk at få tilladelsen på skrift.
Tænk også på, at alle hunde reagere på lyde og synsindtryk, men nogle hunderacer gør mere end andre. Tag hensyn til dette i dit valg af race, så hunden ikke bliver til gene for naboerne. Man kan tilvænne en hund at gø mindre, men langt de fleste hunde reagere instinktivt med gøen, når de hører uventede lyde eller ser folk gå forbi. Særligt når de er alene.
For mange fejlkøb:
Alt for mange hunde må hvert år betale prisen for vores impulshandlinger og dårlige beslutninger. De heldige hunde bliver omplaceret eller havner på seriøse internater. De uheldige forbliver ulykkelige i hjemmet eller må lade livet hos dyrlægen.
Undersøgelser viser, at 12.000-15.000 hunde hvert år aflives på grund af problemer, der relaterer til deres adfærd. Mange af disse aflivninger kunne være undgået. Impluskøb og utilstrækkeligt kendskab til racernes mentalitet, behov for træning og beskæftigelse er ofte medvirkende årsager til den kedelige statistik.
Kilde: Politikens hunde leksikon, Ulla Sørensen.
Til allersidst:
En hunds 11 bønner til dig!!
1. Mit liv varer kun 10-15 år, enhver adskillelse fra dig betyder sorg for mig. Tænk på det før du anskaffer mig.
2. Giv mig tid til at forstå, hvad det er du forlanger af mig.
3. Gør mig tillidsfuld, det er hele mit liv.
4. Vær ikke vred på mig i længere tid af gangen, og spær mig ikke inde som straf.
5. Du har dit arbejde, dine venner, dine fornøjelser - Jeg har kun dig.
6. Tal med mig - selv om jeg ikke forstår dine ord, så forstår jeg når din stemme gælder mig.
7. Ved du at jeg aldrig glemmer hvordan man er imod mig?
8. Før du slår mig, så tænk på at mine kæber kan knuse din hånd, men jeg gør ikke brug af min magt.
9. Når du bliver irriteret på mig fordi du har travlt, så tænk på at jeg måske har ondt i maven, måske lå jeg forlænge i solen, måske er jeg bare træt eller ked af det.
10. Tag dig af mig når jeg bliver gammel - også du bliver gammel en dag.
11. Vær hos mig når jeg har det svært, alt bliver lettere for mig, fordi jeg har dig.
jul 2008
Følger: 27 Følgere: 24 Hunde: 3 Emner: 123 Svar: 1.443
mar 2009
Følger: 47 Følgere: 42 Hunde: 5 Emner: 84 Svar: 1.001
jun 2010
Følger: 45 Følgere: 61 Hunde: 2 Emner: 126 Svar: 3.859
nov 2007
Følger: 26 Følgere: 24 Hunde: 3 Emner: 542 Svar: 10.736
maj 2007
Følger: 43 Følgere: 144 Hunde: 5 Emner: 1.141 Svar: 38.620
Det HAR jeg gjort
nov 2007
Følger: 26 Følgere: 24 Hunde: 3 Emner: 542 Svar: 10.736
maj 2007
Følger: 43 Følgere: 144 Hunde: 5 Emner: 1.141 Svar: 38.620
jul 2007
Følger: 19 Følgere: 45 Hunde: 3 Emner: 1 Svar: 115
jul 2007
Følger: 21 Følgere: 25 Hunde: 3 Emner: 283 Svar: 5.335
jul 2007
Følger: 32 Følgere: 30 Hunde: 1 Emner: 79 Svar: 2.523
jun 2008
Følger: 36 Følgere: 37 Emner: 88 Svar: 1.781
Jeg er som opdrætter fuldt ud klar over hvad det vil sige, at lave et kuld hvalpe, ellers ville jeg ikke gå i gang med sådan et projekt,
Søde nuttede hvalpe